Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hanka.br. píše:
Ale já tě chápu dobře, jen se ti snažím říct, že pokud máma nalakuje svý dceři nehty nebe nechá udělat melír, případně nechá synovi narůst dlouhý vlasy, jistě si nemyslí, že to není správné. Zkrátka jí to správné přijde. A ve své podstatě - proč by nemělo být?
Možná jí to příjde správné a možná se nad tím nikdy nezamýšlela. A proč by nemělo být… protože zdravotní stav (a mentální koneckonců taky) dnešních dětí je poměrně zoufalý a jeden z důvodů je ten, že o sebe neumí adekvátně pečovat.
Nepřipadá mi v pořádku, pokud má 8 letá nalakované své jemné nehtíky (ideálně nekvalitním lakem, takže se pak žlutých zkrabatělých nehtů jen tak nezbaví), ale okolí má okousané. Stejně jako mi nepřipadá normální umožňovat 13 leté puberťačce si nalepit gelovky a nevysvětlit jí, že to nestačí, že když má ošklivé zanedbané nehty, tak ten dlouhej gelovej nehet to nespraví.
Stejně tak mi nepřipadá v pořádku namalovaná 10ti letá, která netuší jak se starat o kůži jinak než že na ní napatlá téměř každý den malůvky a když se pak po dvou letech příjde na to, že má pokožku v hrozném stavu, tak jí nasadí antikoncepci, protože ta přeci zažene každý problém.
Potkávám děti, které jsou na začátku puberty, ale jsou tak oblečené a zmalované, že vypadají skoro stejně staré jako já.
Nepřipadá mi v pořádku, pokud mi dítě řekne, že nevyleze ven, protože vypadá hnusně bez makeupu, stejně jako mi nepřipadá v pořádku ani dospělý natož dítě, které sice s umožněním maminky brzo vstoupilo „do dospělosti“, ale pod povrchem té masky je vidět, že vůbec netuší, co dělá.
Ne, nejsem puritán. Každý rodič je jiný a přistupuje k tomu samozřejmě jinak, ale měl by u toho aspoň občas přemýšlet a věnovat tomu dítěti trošku více času. Když se okolí pohoršuje nad tím, že necháváme 15 - 16 letou slečnu chodit na podpatcích… ano, pro někoho je to možná brzo, ale ona si na ně zvykala postupně, měla je jen na akce, nikoliv na každodenní nošení, a nebylo to tak, že dostala podpatky a byla vypuštěna do světa, ale společně jsme se naučili jak se na nich chodí tak, aby vypadala dobře a minimalizovala možná zdravotní rizika.
Mám za to, že zrovna toto je jedním z úkolů rodiče - nasměrovat dítko správným směrem, ale ne ve smyslu, že mu vnutí všechny své názory a přání, ale aby naopak pomohlo dítěti splnit ta jeho co nejlépe s přihlédnutím k věku, schopnostem a možnostem dítěte.
@IdealMan píše:
Na slušnou otázku rád odpovím - omlouvám se že jest to trochu delší.
Ano, éru „Kelly Family“ jsem zažil. Byl jsem tehdy teenager, na střední škole a jak já ty nesympatický zrzavý santusáky nesnášel! Všichni z toho byli totálně auf - a já netušil proč! Uječený, tklivý písničky - a všude kam jsi se podíval tak byla tahle irská squadra ošklivejch zpěváků. Pár spolužáků z toho bylo per plex, já však vedl AntiKelly Family kampaň a psal ironický články ve kterých jsem si z fanynek a fanoušků dělal krutou srandu. Tehdy sem byl country boy, nejradši jsem poslouchal country rádio a Honzu Vyčítala. Pak mě posedla testorenon techno éra a proti Kelly Family jsem jel na německým dance-techno kapele E-rotic - která dělala kreslený vtipný klipy se sexuálním podtextem a slovy jako:
Frede, poď do postele
protože můj Max šu. l se svou bejvalkou Ó Frede pojď do postele!
Protože má rád její prdýlku a kozičky…Naštěstí mě to brzo přešlo a vrátil jsem se zase k country music. Ale Kelly Family nesnáším dodnes, ani po těch sedmnáctí letech a třeba tehdejší hit Fall in Love with Alien (zamilovaná do UFOna mě děsí v nočních můrach dodnes). A teprve na starý kolena se divím proč jsem poslouchal pofiderní českou country a ne anglický originály a objevil jsem kouzlo metalu - takže Rock or Die! YUP!
Ale to není nic nenormálního, v devadásátým sem zase ječel ROXETTE - VOPICE! Roxeťák - VOPIČÁK a okázale poslouchal - nesmějte se - protože to je pravda - Mistříňanku. Částečně za to mohl i dědeček, který byl pro mě vzorem, hrál na trumpetu což se mi děsně líbilo a hrozně nesnášel kytaristy a vlasatce. A rozčiloval se proč řvou, skáčou a nezpívaj česky. A Metal jsem neposlouchal, protože jsem se bál že kvůli tomu příjdu do Pekla, protože metaláci jsou určitě Satanisti. Teprve když jsem zestárl a zcyničtěl tak jsem krásu hard rocku ocenil a zjistil že Iron Maideni zpívají třeba o mých milovaných britských pilotech a vylodění v Normandii nebo o střelci v bombarďáku. Dneska poslouchám skoro všechno od toho hard rocku po šraml či heligonku nebo i pochodovou hudbu - jen to techno a - KELLY FAMILY furt nedávám. Ale to je v pořádku, to je pro mladé. Přehled o zpěvačkách mám - ale jen protože že jsem zvědavý kde se zase jaká svlékla- tedy aspoň co se týče zahraničních. Z českých se mi líbí Gabriela Gunčíková a Ewa Farná - nejen protože jsou pěkné ale hlavně mají super rockový hlas a to já můžu a Farná zpívá někdy s mým milovaným Čechomorem.
Tož bych byl asi netolerantní fotrouš a dítěti bych na Kelly Family prachy fakt nedal… Fakt jsem je NEMĚL RÁD a řadím je na žebříček nejošklivějších a nejprotivnějších skupin.
Tak jsi konečně objevil kouzlo metalu a furt tě iritujou dlouhý vlasy jo? No ty jsi úplně vyřízenej
.
Já vím, že se snažíš být tady vtipnej, ale za mě teda velkej neúspěch
. Je mi při tom čtení nějak podivně trapně. Ale to nic…
Příspěvek upraven 06.06.16 v 13:46
Ano, objevil jsem kouzlo metalu, ale to neznamená že jsem sám vlasatec a jak jsem psal dříve - u dospělého muže je jasné že to je muž ale u malého dítěte nepoznáte je li to dívka či chlapec. Prostě nemá druhotně pohlavní znaky a jak jsem zmínil - toho se dřív využívalo při ochraně princů.
@IdealMan to by mě zajímalo, proč dvouletému synovi pořád lidi říkají, že je hezká holčička, když má krátké vlasy.. ![]()
@IdealMan píše:
Ano, objevil jsem kouzlo metalu, ale to neznamená že jsem sám vlasatec a jak jsem psal dříve - u dospělého muže je jasné že to je muž ale u malého dítěte nepoznáte je li to dívka či chlapec. Prostě nemá druhotně pohlavní znaky a jak jsem zmínil - toho se dřív využívalo při ochraně princů.
A tohle znáte? Konzervativci si mohou 6 minut pošmáknout.
https://www.youtube.com/watch?…
Pro všechny kdo chtějí znát historii dlouhých vlasů, doporučuju tohle, je to super:
http://feuerteufel.blog.cz/…y-v-dejinach
Jak to zakladatelko dopadlo?
Uz spolu sestra s mamkou mluvi?
Segru chapu, byla bych nastvana, ale asi by to duvod k dlouhodobemu nebaveni se nebyl. Nejde o zivot a vlasy dorostou. Nicmene rozhodnuti patri vyhradne diteti a pecujici osobe, coz jsou segra s manzelem, takze chapu, ze je to muselo vytocit, kdyz babicka jednala za ne nebo spis opodle sveho.
Moji kluci meli do peti taky dlouhe vlasy do culiku, meli radi indiany, rytire a piraty, takze to bylo tak nejak prirozene… krom toho mne se obecne libi dlouhe vlasy jako takove, takze se mi libili i oni. Hlasky babicek, ze vypadaji jako holka a ze se jim budou ostatni smat, me nadzvedavaly maximalne, ale nastesti zustalo jen u nich. Mimochodem pak kluci prisli sami s tim, ze chteji ostrihat jako tatinek a od te doby uz dlouhe vlasy nechteji
![]()
@majdula1 No jak to popsat… nějak se baví, ale jde znát, že jejich vztah, je po tom incidentu jsou prostě jiný. Segra to nějak vydýchala a pak se hodně snažila i snaží, ale naše máti to podle mě kazí kde může. Synovec se s tím to vzal psychicky hrozně dobře - v podstatě se dá říct, že mámu se segrou usmířil on - udělal si z těch vlasů, při jejich hovoru (který už začal být vypjatý), takovou srandu, že obě dvě vybuchly smíchy - bych vám to sem napsala, ale je to takovej interní, rodinný humor, nikdo by to nepochopil
. To nějak tu situaci uklidnilo a začaly se spolu bavit „normálně“. Jenže synovec byl pak ještě několikrát opakovaně marod a máma na to začala mít blbý řeči. Segra třeba pronesla něco v tom smyslu, že s ním bude muset někam zajít, protože nikdy takhle nemocnej nebýval. Máma si to nějak zcestně vztáhla na sebe a štěkla na segru něco jako „no ještě řekni, že za to můžu já, že jsem ho ostříhala!“ Takový úlety se ještě několikrát zopakovaly až to segra nevydržela a slušně řečeno jí poslala k psychiatrovi. Takže zas pár „tichých dnů“, zas nějaká „usmiřovačka“ a od tý doby to nějak jde, jen je to prostě jiný, takový chladnější. Ale aspoň se nehádají. Jinak u švagra si to máti podělala o dost víc, ten se s ní od tý doby ještě pořádně neviděl - což máma opakovaně předhazovala segře ještě navrch. Mimochodem u všech těch blbých řečí byl vždycky malej…Ona prostě vůbec nepochopila, co provedla, nedošlo jí to. Jsme se se segrou shodly, že je v některých věcech prostě „limitovaná“ a my to hold asi nezměníme.
Ozivuji tema ![]()
Nejak jsem se k nemu vratila, zrovna ctu i jedno podobne soucasne /dceru vzal ex-manzel strojkem dohola/ a vzpomnela jsem si na toto…
Zajimalo by me, jestli se k nemu jeste zakladatelka ozve, jak to vypada…
Vztahy s babickou nejspis uz ok, ale co malej? Nechava si to zas narust anebo je od te doby strihanej?