Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezký den,
s přítelem jsem měla 3 roky vztah, znám ho však déle. Posledně jsme si byli sednout v hospodě a on se hrozně opil. Alkohol nikdy nenesl dobře, většinou po něm padal do bezvědomí, prostě jeho tělo na to není moc stavěné. Když jsme přišli z hospody domů, bylo mu hrozně zle a já mu chtěla pomoct do vany, ale on začal hrozně nadávat, jak mu je zle, že ho kamarádi schválně opili apod., poté jsem chtěla odejít spát ke kamarádce, z ruky mi vytrhl mobil a začal se hrabat v smskách a žárlivě předčítat zprávy, které tam vůbec nemám (jako kdyby měl halucinace) poté mě začal shazovat na zem a hrozně nadávat, byl jako smyslu zbavený, bylo to šílené, chtěla jsem odejít z bytu, ale vždy mě od dveří odhodil, sousedka zavolala policii a odvezli ho na záchytku. Nepřišel s tím, že by mě praštil, ale furt mě odhazoval zoufale a zuřivě od dvěří a nechtěl, abych opustila byt. On si teď nic moc nepamatuje a má děsné výčitky svědomí, nejí, pořádně nespí a nemůže tomu uvěřit, je vidět, že mu to je opravdu líto. Byli jsme spolu pít už mockrát a řešili spousta konfliktů a i když je silný cholerik vždy se aspoň na poslední chvíli uhlídal a radši si jen zanadával sám pro sebe. Rekla jsem mu, ať vyhledá pomoc psychologa a s tím souhlasí, tak uvidíme, má dost traumat i z dětsví a mládí, měl to velice těžké. Mám mu to odpustit nebo nikoli? Myslíte, že takovou reakci mohl vyvolat alkohol? Nadýchal 1,7promile. Děkuji za odpovědi
Ano, alkohol je spouštěč a každý má svoji hranici někde jinde. Nemělbypít vůbec nebo maximálně tak jedno pivo na chuť. Jenže pokud si někdo stěžuje, že ho někdo opil, tak si nejsem jistá, zda něčeho takového bude bez léčby schopen…
Mohl to vyvolat alkohol, nebo nemusel. To se nedá moc posoudit, třeba se jenom odhalila jeho další část osobnosti.
Ale žádné trauma nikoho neomlouvá že někomu ublížil nebo ho dokonce uhodil. Na mě chlap jednou sáhnout tak jde, nejsem kus hadru aby mi někdo ubližoval a je jedno kolik má v sobě alkoholu.
No já nevím, víš že je silný cholerik, to není uplně dobrá vlastnost pro muže po mém boku. S časem se toto spíš zhoršuje. ![]()
@magda.tep tak pokud se k tomu staví takto, tak si myslím že je mu to opravdu líto. Ale otázkou je jestli se to bude opakovat tak může být hůř. A on skončí na záchytce a ty v nemocnici.
Jsem se svým nynějším manželem už 9 let, máme opravdu super vztah ale má taky když toho vypije hodně (hlavně tvrdého alkoholu) problém s chováním stalo se že mi nadával i mě uhodil, pak toho litoval sliboval že už nebude pít tak se snaží hlídat a nepít tvrdý alkohol jen max pár piv. Mno je to těžko jsem nervózní že mu to zase ujede…řešením pro tvého přítele je nepít alkohol…alkohol je svíně a znám hodně lidí co se po něm začnou chovat děsně ![]()
Jo ještě dodatek - jednou jsem ho nenápadně nahrála na mobil (protože si to nikdy nepamatoval) a jak se viděl tak si to až pak pořádně uvědomil…
A ještě jsem chtěla dodat, že většinou se hůř chovají s nižší hladinou ti, kteří jsou závislí. Těm pak stačí fakt malounko a nadělaj jak jinej po flašce vodky…
Je to sice málo pravděpodobné, ale alkoholik pečlivě svoji závislost ukrývá a můžese stát, že ani jeho nejbližší nějakou dobu nevědí, v čem lítá. Já jen kdyby se na tebe vykutálela flaška z pod gauče nebo vypadla z prádelníku, tak je vysoce pravděpodobné, že se to bude opakovat
@Anonymní píše:
Jo ještě dodatek - jednou jsem ho nenápadně nahrála na mobil (protože si to nikdy nepamatoval) a jak se viděl tak si to až pak pořádně uvědomil…
Tohle přesně znám
Akorát mě neuhodil, ale vždycky byl hrozně sprostý, balil si věci, nebo mě nechtěl pustit ven. Druhý den si nic nepamatoval. Taky jsem to nahrála a on úplně koukal. Od té doby nepije tvrdý a když, tak třeba max 3 panáky slivky a konec. Nebo jen to pivo. A je klid, ale musím ho občas krotit.
GLADYS- závyslý není určitě, příjde mi, že tolik ani nepije, radši do hospody řídí a bere auto, protože je líný a piju jen já. Nechápu, co se v něm zvrtlo. Myslím, že po tomhle výstupu si předemnou nedovolí dát více jak jedno pivo. Ale i tak nevím, zda to mám přejít.
Pokud by šlo skutečně o první úlet v jinak pohodovym vztahu, tak bych na to zapomněla. Ale samozřejmě s podmínkou, že se vyhne alkoholu a nikdy to nezopakuje. Píšeš, že moc nepije, tak to pro něj určitě nebude problém.
Z tvého dodatku mi ale naopak přijde, že to první úlet nebyl a že pije často, tak nevím. Ale neradno si s tím zahrávat a důsledně ho dostrkat k odborníkovi. A abstinovat. Jinak prchat.
@magda.tep Byli jsme spolu pít už mockrát
Prosím tě, tohle mi vysvětli, jsem už přece jen starší ročník. To jdete fakt plánovitě pít? My se chodili bavit a někdo to spojil s alkoholem, někdo ne. Vyloženě pít jsme nechodili. Jen se ptám. ![]()
Kobliha - Myšleno tak, že si jdeme sednou s kamarády do baru, zatancovat si apod a u toho nepijeme jen nealko. To, že jsme spolu spolu byli pít už mockrát jsem myslela co se týče té situace co popisuji, že už jsme byli spolu ve stavu opilosti mockrát a nikdy se takto nechoval.
@Kobliha51 píše:
@magda.tep Byli jsme spolu pít už mockrátProsím tě, tohle mi vysvětli, jsem už přece jen starší ročník. To jdete fakt plánovitě pít? My se chodili bavit a někdo to spojil s alkoholem, někdo ne. Vyloženě pít jsme nechodili. Jen se ptám.
Když se řekne, jde se na pivo, tak se jde plánovitě pít, a to se ani opít nemusíš ne,:-)
@Peczka píše:
@boball třeba tohle můj ex neumělŘeklo se, že zajdeme, tak na 2 pivka jen tak na chvilku sednout a on jim musel zhltnou aspoň 8
Ted se tomu už směju, ale v té době mi do smíchu moc nebylo
A můj nynější řekne na 2, tak si dá dvě, když si jdeme sednout a jsem za to hrozně ráda. Už taky z finančních důvodů, že aspoň peníze netečou do chlastu.
Já, to taky neznám, můj muž moc často nepije. A opilej nebyl už asi patnáct let.Ale,když už jde, tak jich tak kolem pěti, taky má, akorát váží 122 kilo, takže to na něm není vůbec znát.