Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Lady Vju Asi aby se s tim nic nestalo. Krabice je urcite drazsi nez igelit a mohlo by se to poskodit. A na 100% je to levnejsi posilat v igelitu. Jestli je to jako u nas, tak ty mensi balicky posilaji jako doporucene psani, coz stoji o dost mene nez balik v krabici.
@Lady Vju No to o cem se ted bavime. PRO treba nizke ceny. PROTI treba ten smrad… chapes? ![]()
Ahoj, prosím tě potřebuji poradit jak vyvolat spor. Dodavatel mi napsal, že triko, které jsem objednala není v dobré kvalitě a že mám otevřít spor, že bude souhlasit. Najela jsem do objednávky, odklikla open dispute, kde se mi otevřela ta konkrétní objednávka a dala znovu open dispute a jen mi tam něco zahlásilo o nějakým 5 dnech, ale ta konkrétní objednávka mi do sporu neskočila. Nebo jí uvidím až po odsouhlasení tím prodejcem?..nebo jak správně postupovat, abych nepřišla o peníze?..Děkuji za případné rady a odpovědi
@olivie13 No nepamatuji si přesně, ale otevření sporu se ti objeví takový formulář, kde vyplňuješ - dostala jsi zboží ANO - NE, v čem byl problém - kvalita, kvantita, doprava… a tak, to když vyplníš, tak dole potvrdíš odeslání sporu a tím je založen. Asi to tam pak něco hlásí, že do 5ti dnů musí odpovědět prodejce nebo se tuším do toho vloží AliExpress.
Každopádně když po přihlášení půjdeš v levém menu do Refunds & Disputes, tak bys ho tam měla vidět - máš? Můžeš si ho rozkliknout a podívat se na detaily. Ale na té úvodní stránce sporů hned vidíš status problému. Když se k tomu takhle rychle prodejce hlásí, tak to rychle během několika hodin potvrdí (Seller accept issue) a během pár dnů máš peníze zpět na účtu.
@olivie13 Vraceni penez trva vetsinou 14 dnu. Vetsinou neschvali pozadovanou castku na refund, ale o neco ji chteji snizit. Kdyz se nedohodnete, tak se musi spor eskalovat na vedeni ALI. Ti na to maji pak dalsi tyden. Vetsina prodejcu se pa k zalekne a jsou uz ochotni neco vratit. Vetsinou z nich neco malo lze vyrazit zpet
Posli detailni fotky poskozeneho zbozi.
@adlita Já myslím, že Olivie13 to napsala tak, že jí dodavatel napsal, že triko je ve špatné kvalitě, tudíž jí ho ani neposlal a chce jí sám vrátit peníze, protože nemá co poslat. Mně taky dodavatel už napsal, že objednané zboží nemá na skladě, ať otevřu spor a vrátí mi peníze - do 2 dnů jsem je měla zpět.
@Ban09 Jo takhle. No pokud ji to vubec neodeslal, tak jde o refund zazadat nejdrive 5 dni potom, co prodejce zada, ze zbozi odeslal. Je to debilita, ale prodejce to musi odklepnout jako odeslane, jinak refund nejde provest. Taky uz jsem resila a po tech 5-ti dnech slo zazadat a pak vratili penize asi za 2 tydny zpet na ucet ![]()
@adlita Aha, no vidíš, to je také dobré vědět, to jsem ještě neřešila (naštěstí). Tak proč prodejce žádá o zrušení z důvodu kvality zboží, když zároveň už zadal, že ho odeslal? ![]()
@Ban09 No jde o nejaky technicky problemek. Penize totiz vraci ALI a nikoliv prodejce. Pri poslednim sporu mi to takhle vysvetlili. A aby se dali vratit penize, tak musi byt zakaznik nespokojeny. Tkz proto to jako musi odeslat. No je to divnost, ale maji to tak nastavene. Kazdopadne penize vrati, funguje jim to timto zvlastnim zpusobem dobre ![]()
@adlita Aha, celkem dobře udělané. Chtějí zamezit tomu, aby se objednávalo a pak z „neznámých“ důvodů rušilo vše ještě před odesláním. Myslím, že Ali má z objednávek také nějakou provizi, kterou prodejci strhnou. Takhle jsem se ptala jednoho prodejce na zboží, které si chci objednat a rovnou mi napsal, že když objednám mimo Ali a pošlu mu peníze PayPal, takže mi ho dá levněji - což jsem samozřejmě odmítla. Ale Ali před tím varuje a radí takové „nespolehlivé“ prodejce jim nahlásit. Nakonec jsem objednávku udělala, měla být zdarma doprava přes DHL, tak jsem si říkala, super, budu to mít rychle… Jenže 10 dnů tomu prodejci trvalo mi potvrdit objednávku, pak mi napsal ve čtvrtek číslo pro tracking s tím, že do 24h bude mít skutečné číslo (tamto je prý objednávkové číslo pro objednání dopravy) a když jsem se dnes po 3 dnech pídila po tom skutečném čísle pro tracking, tak mi ho konečně poslal. Ale naložení je dnes odpoledne. Takže mi to přijde, že 14 od objednání dělal prodejce mrtvého brouka a až dnes, po víkendových urgencích to konečně poslal. Zboží asi přijde, ale ani DHL mi rychlost dodání nezaručilo ![]()
To, že peníze vrací Ali vím, protože oni drží peníze do té doby, než zákazník potvrdí, že je vše OK.
@Ban09 No je pravda, ze tzv. vyrizeni objednavky jim trvy nekdy neskutecne dlouho. A pak i kdyz uz to konecne odeslou, tak se to nekde placa dalsi mesic. Ted v lete mi prislo nekolik balicku tip top, tj. az za 2 mesice, ze uz me i ALI upozornovalo, ze mam zazadat o vraceni penez pred vyprsenim lhuty, kdy je to mozne. No a pak jsou prodejci, kteri to odeslou do 24 hod. a za 14 dnu to mam doma. Ale je pravda, ze ja si dopravu platim. Ty zdarma jsou dost nespolehlive a fakt trvaji strasne dlouho.
Je to přesně jak psala Ban09. Tak a jak mám postupovat dál?..status objednávky je, že mi prodávající dodává mojí objednávku..nechtěla bych nic prošvihnout, protože to triko bylo poměrně dost drahé..a ještě jednou díky za váš čas.. ![]()