Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Nimie píše:
Ano, stejně jako obecně vystupování, oblečení, manýry, i to je přeci součást výchovy. Výchova není výcvik, je mnohem rozsáhlejší.P. S.: Ne, nestavím to na stejnou úroveň, ale řadím do stejné kategorie - výchova. Nebo je to snad talent? Koníček?
Příspěvek upraven 02.06.16 v 11:26
Ne, je to prostě jenom délka vlasů, žádná výchova ani nic jiného.
@smurfka píše:
muže to znít blbě, ale podle mě ano..
ty snad vychováváš dítě a dokud je malé, rozhoduješ za něho. Nebo necháš např dvou, tříleté dítě aby si rozhodlo jaké vlasy bude nosit? když řekně blondák že chce černé, tak mu je nabarvíš? je to o výchově, je to o tom jak se zachováš, jestli povolíš nebo ne..
Já tedy nevím, proč zacházet do extrémů s barvením vlasů, ale co se týče délky, respektovala jsem přání své tehdy tříleté dcery, když jsem se rozhodla ji na léto z pohodlnosti ostříhat. Přála si nechat culíky, nechala jsem jí je. Snad je zbytečné hrotit věci ode zdi ke zdi - buď svobodná výchova nebo rozhodovat o všem. Trocha respektu k přání dítěte nemůže být na škodu, naopak.
@Gina108 píše:
Slovem můžeš ublížit, to snad uznáš, ale jak můžeš ublížit délkou vlasů?
Jenže na to nepotřebuješ slang ani sprostá slova, to můžeš ublížit slovem samotným. Ale podívej se na našeho prezidenta například - první, co mu každý vyčítá je, že mluví jako buran, ne nutně hanlivě, ale jako buran. Představ si, že by k tomu/místo toho měl cop po pás. Kolik lidí by ho asi zvolilo? No evidentně hodně málo - vzpomeň si na našeho jiného kandidáta, jak tu spousta lidí křičela, že takový člověk nemůže reprezentovat zemi, že bude k smíchu.
I toto jsou důležité prvky. Někomu to může být jedno, ani si té „výjimečnosti“ nepovšimne, pro někoho to ale může být důležité. V obou případech se ale jedná o to, jak člověk vystupuje, jak se prezentuje.
@smurfka píše:
ty snad vychováváš dítě a dokud je malé, rozhoduješ za něho. Nebo necháš např dvou, tříleté dítě aby si rozhodlo jaké vlasy bude nosit? když řekně blondák že chce černé, tak mu je nabarvíš? je to o výchově, je to o tom jak se zachováš, jestli povolíš nebo ne..
Ano, jistěže se každého dítěte ptám, jestli chce ostříhat nebo jestli chce nechat dlouhé vlásky. Jak dcery, tak syna. A v barvení jim taky bránit nebudu, jen jim doporučím zdravé barvy nebo přírodní prostředky až budou chtít. ![]()
@smurfka píše:
Jejda…jsou věci u kterých se nedá říct jestli jsou špatné nebo dobré a tam je prostor pro svobodnou vůli. Barvení vlasů je agresivní chemie, která pro citlivou pokožku může být špatná - tady rozhodnout o dobru/zlu jde a to může být součástí výchovy.
@hanka.br. píše:
Já tedy nevím, proč zacházet do extrémů s barvením vlasů, ale co se týče délky, respektovala jsem přání své tehdy tříleté dcery, když jsem se rozhodla ji na léto z pohodlnosti ostříhat. Přála si nechat culíky, nechala jsem jí je. Snad je zbytečné hrotit věci ode zdi ke zdi - buď svobodná výchova nebo rozhodovat o všem. Trocha respektu k přání dítěte nemůže být na škodu, naopak.
Trocha respektu ale pro někoho může znamenat něco jiného, navíc proč by barvení vlasů byl extrém? Jsou rodiče, kteří na přání své dítko vyholí, jsou rodiče, kteří na přání svému chlapci ponechají dlouhý cop, moc netuším, proč je barvení o tolik horší. Tím, že to kazí vlásky? To oholení a příliš dlouhé vlasy, o které není čas se adekvátně starat, taky.
@smurfka píše:
tak to je zase dobrá no..já bych to dítěti nedovolila..dejme tomu v pubertě at si s vlasy a svým vzhledem dělá co chce ( v té době už ho " nepřeperu " ). Ale přijít můj 4letý syn, že chce dlouhé vlasy, tak by měl smůlu..( stejně tak, jako mu nikdy nekoupím kšiltovku s rovným kšiltem, nebo třeba posrávačky..( kalhoty s rozkrokem u kolen )
Přesně tyhle věci ( dlouhé vlasy, posrávačky, youtubery… ) taky vůbec, ale vůbec nemusím, ale pokud s tím přijde můj syn, který je uplně normální, hodný, chytrý kluk, tak se obávám, že mu to po nějakém zdráhání umožním. Nechci mu zakazovat něco, co přece není nijak škodlivé, je to jenom součástí aktuální image dětí, jenom tomu už já asi nerozumím.
Pamatuji si na své mládí a nesmyslné zákazy uplně normálních věcí ( skateboard, květované kraťasy, walkmany - tenkrát to zakazoval starý soudruh ředitel
a jak jsme to těžce nesli jako velké a hlavně zbytečné příkoří…
@Nimie píše:
Trocha respektu ale pro někoho může znamenat něco jiného, navíc proč by barvení vlasů byl extrém? Jsou rodiče, kteří na přání své dítko vyholí, jsou rodiče, kteří na přání svému chlapci ponechají dlouhý cop, moc netuším, proč je barvení o tolik horší. Tím, že to kazí vlásky? To oholení a příliš dlouhé vlasy, o které není čas se adekvátně starat, taky.
Nemusí být, jistě, že ne. Pak nechápu, proč je takové pozdvižení z toho, že kluk chtěl mít jenom dlouhý vlasy.
@Nimie píše:
Jenže na to nepotřebuješ slang ani sprostá slova, to můžeš ublížit slovem samotným. Ale podívej se na našeho prezidenta například - první, co mu každý vyčítá je, že mluví jako buran, ne nutně hanlivě, ale jako buran. Představ si, že by k tomu/místo toho měl cop po pás. Kolik lidí by ho asi zvolilo? No evidentně hodně málo - vzpomeň si na našeho jiného kandidáta, jak tu spousta lidí křičela, že takový člověk nemůže reprezentovat zemi, že bude k smíchu.I toto jsou důležité prvky. Někomu to může být jedno, ani si té „výjimečnosti“ nepovšimne, pro někoho to ale může být důležité. V obou případech se ale jedná o to, jak člověk vystupuje, jak se prezentuje.
No to je zajímavý postřeh - co je podle tebe lepší, aby byl v čele státu sprostý buran v hezkém saku nebo slušný člověk s copem? Za mě je druhá možnost lepší. Ale dokud budou lidi soudit druhé podle zjevu, tak budeme mít pořád politiky lháře a lumpy.
@Gina108 píše:
Ne, je to prostě jenom délka vlasů, žádná výchova ani nic jiného.
Protože je ti to jedno a nezáleží ti na tom. Holčička také možná bude chtít se neholit, a všechny byste jí to samozřejmě umožnily.
@Anonymní píše:
No to je zajímavý postřeh - co je podle tebe lepší, aby byl v čele státu sprostý buran v hezkém saku nebo slušný člověk s copem? Za mě je druhá možnost lepší. Ale dokud budou lidi soudit druhé podle zjevu, tak budeme mít pořád politiky lháře a lumpy.
Co je lepší jde teď dost stranou, akorát jednoho „normálního, akorát barevného“ jsme tu měli a nedostal se ani do křesla
a zase - je to tvůj osobní názor. Někdo může být navyklý na buranskou řeč, ale vzhled pro něj bude mnohem důležitější.
@Gina108 píše:
Ano, jistěže se každého dítěte ptám, jestli chce ostříhat nebo jestli chce nechat dlouhé vlásky. Jak dcery, tak syna. A v barvení jim taky bránit nebudu, jen jim doporučím zdravé barvy nebo přírodní prostředky až budou chtít.
až budou chtít..co kdyby chtěli ted? např ve 4 letech?
@Nimie píše:
Protože je ti to jedno a nezáleží ti na tom. Holčička také možná bude chtít se neholit, a všechny byste jí to samozřejmě umožnily.
Opravdu chceš tvrdit, že bys svou dceru oholila byť i násilím? Tak to jsi drsnější, než jsem čekala.
![]()
@hanka.br. píše:
Nemusí být, jistě, že ne. Pak nechápu, proč je takové pozdvižení z toho, že kluk chtěl mít jenom dlouhý vlasy.
To je konkrétně na mě nebo obecně? Někomu se to hodně nelíbí - ty to tu vyjádřili. Mě se to nelíbí, ale respektuju volbu rodiče a prostě neřeším. Jediné co, tak nesouhlasím s tím, že malé dítě má plně svobodnou volbu (zcela nezávislou na rodičích) a že bychom ovlivňovali a zasahovali do dětské osobnosti pouze zákazy. Nic víc, nesnažím se tu vyřešit neřešitelný problém v podobě „má mít dlouhé nebo krátké vlásky“, to je mi dost šumák ![]()
A proč byse nemohla podporovat i svobodná volba oblečení a péče o zevnějšek u dítěte? Vždyť tím, že mu rodič nedovolí to, v čem se dítě cítí dobře, tak mu škodí. Tobě by se líbilo, kdyby někdo za tebe ozhodl, že budeš nosti jen dané oblečení, střih vlasůů a nesmíš to změnit? Tak proč právo na seberealizaci upírat dětem jenom proto, že se jedná o dítě?