Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo a ještě taková pidi rada k vaření…Když třeba vaříte rýži, nebo i ty těstoviny do vody se dává lněné semínko, třeba velká polévková lžíce. Hlavně v rizotu je to skvělé a ani to není poznat. Jednou jsem to slyšela v TV. To semínko by se mělo cpát prý všude kde to jde.
@mariannnka Tak čaje.. Nádivky.. Saláty.. Spíš bych řešila jinou věc - nejsilnější jsou mladý jarní kopřivy.. Takže když je budeš jíst až v zimě… Prostě sušená kopřiva není to, co čerstvá.. Ale furt lepší než nic ![]()
@mersii Je to makrobio dosazené do historických gastrotradic našeho podnebného pásu.. Např. Strnadelová je proti konzumování citrusových plodů, které výrazně ochlazují organismus.. U náš - naopak dodává, že tam, kde přirozeně rostou, tedy kolem rovníku, by se bez nich domorodci neobešli..
Takže tak.. Tempeh a tofu je kvašená soja, takže ji doporučuje kvůli enzymům a minerálům - jak říkám, je to taková makrobio napasovaná na nás.. Mně to připomíná částečný návrat k našim kořenům podložený „výzkumy“ makrobiotiky.. Tak nějak ![]()
Ale je fakt, že v rámci masa třeba doporučuje spíš už vepřové než hovězí kvůli poměru bílkovin vůči zbytku výživných látek, ty brambory se u nás jí taky už od středověku.. No..
No jo.. Ale obilný mlíko prckovi chutná a je po něm hezkej buclík - ne takovej vyloženej tlusťoušek jako sunarový děti, ale celkově trochu „bytelnější“ je ![]()
@GumídekMegí Díky za radu, lněný semeno je takový malý všelék a já ho bytostně nesnáším, takhle si ho umím představit
A taky už vím, co budu dneska vařit - udělám rizoto ![]()
@Amber_1977 Já dnes udělala ovocné knedlíky z bramborového těsta…jenže…Dala jsem do těsta žitnou, pohankovou a kousek hrubé mouky a místo knedlíků mám teď takovou světle hnědou kaši s ovocem
..příště musím dát asi víc té hrubé mouky…moc málo mi to lepilo…
@GumídekMegí píše:
@Amber_1977 Já dnes udělala ovocné knedlíky z bramborového těsta…jenže…Dala jsem do těsta žitnou, pohankovou a kousek hrubé mouky a místo knedlíků mám teď takovou světle hnědou kaši s ovocem..příště musím dát asi víc té hrubé mouky…moc málo mi to lepilo…
a nebo jsem to rozvařila..je fakt že jsem je tam nechala dlouho…
@Amber_1977 píše:
@mariannnka Tak čaje.. Nádivky.. Saláty.. Spíš bych řešila jinou věc - nejsilnější jsou mladý jarní kopřivy.. Takže když je budeš jíst až v zimě… Prostě sušená kopřiva není to, co čerstvá.. Ale furt lepší než nic
Jo jo, to určitě. Ale já miluju tu vůni, když doma suším kopřivy, to se tak provoní celý dům. No už aby bylo jaro a já vzala louku útokem ![]()
Bohuzel nemam, dostala jsem je a byly koupene na vamocnich trzich uz driv. Zkusim pohledat..
@Amber_1977 píše:
@Háta_x Máš nějaký odkaz na e-shop s karlovarským porcelánem? Hodila by se mi ještě nějaká pečící forma
Lnene seminko doporucuju drcene, treba v DM ho maji. To v celku neumi travici system vyuzit- nerozmelni jo a vyluh se musi delat aspon 2hodiny a pak dukladne promichat a zcedit. Drcene staci zamichat do ovoce, jogurtu atd a je to.
@GumídekMegí píše:
Jo a ještě taková pidi rada k vaření…Když třeba vaříte rýži, nebo i ty těstoviny do vody se dává lněné semínko, třeba velká polévková lžíce. Hlavně v rizotu je to skvělé a ani to není poznat. Jednou jsem to slyšela v TV. To semínko by se mělo cpát prý všude kde to jde.
Misto zitne bych dala psenicnou celozrnnou, zito nepoji. Zato vyborne zahustuje a dodava barvu, treba v dusene mrkvi nebo v jatrove omacce je super. Taky ho davam do palacinek, ale jen trosku, jinak se to trha.
@GumídekMegí píše:
@Amber_1977 Já dnes udělala ovocné knedlíky z bramborového těsta…jenže…Dala jsem do těsta žitnou, pohankovou a kousek hrubé mouky a místo knedlíků mám teď takovou světle hnědou kaši s ovocem..příště musím dát asi víc té hrubé mouky…moc málo mi to lepilo…
@GumídekMegí píše:
@Amber_1977
Kopřivy jsou dobré na všechno a proč je nedpřát i rostlinámkdyž se to tak vezme stejně se to vrátí k tobě, když tím pohnojíš zahrádku
Holky doporučuji knížku o bylinkách od Maria Treben
a ta knížka o bylinkách vypadá takhle?
http://knihy.heureka.cz/…aria-treben/
No asi budu muset navštívit tátovu knihovnu. Jako puberťák jsem ho vůbec nechápala, že si pořád kupuje knížky o bylinkách, léčitelství, homeopatii, a že za to utrácí tolik peněz a te´dka nejradši chodím do toho stejného knihkupectví a jeho knihovna patří mezi moje neoblíbenější místa
no jsem asi celá po něm, to by měl radost, kdyby si to četl ![]()
@Amber_1977 Tady maji neco podobneho a i srnci hrbet:
http://shop.thun.cz/…esult/index/?…
@AninaEli jo jo, tenhle odkaz na cuketku mi poslal už taťka a kámoška
včera jsem si vyzvedla kvásek, dnes jsem ho namnožila a čekám až nabyde, přidám zbytek ingrediencí a ráno upeču. snad se povede, budu to péct v pekárně, tak jsem zvědavá
@ninushenka píše:
Ahoj,
já vám do toho moc nechci kecat, ale většinu toho, co jste tu vyjmenovaly, také praktikuji a nepovažuji se ani náhodou za „alternativní mámu“. Sice - a to se klidně přiznám - používám jedn. plenky a malou jsem nechala naočkovat, protože kdyby mi náhodou malé mimčo chytilo černý kašel, tak si odmítám v nemocnici hrát na hrdinku. Ale jinak nakupujeme jídlo převážně u farmářů, zeleninu taktéž, jinak všechno zavařujeme nebo máme v mrazáku, abychom nemuseli být závislí na nabídkách supermarkétů přes zimu.
Jinak praní v mýdlových ořeších - myslím, že to bylo i v dtestu, že vyperou stejně jako pouhopouhá čistá voda, takže to není azs až takový zázrak a spíš si na tom chtěl někdo namastit kapsu.
Myslím si, že musí existovat určitá symbióza mezi „alternativou“ a „modernou“, prozože jinak by to nešlo…protože když bych zašla až do šílených detailů, tak kdybych chtěla být hooodně alter, tak bychom mohli prodat auto a koupit si povoz s koněma