Alternativní maminky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5.1.13 22:24

@beckie Jistotu u porodu také znám…Přišlo to na mě(o měsíc dřív) a já věděla, že to bude a byli jsme s Dáňou jako tým, každý měl svou práci a hlavně jsem věřila tělu, protože to ví co dělá a proč :hug:
rodila jsem teda v nemocnici..myslím, že teď už bych si i troufla doma s nějakou šikovnou asistentkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.1.13 23:28

Holky myslíte že by se ten ocet dal dát do rozprašovače a dalo by se tím čistit umyvadlo, koupena a tak? Nebo bych do toho ještě měla něco přimýchat? např. sůl?.když to bude v rozprašovači..od topení v kotli máme skoro denně špinavý umyvadlo, když se v něm chlap myje pro přikládání..
A čím třeba myjete okna a nádobí?
a ocet tedy pomáhá místo aviváže prádlu být vláčnější? to určitě budu používat u nás je děsně tvrdá voda..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mariannnka
6.1.13 00:29
@GumídekMegí píše:
Holky myslíte že by se ten ocet dal dát do rozprašovače a dalo by se tím čistit umyvadlo, koupena a tak? Nebo bych do toho ještě měla něco přimýchat? např. sůl?.když to bude v rozprašovači..od topení v kotli máme skoro denně špinavý umyvadlo, když se v něm chlap myje pro přikládání..
a ocet tedy pomáhá místo aviváže prádlu být vláčnější? to určitě budu používat u nás je děsně tvrdá voda..

To by mě taky zajímalo, jestli se to dá použít v rozprašovači. Já jsem dneska umyvadlo myla octem - nalila jsem ho přímo na houbičku a umyla to. Šlo to pěkně, ale nebyla to žádná větší špína. Zkusila jsem to tak i na zrcadlo a šlo to pěkně. Na nádobí používám Ecover.
A ocet se používá na stabilizaci barvy - soudím z toho, že když si kupuju nové džíny a barví, tak je namočím do octa. Třeba bude někdo moudřejší :)

• Citovat
  • Upravit
2777
6.1.13 09:49

@werunka89 Ahoj, já jsem o domporodu taky uažovala. Akorát pozdě, až na konci těhotenství, tak z toho nic nebylo. Taky netuším, jak by se na to tvářil manžel. Ale pořád o tom přemýšlím a uvažuju, zda by to nešlo u druhého. Vím, že holky z Brna si hodně chválí Laďku Ryšavou z mamacentra. Je otázka, zda by k porodu doma šla? :nevim: Je na houby, že je to u nás zakázané, stejně jako očkování! :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6140
6.1.13 09:59

@Turante hm, dost mě to štve protože netuším jak sehnat asistentku, která by mi vyhovovala a ještě domácí porody dělala. na netu jsem nic nenašla a nevím jak nějakou sehnat??
tu paní z brna co píšeš vůbec neznám teda..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
6.1.13 10:07
@GumídekMegí píše:
a ocet tedy pomáhá místo aviváže prádlu být vláčnější? to určitě budu používat u nás je děsně tvrdá voda..

Ocet mám krom jiného i v rozprašovači - čistím s ním okna, zrcadla, baterie, obklady, ledničku,.. Dá se takto použít i na sanitu - záleží ale jak moc je to špinavé.. Když je víc „zažrané“ špíny, dělám svoji oblíbenou chemickou reakci - posypu to perkarbonátem sodným (nebo prostě sodou), a zastříkám horkým octem (= smíchám zásadu s kyselinou).. Ono to pak tak krásně šumí.. mohu na to sáhnout rukou.. takže houbička a omyju, vyleštím a mám čistou - tímto způsobem odstraňuji i napeklotiny z hrnců..
Jinak zde jsem na jednu stránku dávala seznam domácích ekorad a ekočistidel na vše možné - stažených z diskuze ekologická domácnost:
https://www.emimino.cz/…se/nastenka/
Jsou to ty elaboráty zhruba v půlce stránky.

