Babička ostříhala vnukovi dlouhé vlasy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32028
2.6.16 11:42
@hanka.br. píše:
Opravdu chceš tvrdit, že bys svou dceru oholila byť i násilím? Tak to jsi drsnější, než jsem čekala. :mrgreen: :mrgreen:

Pravděpodobně bych začala spíše diskuzí a vynucováním striktních hygienických pravidel. Nemusím dítě holit násilím, aby pochopilo, že něco nepovažuju za správné (je to jen příklad, nechytejte se prosím za to, jaký typ oholení schvaluju, byl to JENOM příklad).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
2.6.16 11:42
@dalimil píše:
Přesně tyhle věci ( dlouhé vlasy, posrávačky, youtubery… ) taky vůbec, ale vůbec nemusím, ale pokud s tím přijde můj syn, který je uplně normální, hodný, chytrý kluk, tak se obávám, že mu to po nějakém zdráhání umožním. Nechci mu zakazovat něco, co přece není nijak škodlivé, je to jenom součástí aktuální image dětí, jenom tomu už já asi nerozumím.
Pamatuji si na své mládí a nesmyslné zákazy uplně normálních věcí ( skateboard, květované kraťasy, walkmany - tenkrát to zakazoval starý soudruh ředitel :-)) a jak jsme to těžce nesli jako velké a hlavně zbytečné příkoří…

ano..ale já mluvím o dejme tomu 2-13tiletém období..( ne přesně, prostě nějak tak )..jak říkám v pubertě chápu že prostě si chtějí nosit to co je " v modě " a tak proč ne, pokud z něho nebude vandrák nebo z holky prostitutka ( vzhledem )..ale ted je čas děti formovat, vychovávat a v tomto věkovém období nakupuju oblečení já nebo otec a nakupujem je podle našeho vkusu.. ne vkusu dítěte. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 11:44
@Gina108 píše:
Ano, jistěže se každého dítěte ptám, jestli chce ostříhat nebo jestli chce nechat dlouhé vlásky. Jak dcery, tak syna. A v barvení jim taky bránit nebudu, jen jim doporučím zdravé barvy nebo přírodní prostředky až budou chtít. ;)

Heleď, malá neteř kdysi přišla s tím, že chce modré dredy :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
2.6.16 11:46
@Nimie píše:
Heleď, malá neteř kdysi přišla s tím, že chce modré dredy :pankac:

jj to pak potkávám malé holčičky, namalované, nakřídované vlasy, nalakované nehty a je mi z toho celkem smutno.. :(

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 11:47

@hanka.br. no a další věc je, že jak správně píše smurfka - ten příklad s holením je trošku něco jiného, protože se to spíše týká puberťáků a tam už je to taky o něčem jiném, ale pointa zůstává v zásadě stejná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 11:48
@smurfka píše:
jj to pak potkávám malé holčičky, namalované, nakřídované vlasy, nalakované nehty a je mi z toho celkem smutno.. :(

Jojo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.16 11:52
@Nimie píše:
Jojo…

Jo no, to jsou přesně ty typy, který chtějí mít něco, protože to mají ostatní. Nejlepší kámoška přijde s nalakovanými nehty, tak já je chci taky, jinak se bud cítit méněcenná a naopak, pokud to budu mít, tak se budu cítit cool. To je ta motivace a řízení vkusu z venku a ĺa ovečka. Podle mě je právě lepší, když to jde z nitra. Ale mě se to kecá, já vím…

• Citovat
  • Upravit
lucenka
2.6.16 11:53
@smurfka píše:
muže to znít blbě, ale podle mě ano..
ty snad vychováváš dítě a dokud je malé, rozhoduješ za něho. Nebo necháš např dvou, tříleté dítě aby si rozhodlo jaké vlasy bude nosit? když řekně blondák že chce černé, tak mu je nabarvíš? je to o výchově, je to o tom jak se zachováš, jestli povolíš nebo ne.. :nevim:

ale tím, že mu je nechám nrůst, tak mu je nijak neničím narozdíl od barvy. Takže ano neměla bych problém s tím, kdyby kluk přišel s tím, že chce dlouhé vlasy. Stejně tak jsem neměla problém s tím, že mi řekl, že se mu líbí zelené oblečení (které u nás v rodině nikdo prakticky nenosí) a tak jsem mu ho začala kupovat.

• Citovat
  • Upravit
2204
2.6.16 11:54
@smurfka píše:
ano..ale já mluvím o dejme tomu 2-13tiletém období..( ne přesně, prostě nějak tak )..jak říkám v pubertě chápu že prostě si chtějí nosit to co je " v modě " a tak proč ne, pokud z něho nebude vandrák nebo z holky prostitutka ( vzhledem )..ale ted je čas děti formovat, vychovávat a v tomto věkovém období nakupuju oblečení já nebo otec a nakupujem je podle našeho vkusu.. ne vkusu dítěte. :nevim:

synovi je 8 a dlouhé vlasy si začal nechávat růst. Můžu vysvětlovat, že mu bude teď v létě horko, bude je mít spocené, budeme je muset častěji mýt, nic… Prostě se tak rozhodl a já ho přeci nebudu nutit do stříhání pod tlakem… :think: Ona ta potřeba a vytváření vkusu se příchodem do školy a stykem s velkým kolektivem dětí od 6 do 14 rapidně naroste… bohužel :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
2.6.16 11:57
@smurfka píše:
ano..ale já mluvím o dejme tomu 2-13tiletém období..( ne přesně, prostě nějak tak )..jak říkám v pubertě chápu že prostě si chtějí nosit to co je " v modě " a tak proč ne, pokud z něho nebude vandrák nebo z holky prostitutka ( vzhledem )..ale ted je čas děti formovat, vychovávat a v tomto věkovém období nakupuju oblečení já nebo otec a nakupujem je podle našeho vkusu.. ne vkusu dítěte. :nevim:

chudák dítě… tobě by se líbilo, kdyby tě nekdo nutil nosit oblečení, ve kterém se nebudeš cítit dobře, které se ti nebude líbit? Asi ne… tak proč to chceš po dítěti?

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 11:57
@Anonymní píše:
Jo no, to jsou přesně ty typy, který chtějí mít něco, protože to mají ostatní. Nejlepší kámoška přijde s nalakovanými nehty, tak já je chci taky, jinak se bud cítit méněcenná a naopak, pokud to budu mít, tak se budu cítit cool. To je ta motivace a řízení vkusu z venku a ĺa ovečka. Podle mě je právě lepší, když to jde z nitra. Ale mě se to kecá, já vím…

To určitě, s tím souhlasím, akorát u toho malého dítěte to nějak nejsem schopna brát jako to „nitro“, protože dokud ten názor neprojde vzteklou pubertou, tak to dítě se fakt opírá (nevědomky) o to, co zná. A hlavně skoro po celý život je hrozný problém odlišit, co je z nitra a co je ze snahy mít „to co ostatní“. Upřímně řečeno v poslední době mi příjde, že spíš všichni rádi kopírují než aby se snažili přijít na to, co vlastně chtějí oni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
2.6.16 12:00
@dalimil píše:
synovi je 8 a dlouhé vlasy si začal nechávat růst. Můžu vysvětlovat, že mu bude teď v létě horko, bude je mít spocené, budeme je muset častěji mýt, nic… Prostě se tak rozhodl a já ho přeci nebudu nutit do stříhání pod tlakem… :think: Ona ta potřeba a vytváření vkusu se příchodem do školy a stykem s velkým kolektivem dětí od 6 do 14 rapidně naroste… bohužel :D

tak staré dítě ještě nemám a už ted se toho děsím..( když vidím co ted puboši nosí )..snad nebude až tak ovlivnitelný a bude se tržet toho co zná..ale to si mužu zatím jen přát.. :,(

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 12:00
@lucenka píše:
chudák dítě… tobě by se líbilo, kdyby tě nekdo nutil nosit oblečení, ve kterém se nebudeš cítit dobře, které se ti nebude líbit? Asi ne… tak proč to chceš po dítěti?

Proč jdeš do extrému? :nevim: dítěti se třeba to oblečení taky líbí :nevim: a nebo zrovna vzdoruje a nelíbí se mu vůbec nic a chce chodit nahaté, což je pochopitelně ale trochu nepřijatelné. Ale to jsme zase někde trochu jinde - každá tu míru má někde jinde, někdo je ochoten dítěti vyhovět i v tom, aby nosilo roztrhané kalhoty, někomu to vadí. Ale není mezi tím přeci rovnítko, že to, co vyberou rodiče, se dítěti nebude líbit, a naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.16 12:01
@Nimie píše:
To určitě, s tím souhlasím, akorát u toho malého dítěte to nějak nejsem schopna brát jako to „nitro“, protože dokud ten názor neprojde vzteklou pubertou, tak to dítě se fakt opírá (nevědomky) o to, co zná. A hlavně skoro po celý život je hrozný problém odlišit, co je z nitra a co je ze snahy mít „to co ostatní“. Upřímně řečeno v poslední době mi příjde, že spíš všichni rádi kopírují než aby se snažili přijít na to, co vlastně chtějí oni.

Problém rozlišit co jde z nitra a co ne, mají lidi, kterým bylo tohle cítění v dětství zablokováno. Čím? To je otázka, ale stojí se nad tím zamyslet. Některé odpovědi jsou podle mého názoru i v této diskuzi. :lol:

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 12:02
@lucenka píše:
ale tím, že mu je nechám nrůst, tak mu je nijak neničím narozdíl od barvy. Takže ano neměla bych problém s tím, kdyby kluk přišel s tím, že chce dlouhé vlasy. Stejně tak jsem neměla problém s tím, že mi řekl, že se mu líbí zelené oblečení (které u nás v rodině nikdo prakticky nenosí) a tak jsem mu ho začala kupovat.

Pokud je necháš narůst naprosto zdravému dítěti a budeš o ně i ty i dítě náležitě pečovat, tak mu je nezničíš. Ale v praxi to tak často nebývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová