Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anonymní píše:Lasicka píše:Já se snažím být u ní skoro pořád,ale s miminem to vždycky nejde,ruce kontroluju furt,vrací se do koupelny možná čtyřikrát,protože po umytí se jí ještě loupe z prstů bahno(znáte to)Za hroznýho remcání jde a na popátý už je to celkem únosný,ale ze vzeku,nebo nevim proč je spatlaná celá koupelna od těch špinavejch rukou,voda všude,ručník švihnutej na zemi,jo je to prča
Zakladatelko, zamyslela bych se, kdy dochází ke kolizím nejčastěji a snažila se je eliminovat. Máme doma něco podobnýho v bledě modrýmV poslední době je to fakt síla, neustále lže, dělá vše obráceně, slibuje, nic pak nedodrží. Osvědčilo se mi, neklást na něj takový nároky. Ano, je mu šest a půl, ale přesto mu např. vždycky zkontroluju ruce, jestli je má umytý mýdlem. Pokaždý tvrdí, že jo, pak mu dokážu, že ne, tak se jde vrátit do koupelny. Nespoléhám na to, že je už velkej. Nebo s oblíkáním. Je zbytečný mu dát oblečení a jít pryč a čekat, že se oblíká. Neoblíká. Tak prostě u něj stojím a pořád ho kaučuju, ať dělá. Je to opruz, ale nevytáčí mě to tolik, jako před odchodem zjistit, že je nahej. Základem je mít dost času. Když spěcháme a on prudí, taky mi jedou nervy a pěkne.
No tak ji pak donutíš, aby po sobě koupelnu uklidila. A protože zdržovala, tak se nestihlo (doplň sama - pohádka, hraní atd.)
Hraček už jsme taky pár vyhodily,nejhorší je,že ty děti mají dnes opravdu všechno a nic jim nechybí,takže jí je to taky uplně buřt,když něco švihnu do koše ![]()
dada1511 píše:
Jo, s miminem to pořád nejde,a v 6 letech už musí být i dítě trochu samostatné a zodpovědné.
To si taky říkám, ale jakmile to chci uplatnit v praxi, spěje domácí situace do krize, kdy ječím. Vždycky si říkám, kdybych měla dvojčata, nebo skoro dvojky, tak by se to taky nějak udělat muselo…
moje máti byla vzteklá.. vyhazovala nám věci i neuklizený oblečení z okna… a co my s bráchou.. když odešla celá rudá vzteky z pokoje tak jsme se začali smát..
můj názor.. ono klidně dítku jednu lísknout po prdeli ( hlavně néééé do hlavy) ale bejt u toho v klidu, nedělat dětem tyátr..já jim samozřejmě jednu máznu když dělaj něco nepatřičnýho, ani si nebudu vyřvávat halsivky ale vždy v klidu, plácnu, kldiným hlasem ji řeknu za co aproč, velmi stručně a nazdar…
ale není to tak dlouho co jsem se měla za dokonalou matku, co na dítě nikdy nesáhne.. ani náhodou, mladší cca dvouletá, období prvního vzdoru a moje 4letá, vševědoucí dcerunka mě občas taky dokážou nemile překvapit… to jsem doteď dělala jen TYTYTY… není to tak dlouho co mi ta dvouletá TYTYTY se šklebem začala vracet…
takže můžu říct.. snaha byla.. nervy mám železné, jentak mě něco nerozhodí ale na tu prdel dostanou protože si myslím, že už nějaké tytyty na 4 leté dítě nemůže zabrat a křičet já fakt nebudu..
A včera jsem se fakt pobavila,mladá došla s dárečkem pro mě,ušetřila si s kapesného,a koupila mi řetízek.Patřičně pyšná,.že mi to vybrala a koupila sama.
Prý: maminko,tady jsem ti koupila dáreček k svátku maminek,ale dávám ti ho až teď,protože před tím jsem měla zaracha!!!!
Takže překlad :vlastně já můžu za to,že jsem ho nedostala včas ![]()
Přitom jsem jí říkala,ať nic nekupuje,dala mi přáníčko,co dělali v družině,a říkám,stačí když budeš hodná.Odpověď:mami,ale já nevím jak se to dělá - vysvětlete,co na to říct???,mimo to,že si má plnit své povinnosti?
Lasicka píše:dada1511 píše:To si taky říkám, ale jakmile to chci uplatnit v praxi, spěje domácí situace do krize, kdy ječím. Vždycky si říkám, kdybych měla dvojčata, nebo skoro dvojky, tak by se to taky nějak udělat muselo…
Jo, s miminem to pořád nejde,a v 6 letech už musí být i dítě trochu samostatné a zodpovědné.
Mě to připadá,že využívá situace kdy ví že jí nemůžu kontrolovat a všechno fláká,ale příjde mi opravdu už pod úroveň,aby na mě šestiletá holka dejchala,abych věděla jestli si vyčistila zuby,bohužel tak to u nás chodí,nejlepší je tchýně,když se do mě před holkou pustí,že jí furt kontroluju,ať jí nechám dejchat,ale hlídat jí nechce,protože na ní nemá,akorát mi před dětma snižuje autoritu,kterou už bez tak mám někde…
Anonymní píše:Lasicka píše:Mě to připadá,že využívá situace kdy ví že jí nemůžu kontrolovat a všechno fláká,ale příjde mi opravdu už pod úroveň,aby na mě šestiletá holka dejchala,abych věděla jestli si vyčistila zuby,bohužel tak to u nás chodí,nejlepší je tchýně,když se do mě před holkou pustí,že jí furt kontroluju,ať jí nechám dejchat,ale hlídat jí nechce,protože na ní nemá,akorát mi před dětma snižuje autoritu,kterou už bez tak mám někde…dada1511 píše:To si taky říkám, ale jakmile to chci uplatnit v praxi, spěje domácí situace do krize, kdy ječím. Vždycky si říkám, kdybych měla dvojčata, nebo skoro dvojky, tak by se to taky nějak udělat muselo…
No,to ti nepříjde,to tak je,já to mám taky,jak jí nestojím za zadkem,tak to flákne,nebo zapomene,nebo něco…
no ano, je to tak, jak jim nestojíme za zadkem, tak to flákaj. Ale má cenu se nad tím stále zlobit? Když je to setrvalej stav?
dada1511 píše:![]()
![]()
ty,ty,ty od dvouletého,moje nervy
jo a ještě na mě zvedá prstík… vyloženě jestli pamatujete toho chlapečka ze znělky „požoooor dou k vám kužátka“ tak jak tam kroutil tím prstíkem tak to dělá moje Baruška a u toho „tititi“… u ní výchova ve velké míře selhává, jesli se dá vůbec o nějaké výchově mluvit protože jak já tak partner vždy vybuchnem smíchy.. ona ví přeně jak to na nás hrát.. minule když nechtěla spát, dělala takový koniny v posteli tak jdu, hubuju ji a ona se tak šklebí a kouká s takovým výrazem, že se nedá nesmát.. a ona to už takhle maličká tak dokonale ví, že se pak začne smát taky, zaboří hlavu do polštáře a zas pokukuje jakože „já vyhrála“ …
s tou to bude ještě težký ![]()
Ono to jednou přejde…až jim bude 30
A vsadím se, že na to budeme všechny vzpomínat s úsměvem na rtu
![]()
Nedávno mě malá dostala do kolen.Nevím už co provedla ale fakt mě vytočila.Šla si trucovat do pokojíčkau,za chvilu přišla a povídá,„mamnko já tě musím trochu zlobit abys věděla že mě máš“.No na jednu stranu měla pravdu.
A co se tchýní týče,je to všude něco.Ta moje je pro domlouvání.jenže když holce budu hodinu promlouvat do duše,stejně do pěti minut neví co říkám a hlavně proč to říkám.Tchýně je schopná se s malou loučit i hodinu.Vůbec nehraje roli když řeknu že teď se jde třeba spát.Vždy mě babička odbide tím,že je to jen taková sranda.A o snižování autority a ke všemu před malou,ani nemluvím.
ww píše:
Ono to jednou přejde…až jim bude 30A vsadím se, že na to budeme všechny vzpomínat s úsměvem na rtu
![]()
Jen aby,zrovna včera jsem jí říkala,že jí to jednou její děti vrátí i za mě a že jí to teda fakt nezávidim,asi to pochopila,protože mi řekla že děti nechce,že si raději koupí psa.
wwju ju.I když nás dokážou někdy pěkně vytočit,jsou to naše zlatíčka.