Babička ostříhala vnukovi dlouhé vlasy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.6.16 16:27
@crazyidea píše:
@Nimie
já rozhodně mateřstvím nic nepodmiňuji, ale rozdíl mezi námi asi bude v tom, že já s lidmi diskutuji, dokonce ráda a nemám problém si vyslechnout jejich zkušenosti, jejich názory, ale ty nediskutuješ, ty pouze meleš svou a „přesvědčuješ“.
a jak píše i @hanka.br.
„Je zajímavé že většina šikanovaných dětí žádnou viditelnou odlišnost nemá (děti, které ji mají a mají zároveň osvícené rodiče, jsou na pozornost dobře připraveny, umějí uspokojit přirozenou dětskou zvědavost, která je také považována za zlobu a neomalenost, a jsou obvykle v kolektivech oblíbené jako silné a výjimečné osobnosti.)“ - možná proto jsem se se šikanou svých dětí naštěstí nikdy nesetkala.
a dost, nechci plevelit zakladatelce diskuzi.

Neplevelíš! Tu Hančinu část, kterou jsi vytrhla, tak ta mě taky zaujala, to je přesně to gro všeho. Skvěle to vystihuje podstatu, já si to normálně přepíšu a pokud se pustím s mámou do diskuze a nepřesvědčím jí, tak jí to nechám po tají vytetovat na čelo :DDD. Nebo na ruku, ať si to může kdykoli přečíst.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.16 16:28
@Nimie píše:
Už jsem ti to jednou psala, bohužel máš tendence na některé věci prostě neodpovídat. Tak znovu. Jak tedy označuješ starší dítě, které účelově ubližuje jiným za účelem vlastního zisku, když není zlé?

Blbě vychovaný!

• Citovat
  • Upravit
30422
2.6.16 16:39
@Nimie píše:
Už jsem ti to jednou psala, bohužel máš tendence na některé věci prostě neodpovídat. Tak znovu. Jak tedy označuješ starší dítě, které účelově ubližuje jiným za účelem vlastního zisku, když není zlé?

Každé dítě má za sebou příběh. Takové dítě může být zlé stejně jako může být třeba obětí mnohem většího násilí, špatné výchovy, nepodnětného prostředí. To nelze takhle říct. Opakuju znovu, že na základě nějakého ojedinělého případu nelze obecně označit děti za zlé. Holky ostatní, které sledujete diskuzi, říkám to nesrozumitelně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 16:40
@crazyidea píše:
@Nimie
já rozhodně mateřstvím nic nepodmiňuji, ale rozdíl mezi námi asi bude v tom, že já s lidmi diskutuji, dokonce ráda a nemám problém si vyslechnout jejich zkušenosti, jejich názory, ale ty nediskutuješ, ty pouze meleš svou a „přesvědčuješ“.

A proč mi to tedy předhazuješ? :nevim: A ne, nemám problém s cizím názorem, akorát s ním nutně nemusím souhlasit. Který můj názor tě tak pobouřil, že se ti příčí? :nevim:

@crazyidea píše:
a jak píše i @hanka.br.
„Je zajímavé že většina šikanovaných dětí žádnou viditelnou odlišnost nemá (děti, které ji mají a mají zároveň osvícené rodiče, jsou na pozornost dobře připraveny, umějí uspokojit přirozenou dětskou zvědavost, která je také považována za zlobu a neomalenost, a jsou obvykle v kolektivech oblíbené jako silné a výjimečné osobnosti.)“ - možná proto jsem se se šikanou svých dětí naštěstí nikdy nesetkala.
a dost, nechci plevelit zakladatelce diskuzi.

Vidíš to, holt na tomto se neshodneme. Většina šikanovaných dětí, které znám, měla odlišnost naopak dostatečně „viditelnou“. Ano, samozřejmě to klidně může být náhoda, to vůbec nepopírám, akorát se tím snažím vysvětlit, že to co popisuje Hanka, není pravidlem bohužel.

A ano, když se odlišnost správně podá (a ve správném kolektivu, to je vcelku podmínka), tak z toho dotyčný může těžit. Akorát se to pak má tendence zvrhnout do opačného extrému - v jedné třídě byl nejpopulárnějším cizinec, který svou popularitu zvyšoval ponižováním své rodné země. A takových příkladů je vícero.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 16:41
@Anonymní píše:
Blbě vychovaný!

Ok, tak blbě vychované děti, když už tedy je to tak podstatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
2.6.16 16:42
@hanka.br. píše:
@Pudloslava Kolektivu je úplně šumák, jestli má někdo dlouhé vlasy, brýle, nemá nohu, je tmavý nebo čímkoli jiný. Myslet si, že děti jsou jak vosy na každého, kdo se něčím vymyká, je předsudek. A nemyslím si, že po dvacetileté praxi se školními kolektivy se pletu. Děti jinakost zajímá, ale pokud její nositel je se svou jinakostí srovnán, je s ní naopak zajímavý a dětem svým způsobem imponuje. Tady šlo jen o vlasy, ale jsou jinakosti, se kterými se děti narodí a nikdo s tím nic neudělá - budeme i v tom případě předpokládat, že tlak kolektivu neustojí? Že nezapadne? Zcela jistě zapadne, to vše záleží na sebevědomí a povaze dítěte. Nikoli a tom, jak vypadá. Pokud by mé dítě mělo svou výjimečnost a babička by se rozhodla nakukat dítěti, že bude pro smích, když bude „stejné jako ostatní“, považovala bych to za hnusný zásah do duše dítěte. Sestře se nedivím, že je naštvaná.

Můžu potvrdit. Měla jsem na ZŠ spolužáka. Byl obtloustlý, jako jediný z kluků ve třídě a jako téměř jediné dítě ve třídě. Čistě teoreticky důvod k šikaně, ale on byl naopak velmi oblíbený a nejvíc u holek. Byl to hrozně milý a veselý kluk, který se dokázal uchytit jak v klučičí, tak v holčičí společnosti. A když se mu někdo náhodou posmíval, tak si z toho nic nedělal, nebo si udělal srandu i sám ze sebe. Jedno z nejoblíbenějších dětí na škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 16:49
@hanka.br. píše:
Každé dítě má za sebou příběh. Takové dítě může být zlé stejně jako může být třeba obětí mnohem většího násilí, špatné výchovy, nepodnětného prostředí. To nelze takhle říct. Opakuju znovu, že na základě nějakého ojedinělého případu nelze obecně označit děti za zlé. Holky ostatní, které sledujete diskuzi, říkám to nesrozumitelně?

Proč jsem je takto obecně označila, jsem už vysvětlila. Možná to nebylo úplně korektně zvolené slovní spojení, na druhou stranu… každý člověk má za sebou příběh. To tím pádem lidé obecně nejsou zlí, ale jde pouze o oběti a tím pádem se to slovo v souvislosti s lidmi nesmí vůbec použít. Jen málokdo (a i tam je to diskutabilní) je vyloženě od narození zlý…

Neposuzuju na základě ojedinělého případu, posuzuju na základě toho, co vím od psychologů pracujících s agresory a obětmi a toho, co jsem zažila v praxi u několika různých dětských kolektivů. Ne, všechny děti nejsou špatně vychované, některé jsou hodné a úžasné, ale s mnohými nikdo nepracuje a nebo si problému nevšímá a z toho vzniká problém. Rodič nemusí nutně dítě učit tomu, jak škodit ostatním, může mít jen nějaký názor, který dítěti nevědomky předá. Dítě je ale odrazem svého okolí a především svých rodičů a zvlášť ty mladší pak ubližují, protože zcela upřímně a nezastřeně vyjádří něco, co dospělý by možná vnímal stejně, ale taktně by to zakryl. Akorát pokud s těmito názory a pohledy na život nikdo nic neudělá, tak pak z dítěte vyroste ještě důraznější puberťák a pak ještě víc důrazný dospělý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 16:52
@Anonymní píše:
A jak se to vyřešilo? Přestalo dítě tančit a změnil se mu účes? Bylo to pak v pořádku? Nebyla nutná nějaká jiná změna?

Holčička si vousky holí. Kluk po přestupu na novou školu si vlasy sice nechal, ale spolužákům tajil co dělá a po několika letech přestal i tančit. Ale tohle jsou věci, které jdou skrýt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.16 16:54
@Nimie píše:
Holčička si vousky holí. Kluk po přestupu na novou školu si vlasy sice nechal, ale spolužákům tajil co dělá a po několika letech přestal i tančit. Ale tohle jsou věci, které jdou skrýt…

To je hodně smutné :,(.

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 17:01
Děti jinakost zajímá, ale pokud její nositel je se svou jinakostí srovnán, je s ní naopak zajímavý a dětem svým způsobem imponuje.

@hanka.br. ještě k tomuhle… myslím, že klíčové slovo je „je s ní zajímavý“. Kromě toho, že velmi záleží na kolektivu, tak jsou jinakosti, které tak nějak obecně se hůř začleňují do společnosti. 6 různých kolektivů, cizinci (viditelné buď dle přízvuku, nebo dle barvy pleti nebo dle jména/příjmení). Většina z nich s tím byla perfektně srovnaná, neměli se za co stydět, vlastně naopak - rodiče většinou úspěšní, slušní lidé, jedinou chybou bylo, že se odstěhovali ze své původní země. Populární z nich byli jen ti, kteří přistoupili na názor kolektivu a veřejně se „zřekli“ lásky a respektu vůči své původní zemi. Kdo nejvíc pomluví, ten je největší boss. Zhruba jako když se děti předhání v tom, kdo své mámě dřív řekne do očí, že je „kr*va“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.16 17:03
@Nimie píše:
@hanka.br. ještě k tomuhle… myslím, že klíčové slovo je „je s ní zajímavý“. Kromě toho, že velmi záleží na kolektivu, tak jsou jinakosti, které tak nějak obecně se hůř začleňují do společnosti. 6 různých kolektivů, cizinci (viditelné buď dle přízvuku, nebo dle barvy pleti nebo dle jména/příjmení). Většina z nich s tím byla perfektně srovnaná, neměli se za co stydět, vlastně naopak - rodiče většinou úspěšní, slušní lidé, jedinou chybou bylo, že se odstěhovali ze své původní země. Populární z nich byli jen ti, kteří přistoupili na názor kolektivu a veřejně se „zřekli“ lásky a respektu vůči své původní zemi. Kdo nejvíc pomluví, ten je největší boss. Zhruba jako když se děti předhání v tom, kdo své mámě dřív řekne do očí, že je „kr*va“.

A je to tak špatně, že ano? A měli by se nad sebou zamyslet hlavně rodiče co vychovávají a dávají vzor další generaci včetně mojí mámy…

• Citovat
  • Upravit
30422
2.6.16 17:07

@Nimie Já se tě nechci dotknout, ale nehodlám tě přesvědčovat. Dětské kolektivy jsou moje celoživotní práce a děti s jinakostí určitým posláním posledních sedm let. Vím jistě, že děti nejsou zlé a vím jistě, že být jiný neznamená být outsider. Vím to stejně jistě, jako že je zítra pátek. Nechme toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 17:08
@Anonymní píše:
To je hodně smutné :,(.

Je to smutné, ale myslím, že nejhorší je opravdu jen školní období. Pak už máš více méně možnost si kolektiv vybírat sám a spoustu věcí máš možnost skrýt mnohem efektivněji a nebo ti to skutečně začne být jedno, protože si ponecháš jen skutečné kamarády a na ostatní lidi kašleš. Dospělí přeci jenom většinou nedělají věci, na které by sebevědomí nestačilo.

Akorát jsou věci, které nezakryješ - jinou pleť, postižení… nemyslím si, že je vhodné se snažit dítě ochránit úplně od všeho, to koneckonců asi ani nejde. Vždycky se může objevit něco, kvůli čemu bude dítě šikanováno, ale je pravda, že stejně tak mi nepříjde v pořádku se snažit dítě začlenit do kolektivu, do kterého viditelně nezapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.16 17:13
@Nimie píše:
Je to smutné, ale myslím, že nejhorší je opravdu jen školní období. Pak už máš více méně možnost si kolektiv vybírat sám a spoustu věcí máš možnost skrýt mnohem efektivněji a nebo ti to skutečně začne být jedno, protože si ponecháš jen skutečné kamarády a na ostatní lidi kašleš. Dospělí přeci jenom většinou nedělají věci, na které by sebevědomí nestačilo.Akorát jsou věci, které nezakryješ - jinou pleť, postižení… nemyslím si, že je vhodné se snažit dítě ochránit úplně od všeho, to koneckonců asi ani nejde. Vždycky se může objevit něco, kvůli čemu bude dítě šikanováno, ale je pravda, že stejně tak mi nepříjde v pořádku se snažit dítě začlenit do kolektivu, do kterého viditelně nezapadá.

Odpovědí je práce na výchově tolerantních jedinců - na téhle straně je chyba. Zakrýváním věcí a snaha být ovcí z prevence je k ničemu - jenom tu netoleranci pasivně podporuje a konzervuje stav, který je.

• Citovat
  • Upravit
30422
2.6.16 17:14
@Anonymní píše:
Odpovědí je práce na výchově tolerantních jedinců - na téhle straně je chyba. Zakrýváním věcí a snaha být ovcí z prevence je k ničemu - jenom tu netoleranci pasivně podporuje a konzervuje stav, který je.

To je přesně řečeno, díky. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová