Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Pindrušenka píše:
@Katvac Ano to rozhodování bude moc težký, ale pořád mám čas něco neuspěchat.
Ještě před tou plodovkou jdi alespoň do jednoho z těch rozštěp pracovišť. Abys měla nějaké pozitivní informace. Připrav se na to, že v Pranat ti budou dávat informace takovým způsobem, aby tě jěmně ale jistě dotlačili k přerušení, nebude to úplně objektivní, budou ti vyjmenovávat a zveličovat negativa. Proto bych tam na plodovku ani nešla, pokud o ni hodně stojíš, nech si ji udělat od Gerychové na Obilňáku. Ale za mě je to volba jasná, rozště není důvod k zoufání, natož k přerušení.
@Katvac Já to vím že to není důvod k přerušení, ale jen z toho mám strach a musím taky respektovat názor manžela a on musi i respektovat mě. Mám dceru 3 roky a od narození jsme bojovali s jídlem a zvracením pak v roce a pul nám řekli alergie na mléko a ted nam vysli pozitivní vysledky na lepek a mléko je v poho. Tak má malá odpor k jídlu ze všech diet. A ted když vím že prcek co ve mě roste má tak rozsáhlý rozštěp tak mám strach z toho krmení. Je to velká neznámá.
@Pindrušenka píše:
@Katvac Já to vím že to není důvod k přerušení, ale jen z toho mám strach a musím taky respektovat názor manžela a on musi i respektovat mě. Mám dceru 3 roky a od narození jsme bojovali s jídlem a zvracením pak v roce a pul nám řekli alergie na mléko a ted nam vysli pozitivní vysledky na lepek a mléko je v poho. Tak má malá odpor k jídlu ze všech diet. A ted když vím že prcek co ve mě roste má tak rozsáhlý rozštěp tak mám strach z toho krmení. Je to velká neznámá.
Právě proto bych šla nejdřív do těch poraden, kde ti vše vysvětlí profíci. A promiň, potratit dítě jen proto, že MOŽNÁ bude
mít problémy s jídlem, to pro mě není argument. Moje 4. dcera od narození blbě jí, občas jsem frustrací brečela. A nedovedu si představit, že by tady nebyla jen proto, že blbě jí.
Co se týče manžela: ještě bych chápala debaty ohledně mentálnich retardací případně vážných postižení, ale pokud by mě hnal na potrat kvůli kosmetické vadě, která se vyřeší po pár operacích, nekompromisně bych mu sbalila kufr, s někým takovým bych žít fakt nechtěla. Nikdy nemáš záruku, že se ti narodí sto procentně zdravé a krásné dítě, s tím rizikem do toho jdeš.
Hele, sama to teď s internetem nevyřešíš, jen se trápíš. Co nejdří jdi do té poradny, oni ti vážně poradí nejlíp.
@Pindrušenka jste 2 a musíte se dohodnout co a jak, kdo co ještě dokáže respektovat. Nejde to lámat přes koleno. Podle mě je hlavní ať se rozhodnete s manželem jakkoliv je, aby jste si v budoucnu nic nevyčítali.
![]()
@hancami píše:
@Pindrušenka jste 2 a musíte se dohodnout co a jak, kdo co ještě dokáže respektovat. Nejde to lámat přes koleno. Podle mě je hlavní ať se rozhodnete s manželem jakkoliv je, aby jste si v budoucnu nic nevyčítali.![]()
Já to vidím jinak. Mám 4 děti vlastní, plus mi jako pěstounce prošly pod rukama desítky dětí. Jsem pečená vařená na sociálce, pracuju tam a vím, že chlapi, kteří nedávají banality jako rozštěp jsou ti první, kteří manželky v budoucnu stejně opustí. Už ani nespočtu případy, kdy jsem si vyslechla „já se kvůli němu zbavila děcka s tím a tím syndromem a on si teď, když je nám 45, našel osmnáctku“… v tomhle případě musí být podle moji zkušenosti ženská rozhodná a sebejistá, musí vědět, co chce ona. Tečka. Ale vidím, že se pouštím na tenký led, zkusím se už na tohle téma nevyjadřovat. @Pindrusenka : kdybys chtěla, napiš.
@Katvac jak píšeš, tohle je tenký led a já se k tomu uz vyjadřovat nechci. Pěkný den
@Katvac Všechno beru co píšeš a souhlasím. Já jsem to tak nemyslela že se zbavím děcka kvuli jídlu, jen je to velká neznámá a díky tobě jsem si včera pročetla vše co se dá a moc mě to pomohlo. Nejsem vztahovačný člověk. Jednám vždy přímo. Není to tenký led, jen si člověk musí vše vyslechnout. Mám nejlepšího manžela na světě a prošli jsme si hodně težkým obdobím. Jeho tatínek umřel na leukemii, já jsem musela udat tvlastí maminku na policii aby ji soudně zavřeli na psychiatrii kde ji diagnostikovali schizofrenii a ted bydlí u mě. Do toho IVF, kety. Díky všem těmto věcem vím že zvládnu i nemožné, ale ten strach z neznáma je uplně přirozený.
Holky jak jste se tu bavily o scratchingu tak prave mne to po nem vyslo a pote jsem to doporucila beatce a te to nasledne potom vyslo prirozene. Asi na tom neco bude. Do Repromedy pundu znovu jen pokid ni to opet umozni v ciz doufam. A dnes ma Adelka prvni svatecek
![]()
@Pindrušenka píše:
@Katvac Všechno beru co píšeš a souhlasím. Já jsem to tak nemyslela že se zbavím děcka kvuli jídlu, jen je to velká neznámá a díky tobě jsem si včera pročetla vše co se dá a moc mě to pomohlo. Nejsem vztahovačný člověk. Jednám vždy přímo. Není to tenký led, jen si člověk musí vše vyslechnout. Mám nejlepšího manžela na světě a prošli jsme si hodně težkým obdobím. Jeho tatínek umřel na leukemii, já jsem musela udat tvlastí maminku na policii aby ji soudně zavřeli na psychiatrii kde ji diagnostikovali schizofrenii a ted bydlí u mě. Do toho IVF, kety. Díky všem těmto věcem vím že zvládnu i nemožné, ale ten strach z neznáma je uplně přirozený.
Díky. Pokud jste zvládli vše, co popisuješ, zvládnete i rozštěp. Strach chápu, jen mě strašně mrzí, když slyším, jak ho jinak kapacity, jako jsou v Prenatálu, zveličují a zároveň podávají zkreslené informace, proto tě/vás stále posílám do nějakého specializovaného centra, a to co nejdříve. Být tebou, zavolám tam už v pondělí. Uvidíš, že se ti uleví.
Holčiny napadlo mě tak, kolik z vás chodí k psyhiatrovi nebo psychologovi? ![]()
Přece jenom všechno tohle okolo IVF, neúspěchů, obav, překážek atd dá jednomu zabrat a pokud nebylo všechno skvělé už předním je k tomu jenom kousek…
Osobně dlouhodobě beru AD, a vždy při neúspěchu dostanu ještě nějaké „zobání na prmeklenutí“… a naštěstí můj úžasný manžel mě vždycky vezme na prodloužený víkend někam daleko si zapomenout a odpočinout si ![]()
Jak to řešíte vy?
Moc doufám, že to @Pindrušenka bude dobré
že @Mellisa 012 všechno zvládne a zase bude lépe a @Marlenka91 se to jedno probojuje i přes PGS ![]()
@Ewangelle ahoj, jo je to hodně psychicky náročné
já jsem jednu dobu chodila k psycholožce, musela jsem se naučit, že pláč je normální a nějak to ze sebe dostat musím. Doma mně vždy učili „nebreč, zatni zuby, to zvládněš“ ale bohužel, když se pak vyskytnou tak velké psychicky náročné situace, tak je pláč někdy dobrý a člověk to ze sebe dostat musí
i když pořád si ještě musím říkat, že se za pláč nemusím stydět
jinak po neúspěchu jsem si našla vždy nějaké pozitivum - co můžu dělat, když teda nejsem těhotná a jinak bych nemohla. Peněz moc není, takže někam na víkend jezdíme, ale není to jako „terapie“ protože, většinou po pokusu jsme s penězi trochu na štíru
a fotka vypadá, že jste si krásně víkend užili ![]()
Ahoj holky, tak vám musím napsat, že jsem z repromedy nadšená, manžel taky
…Oproti podolí nebe a dudy ![]()
Přístup všech úplně dokolaný, všechna vyšetření se dělají znova a protože jsem měla zrovna krásnou ovu zkusili jsme IUI, tak uvidíme…
@Ewangelle zkoušela jsem psychologa, ale nejvíc mi pomáhá moje šamanka, už jen telefon s ní mi vždycky strašně pomůže…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.