Bijete své děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
dada1511
16.4.12 11:37

Mě můj muž řekne že jsem i šikovná :D ,vždycky říká,to máme šikovnou maminku,a já se těm dětem nedivím,že je to tak hladí,já se i po letech soužití po takové větě doslova tetelím,ještě dve hod. bo vím,že to nebere jako samozřejmost.Jako denně to nepotřebuju,ale kdyby mi řekl:Jé ty jsi uvařila!tak ho asi něčím praštím,protože to právě dělám dennodenně,a bylo to něco zvláštního,jako bych přetím snad měsíc nevařila :roll: .Jste si jisté,že to na děti nemusí mít stejný efekt?

• Citovat
  • Upravit
914
16.4.12 11:50

dada: nezlob se na me, ale ty to opravdu nechapes. Holky ti to trpelive vysvetluji, ale jak je videt, marne.
Ze to jidlo je dobre- je spravna RABR pochvala. Hodnoti se tu cin. Ty jsi reknes, jo, to jidlo se mi povedlo, chutna mu.
Nocnik. Je lepsi dite pochvalit tak, aby melo samo ze sebe radost. Sikulka je moc obecny. Ja to ale taky pouzivam. A pak bych dodala. Vycural jses do nocniku, tak je to spravne, curat se chodi do nocniku, ne do pliny. Musis na sebe byt dost pysny, jak jsi to dobre zvladnul. Je to proste vice, nez ho odbyt jen „sikulkou a ze ty mas radost“ Pochop, ze je dulezite, ze ty veci nedela pro tebe, aby Ty jsi mela radost. Dela to proto, ze to je tak spravne, ze se to tak dela, ze on sam to chce, on sam musi vedet, co je OK a PROC. V tom je ten rozdil.
Samozrejmne, ze dite ma radost, kdyz ty mas radost, tleska si, ale v podstate on je na sebe taky pysny. Ale z dlouhodobeho hlediska mu to nic neda, priste se pocura a uz nebude sikulka, maminka se bude zlobit, naplaca mu. Ale on za to treba ani nebude moci, jen se mu to nepovede.. :nevim:
Jen ze zkusenosti: nam se podarilo plenu odbourat timto zpusobem ve 2 letech. Ale netvrdim, ze jinak by to neslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
16.4.12 11:50
@tetes píše:
Ale já mám dvě stejně staré děti a to vysvětlování je pro ně ještě někdy složité pochopit,tak aby se necítily ukřivděný jeden nebo druhý.Jako dá se,ale pak se dostáváš do situace,že by ti obě děti plakaly,vztekaly se a ty musíš zas řešit další problém,protože to ještě prostě nejsou schopni pochopit.Už je to pak takové nahraně,že kvůli respektu jednoho nerespektuješ to druhé. :nevim:

Tetes, máš nějaký konkrétní příklad, kdy jsi kvůli respektu k jednomu nerespektovala druhé dítě? Jasně dvojčata jsou jiné, než různě staré děti, je to složité, tak možná by ti pomohlo si to ještě nekomplikovat přemýšlením nad ideálním respektujícím přístupem. Hraješ si s nima, nejsou agresívní, někdy se vztekají všechny děti. Bez toho to snad ani nejde.
Syn a starší dcera jsou 15 měsíců od sebe, někdy to bylo na palici.

• Citovat
  • Upravit
dada1511
16.4.12 11:53

@susacek Já to chápu,i to trpělivé vysvětlování ;) ,jen si myslím,že né každé dítě a každá situace je na to stavěná.

• Citovat
  • Upravit
14809
16.4.12 12:31

Já své děti nebiju, ale dneska je asi zabiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
16.4.12 12:31
@Dueliola píše:Syn a starší dcera jsou 15 měsíců od sebe, někdy to bylo na palici.

I těch 24 měsíců od sebe bylo občas na palici. Ale mít dvojčata, tak skončím v blázinci. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
16.4.12 12:35
@dada1511 píše: … ale kdyby mi řekl:Jé ty jsi uvařila!tak ho asi něčím praštím,protože to právě dělám dennodenně,a bylo to něco zvláštního,jako bych přetím snad měsíc nevařila :roll: .Jste si jisté,že to na děti nemusí mít stejný efekt?

Myslím, že jásat nad nočníkem taky stačí u prvních úspěchů, není potřeba jásat až do šesti let. :mrgreen:

Příspěvek upraven 16.04.12 v 12:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
16.4.12 12:38

V blázinci jsem neskončila, ale to neznamená, že nejsem blázen :mrgreen:
Evo valoi, když sladkým, jemným hlasem volám na své zrovna se hádající děti, skřípu v duchu zubama „spratci jedni, ztichněte už, nebo běžte do pr..“ :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
dada1511
16.4.12 12:41
@alifie píše:
Myslím, že jásat nad nočníkem taky stačí u prvních úspěchů, není potřeba jásat až do šesti let. :mrgreen:

No já nevím,moje dcere chodila na záchod od dvou let,a nejásala sem,ano stačí to ze začátku,máš pravdu :lol: ani jsem jí tam pak neasistovala,zas zveličuješ,aby bylo o čem kecat,co :mrgreen: ale jestli nechceš,tak do šesti let nad nočníkem samozřejmě nejásej :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17221
16.4.12 12:54
@dada1511 píše:
No já nevím,moje dcere chodila na záchod od dvou let,a nejásala sem,ano stačí to ze začátku,máš pravdu :lol: ani jsem jí tam pak neasistovala,zas zveličuješ,aby bylo o čem kecat,co :mrgreen: ale jestli nechceš,tak do šesti let nad nočníkem samozřejmě nejásej :mrgreen:

Můj příspěvek byl odpovědí na tvůj dotaz. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
16.4.12 12:55

Já malého pochváílim i teď , když se vyčůrá a nebo vykaká, prostě mu připomínám, že je šikulka, že se snaží.. Ale do 6 let to dělat nebudu. :mrgreen:
Ale teda nikdy jsme mu nedala na zadek že se počůral nebo pokakal :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5638
16.4.12 13:01

ha, ha, jen na zamyšlení, jsem byla na přednášce Montessori o hodnocení dětí, trestech a pochvalách… pochvaly samozřejmě spadají do manipulativních technik
já se přiznám, že to u malé nedodržuju zatím a chválím klidně i tím stupidním „šikulka!“, ale snažím se to trošku přehodnotit a aspoň se naučit „chválit“ jiným stylem… tak nějak jak už tu bylo řečeno ;)
měly jsme tam krásné příklady jak pochvaly můžou s dětmi „cvičit“ a můžou být stejně škodlivé jako tresty!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
16.4.12 13:04

Já nevím, já jsem nikdy na nějaké studie nebyla přijde, mi, že se dneska všechno moc řeší..
Důležité podlě mě je, aby to dítě mělo dobrý pocit, aby vědělo, že je maminka na něho pyšná a sem tam pochválit -ne pořád celý den to zase ne…
Dnes, aby se pomalu člověk bál promluvit na dítě, aby nemělo psychickou ujmu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
16.4.12 13:12
@kvaček píše:
Já nevím, já jsem nikdy na nějaké studie nebyla přijde, mi, že se dneska všechno moc řeší..
Důležité podlě mě je, aby to dítě mělo dobrý pocit, aby vědělo, že je maminka na něho pyšná a sem tam pochválit -ne pořád celý den to zase ne…
Dnes, aby se púomlau člověk bál promluvit na dítě, aby nemělo psychickou ujmu :mrgreen:

Tak ono když semtam řekneš, že je dítě šikulka nebo dáš nějakou pozitivní nálepku, tak mu tím újmu nezpůsobíš. Ale určitě je dobrý se nad tím alespoň zamyslet a nepřehánět to. Každopádně jak je to popsáno, tak to smysl dává, jen to převést do praxe je náročnější. Ale nebrala bych to nějak dogmaticky.

Horší jsou podle mě ty negativní nálepky, sama si je pamatuju z dětství a vím, že to může napáchat pěkné škody na sebevědomí, sebeúctě a na tom, jak se dítě samo vnímá. takže psychická újma možná je.

• Citovat
  • Upravit
14335
16.4.12 13:25

Já slovo šikulka moc neříkám.. spíš mu říkám, že něco udělal dobře.. samozřejmě ne všechno, co by měl umět už automaticky jako se najíst, obléknout a td. má 3 roky..
To bych ho musela chválit i za obyčejné věci, což jako nechválim..
Ale umí mi napočítat do 15 a dokáže sečíst jednoduché věci - jako dvě ovečky a jedna, že jsou tři, tak to mu řeknu, že je šikulka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí