Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Haninac píše:
@werunka89 na kvasek mrkni sem, urcite sezenes, ja si bylo pro kvasek dneska a v pondeli pecu
http://cuketka.cz/…/kvasek.html
To je super tip, hned jsem ty blízko našla a jsou tři, tak snad se domluvím. Už po kvásku koukám dlouho, jen jsem si ho nezaložila sama - to se mi nepovedlo a neznám v okolí třeba pekárnu, kde by se prodával.
Já jsem tam našla mou sousedku z vesničky kde žijem a je to schodou okolností maminka spolužáka mého synka ![]()
Takže jí hned o trochu ožebračím ![]()
Holky s tím pěstováním, hlavně doporučuji skleník.. Protože pak zeleninku máte brzy hlavně saláty, okurky, rajčata, někdy i ředkvičky a kedlubny, květák a tak..samo, že to můžete dát i na záhon, pak to dozrává popořadě
… A co se týče přírodního hnojiva tak natrhat čerstvé jarní kopřivy (aby byli nejvýše vysoké 50 cm) a dát je do sudu (nebo do nějaké nádoby, ale aby byli ve tmě) podlít vodou a zakrýt.. nechat 14 dní na slunci, občas zamíchat… a pak ředit 1:10 s vodou..pěknej smrádek je to, ale jeto fakt účinné
hlavně bacha aby jste kytičky tím hnojivem nespálili, fakt se to musí naředit.
@GumídekMegí
Díky za radu ohledně zahrádky a přírodního hnojiva, bude se určitě hodit ![]()
@Amber_1977 píše:
Trochu jsem vám to tu zaplnila svými příspěvky, jak jsem četla vaši diskuzi
Tak abych se tedy taky představila.. Nepovažuji se za alternativkyni - pro mě je k normálnímu životu alternativou živit se „bůčkem na pivu“ a kompenzovat to průmyslově vyráběnými multivitamíny, prát v Persilu atp..
Snažím se stravovat naši rodinu dle makrobiozásad Dr. Strnadelové (jedním z mých největších úspěchů bude, až dokáži nahradit brambory dýní a příteli to přestane vadit..), pár let jsem používala menstruační kalíšek, než jsem začala trpět na záněty, HA neberu a vlastně výdobytky západní medicíny používáme jen sporadicky, za to frčí bylinné čaje, homeo, čínská medicína… - podle potřeb a problému.
Nelátkuji, ani nebezplenkuji, prďous je na jednorázech z Německa a vůbec spoustu potravin kupujeme buď v Německu nebo od farmářů na chalupě.
Jak jsem již psala, aktuálně si doma víceméně vystačím jen s octem (kupuji pětilitrovky bzeneckého), kyselinou citrónovou (není nutně potřeba), různou formou sody, a mýdlem.
Na druhou stranu, před barákem nám parkují dvě auta a mým snem je přestěhovat nás všechny do Prahy dřív, než prckové začnou chodit do školky - chtěla bych pro ně buď lesní nebo waldrofskou a ve waldorfském školství pak pokračovat až do maturity.
Ahoj, čekám pošťáka s knížkou od Dr. Strnadelové, takže jak si nebudu vědě rady, tak počítej s tím, že tě budu asi otravovat
![]()
@GumídekMegí píše:
Holky s tím pěstováním, hlavně doporučuji skleník.. Protože pak zeleninku máte brzy hlavně saláty, okurky, rajčata, někdy i ředkvičky a kedlubny, květák a tak..samo, že to můžete dát i na záhon, pak to dozrává popořadě… A co se týče přírodního hnojiva tak natrhat čerstvé jarní kopřivy (aby byli nejvýše vysoké 50 cm) a dát je do sudu (nebo do nějaké nádoby, ale aby byli ve tmě) podlít vodou a zakrýt.. nechat 14 dní na slunci, občas zamíchat… a pak ředit 1:10 s vodou..pěknej smrádek je to, ale jeto fakt účinné
hlavně bacha aby jste kytičky tím hnojivem nespálili, fakt se to musí naředit.
S těma skleníkama bych nedivočila. Skleník urychlí proces růstu a pak to nemá tolik vitamínů a všeho ostatního, jako když to dozraje na sluníčku. Možná třeba udělat kompromis a část dát do skleníku a část nechat venku. Aspoň tak bude delší doba úrody ![]()
My máme vzadu v rohu zahrady oddělenou část na pěstování zeleniny, ovšem… Jsme s mamkou takový velky pěstitelky, že mrkev a hrášek nevzešly vůbec - protože jsme rostliny nasázely tak, že rostly přes sebe a holt se nejvíc prosadily cukety a patizony
![]()
Kopřiv je mi líto - ty si radši nasekám do mrazáku pro sebe
Ale budu si pamatovat, že jsou jako hnojivo dobré ![]()
@GumídekMegí píše:
@Amber_1977
A co keramika??
Taky může být, do elektrické trouby mi ale přijde vhodnější tenčí porcelán či sklo ![]()
@mersii píše:
Ahoj, čekám pošťáka s knížkou od Dr. Strnadelové, takže jak si nebudu vědě rady, tak počítej s tím, že tě budu asi otravovat![]()
Klíďo - ono je to z půlky makrobiotika a z půlky spíš návrat k našim tradičním jídlům a stravovacím návykům.. Bavily jsme se o tom kdysi s babičkou a pár těch věcí pamatuje, ovšem pro ni jsou jáhly (=proso) něco podřadnýho, co dali zvířatům a radši si udělali brambory ![]()
@Amber_1977 píše:
My máme vzadu v rohu zahrady oddělenou část na pěstování zeleniny, ovšem… Jsme s mamkou takový velky pěstitelky, že mrkev a hrášek nevzešly vůbec - protože jsme rostliny nasázely tak, že rostly přes sebe a holt se nejvíc prosadily cukety a patizony![]()
Kopřiv je mi líto - ty si radši nasekám do mrazáku pro sebeAle budu si pamatovat, že jsou jako hnojivo dobré
Já jsem velký fanda kopřiv
zatím si z čerstvých občas dělávám koupele. Pamatuju si, že když jsem byla jako malá po rentgenu, tak mě naši naložili do vany s vodou a odvarem z přesličky a kopřiv, prý to vytahuje to záření, ale jestli je to pravda, to nevím. Já se v bylinkách moc nevyznám, ale chci se do toho ponořit
jak se dají v zimě využít? Napadá mě zatím psovi do žrádla, protoho ho krmím syrovým ![]()
Příspěvek upraven 07.01.13 v 13:32
@Amber_1977 píše:
Klíďo - ono je to z půlky makrobiotika a z půlky spíš návrat k našim tradičním jídlům a stravovacím návykům.. Bavily jsme se o tom kdysi s babičkou a pár těch věcí pamatuje, ovšem pro ni jsou jáhly (=proso) něco podřadnýho, co dali zvířatům a radši si udělali brambory
No já abych pravdu řekla, tak už teď v tom mám krapet guláš. Na knížku Radost ze zdravých dětí jsem narazila na stránkách jíme jinak, ale právě na jednu stranu je tam návrat k tradici a na druhou stranu moje babča netuší co je tempeh a tofu, ale za to moc dobře ví, co jsou brambory, které oni nepoužívají
Takže je to teda napůl makrobiotika a na půl tradice, jestli to dobře chápu?
@Amber_1977
Kopřivy jsou dobré na všechno a proč je nedpřát i rostlinám
když se to tak vezme stejně se to vrátí k tobě, když tím pohnojíš zahrádku ![]()
Holky doporučuji knížku o bylinkách od Maria Treben
@mersii
Jojo já to tak myslela, něco do skleníku hlavně z jara a pak samozřejmě záhonky. Akorát, že třeba papriky mi moc na záhoně nechtějí dozrávat, pro ně je lepší to teplíčko ve skleníku, protože jsou náchylnější na chladno