Jinak ocet místo aviváže spíš velice dobře odstraní zbytky prášků.. Na změkčení vody je dobrá sůl - prodává se extra čistá sůl pro „chemické“ použití (je to jedlá sůl očištěná o minerály, které by se usazovaly..), já ji dávám do myčky a do pračky.
No a víceméně v celé domácnosti si dnes již vystačím s perkarbonátem sodným, TAEDem, kyselinou citrónovou, solí a Marseillským nebo jádrovým mýdlem.
Vše krom mýdla objednávám na stránkách www.fichema.cz

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
6.1.13 10:20
@mariannnka píše:
Nevím, jaké je měřítko dostatečné míry „alternativosti“ :mrgreen:, ale my třeba v jeskyni nebydlíme a autem taky jezdíme :mrgreen:

Můj spolužák z vejšky pracuje pro jednu nadnárodní společnost, plat lehce pod stovkou tisíc, živí se tím, co mu chutná, očkuje, nemoci řeší konvenční medicínou.. Na dovolenou (i teď, s dětmi) jezdí s batohem na zádech do hor (Rumunsko apod. - fakt divočina) a dodnes nemají auto, protože jim to přijde zbytečná zátěž pro životní prostředí, když se všude dostanou busem, vlakem nebo stopem :mrgreen:
Je „alternativní“, nebo není? :think: Já si za x let, co nad tím přemýšlím, ještě neodpověděla :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
6.1.13 10:27
@mariannnka píše:
Jinak jsem dneska čistila octem zašlou roky nepoužívanou varnou konvici po babičce, zkoušela jsem schválně účinky octa :mrgreen: uvařila jsem v ní ocet s vodou (3:1), 2× za sebou a pak ještě zbytky umyla s Ecoverem na nádobí a je jak nová ;)

Konvici čistím buď právě přímo kyselinou citrónovou, nebo neředěným octem - ten pak ještě vroucí naliju do WC mísy, kterou jsem předtím zasypala perkarbonátem sodným - následná reakce je silnější než po nasypání Krtka a podobných sajrajtů… A přitom k přírodě šetrná :palec:

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
6.1.13 10:32
@cuttysark píše:
@Hellísek ooo dakujem! Takze na pradlo to ma ucinok taky, ze je ta soda potom ucinnejsia?

Pokud vím, tak v pračce má soda ty účinky, že lehce bělí prádlo a zároveň odstraňuje skvrny.. Na praní jako takové je pak dobré přidat právě nějaké to mýdlo (Marseillské i jádrové jsou „čistá“ mýdla bez nějakých dalších zbytečností..).
Takže já dávám do předpírky nějaký druh sody, do hlavního praní nastrouhám mýdlo + sodu a do aviváže ocet, nebo občas kyselinu citrónovou a do bubnu tabletku soli z Fichemy na změkčení vody (i když, soda snad taky změkčuje :nevim: ).
Do myčky na nádobí vpodstatě velice podobně, s tím rozdílem, že tam musím se sodou velice šetřit - jinak mi při mytí vždycky vyteče z myčky na podlahu spousta pěny.. :zed: :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
6.1.13 10:48

Trochu jsem vám to tu zaplnila svými příspěvky, jak jsem četla vaši diskuzi :oops:
Tak abych se tedy taky představila.. Nepovažuji se za alternativkyni - pro mě je k normálnímu životu alternativou živit se „bůčkem na pivu“ a kompenzovat to průmyslově vyráběnými multivitamíny, prát v Persilu atp..
Snažím se stravovat naši rodinu dle makrobiozásad Dr. Strnadelové (jedním z mých největších úspěchů bude, až dokáži nahradit brambory dýní a příteli to přestane vadit..), pár let jsem používala menstruační kalíšek, než jsem začala trpět na záněty, HA neberu a vlastně výdobytky západní medicíny používáme jen sporadicky, za to frčí bylinné čaje, homeo, čínská medicína… - podle potřeb a problému.
Nelátkuji, ani nebezplenkuji, prďous je na jednorázech z Německa a vůbec spoustu potravin kupujeme buď v Německu nebo od farmářů na chalupě.
Jak jsem již psala, aktuálně si doma víceméně vystačím jen s octem (kupuji pětilitrovky bzeneckého), kyselinou citrónovou (není nutně potřeba), různou formou sody, a mýdlem.
Na druhou stranu, před barákem nám parkují dvě auta a mým snem je přestěhovat nás všechny do Prahy dřív, než prckové začnou chodit do školky - chtěla bych pro ně buď lesní nebo waldrofskou a ve waldorfském školství pak pokračovat až do maturity.

• Citovat
  • Upravit
mariannnka
6.1.13 13:36
@Amber_1977 píše:
Můj spolužák z vejšky pracuje pro jednu nadnárodní společnost, plat lehce pod stovkou tisíc, živí se tím, co mu chutná, očkuje, nemoci řeší konvenční medicínou.. Na dovolenou (i teď, s dětmi) jezdí s batohem na zádech do hor (Rumunsko apod. - fakt divočina) a dodnes nemají auto, protože jim to přijde zbytečná zátěž pro životní prostředí, když se všude dostanou busem, vlakem nebo stopem :mrgreen:
Je „alternativní“, nebo není? :think: Já si za x let, co nad tím přemýšlím, ještě neodpověděla :nevim:

Děkuju moc za všechny tipy na úklid, tu nástěnku jsem nedávno celou pročetla. Já nevím, těžko říct, já jsem na slovo alternativní alergická, dívám se na to přesně jako ty. A takovým označením jako BIO člověk, alternativec, se jenom směju. Takové lidi naopak obdivuju a cením si toho, že o sobě přemýšlí a berou si zodpovědnost na svoje bedra.

@Amber_1977 píše:
Trochu jsem vám to tu zaplnila svými příspěvky, jak jsem četla vaši diskuzi :oops:
Tak abych se tedy taky představila.. Nepovažuji se za alternativkyni - pro mě je k normálnímu životu alternativou živit se „bůčkem na pivu“ a kompenzovat to průmyslově vyráběnými multivitamíny, prát v Persilu atp..
Snažím se stravovat naši rodinu dle makrobiozásad Dr. Strnadelové (jedním z mých největších úspěchů bude, až dokáži nahradit brambory dýní a příteli to přestane vadit..), pár let jsem používala menstruační kalíšek, než jsem začala trpět na záněty, HA neberu a vlastně výdobytky západní medicíny používáme jen sporadicky, za to frčí bylinné čaje, homeo, čínská medicína… - podle potřeb a problému.
Nelátkuji, ani nebezplenkuji, prďous je na jednorázech z Německa a vůbec spoustu potravin kupujeme buď v Německu nebo od farmářů na chalupě.
Jak jsem již psala, aktuálně si doma víceméně vystačím jen s octem (kupuji pětilitrovky bzeneckého), kyselinou citrónovou (není nutně potřeba), různou formou sody, a mýdlem.
Na druhou stranu, před barákem nám parkují dvě auta a mým snem je přestěhovat nás všechny do Prahy dřív, než prckové začnou chodit do školky - chtěla bych pro ně buď lesní nebo waldrofskou a ve waldorfském školství pak pokračovat až do maturity.

Přesně tak to vidím a přijde mi to přijatelnější. Žít s ohledem na přírodu a na přirozenost těla je „normální“ a všechno ostatní je alternativa. A třeba homeopatii považuju za hlavní a konvenční medicínu za vedlejší, s čínskou zkušenost nemám, ale z okolí na ní slyším chválu a její principy mi jsou moc sympatický, stejně tak s ajurvédou. Detoxikaci od Jonáše - no, myslím si o tom svoje, ale hodně lidem to taky pomohlo, takže proč ne, kdyby na to přišlo, šla bych do toho taky. Mě to ale takhle funguje už pár let, první homeopatika jsem měla asi ve 12 letech a to jsem neměla ani potuchy o tom, co užívám, co mi mamka dala, to jsem pozřela. :mrgreen: Měla jsem pokaždé nějakou zvláštní nemoc, kdy jsem nespadala do tabulek a tudíž se pro mě ani léčba nenašla nebo jsem na ní neměla vůbec žádnou reakci (viz moje revma v 17 letech, kdy jsem nemohla vůbec hýbat malými klouby na rukou, měla jsem zkřivené prsty a bylo mi řečeno, že není možné, abych měla v takovém věku tuhle diagnózu a tím to haslo). O antikoncepci si taky myslím svoje, na 2 roky jsem se do ní nechala ukecat a pak z toho měla parádní zánět, na který mi nepomohla dvoje antibiotika, půl roku jsem trpěla jak pes. S homeopatiky a bylinnými čaji od jednoho léčitele nebylo za chvíli co řešit. Takže zoufalost z výsledků mě dohnala vždycky k homeopatovi, až jsem dospěla do fáze, kdy to dělám přesně naopak. A hlavně takové zkušenosti mě dovedly k tomu, že za mě nikdy nikdo můj problém nevyřeší a zodpovědnost za sebe si nesu i já. A moc ráda se montuju i do té přítelovi, ráda mu vařím zdravě a dělám na něm pokusy :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4132
6.1.13 14:38

Já se tedy za „alternativní“ také nepovažuji. Žijeme tak, jak nám naše vlastní svědomí dovolí. Auto samozřejmě máme. Partner i hodně najezdí, pořád pracuje v Praze, takže D1 je teď jeho velká kamarádka. Ale to už k dnešní době tak něják patří. Děti mají pediatra - homeopata. A já nepoužívám ani homeopatika. Všechno se dá zvládnout. Mám starý almanach bylinek a to je moje kniha knih. Ale my jsme celkově hodně zdraví. Asi je to tím, že hledíme, co máme na talíři. Ale pozor. U nás makro ani nic podobného. Vařím normálně. Ale poctivě, bez chemie, z českých sezonních surovin. Tak jak vařili naše babičky. I když teda ryby jíme zásadně středomořské, ale raději si připlatím a koupím si je od známého, který ma vyhlášenou italskou restauraci a ryby jezdí nejkratší a nejrychlejší cestou přímo z Marke a opravdu jsou voňavé a krásné. Občas, když otevřu bedýnku, tak najdu i živé kraby nebo krevety. :) Nemyslím si, že bychom to přeháněli. Jen máme prostě úctu k životu a přírodě. A taky tady chceme oba pro děti být co nejdéle.
Na úklid používám Ecover. Peru také v Ecoveru, střídám s vločkami mýdla. Změkčuji octem, přidávám Tee tree. Ve všem co tu bylo napsáno jsem našla něco, co dělám běžně i něco, co nedělám a ani nezačnu. :D
Nechci být otrokem své ekodomácnoti a mám jiné „pohodlnější“ návyky. Ale myslím, že v rámci našich možností a povah děláme pro sebe to nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
6.1.13 14:40

@werunka89 Já na svoji PA dostala tip od jedné uživatelky z emimina. Zkus to touto cestou. Je tady diskuse domácí porody či tak něják, tak vyzkoušej hodit dotaz tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
6.1.13 14:45
@mariannnka píše:
@beckie jo jo, tu zoufalost ze supermarketů znám. Když to tam procházím, mám v košíku pár věcí, protože zbytek je hrůza děs. Ale zase mám spoustu věcí od rodičů z venkova, a celkově je kolem nás vesnic hodně, takže se to ještě docela dá. Kdybych nebyla líná, tak si to můžu u našich na zahrádce pěstovat sama :mrgreen: ale stejně se k tomu brzo dopracuju.

Já se tady akorát vždy hrozně rozčílím. Jako první nad tím, že si dovolí prodávat zhnilé ovoce a zeleninu, naprosto bez skrupulí. A jako druhé mě vždy rozdráždí, že zatímco já stojím a nadávám, tak vedle mě si někdo vesele ten hnus hází do pytlíku. :roll: :roll: :roll: Nepochopím. Zajímalo kam až jsou lidi schopni zajít v honbě za co nejlevnější jídlo. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mariannnka
6.1.13 14:54
@beckie píše:
Já se tady akorát vždy hrozně rozčílím. Jako první nad tím, že si dovolí prodávat zhnilé ovoce a zeleninu, naprosto bez skrupulí. A jako druhé mě vždy rozdráždí, že zatímco já stojím a nadávám, tak vedle mě si někdo vesele ten hnus hází do pytlíku. :roll: :roll: :roll: Nepochopím. Zajímalo kam až jsou lidi schopni zajít v honbě za co nejlevnější jídlo. :zed:

Jo no, to je zaručený způsob jak se rozčílit :) když vidím ty nákupní košíky ostatních, tak se vůbec nedivím, že jsme tak nemocnej národ. Ale proti tomu se musí člověk obrnit a neřešit to, ať si každý jí, co uzná za vhodné. Já do takových lidí nerýpu, prostě to nekoupím. Ale zaráží mě, že si někdo dovolí rýpat do toho, co jím já, když se sám krmí jídlem z laboratoře. :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová