Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@LadyLada píše: ??? Psala jsem něco o svých dětech a o tom, že jsou zlé?
Psala jsem, že obecně jsou děti zlé. A víš proč jsou zlé? Protože některým věcem z hlediska věku prostě rozumět nemohou.
Pokud mluvíš o dětech obecně, mluvíš o svých i o mých. Zřejmě se svými máš zkušenosti(ano, ty jsou možná zlé, neznám je), ale mluvíš i o mých a ty zlé nejsou a vyprošuji si, abys takhle mluvila o dětech, které neznáš. Děti zlé nejsou, jsou jen děti zkažené dospělými, ale není jich většina. Je to stejné, jako bys napsala, že blondýny jsou blbé a ženy na mateřské mají vykojený mozek. Nesmyslná hláška, kterou vážně může šířit jen člověk ne moc bystrý.
@LadyLada píše:
Proč bych to nemohla myslet vážně? A útočíš na mě a mé děti? Myslíš, že já někoho nebo moje děti někoho šikanuji a pak se tím budu chlubit na netu? To si fakt myslíš?Teda musím říct, že vaše neadekvátní a agresivní reakce mě velmi překvapují. Zejména tehdy, pokud se tu bavíme právě o šikaně a agresi!?!
Můžu se tedy zeptat na tvůj názor - dle tvého je matka co nechá synovi narůst na jeho přání dlouhé vlasy, nerozumná? Je to tak? A kdyby se tě na to tvé dítě zeptalo - „maminko, máma toho kluka nemá rozum?“ - tak mu to potvrdíš a tento názor mu předáš do života?
@Anonymní píše:
Nevím jak to moje máma doopravdy měla, možná se to dozvím časem, ale podle mého skromného názoru jí byla nějaká ochrana vnuka ukradená, protože ona mohla pozorovat to, že prcek s tím fakt neměl absolutně žádné problémy, naopak v tom jeho koníčku to byla přednost. Nějakým způsobem to jeho projev při hře obohacovalo. Měl za sebou už spoustu příchodů do cizích kolektivů a nikdy neměl problém se šikanou ani s posměšky kvůli vlasům - dalo by se to spočítat na prstech jedné ruky. Je v kolektivu oblíbenej, je to usmiřovač a už teď má tolik zájemců, kteří si ho „zabrali“, že s ním chtějí v první třídě sedět…prostě je to kluk na pohodu. Díky tomu všemu si myslím, že to moje máma udělala z jedinýho důvodu a to, že se JÍ TO PROSTĚ NELÍBILO.
Já počin vaší babky neschvaluji, ale snažím se ho pochopit. Ve škole nebude mít jenom vrstevníky, ale i starší ročníky, učitele… prostě na sebe bude strhávat pozornost, i negativní, které bude muset zbytečně(?) čelit.
Teď to nemyslím nijak na synovce… Ale také znám jednoho oblíbeného sebevědomého chlapečka, kluci se předhání o to, kdo s ním bude kamarádit a víš co se stalo, chlapeček začal určovat pravidla, začal s ostatními chlapečky pěkně manipulovat. Tak to jenom tak naokraj, že už jsem si vyzkoušela, jaké to je, když tvé dítě začne ve 3 letech někdo šikanovat. A chyba to byla moje, protože já jsem svého syna učila, aby byl ke všem hodný, aby se dělil o hračky, aby si vlastně nechal všechno líbit.
Já si o těch matkách myslím své..ale nikdy to neventiluju před nima, nebo jejich dětma, nebo mýma dětma. Pokud by syn přišel a zeptal se mě proč má ten kluk dlouhé vlasy, asi bych mu řekla at se ho jde zeptat sám. Pokud by nechtěl, řekla bych mu že mu to tak nechama maminka narust a asi se mu to líbí. Konec. Svuj názor si na to udělá časem sám..Nebudu mu říkat že se mi chlapeček nelíbí nebo že jeho mamka nemá rozum či podobné věci. Stejně tak u děti např postižených..Prostě dítě je nemocné proto vypadá tak jak vypadá nebo nechodí a tak.. ![]()
Opět nechápu některé názory tady. Už jen z principu si to babička neměla co dovolit. Jen v případě, že vnuk by to sám chtěl a né, že byl ukecán. A že má dlouhé vlasy, to má hned znamenat, že bude ve škole šikanován? Totálně nechápu. Nebyl ve školce kde jsou taky děti? A hlavně některé děti, jsou silné osobnosti, že u nich šikana hrozit nemusí i kdyby chodily do školy posmolené. To jako kdyby nějaké dítě šikanovali kvůli brýlím, tak mu je vezmete, at jde do školy bez nich? Mě osobně se dlouhé vlasy u kluků nelíbí a dokud z toho syn nemá rozum, tak ho budu stříhat, ale pokud jednou příjde, že je chce mít dlouhé, tak proč ne? Už jen postoj některých rodičů o tom jak kdo má nebo nemá vypadat něco ukazuje, proč se děti,,odlišným,, smějí jako kdyby dlouhé vlasy byly nějaká katastrofa.
@hanka.br. píše:
Pokud mluvíš o dětech obecně, mluvíš o svých i o mých. Zřejmě se svými máš zkušenosti(ano, ty jsou možná zlé, neznám je), ale mluvíš i o mých a ty zlé nejsou a vyprošuji si, abys takhle mluvila o dětech, které neznáš. Děti zlé nejsou, jsou jen děti zkažené dospělými, ale není jich většina. Je to stejné, jako bys napsala, že blondýny jsou blbé a ženy na mateřské mají vykojený mozek. Nesmyslná hláška, kterou vážně může šířit jen člověk ne moc bystrý.
Také znám jednu, co si myslí o svém dítěti, jak hodné dítě to její je, a asi by byla stejně dotčená jako ty, ale věř, že ten její chlapec je k mému dítěti zlý. Ano je. A víš co mě nejvíc štve, že musím své dítě učit, aby se tomuto dokázalo bránit. Neskutečně mě štve, že to musím řešit již od velmi útlého věku.
Děti říkají věci, které druhým dětem mohou pěkně ublížit, aniž by to byly schopny kdy domyslet. Například mému příbuznému děti ve škole oznámily, že je adoptovaný. On to nevěděl. Dospělý by to neřekl, ale děti ano. Byly vůči mému příbuznému zlé? Byly, přestože ony samy neměly ani potuchy, jak zlé to od nich bylo. Teprve s věkem berou, resp. by měly brát rozum, a dokázat správně porozumět dané situaci a správně se zachovat. Je na tom něco k nepochopení? Musíš být proto nedůtklivá a agresivní?
@Anonymní píše:
Můžu se tedy zeptat na tvůj názor - dle tvého je matka co nechá synovi narůst na jeho přání dlouhé vlasy, nerozumná? Je to tak? A kdyby se tě na to tvé dítě zeptalo - „maminko, máma toho kluka nemá rozum?“ - tak mu to potvrdíš a tento názor mu předáš do života?
1. Hledala jsem motivaci tvojí matky. Věř, že cizí matky, jejichž chlapečci mají dlouhé vlasy mě fakt nezajímají a jejich rozum fakt neřeším.
2. Vidíš, jak mi podsouváš sama svojí odpověď? Ani mi nedáváš prostor odpověď. Odpověděla jsi svoji odpověď za mě.
@Anonymní píše:
Zastaralý názor jak děravá bota. Už tu byl protinázor jedné pedagožky, která měla dlouholeté zkušenosti s dětmi. Si to dohledej a budeš-li chtít, tak svůj názor upgraduj. Šikana není o zjevu, oběti šikany nemají problém s vzhledem, ale s nízkým sebevědomím. Vím, že už bylo pár pokusů o to, ho synovci zašlapat, ale on se nikdy nedal, napak mi příjde, že ho blbý kecy (hlavně z řad dospělých) naopak posílily, protože se naučil rozlišovat kdo je povrchní pako a kdo ne a adekvátně na to uměl vždy reagovat a ještě se u toho dobře pobavil.
zajímavý názor, škoda, že v praxi se to tak často nevidí
@LadyLada píše:
Také znám jednu, co si myslí o svém dítěti, jak hodné dítě to její je, a asi by byla stejně dotčená jako ty, ale věř, že ten její chlapec je k mému dítěti zlý. Ano je. A víš co mě nejvíc štve, že musím své dítě učit, aby se tomuto dokázalo bránit. Neskutečně mě štve, že to musím řešit již od velmi útlého věku.Děti říkají věci, které druhým dětem mohou pěkně ublížit, aniž by to byly schopny kdy domyslet. Například mému příbuznému děti ve škole oznámily, že je adoptovaný. On to nevěděl. Dospělý by to neřekl, ale děti ano. Byly vůči mému příbuznému zlé? Byly, přestože ony samy neměly ani potuchy, jak zlé to od nich bylo. Teprve s věkem berou, resp. by měly brát rozum, a dokázat správně porozumět dané situaci a správně se zachovat. Je na tom něco k nepochopení? Musíš být proto nedůtklivá a agresivní?
V tomto případě jednoznačně tvému příbuznému neublížily děti, ale dospělí. Ti, kteří o takové věci před dětmi drbali a ti, kteří tak závažnou věc dítěti včas nesdělili. Děti samozřejmě neměly ani potuchy, že říkají něco zlého, potvrzuješ sama jen to, že nejsou zlé, pracují s informacemi, které jim dají dospělí. A pokud jsou dospělí dementní a drbou o takových věcech před dětmi - uznej sama, je to snad chyba dětí? Že mi až takhle nahraješ tak jednoznačným příkladem, to jsem tedy nečekala. Děkuju. Ano, přesně takhle vznikají předsudky o tom, že děti jsou zlé. Absurdní, že?
@Nimie píše:
![]()
zajímavý názor, škoda, že v praxi se to tak často nevidí
to si zase myslím že má pravdu..i kdyby někdo vypadal jak zvoník od matky boží..a měl sebevědomí, byl by se svou podobou ztotožněný, nebo spokojený nebo srozumněný, tak mu přece nemužou nějaké řečičky ublížit.
Co tak vídám tak sikanujou celkem " pohledné " lidi, kteří si ale nevěří, mají nízké sebevědomí a každá zmínka např o tuku který ani neexistuje je sráží na zem.. šikana je o tom jak je člověk silný povahou, ne o tom jak vypadá.
@hanka.br. píše:
Ty máš zlé děti? Pak je to problém tvých děti a řeš ho. Já třeba mám děti hodné. V mých třídách taky zlé děti nejsou, takže nesouhlasím - děti nejsou zlé.
Víš, ale ono to možná bude tím, že sama vedeš děti k tomu, aby byly hodné, jako učitelka ( pokud si tě s někým nepletu
) se snažíš to samé podporovat i v dětech ve škole a máš štěstí na třídu. Ale ne každý to tak má. Je spousta rodičů, kteří si ani neuvědomují a v dětech podporují docela krutosti a co hůř - podporují to často (i přehlížení je podporování) sami učitelé. Ne, děti od přírody nejsou zlé, ale tím, že bezhlavě opakují co kde vidí jsou ve výsledku často skutečně zlé, protože ony to považují za jediné správné.
@Nimie píše:Štěstí na třídu? Dvacet dva let? To asi sotva. Děti jsou prostě děti, jsou tvárné a ve své podstatě zlých dětí znám za tu dobu tak pět. A i s nimi se ve finále pracovat dalo. Jak bylo uvedeno na příkladě výše, jestli má někdo zlé dítě, musí se podívat hlavně na sebe a ptát se, co zlého do něj vložil. Děti jsou upřímné, bezprostřední a upřímné. Stejně, jako dospělé přitahuje vše jiné, zajímá to i děti. Proto zapírat a zatloukat tak důležité informace, jako je být adoptován, a pak o tom drbat dál - to je taková hloupost největšího kalibru. A svádět to na děti, jak jsou ony zlé, že to vykecaly. No jak se to asi dozvěděly?
Víš, ale ono to možná bude tím, že sama vedeš děti k tomu, aby byly hodné, jako učitelka ( pokud si tě s někým nepletu) se snažíš to samé podporovat i v dětech ve škole a máš štěstí na třídu. Ale ne každý to tak má. Je spousta rodičů, kteří si ani neuvědomují a v dětech podporují docela krutosti a co hůř - podporují to často (i přehlížení je podporování) sami učitelé. Ne, děti od přírody nejsou zlé, ale tím, že bezhlavě opakují co kde vidí jsou ve výsledku často skutečně zlé, protože ony to považují za jediné správné.
@smurfka píše:
to si zase myslím že má pravdu..i kdyby někdo vypadal jak zvoník od matky boží..a měl sebevědomí, byl by se svou podobou ztotožněný, nebo spokojený nebo srozumněný, tak mu přece nemužou nějaké řečičky ublížit.
Co tak vídám tak sikanujou celkem " pohledné " lidi, kteří si ale nevěří, mají nízké sebevědomí a každá zmínka např o tuku který ani neexistuje je sráží na zem.. šikana je o tom jak je člověk silný povahou, ne o tom jak vypadá.
Ale ta šikana tam bude, že si to zrovna nevezme tolik k srdci neznamená, že ho ostatní děti nebudou pomlouvat a chovat se hulvátsky
ano, autoritativního diktátora těžko bude někdo šikanovat, ale průměrný člověk se zdravou dávkou sebevědomí fakt není záruka toho, že nebude šikanován. K čemu je ti vysoké sebevědomí, když tě někdo zmlátí, pomluví (a ty budeš ten, kdo si bude odpykávat trest) nebo ti prostě znemožní pokračovat ve svém životě dál? ![]()
Nehledě na to, že sebevědomí je věc proměnlivá, zkus sebevědomé děcko 10, 20 let šikanovat - ne tak děcky, ale šikanovat v pravém slova smyslu a uvidíš, že zdravé sebevědomí si zachová jen minimum z nich. Ostatní buď zpychnou a přeberou šikanu jako správný model komunikace nebo je to v jednu chvíli začne lámat… bohužel…
@hanka.br. píše: Štěstí na třídu? Dvacet dva let? To asi sotva. Děti jsou prostě děti, jsou tvárné a ve své podstatě zlých dětí znám za tu dobu tak pět. A i s nimi se ve finále pracovat dalo.Jak bylo uvedeno na příkladě výše, jestli má někdo zlé dítě, musí se podívat hlavně na sebe a ptát se, co zlého do něj vložil. Děti jsou upřímné, bezprostřední a upřímné. Stejně, jako dospělé přitahuje vše jiné, zajímá to i děti. Proto zapírat a zatloukat tak důležité informace, jako je být adoptován, a pak o tom drbat dál - to je taková hloupost největšího kalibru. A svádět to na děti, jak jsou ony zlé, že to vykecaly. No jak se to asi dozvěděly?
To je to klíčové slovo - pracovat. Jenže to spousta lidí nedělá a dělat nechce. Já vůbec nepopírám, že spoustu takových případů se dá řešit. Akorát to nikdo nechce dělat. A případy šikany (a to docela drsné, šikany která zasáhla fyzické zdraví daného dítěte) už se dnes objevují i ve školkách…
@lucenka píše:
u nás babičky kluka taky hlídají poměrně hodně často, ale pořád si uvědomují, že své rodičovské povinnosti si už splnily a jedou v systému výchovy, který jsem nastavila já (s drobnými úpravami podle nich, ale ne v zásadních věcech). Ani celotýdenní hlídání nedává babičce právo zasahovat do zásadních věcí.