Babička ostříhala vnukovi dlouhé vlasy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
smurfka
2.6.16 12:03
@lucenka píše:
chudák dítě… tobě by se líbilo, kdyby tě nekdo nutil nosit oblečení, ve kterém se nebudeš cítit dobře, které se ti nebude líbit? Asi ne… tak proč to chceš po dítěti?

proč by se v tom necitil dobře, když v tom odmalička vyrůstá..Je na to zvyklý, a " nezná " žádné ( pro mě ) extrémy a modní hříchy..
Jo až to uvidí u kamarádu a bude více ovlivnitelný tak nastane možná ten problém..ale pořád bude snaha mu vysvětlit že tak ne..Zatím první rok ve školce s ničím takovým nepřišel..uvidíme s nástupem na základku..

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 12:04
@Anonymní píše:
Problém rozlišit co jde z nitra a co ne, mají lidi, kterým bylo tohle cítění v dětství zablokováno. Čím? To je otázka, ale stojí se nad tím zamyslet. Některé odpovědi jsou podle mého názoru i v této diskuzi. :lol:

Akorát překvapivě lidé, kteří se v dětství nechali zlákat každou novinkou a bylo jim to rodiči umožněno „já chci dlouhé vlasy, já chci tohle oblečení, teď už chci jiné vlasy a chci tamto oblečení“ spíš tíhnou k té horší variantě, protože je nikdy nikdo nevedl přinejmešním k udržení si svého názoru, byť se po čase změnil ;) je to právě protože u dítěte se velmi těžko odlišuje co je z nitra a co ne (ještě víc těžko než u dospělého) a pak pochopitelně stejnou chybu dělá jak ten rodič, co ponechá více méně volnou ruku, tak i ten rodič, který nepovolí skoro nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
2.6.16 12:04
@Nimie píše:
Proč jdeš do extrému? :nevim: dítěti se třeba to oblečení taky líbí :nevim: a nebo zrovna vzdoruje a nelíbí se mu vůbec nic a chce chodit nahaté, což je pochopitelně ale trochu nepřijatelné. Ale to jsme zase někde trochu jinde - každá tu míru má někde jinde, někdo je ochoten dítěti vyhovět i v tom, aby nosilo roztrhané kalhoty, někomu to vadí. Ale není mezi tím přeci rovnítko, že to, co vyberou rodiče, se dítěti nebude líbit, a naopak.

Tak doma jsem jednu dobu nechávala kluka běhat nahatého, když chtěl. A nejdu do extrému. Když dítě řekne, že se mu líbí zelené oblečení a rodiče budou stále kupovat modrou, tak se mu to asi líbit nebude a nebude se v tom cítit dobře. A stejně to bude mít i dospělý, jen ten má výhodu v tom, že si může koupit oblečení sám. Ale měl by si uvědomit, jak se asi cítí jeho dítě v něčem, co není podle jeho představ. Určitě si každý vzpomene, jak ho rodiče v mládí nutili nosit svetr od babičky apod. Tak proč to děláme svým dětem, když nám se to nelíbilo?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.16 12:06
@Nimie píše:
Akorát překvapivě lidé, kteří se v dětství nechali zlákat každou novinkou a bylo jim to rodiči umožněno „já chci dlouhé vlasy, já chci tohle oblečení, teď už chci jiné vlasy a chci tamto oblečení“ spíš tíhnou k té horší variantě, protože je nikdy nikdo nevedl přinejmešním k udržení si svého názoru, byť se po čase změnil ;) je to právě protože u dítěte se velmi těžko odlišuje co je z nitra a co ne (ještě víc těžko než u dospělého) a pak pochopitelně stejnou chybu dělá jak ten rodič, co ponechá více méně volnou ruku, tak i ten rodič, který nepovolí skoro nic.

Ano je to těžké, ale rozlišit to jde! Každé dítě má své nitro - ono nenaroste v pubertě, jen tak si ho to dítě nevyčaruje.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
2.6.16 12:07
@smurfka píše:
proč by se v tom necitil dobře, když v tom odmalička vyrůstá..Je na to zvyklý, a " nezná " žádné ( pro mě ) extrémy a modní hříchy..
Jo až to uvidí u kamarádu a bude více ovlivnitelný tak nastane možná ten problém..ale pořád bude snaha mu vysvětlit že tak ne..Zatím první rok ve školce s ničím takovým nepřišel..uvidíme s nástupem na základku..

Tak moje dítě celý kojenecký a batolecí věk nemělo prakticky nic zeleného, byl zvyklý na modrou barvu a najednou ještě před nástupem do školky (takže nijak nebyl ovlivněný) přišel s tím, že chce nosit zelenou. Kdyby bylo rozhodnutí jenom na mě, tak bych mu dál kupovala modrou, protože zelená se mi nelíbí, ale respektuju své dítě. Stejně tak, když přišel s tím, že chce tričko s filmovou postavičkou. Neměla jsem problém mu to dopřát, protože vím, že z toho bude mít radost a nijak mu to neublíží.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.16 12:07
@lucenka píše:
Tak doma jsem jednu dobu nechávala kluka běhat nahatého, když chtěl. A nejdu do extrému. Když dítě řekne, že se mu líbí zelené oblečení a rodiče budou stále kupovat modrou, tak se mu to asi líbit nebude a nebude se v tom cítit dobře. A stejně to bude mít i dospělý, jen ten má výhodu v tom, že si může koupit oblečení sám. Ale měl by si uvědomit, jak se asi cítí jeho dítě v něčem, co není podle jeho představ. Určitě si každý vzpomene, jak ho rodiče v mládí nutili nosit svetr od babičky apod. Tak proč to děláme svým dětem, když nám se to nelíbilo?

Líbí se mi jak to popisuješ :srdce:. Podle mě jde právě o to umění navázat se na to dítě, napojit se na něj a zkoumat co jde opravdu z něj. Prostě snažit se ho dobře poznat je základ.

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 12:10
@lucenka píše:
ale tím, že mu je nechám nrůst, tak mu je nijak neničím narozdíl od barvy. Takže ano neměla bych problém s tím, kdyby kluk přišel s tím, že chce dlouhé vlasy. Stejně tak jsem neměla problém s tím, že mi řekl, že se mu líbí zelené oblečení (které u nás v rodině nikdo prakticky nenosí) a tak jsem mu ho začala kupovat.

Jak říkám, neteř přišla s tím, že by chtěla modré dredy, kamarádky holčička žádala malovátka a takhle by se dalo pokračovat. Ty to bereš podle toho, co je pro tebe přijatelné. Aby dítě nosilo jinou barvu oblečení - to nevím, komu by to mohlo vadit, to už musí být rodič hodně velký pedant. Ale každá tu hranici máme jinde - jak by ses tvářila na ty dredy? Jak by ses tvářila na roztrhané kalhoty do školy? Na kalhoty se sníženým rozkrokem? Na holinky za každých okolností? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 12:11
@Anonymní píše:
Ano je to těžké, ale rozlišit to jde! Každé dítě má své nitro - ono nenaroste v pubertě, jen tak si ho to dítě nevyčaruje.

Nenaroste, ale doroste. Ano, možná to rozlišit občas jde, ale jak dokazuje i tato diskuze - většina z nás to nedokáže :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
2.6.16 12:12

@lucenka dobře no..pro mě změna barvy ( pokud to u kluka není ružová ), nebo koupení trička s postavičkou není na stejné urovni jako délka vlasů..proč? to nevím. Dlouhé vlasy patří holkám a tak to je :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
2.6.16 12:12
@Nimie píše:
Jak říkám, neteř přišla s tím, že by chtěla modré dredy, kamarádky holčička žádala malovátka a takhle by se dalo pokračovat. Ty to bereš podle toho, co je pro tebe přijatelné. Aby dítě nosilo jinou barvu oblečení - to nevím, komu by to mohlo vadit, to už musí být rodič hodně velký pedant. Ale každá tu hranici máme jinde - jak by ses tvářila na ty dredy? Jak by ses tvářila na roztrhané kalhoty do školy? Na kalhoty se sníženým rozkrokem? Na holinky za každých okolností? ;)

dredy ne - ničí vlasy, roztrhané kalhoty - záleželo by jak moc, decentně bych zvládla (bylo to i za mého mládí), kalhoty se sníženým sedem - nelíbí se mi, ale respektovala bych to, stejně tak holinky.

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 12:13
@lucenka píše:

Doma je ale taky trochu něco jiného ;) ale ven ho taky takhle nenecháš jít na většinu akcí :) nebo ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
@Nimie píše:
Pravděpodobně bych začala spíše diskuzí a vynucováním striktních hygienických pravidel. Nemusím dítě holit násilím, aby pochopilo, že něco nepovažuju za správné (je to jen příklad, nechytejte se prosím za to, jaký typ oholení schvaluju, byl to JENOM příklad).

Na diskuzích tady je blbý, že diskutující nejsou schopni se držet tématu. Já vlastně vůbec nevím, jestli jsi na straně zakladatelčiny sestry, babičky, nebo jestli je to už jenom obecně o výchově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@smurfka píše:
@lucenka dobře no..pro mě změna barvy ( pokud to u kluka není ružová ), nebo koupení trička s postavičkou není na stejné urovni jako délka vlasů..proč? to nevím. Dlouhé vlasy patří holkám a tak to je :nevim:.

„A tak to je“ :D

• Citovat
  • Upravit
smurfka
2.6.16 12:15
@Anonymní píše:
„A tak to je“ :D

u mě.. :jazyk: i teda naštěstí u manžela..takže budeme hodně hodně přesvědčiví..ale mám dojem že zrovna s touhle touhou fakt nikdy nepřijde :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2204
2.6.16 12:16
@smurfka píše:
tak staré dítě ještě nemám a už ted se toho děsím..( když vidím co ted puboši nosí )..snad nebude až tak ovlivnitelný a bude se tržet toho co zná..ale to si mužu zatím jen přát.. :,(

já myslím, že puberta je děsná v jakékoliv době, vzpomeňme na sebe a své vrstevníky…
ano ano, občas nám nezbude už nic jiného než „přát a doufat“ :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová