Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lexter @zoidberg @TrueIsFalse @Honza 12 při přirozeném porodu je větší možnost přidušení dítěte s nevratnými následky na mozku
co je podle vás lepší dítě se špatně fungující imunitou nebo dítě se špatně fungujícím mozkem?
@Lexter píše:
Zajímalo by mě zda by nějaká matinka preferovala císařák doma. Steakovou kudlu máme doma všichni.
tak toto je dotaz mimo mísu. Porody doma volí „lesany“, takže ty samozřejmě volí jako jedině správný přirozený porod
@stinga píše:
@Lexter @zoidberg @TrueIsFalse @Honza 12 při přirozeném porodu je větší možnost přidušení dítěte s nevratnými následky na mozku
co je podle vás lepší dítě se špatně fungující imunitou nebo dítě se špatně fungujícím mozkem?
Při císaři zase poruchy dýchací soustavy, s tím související špatné okysličení a poškození. Nepatrně se i zvedá možnost úmrtí. O co ti jde?
Příspěvek upraven 13.09.19 v 09:24
@Honza 12 píše:
Tak když je to těžký porod, tak pak nastupuje táta, dostane dítě na odhalenou hruď, aby tomu malému ty prvotní kontakty aspoň trochu nahradil. No, ženská s přirozeným porodem tomu aspoň dala šanci. Jako ty, když píšeš, že jsi mohla odejít. Věnovat se dítěti. Ta co se nechá rozříznout, bez závažnějšícho důvodu, tomu šanci prostě nedá.
Po plánované sekci mi malou položili na hrudník hned, pak ji měl otec, na hrudi tedy asi ne, byla už zabalená, jelikož byla lehce nezralá, pak mě odvezli na JIP, kde jsem byla asi 20 hodin, celou dobu mi ji po zřech hodinách nosili a přikládali. Po převezení na normální pokoj druhý den už jsem ji měla u sebe a normálně se starala, pak si ji na noc vzali a pak už jsem ji měla u sebe pořád. Rozkojila jsem se bez problémů a kojila rok. Teď je jí deset a troufnu si říct, že máme super vztah, nenarušený plánovanou sekcí
Podle mě je nejdůležitějších ne prvních pár dnů, ale prvních pár let života, jak se matka věnuje a kolik času s dítětem stráví. Nejvíc nejlepší jsou matky, které bojují za bonding, super přirozený porod, neodloučení od dítěte ani na minutu a pak ho v batolecím věku frknou chůvě nebo do instituce a frčí do práce.
@stinga píše:
tak toto je dotaz mimo mísu. Porody doma volí „lesany“, takže ty samozřejmě volí jako jedině správný přirozený porod
Tohle nálepkování fakt miluju
Jinak souhlasím. ![]()
@stinga píše:
To byl samozřejmě vtip. ![]()
@Lexter máš nějakou statistiku, že po plánovaných sekcích je větší riziko dýchacích potíží a úmrtní? Docela by mě to zajímalo Já v praxi tedy viděla opak.
@renap píše:
@Lexter máš nějakou statistiku, že po plánovaných sekcích je větší riziko dýchacích potíží a úmrtní? Docela by mě to zajímalo Já v praxi tedy viděla opak.
Statistiku? Ne, ty? Ne. Já čerpám pouze a jen ze studií a závěrů porodníků. A jak jsem napsal výše, přirozených se dělá násobně výše. Výskyt problémů bude i při nižší rizikovosti násobně vyšší. Což však neznamená, že nebezpečnější jsou.
@Lexter píše:
Statistiku? Ne, ty? Ne. Já čerpám pouze a jen ze studií a závěrů porodníků.
Tak odkaz na ty studie a závěry. Já nic nehledala, píšu pouze zkušenosti z praxe, jsem dětská sestra a dělala jsem na novo, takže ty děti po rúzných porodech jsem vídala poměrně často, ba skoro pokaždé, když jsem přišla do práce ![]()
Tak třeba výtažek z knihy od prof. MUDr. A. Pařízka, CSc. http://www.porodnice.cz/…arskeho-rezu nebo se Milan Košťál zmiňuje o riziku zápalu plic nebo světová zdravotnická organizace zmiňuje až 3× vyšší výskyt zdravotních komplikací po CS a nutnosti umisťovat matku na JIPku.
Jediné co mluví v CS prospěch je pohodlí, nižší riziko fraktur a možnosti uskřinutí pupeční šňůry. Proto se taky CS volí pokud tato rizika hrozí opravdu vážně. Pokud ale budu brát v potaz obecné závěry porodníků, tak jako start dítěte do života je to na hovno.
Fakt po mě nechtěj odkazy na jednotlivé studie, někdo by tu vyhrabal vždy nějakou odporující. Jde mi o obecné závěry jako na odkazu výše.
@Lexter Dobře,ale v tom článku z tvého odkazu víceméně všechna ta rizika a negativa se týkají matky, včetně třeba délky hospitalizace-to snad napsali, jenom aby tam něco bylo, anestezie-dneska se většina plánovaných sekcí v narkoze nedělá, tromboza, embolie-píchají se léky, tím se to riziko minimalizuje, pořád platí, že pro dítě je to prostě nejbezpečnější způsob, jak se dostat na svět.
Jasně, pro matku je lepší, když vyprdne dítě a seskočí jako srna, ale takové štěstí zase každá nemá. když se po oddělení plouží matky po porodech, a člověk je vidí, jak slézají a vylézají na postel, a skučí, tak fakt nerozeznáte, jestli je bolí jizva, nebo natržená pipka. Akorát ty natržené sedí na kruhu a ty po sekci na zadku.
@zoidberg píše:
Hele tady se doporučuje opustit chlapa i když nekoupí nanuk cizímu harantovi, tak proč bych měl žít s člověkem, který je magor a v noci mě podřízne jako slepici. Navíc ho za to ani pak nezavřou, protože má mlíko na mozku.
Duševní porucha se může projevit i u ženy, která byla 10, 20let OK, se kterou žiješ dlouhá léta
Prostě přijde nějaký spouštěč a je to
Dokonce se totéž stává i mužům
Je zjevné, že o tom nemáš ani páru - úzkostná panická žena tě rozhodně nepodřízne jako slepici ![]()
Ale naprosto bych pochopila, kdyby tě něčím majzla žena cela zdravá, za ty tvoje kecy
A pokud bys ji opustil, ve tvém případě výhra pro ni ![]()
@stinga píše:
Mě nezmiňuj, já proti císaři ze zjevných zdravotních důvodů nic nemám. Sám jsem se tak narodil ![]()
@pe-terka píše:
Duševní porucha se může projevit i u ženy, která byla 10, 20let OK, se kterou žiješ dlouhá létaProstě přijde nějaký spouštěč a je to
Dokonce se totéž stává i mužům
Je zjevné, že o tom nemáš ani páru - úzkostná panická žena tě rozhodně nepodřízne jako slepici
Ale naprosto bych pochopila, kdyby tě něčím majzla žena cela zdravá, za ty tvoje kecyA pokud bys ji opustil, ve tvém případě výhra pro ni
No vidíš, tak co se rozčiluješ? ![]()
@zoidberg píše:
No vidíš, tak co se rozčiluješ?
páč jsem se nestihla nasnídat a hlad je prevít
Jdu to napravit ![]()