Bijete své děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
dada1511
15.4.12 22:24

@Mišanila Já vím,že na tom to nestojí,já nemám nic proti respektující výchově,jen jsou prostě situace,kdy opravdu rána,když padne vedle tak je to škoda.

Víš co se stalo???Když měl pořád tak na výber,skončil se studiem licea ve druháku,nahlásil se do děcáku,z matky udělal tyrana co ho psychicky mučil,protože vlasně nikdy neřekla,co má dělat, dnes ve 22 letech není schopný fungovat samostatně,ale pouze v nějaké instituci,kde se rozhoduje za něj,bo s toho byl tak zblblý,že mu teď vyhovuje když má přesná pravidla,místo nějakého výběru.Nikdy z něj nebude kvalitní člověk.Tak ve zkratce.Ale máš pravdu,někdy je to smůla,a nejhorší na tom,je když to všechno člověk dělá v doré víře - myslím výchovu,pak vidíš jak to jde do kytek,tak ti až pak dojde,že tenkrát měl opravdu místo nějakého „respektu“ a uvědomění si problému jednu ve dveřích dostat.

Příspěvek upraven 15.04.12 v 22:25

• Citovat
  • Upravit
1710
15.4.12 22:24

@dada1511 já vím,četla jsem takřka celou diskuzi.Možná se mýlím,ale před 16-ti lety si nemyslím,že by byl RaBR,tak rozšířený a dotažený do dokonalosti.A ani si nemyslím,že to jde tak jednoznačně říct,myslím,že fackovat ho v šestnácti,když už udělá něco takového není řešení.To je jenom vylití vzteku a zlosti.Respektive je na řešení dost pozdě.Kamarádi vychovávají tím klasickým plácajícím způsobem a jedna holka se živí ve Španělku beachvolejbalem a z druhé je feťačka.Takže ono to asi není černobílé a uvidíme za pár let,jaká výchova je ta „správná“.
Já se snažím vychovávat bez plácání a na základě RaBRu,ale bohužel mi to úplně nejde a dělám chyby.Na omluvu,ono se třeba hůř odchází z pískoviště,když jedno dítě někoho plácne (nestalo se mi to) jako důsledek jeho jednání,když tam máš i to druhé a to trestáš za chování sourozence.Není to spravedlivé a pak se do špatně skloubí,s tím,aby sourozenci vyrůstali bez rivality.A tak hledám a tápu a zkouším a ono to někdy jde a někdy nejde.Ale za sebe musím říct,že to rozhodně není výchova bez hranic a mantinelů a je to naopak daleko složitější než jít vysvětlit a podruhé plácnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1710
15.4.12 22:29

To je nějaký divný s tím klukem.Nahlásil do děcáku,to přeci není tak jednoduché.A že by se z bezproblémového kluka najednou stal takový grázl? Jako možné je všechno,ale tohle mi přijde úplně až neuvěřitelné nebo z blbého filmu.TAkže vlastně víc než těch 16 let,ale 22 let zpátky byl po celou dobu vychováván dle RaBRu,ty jo,tak to byla hodně osvícená maminka,škoda,že se jí to takhle nevyvedlo. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
15.4.12 22:32

@tetes Jo,s dvěma dětmi když jedno něco provede,je nespravedlivé trestat odchodem oba,ale jak to řešit,když obě potřebují dohled to by mě tedy zajmalo.

No,můj osobní názor je,že měl dostat právě daleko dřív,ale to by bylo na dlouho tady debatit.Prostě na tomto konkrétním příkladu,kde osobně vidím výsledek,si myslím,že občas by neměla být výchova vedena pouze jedním směrem.

• Citovat
  • Upravit
dada1511
15.4.12 22:47

Já si dovolím citovat jednu maminku:

Jedna z mála věcí kterou na RaBR neuznávám je zakazování pochval. Aby prý si děti nezvykly a bez pochvaly nechtěly pracovat. Je sice pravda, že i já jako dospělá mám občas krizové stavy, když se mi za práci pochvaly nedostane, zřejmě díky „špatné“ výchově, ale brát dětem tu nejkrásnější motivaci? Myslím, že by to mělo být naopak. Nikoli učit děti, aby nestály o pochvalu, ale učit sebe chválit víc - své rodinné příslušníky, své podřízené, své kamarády. A všímat si toho, za co je možné pochválit.

Jako fakt si nedovedu představit,že neocením,když se batoleti podaří vyčůrat do nočníku,tak jako si neumím představit,že nepochválím dceru za pěkné vysvědčení.Zde je podle mě zakopán pes.Když není člověk doceněn - natož dítě,kde je motivace????

• Citovat
  • Upravit
1710
15.4.12 22:59

@dada1511 upřímně nevím,protože se mi to nikdy nestalo,moje děti nikdy nebyly agresoři,teda vůči jiným dětem.Mezi sebou ano.Možná,ale nevím,jestli by to bylo správně,kdyby třeba Kačka někoho praštila u skluzavky,tak bych jí odvedla na písek,že když se neumí dohodnout a chová se agresivně,tak tam prostě nemůže být,dokud si to neuvědomí.Ale budu asi za exota,když jsem s dětma na hřišti,tak si s nima i hraju a věnuju se jim.Ne že bych je nenechávala hrát samotné,ale třeba s nima dělám blbiny,nikdy jsem se nepřidala do hloučku maminek a nekrafala o tom,co které dítě umí apod.Nebaví mě to,nic mi to nedává.Já víceméně nemusím řešit chování mých dětí vůči jiným dětem,tak jsou naprosto v klidu,spíš naopak až moc,tak je učím,že si musí říct,co chtějí a ne plakat nebo se vztekat.Řeším spíš věci mezi nima nebo to,že prostě nejde vycházet tolik vstříc jednomu a přizpůsobit se mu,když jsou děti dvě a chci,aby mezi sebou měly hezký vztah a ani jeden se necítil ukřivděný či protěžovaný.To je teď pro mě velký oříšek.Dost o tom čtu a snažím se převádět v praxi,to co se mi líbí a přijde mi přijatelné,ale není to žádná sranda.Hlavně nejvíc to,potlačit svojí prvotní reakci,ale zkusit se vcítit do toho dítěte neřešit to s horkou hlavou.
A myslím,že je důležité se ptát dětí,proč to nebo ono udělaly.I když chápu tebe,že jsi byla strašně naštvaná,když ten chlapeček ublížil tvému chlapečkovi a navíc,tak brutálně.Možná chtěl přivolat pozornost maminky?Ale naprosto chápu tvé pocity.Jen si třeba myslím,že to,že do teď maminku nezdravíš je zrovna dost blbý příklad pro děti.Těžko po nich chtít,aby zdravily,když ty nepozdravíš.....
Byť razím heslo,že je naprostý nesmysl plácnout dítě za to,že někoho plácne…Protože neplácej Míšu nebo tě plácnu…to je prostě jen ukázka toho,že jsem silnější,tak plácnout můžu.Tak když v necelých dvou letech K. ležela na M. a prokousla mu záda do krve,tak jsem udělala tu největší hovadinu a jak jsem o něj měla strach,viděla tu krev,čapla jsem jí neurvale za ruku,abych jí z něj stáhla a dostala dvě přes zadek,ale citelné. :oops: Neovládla jsem se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1710
15.4.12 23:04
@dada1511 píše:
Já si dovolím citovat jednu maminku:

Jedna z mála věcí kterou na RaBR neuznávám je zakazování pochval. Aby prý si děti nezvykly a bez pochvaly nechtěly pracovat. Je sice pravda, že i já jako dospělá mám občas krizové stavy, když se mi za práci pochvaly nedostane, zřejmě díky „špatné“ výchově, ale brát dětem tu nejkrásnější motivaci? Myslím, že by to mělo být naopak. Nikoli učit děti, aby nestály o pochvalu, ale učit sebe chválit víc - své rodinné příslušníky, své podřízené, své kamarády. A všímat si toho, za co je možné pochválit.

Jako fakt si nedovedu představit,že neocením,když se batoleti podaří vyčůrat do nočníku,tak jako si neumím představit,že nepochválím dceru za pěkné vysvědčení.Zde je podle mě zakopán pes.Když není člověk doceněn - natož dítě,kde je motivace????

Já myslím,že tam není zakazování pochval,ale to dělat ze slov „no ty jsi šikula“,věc která je braná jako běžná.To bych řekla,že maminka nepochopila.Dáváš příkla o vyčůrání do nočníku,ono možná větší efekt má okomentovat,to co udělal dobře.Ty jsi se vyčůral do nočníku,to mám radost! :srdce: Ty jsi si sama rozepla bundu,ty jsi si sám oblékl ponožky.Protože,když se příště počůrá nebo nerozepne bundu,tak už není šikula? Vždyť třeba chtěl a už to nestihl na ten nočník dojít......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
16.4.12 08:36

Asi autorům RaBR jde o to, nehodnotit člověka, ale jeho výkon. Myslím ale, že ani ne dvouletému dítěti je jedno, když mu řeknu šikulka, a že to na něm žádný neblahý následek nezanechá. ;) Nedají se ty knížky a návody na výchovu brát až tak doslovně. Každý jsme jiný, každé dítě jiné a každý má vlastní rozum.

• Citovat
  • Upravit
Mišanila
16.4.12 08:38
@tetes píše:
Já myslím,že tam není zakazování pochval,ale to dělat ze slov „no ty jsi šikula“,věc která je braná jako běžná.To bych řekla,že maminka nepochopila.Dáváš příkla o vyčůrání do nočníku,ono možná větší efekt má okomentovat,to co udělal dobře.Ty jsi se vyčůral do nočníku,to mám radost! :srdce: Ty jsi si sama rozepla bundu,ty jsi si sám oblékl ponožky.Protože,když se příště počůrá nebo nerozepne bundu,tak už není šikula? Vždyť třeba chtěl a už to nestihl na ten nočník dojít......

Přesně tak, je vidět, že spousta lidí tu knížku ani nečetli, anebo četli hodně mizerně. Tam nejsou „zakázané“ pochvaly, ale chválení ve stylu dávání nálepek a to platí i o kritice. Takže neříkat ty jsi ale šikovný, hodný, poslušný, nebo naopak bordelář, nešika, pomalý atd, protože tím říkáš jaké to dítě je, ale to nemusí být celkově vůbec pravda a pokud mu dáváš najevo, že je špatný, což není moc motivační.
Je lepší chválit za tu konkrétní věc, že se obrázek povedl, pěkně dítě uklidilo atd. Hrozí pak i, že děti budou některé věci dělat jen kvůli pochvale a ne kvůli svému vlastnímu dobrému pocitu.

• Citovat
  • Upravit
Mišanila
16.4.12 08:43
@dada1511 píše:
@Mišanila Já vím,že na tom to nestojí,já nemám nic proti respektující výchově,jen jsou prostě situace,kdy opravdu rána,když padne vedle tak je to škoda.

Víš co se stalo???Když měl pořád tak na výber,skončil se studiem licea ve druháku,nahlásil se do děcáku,z matky udělal tyrana co ho psychicky mučil,protože vlasně nikdy neřekla,co má dělat, dnes ve 22 letech není schopný fungovat samostatně,ale pouze v nějaké instituci,kde se rozhoduje za něj,bo s toho byl tak zblblý,že mu teď vyhovuje když má přesná pravidla,místo nějakého výběru.Nikdy z něj nebude kvalitní člověk.Tak ve zkratce.Ale máš pravdu,někdy je to smůla,a nejhorší na tom,je když to všechno člověk dělá v doré víře - myslím výchovu,pak vidíš jak to jde do kytek,tak ti až pak dojde,že tenkrát měl opravdu místo nějakého „respektu“ a uvědomění si problému jednu ve dveřích dostat.

Příspěvek upraven 15.04.12 v 22:25

Ale Rabr není o tom, že nejsou pravidla a děti mají pořád na výběr. No nevim každopádně jak ta paní vychovávala, ale z toho popisu mi připadá, že se tam v té rodině zvrtlo mnohem víc než jen styl výchovy. To vypadá až na nějakou rodinnou patologii.

• Citovat
  • Upravit
17221
16.4.12 09:45
@tetes píše:
Na omluvu,ono se třeba hůř odchází z pískoviště,když jedno dítě někoho plácne (nestalo se mi to) jako důsledek jeho jednání,když tam máš i to druhé a to trestáš za chování sourozence.Není to spravedlivé a pak se do špatně skloubí,s tím,aby sourozenci vyrůstali bez rivality.

U nás starší celkem v klidu přijal, že se odchází kvůli mladšímu. Jeho námitky jsem jen okomontovala, že před dvěma lety kvůli němu musel z hřště mladší a že z toho taky vyroste. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
16.4.12 09:52
@dada1511 píše:

Ono spíš jde o způsob vyjádření pochvaly.

Když se dítě vyčůrá do nočníku, tak je podle RaBR chyba říkat „Ty jsi ŠIKULKA.“, ale maminčin radostný výkřik „Jéé, ty ses vyčůral do nočníku.“, je zcela v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
16.4.12 11:22

@Dueliola No já říkám ty jsi šikovnýýýýýý!!!!A má s toho teda obrovskou radost,a ještě si sám zatleská,když ho pochválím,a má ohromnou radost,proto se opakovaně snaží si v podstatě dělat radost sám :) .Aby si mohl zatleskat :D

Já nevím ženy,já když uvařím,čekám aspoň od mého muže komentář : bylo to dobré,děkuji.I jako dospělá,a momentálně v domácnosti potřebuji mít motivaci,abych právě rutijní věci,které jsou běžné nedělala s nechutí,bo toho mám kolikrát plné kecky.

• Citovat
  • Upravit
1710
16.4.12 11:29
@alifie píše:
U nás starší celkem v klidu přijal, že se odchází kvůli mladšímu. Jeho námitky jsem jen okomontovala, že před dvěma lety kvůli němu musel z hřště mladší a že z toho taky vyroste. :nevim:

Ale já mám dvě stejně staré děti a to vysvětlování je pro ně ještě někdy složité pochopit,tak aby se necítily ukřivděný jeden nebo druhý.Jako dá se,ale pak se dostáváš do situace,že by ti obě děti plakaly,vztekaly se a ty musíš zas řešit další problém,protože to ještě prostě nejsou schopni pochopit.Už je to pak takové nahraně,že kvůli respektu jednoho nerespektuješ to druhé. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1710
16.4.12 11:31
@dada1511 píše:
@Dueliola No já říkám ty jsi šikovnýýýýýý!!!!A má s toho teda obrovskou radost,a ještě si sám zatleská,když ho pochválím,a má ohromnou radost,proto se opakovaně snaží si v podstatě dělat radost sám :) .Aby si mohl zatleskat :DJá nevím ženy,já když uvařím,čekám aspoň od mého muže komentář : bylo to dobré,děkuji.I jako dospělá,a momentálně v domácnosti potřebuji mít motivaci,abych právě rutijní věci,které jsou běžné nedělala s nechutí,bo toho mám kolikrát plné kecky.

Vždyť jo,přesně to co čekáš od muže je vlastně to co jsme psaly.On okomentuje,to co jsi udělala,že jsi dobře uvařila.Neřekne ti ty jsi šikovnáááá,ale že mu chutnalo,to co si udělala.Stejné jako to se mi líbí,že jsi se vyčůral do nočníku. ;) Tím,netvrdím,že by to bylo nějak extra špatně říkat dítěti,že je šikula. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí