Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@boball píše:
@Ploskutáček A jak moc jsi starej?
Mentálně někdy na 15, podle občanky 33, na některý názory tady spíš 70 ![]()
@Ploskutáček Tak to nebude věkem. Mě je téměř 47,synovi pět a opravdu si u holičky objednává účes sám. V tomhle věku už ty děti jsou osobnosti. Vím, jak se styděl můj manžel když přišel v učilišti ostříhanej podle kastrolu, protže maminka měla podobný názor jako ty.Co by si chtěl diktovat, když mu to kámoška může zadara ufiknout. Že vypadal jako blbec, to jí bylo fuk, vždyt jí se přece líbil ![]()
@boball píše:
@Ploskutáček Tak to nebude věkem. Mě je téměř 47,synovi pět a opravdu si u holičky objednává účes sám. V tomhle věku už ty děti jsou osobnosti. Vím, jak se styděl můj manžel když přišel v učilišti ostříhanej podle kastrolu, protže maminka měla podobný názor jako ty.Co by si chtěl diktovat, když mu to kámoška může zadara ufiknout. Že vypadal jako blbec, to jí bylo fuk, vždyt jí se přece líbil
Jasně, ale předpokládám, že to podléhá Vašemu schválení, nebo mu může lazebnice na hlavě vytvořit cokoliv? Tahle debata začíná být únavná, nemyslím s Vámi, myslím obecně. Dítě si může diktovat účes v mezích normálnosti, což vlasy do půli zad v pěti letech podle mého názoru nejsou, stejně tak jako nějaké extravagantnosti. Každopádně tohle je můj poslední příspěvek na toto téma.
@boball píše:
@Ploskutáček Tak to nebude věkem. Mě je téměř 47,synovi pět a opravdu si u holičky objednává účes sám. V tomhle věku už ty děti jsou osobnosti. Vím, jak se styděl můj manžel když přišel v učilišti ostříhanej podle kastrolu, protže maminka měla podobný názor jako ty.Co by si chtěl diktovat, když mu to kámoška může zadara ufiknout. Že vypadal jako blbec, to jí bylo fuk, vždyt jí se přece líbil
Tak to se ale tak úplně netýká úplně malých dětí
mě tohle připadá trošku zvláštní - rodič nesmí diktovat, protože to určitě bude hnusný, ošklivý a nepoužitelný, ale dítě si může udělat samo co chce aniž by kdokoliv řešil, jestli u toho náhodou nevypadá jako ze sociálně slabší rodiny ![]()
Zkrátka dítě je stále jen dítě, stále za něj mají zodpovědnost rodiče a nepřipadá mi v pořádku, aby se rodiče museli za své dítě stydět jen protože se neumí obléct/chovat/prezentovat a chce si dělat cokoliv po svém. Beru, že je nesmysl se s dítětem hádat o tom, kterou barvu trika si teď obleče, ale ruku na srdce - tohle u spousty rodičů dnes nevypadá takhle mírumilovně, naopak, dost často je to o tom, že rodič raději „rezignuje“ a pustí dítě oblečené naprosto nevhodně, jen aby dítě nepocítilo byť kapku tlaku.
Tohle mi připomíná naše vzdálenější sousedy, kdy dětem je poskytnuta volná ruka téměř ve všem a výsledkem jsou lidé neschopní smysluplně fungovat v normální společnosti. Ti na to už začínají přicházet, akorát teď už se to špatně napravuje, tak proč musíme dělat stejnou chybu? Opravdu nevidím důvod povolit dítěti úplně všechno jen aby se mu vyhovělo, na plnění si každého svého přání bude mít koneckonců celý život a naučit jej, že existují určitá pravidla a že je nutné umět fungovat ve společnosti a ne jen myslet na sebe, mi připadá jako mnohem důležitější. ![]()
Vemte si kolik mladých lidí je dnes naprosto neschopných fungovat v páru, natož v rodině. Mají potíže s naprosto základním přizpůsobováním se, jsou poměrně egoističtí ve svých potřebách a ve výsledku je tu hromada párů, kteří ale spolu žijí spíše jako spolubydlící. Netvrdím, že se dítěti musí všechno zakázat, ale udržet nějakou střední cestu.
Hračky mu taky neublíží a kolik z Vás benevolentních k přání dítěte reálně půjde a koupí každou hračku, na kterou si dítě ukáže? Kolik z Vás bez řečí zaplatí a zajistí každý nápad, se kterým dítě příjde, i kdyby u toho nemělo vydržet? A pokud se dítě rozhodne, že bude nosit jen značkové oblečení, tak taky bez problémů? Zajímalo by mě, jak takové dítě pak v praxi funguje ve společnosti, protože bych řekla, že právě tenhle přístup pak vytváří děti, které odmítají jezdit MHD (fuj to smrdí), na lyžák nutně potřebují vše nové (přeci si nebudou oblékat to hnusné oblečení a lyže z půjčovny) a na děti, kteří mají nějaký řád a jsou zvyklí se i přizpůsobovat, pohlíží jako na nějaké velice zvláštní tvory a nebo se je prostě naučí efektivně zneužívat.
Všechno má své meze a vhodný mi nepřipadá ani jeden extrém, tím spíš když by rodič byl nucen kvůli tomu dítěti lhát o svých názorech, postojích či pocitech.
@Ploskutáček píše:
Jasně, ale předpokládám, že to podléhá Vašemu schválení, nebo mu může lazebnice na hlavě vytvořit cokoliv? Tahle debata začíná být únavná, nemyslím s Vámi, myslím obecně. Dítě si může diktovat účes v mezích normálnosti, což vlasy do půli zad v pěti letech podle mého názoru nejsou, stejně tak jako nějaké extravagantnosti. Každopádně tohle je můj poslední příspěvek na toto téma.
Jo, to je přesně ono…
Já si mylsím, že to neni o diktování dětí, ale na tom vzhledu se vidí přmýšlení rodičů..
Co je normální… to se nedá říct, ani napsat, ale stačí pohled na dítě a člověk trochu pozná, jaké názory asi má máma..
Moje známá má 6 letou, která má nalakované červené nehty- škola ne jako sem tam, ve vlasem má melír- na tmavých rudě červený, oblečení má spíš dospělácké tak snad na 14 holky.. Samozřejmě je to její věc, ale když máte prvnáčky, druháčky, třetáčky a je takto jediná, tak asi normální to nebude ![]()
@Janasas Můžu tě ujistit, že nalakované nehty, melíry a dospělácké oblečení až tak ojedinělé mezi dětmi mladšího školního věku není.
Nepochybně rozumný názor. Ale babička neměla bez konzultace s rodiči vlasy stříhat. Mám podobný případ. Moje dcery měly v druhém týdnu života píchnuté náušničky. Mělo to výhodu, nebránily se, netahaly si za ouška, snadno se čistilo a zahojilo.Moje dcera se rozhodla, že svojí maličké nechá píchnout ouška až v 5.měsících, někdo jí to doporučil. Kdybych si jí vzala ven a nechala jí ty uši píchnout… tak mě mladí zabijí. To bych si nedovolila.
@hanka.br. píše:
@Janasas Můžu tě ujistit, že nalakované nehty, melíry a dospělácké oblečení až tak ojedinělé mezi dětmi mladšího školního věku není.
To cigarety a alkohol v některých kolektivech taky ne, ale je otázkou, jestli je to tak správně… ![]()
@Nimie Pouze jsem reagovala na to, že bude s nalakovanými nehty ta dívka jediná.
@Nimie Já už mám dvě dospělé dcery, jedna je vdaná, má vysokou školu, pracuje. Druhá pracuje záhy po dokončení střední. Vlasy měly jako malé dlouhé, protože si to přály, když se nechala mladší ostříhat na ježka asi v osmi letech, když jsem měla odpolední, moc nadšená jsem nebyla, ale nebyl to nijaký problém. Zrovna vlasy, si myslím, že by si mohlo dítě klidně vybrat samo, pro nějaké úplné extrémy nejsem, nicmméně, žádné z mých dětí do nich nikdy nešlo. Značkové věci si kupovaly samy z brigád, jinak k vánocům, narozeninám a podobně my. Jinak vesele jezdí v MHD stejně jako autem. Nějak nemám dojem, že by to mělo co do činění z volbou účesu.
@Ploskutáček píše:
Samozřejmě jsem přítomna, když lazebnice účes tvoří. Nicméně pokud by o prázdninách syn stál o toho modrýho ježuru, klidně mu ho dopřeju. Mě třeba se líbí dlouhé vlasy u kluků ale beru to taky podle vzhledu dítěte, takže syn dlouhé vlasy nemá a ani o ně nestojí, jinak by je klidně měl.
@IdealMan nejspíš jsi to přehlédnul (nebo ignoroval
), ale ptala jsem se, jestli bys své dítě krmil, přebaloval, vozil v kočárku? ![]()
@boball píše:
@Nimie Já už mám dvě dospělé dcery, jedna je vdaná, má vysokou školu, pracuje. Druhá pracuje záhy po dokončení střední. Vlasy měly jako malé dlouhé, protože si to přály, když se nechala mladší ostříhat na ježka asi v osmi letech, když jsem měla odpolední, moc nadšená jsem nebyla, ale nebyl to nijaký problém. Zrovna vlasy, si myslím, že by si mohlo dítě klidně vybrat samo, pro nějaké úplné extrémy nejsem, nicmméně, žádné z mých dětí do nich nikdy nešlo. Značkové věci si kupovaly samy z brigád, jinak k vánocům, narozeninám a podobně my. Jinak vesele jezdí v MHD stejně jako autem. Nějak nemám dojem, že by to mělo co do činění z volbou účesu.
Nejde ryze o volbu účesu, navíc příklad s dcerami - osobně tu volbu nepovažuju za extrém. Malého chlapce s copem už ale považuju osobně za podobný extrém jako obrázky dětí, které tu před chvílí byly. Samozřejmě je to volba každého z nás, kupování si značkových věcí za své peníze je úplně o něčem jiném, stejné jako „k vánocům, narozeninám apod.“ Dítě od 15 let je už někde úplně jinde, tady jde primárně řeč o menších dětech a argument zde padl takový, že dětem se má umožnit vlastní volba a má se jim splnit jejich přání pakliže jim to nějakým závažným způsobem neubližuje.
Proto ten dotaz na plnění přání. Není to jenom o účesu, je to o celkovém přístupu a především také i o těch extrémech.