Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Tak podle mě nějaký hranice mají. Ale to, že by byly dlouhé vlasy naplánované od rodičů tak to prostě není pravda. Segra neplánovala, že si pořídí chlapečka a nechá mu narůst dlouhé vlasy. On to tak chtěl co si pamatuju, od doby co se naučil mluvit tak chtěl mít vlasy jako jeho hrdinové z knížek, který našla segra s manželem na půdě, v baráku co koupili, po předchozích majitelích. To prostě fakt nebyl plán. Jediný segry „prohřešek“ je, že mu to prostě umožnila. Segra ho myslím, že do tří let normálně stříhala, ale ho nechala prosadit si svou…
Ono to asi bylo myšleno ne jako že mu to vnutila, ukázala mu, že je to v pořádku a následně to stvrdila umožněním
dítě reálně skutečně nemá „svůj“ vlastní názor, je naopak velmi snadno ovládnutelné a zvlášť do určitého věku přejímá vjemy z prostředí, které mu poskytneme. Takže ano, z tohoto hlediska, i kdyby s tím přišel sám, tak za to „může“, stejně jako za spoustu jiných věcí, na které má sice dítko zdánlivě vlastní názor, ale vlastně tak úplně ne, protože to všechno vychází z prostředí, ve kterém vyrůstá, z prostředí, které formuje jeho osobnost od narození.
@Anonymní píše:
Tak podle mě nějaký hranice mají. Ale to, že by byly dlouhé vlasy naplánované od rodičů tak to prostě není pravda. Segra neplánovala, že si pořídí chlapečka a nechá mu narůst dlouhé vlasy. On to tak chtěl co si pamatuju, od doby co se naučil mluvit tak chtěl mít vlasy jako jeho hrdinové z knížek, který našla segra s manželem na půdě, v baráku co koupili, po předchozích majitelích. To prostě fakt nebyl plán. Jediný segry „prohřešek“ je, že mu to prostě umožnila. Segra ho myslím, že do tří let normálně stříhala, ale ho nechala prosadit si svou…
tak to je zase dobrá no..já bych to dítěti nedovolila..dejme tomu v pubertě at si s vlasy a svým vzhledem dělá co chce ( v té době už ho " nepřeperu " ). Ale přijít můj 4letý syn, že chce dlouhé vlasy, tak by měl smůlu..( stejně tak, jako mu nikdy nekoupím kšiltovku s rovným kšiltem, nebo třeba posrávačky..( kalhoty s rozkrokem u kolen ) ![]()
@Nimie píše:
Ono to asi bylo myšleno ne jako že mu to vnutila, ukázala mu, že je to v pořádku a následně to stvrdila umožněnímdítě reálně skutečně nemá „svůj“ vlastní názor, je naopak velmi snadno ovládnutelné a zvlášť do určitého věku přejímá vjemy z prostředí, které mu poskytneme. Takže ano, z tohoto hlediska, i kdyby s tím přišel sám, tak za to „může“, stejně jako za spoustu jiných věcí, na které má sice dítko zdánlivě vlastní názor, ale vlastně tak úplně ne, protože to všechno vychází z prostředí, ve kterém vyrůstá, z prostředí, které formuje jeho osobnost od narození.
Já mám na to jiný názor, ale to by byla diskuze na dlouho. Jen dodám, že segra nemá jediného syna a jeden po dlouhých vlasech nikdy netoužil i když, s tím o kterém se tu bavíme, vyrůstali ve stejném prostředí a vychováváni byli stejnými rodiči, dokonce i ty stejné knížky, pokud si dobře vzpomínám, mu prošli rukama…
@nenapadna píše:
@IdealMan jo a jeste cte blesk pro zenydiky za osvetu
A diskutuje s bábama na epipinu - ó jak mužné a konzervativní
![]()
@smurfka píše:
tak to je zase dobrá no..já bych to dítěti nedovolila..dejme tomu v pubertě at si s vlasy a svým vzhledem dělá co chce ( v té době už ho " nepřeperu " ). Ale přijít můj 4letý syn, že chce dlouhé vlasy, tak by měl smůlu..( stejně tak, jako mu nikdy nekoupím kšiltovku s rovným kšiltem, nebo třeba posrávačky..( kalhoty s rozkrokem u kolen )
To jsou asi odlišné pohledy na výchovu. Neříkám, že ten segry je top, ani že ten tvůj je špatný, já sama děti nemám a nevím jak co budu dělat. Jen z toho co jsem zatím vypozorovala - tak jde ve výchově víc „na sílu“ s cílem zformovat dítě do nějaké škatulky a někdo výchovou spíš podporuje a umocňuje nějaké aspekty, které na tom dítěti pozoruje. Fakt nehodnotím, který přístup je dobrý a který špatný, mohou se někdy dokonce i doplňovat, ale vypozorované mám jedno - děti, které jsou podporovány v tom, čem jsou dobří a je jim ponechán určitý stupeň volnosti, v proudu na kterém se jim líbí plout, mi přijdou v reálu o něco vyrovnanější a tudíž i o krapet šťastnější. Ale zas tolik jich neznám, abych z toho mohla dělat pravidlo. Budu pozorovat dál…
@Anonymní píše:
Já mám na to jiný názor, ale to by byla diskuze na dlouho. Jen dodám, že segra nemá jediného syna a jeden po dlouhých vlasech nikdy netoužil i když, s tím o kterém se tu bavíme, vyrůstali ve stejném prostředí a vychováváni byli stejnými rodiči, dokonce i ty stejné knížky, pokud si dobře vzpomínám, mu prošli rukama…
Jasně, tak to přeci není tak, že to prostředí tvoří děti jako přes kopírák
i škola děti velmi ovlivňuje a přesto je tam každé dítko jiné. Nehledě na to, že nikdy nevíš, jak to začalo. Dost často rozhoduje nějaké jediné plácnutí nějaké věty - malému dítěti to stačí, třeba na tu knížku reagovala odlišně nebo chlapec už byl starší/mladší - oni nejsou dvojčata ne? ![]()
Zkrátka to prostředí dítě ovlivňuje ať už chce nebo nechce a to, že to pak umožní, je při určitém pohledu taky ovlivnění. Ona mu tím dává najevo, že je to v pořádku a je to správně. Vypadá to, jako projevení vůle dítěte, ale pokud si to vezmeme do důsledků, tak reálně malé děti v podstatě nedělají nic jiného než kopírují od svého okolí, protože netuší co je správně a co ne. A my mu nejen zákazy, ale i tím schvalováním, tohle měřítko nastavujeme.
@Anonymní píše:
To jsou asi odlišné pohledy na výchovu. Neříkám, že ten segry je top, ani že ten tvůj je špatný, já sama děti nemám a nevím jak co budu dělat. Jen z toho co jsem zatím vypozorovala - tak jde ve výchově víc „na sílu“ s cílem zformovat dítě do nějaké škatulky a někdo výchovou spíš podporuje a umocňuje nějaké aspekty, které na tom dítěti pozoruje. Fakt nehodnotím, který přístup je dobrý a který špatný, mohou se někdy dokonce i doplňovat, ale vypozorované mám jedno - děti, které jsou podporovány v tom, čem jsou dobří a je jim ponechán určitý stupeň volnosti, v proudu na kterém se jim líbí plout, mi přijdou v reálu o něco vyrovnanější a tudíž i o krapet šťastnější. Ale zas tolik jich neznám, abych z toho mohla dělat pravidlo. Budu pozorovat dál…
s tím souhlasím, ale spíše co se týká koníčku, talentu atd..
s výchovou to prostě takhle nejde..dovolit dítěti všechno co chce a co nechce..
A už se tedy ta matka sestře omluvila? Nebo pořád nechápe co provedla? ![]()
@smurfka píše:
s tím souhlasím, ale spíše co se týká koníčku, talentu atd..
s výchovou to prostě takhle nejde..dovolit dítěti všechno co chce a co nechce..
Právě. To je jako kdyby dítko chtělo bít cizí děti a maminka mu to dovolila, že přeci je to jeho svobodná volba… ![]()
@Nimie píše:
Právě. To je jako kdyby dítko chtělo bít cizí děti a maminka mu to dovolila, že přeci je to jeho svobodná volba…
jj to je ta americká výchova.. ![]()
@Nimie píše:
Právě. To je jako kdyby dítko chtělo bít cizí děti a maminka mu to dovolila, že přeci je to jeho svobodná volba…
to se sice nedá přirovnat k tomu že dítěti nechá podle jeho volby narust dlouhé vlasy,…ale chápu ![]()
@Nimie píše:
To není stejný. Segra není magor - je to slušný člověk, umí a učí svoje prcky rozlišovat mezi dobrem a zlem a nikdy by nic takového jako je bití cizích lidí, v zájmu svobody nedovolila. To jsou zkreslené pohledy na výchovu zaměřenou na svobodu - svoboda je i zodpovědnost a toho jsou si oba, i když jsou tak malí vědomi. Sorry, ale tohle mě rozpálilo, že to stavíš na stejnou úroveň.
@Gina108 píše:
A už se tedy ta matka sestře omluvila? Nebo pořád nechápe co provedla?
Neomluvila se vůbec. Ona bere jako svou omluvu to pozvání na oběd. Bere to tak, že segra jí seřvala a ona udělala jako první vlídné gesto tím, že jí to laskavě odpustila a pozvala je na oběd. Podle mámy to segra s manželem přehnali. Něco v tom smyslu „já jí tady hlídám celý týden kluky, dělám pro ně první poslední tak co má po mě co nadávat…“. Bohužel no…
@Nimie píše:
No tak to rozhodně není. Motáš jabka s hruškama ![]()