Bijete své děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14335
16.4.12 14:43

No jo, ale ty píšeš už extrémy.. Já mám namysli obyčejné věci mezi matkou a dítětem…
Ale jako samozřejmě beru názor všech, ale přijde mi, že řešit jestli mám dítě chválit tak a nebo tak a nebo říkat to či ono, je už vzláštní.. Ale od toho je diskuze…
Jinak si totiš myslím, že taky neni dobré vychovávat podle knih, přijde mi to jako že se nejede podle svých pocitů, ale podle toho co kdo napíše… Ale zase nechci, aby to vyznělo, že nečtu knihy, taky se ráda poradím - tady , v časopise, netu, ale zase mi přijde divné, když se někde maminky baví a prostě pořád slyším, bylo napsané, nebudu ji chovat, bylo to napsané a hotovo a jiné :nevim:
Já se spíš řídím sebou a dítětem. to ostatní, jako týrání, a jak kdo vychovává jsem nemyslela…To je jasné…nemyslela jsem, že dřív všechno bylo ok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
16.4.12 14:44
@Dueliola píše:
Když jsem četla Respektovat a být…překvapilo mě kolik věcí z té knížky používala naše máma :*

Mně překvapilo, jakou hromadu ze seznamu způsobů „neefektivní komunikace“ používáme. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
16.4.12 14:45
@kvaček píše:
Holky já mám jenom pocit, že v dnešní době vyžaduje mateřství, rodičovství nějaké studie a prostě dřív bylo pouze mateřská láska a ne pořád něco, jak podle této a oné metody…
Mám jedno dítě jsem ročník 81, takže nevím jak dřív, ale prostě vím, že dřív děti měly štastné dětství a nikdo našim mámám nemusel dávat sto brožur co a jak..
Tak to jsem jenom chtěla, že mi dnešní doba přijde strašná, že člověk každé slovo, každý krok musí srovnávat s nějakou knihou

je to kazdeho vec, kazdy si to co dela bere jinak. Ja treba materstvi beru jako svou praci, kterou jsem byla poverena. Chtela bych to delat co nejlepe. A protoze uz mam nejake zkusenosti z dob vlastniho detstvi, tak analyzuji sama za sebe co se mi jako diteti nelibilo, co mi ublizilo, co mohlo byt jinak a lepe. A chci to svemu diteti dat. Vzdyt ho preci miluji a chci mu dat to nejlepsi. Nechci to delat tak jako to delali nase, myslim, ze to nedelali dobre. Proto jsem se o problematice vychova zacala zajimat vice - internet+knizky. Bavi me to, zajima. Beru to tak, ze kdyz pracuji, taky musim studovat nove a nove veci a nestaci mi cerpat jen ze zdraveho rozumu, ktery ovsem uprednostnuji. Nemyslim si, ze odbornici, ktere pisi knihy to psali jen tak ze vzduchu. Udelali nejakou praci, neco zjistili a snazi se nam to v podobe psaneho textu dat. A me se to co pisi, zda byt rozumny. Zkusila jsem to. Funguje. Tak se tim ridim.
Ja mam prave opacny nazor. Nechapu maminky, ktere jsou tak zaslepene, tvrdohlave nebo mozna liny, ze kdyz zjisti, ze v jejich vychovne metode neco nefunguje, tak se neobrati ke knizce, ale berou varecku a resi to silou. Ja to tak delat nechci.
 Tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
16.4.12 14:47

Beru názor .. ale jako citovou stránku v knížce neneajdeš o tom mluvím ;)
já mateřství zase jako práci neberu, spíš chci budovat vztah mezi dítětem a ne analyzovat co a jak říct, dělat - každé dítě je jiné..
To píšu na toslovo líné, protože radějis e zeptám zkušené maminky než knížky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
16.4.12 14:51

@kvaček

Rady zkušené matky, která „odchovala tři děti a 4 vnoučata a v pohodě je všechny zvládla i s hromadou práce kolem hospodářství“ mi bohužel nesedly. :lol:

A když začala mému synovi, který se ve třech letech počural, zpívat „Kiš, kiš hanba počuranda.“, tak jsem neměla daleko k tomu, zmlátit ji válečkem na nudle (obrazně řečeno).

Příspěvek upraven 16.04.12 v 14:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
16.4.12 14:52

Jinak jsem spíš myslela to, že se maminka trápí, že nemůže například chovat , protože je to napsané v knížce.. toto jsem měla na mysli, pokud se blbě chápem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
16.4.12 14:53

Tak já se taky nehodlám chodit ptám nějaké pani v důchodu, ale třeba mladé maminky, která se setkala s problémem , který mě aktuálně trápí ;) a uspěšně ho vyřešila..

Příspěvek upraven 16.04.12 v 14:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
16.4.12 14:53

kvacek: A jak vis, ze zkusena maminka to dela dobre, ze to na tvoje dite bude fungovat, kdyz sama pises, ze kazde dite je jine. Ja se obcas zkusenych matek taky ptam, treba tady na emiminu, ale jejich nazor beru s rezervou. Uz mi taky „par zkusenych matek“ poradilo, ze dite ve vzteku mam dat pod studenou sprchu nebo zavrit do komory. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
16.4.12 14:55

Nevím, ale prostě mě osobně vadí - toto… Například.. já bych si malou pochovala, ale podle knížky nemůžu, musela jsem ji nechat plakat, protože pan doktor ten a ten napsal, že je to nejlepší a maminka někde je z toho špatná, protože v knížce to tak je.. o tom píšu, že se divím , když někdo zalepeně se řídí knihou..

Příspěvek upraven 16.04.12 v 14:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
16.4.12 14:55
@kvaček píše:
Tak já se taky nehodlám chodit ptám nějaké pani v důchodu, ale třeba mladé maminky, která se setkala s problémem , který mě aktuálně trápí ;) a uspěšně ho vyřešila..Příspěvek upraven 16.04.12 v 14:53

Tak to jo. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
16.4.12 14:56
@kvaček píše:
Beru názor .. ale jako citovou stránku v knížce neneajdeš o tom mluvím ;)
já mateřství zase jako práci neberu, spíš chci budovat vztah mezi dítětem a ne analyzovat co a jak říct, dělat - každé dítě je jiné..
To píšu na toslovo líné, protože radějis e zeptám zkušené maminky než knížky..

Přesně, :srdce:
Ale ne každý dostal v dětství svoji porci citu, tak hledá rozumem.

• Citovat
  • Upravit
Mišanila
16.4.12 14:57
@kvaček píše:
No jo, ale ty píšeš už extrémy.. Já mám namysli obyčejné věci mezi matkou a dítětem…
Ale jako samozřejmě beru názor všech, ale přijde mi, že řešit jestli mám dítě chválit tak a nebo tak a nebo říkat to či ono, je už vzláštní.. Ale od toho je diskuze…
Jinak si totiš myslím, že taky neni dobré vychovávat podle knih, přijde mi to jako že se nejede podle svých pocitů, ale podle toho co kdo napíše… Ale zase nechci, aby to vyznělo, že nečtu knihy, taky se ráda poradím - tady , v časopise, netu, ale zase mi přijde divné, když se někde maminky baví a prostě pořád slyším, bylo napsané, nebudu ji chovat, bylo to napsané a hotovo a jiné :nevim:
Já se spíš řídím sebou a dítětem. to ostatní, jako týrání, a jak kdo vychovává jsem nemyslela…To je jasné…nemyslela jsem, že dřív všechno bylo ok..

Jasně, ale nemyslím si, že píšu o nějakých extrémech. Nechtěla jsem říct, že hodně lidí týralo děti, ale třeba ty výprasky, vždyť to bylo v mojí generaci úplně normální (ne ve všech rodinách samozřejmě) a podle mě to nebyla dobrá výchova a bylo to často přehnané.

A jinak ono to chce ty knihy používat s rozumem, hodně lidí to tak dělá, použije třeba jen něco, něco jiného zas přebere od svých rodičů, kamarádek atd. Takže kombinuješ své vlastní pocity, intuici a informace z knih nebo netu.

A o tom chování miminek, učení na nočník, strava, výchova atd, to mě spíš přijde, že některé maminky dělají naopak na nátlak svých matek a babiček, tady by spíš někdy pomohlo najít iformace i z jiných zdrojů.

• Citovat
  • Upravit
14335
16.4.12 14:57

Holky upřímně… já jsem uplně na sto porcent štastné dětství neměla, ale prostě když mi někdo poradí něco - kamarádka, kniha, net, tak chci sledovat reakci dítěte a nechci, aby se trápilo..
To jsem měla na mysli ty knihy, kdy radí všelico a neříkám, že je to zlé, ale prostě ne vhodné pro každé dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
16.4.12 14:58

Prostě, aby z rady nebyl trest, abych to zkrátila… jak pro maminku tak dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
16.4.12 14:58

kvacek: pises o zdravem rozumu a o prirozenem vztahu k diteti. Ale analyzovani jednotlivych situaci, ktere vzniknou behem tveho zivota s ditetem je taky o rozumu. Pouzivas rozum a vyhodnotis, ze pristi mozna by bylo lepsi, kdybyses zachovala jinak, lepe. Mne se treba nekolikrat stalo, ze jsem se zachovala podle sveho uvazeni ve stresove situaci tak jak jsem byla zvykla s detstvi, protoze to mam v sobe, je to prirozene. Ale nikam to nevedlo, zhorsilo to celou situaci. Kdyz to zjistim, snazim se to napravit. Nevaham ani omluvit se diteti, kdyz vim, ze jsem nekde selhala. Nejsme stroje, to ne. Ale proc se nenaucit lepsi komunikaci, kdyz nam to prave knizky umoznuj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí