Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Třeba jí to o té vlastní mamince řekla, protože nevěděla, jak vysvětlit tak malému děcku, že ho vlastní máma zavrhla. měla mu říct - protože bys jí v životě překážela? protože se o tebe nechtěla starat? protože bys ji obtěžovala? Ono je hrozně těžké něco takového vyvsětlovat dítěti. Neumím si představit, jak bych tohle děcku vysvětlila. Co byste řekly vy? A bohužel co vím, tak adoptované děti v dospívání často reagují zlobou na své adoptivní rodiče a velmi těžce se pak srovnávají. Já nevím. Vážím si každého, kdo dítě adoptuje a věřím, že to musí být strašně těžké. Hodně z nich se nedočká ve stáří lásky těch dětí, ale zloby. Asi je to lehčí než nenávidět své pravé rodiče.
Milá anonymní, nechci a nebudu hodnotit to, co tady píšeš. Tvé pocity, postoje a názory jsou totiž jen a jen tvé, ovlivněné celý tvým životem, a nikdo z nás nikdy nebyl ve tvé kůži a pár napsaných řádků to nedokáže změnit. Ale jednu radu pro tebe mám : myslím, že tenhle tvůj problém je jen špičkou ledovce a souvisí s dalšími věcmi z tvého života. Zkus tohle řešit s (dobrým) psychologem - minimálně proto, že svými problémy, úzkostmi, obavami a dalšími negativními pocity můžeš nechtěně a nevědomky ovlivnit i dceru. Držím ti palce. ![]()
Zdravím chápu je to složitá situce. Vidim to na špatný krot tvé matky. Když ti řekla tu větu o to zě si tě biomatka nechtěla nechat proto že zlobíš. Byla si malá pětiletá holčička která to v sobě zakopala. Leze to ven tím způsobem že už nezlobíš. Proto posíláš manžela řešit situace které nastanou. Nechceš být ta zlobivá jako si byla, proto si s ní nedokážeš promluvit o věcech které tobě prospějí ale jí zdánlivě „uškodí“. Vzpomeň si na to a odprosti se od toho dne. Odpusť jí i sobě a hledej cestu zpátky do zdravého vztahu
odstěhujte se ať tvoje dcerka nenasává pocity k tvojí matce. Nechtěj aby převzala tvůj postoj k matce a vracela ti ho se stejnými pocity.
@inkakřivák Teď se mi to kecá, když s tim nemám vůbec žádnou zkušenost. Ale raději bych předala vinu biomatce než dítěti které jsem dobrovolně vzala za své. Takže třeba, tvoje biomatka neměla dům, nepracovala. Neměla by si u ní postýlku, hračky tak jsme si tě vzali my aby ses měla dobře. Je tolik možnosti, ale v afektu se střílí ostře a nemilosrdně.