Bydlení v přítelově bytě

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
k22
399
6.5.22 18:00

Mne to co chce tvoj priatel pride rozumne. Tento byt je jeho a bodka. Ty mozes z nasporenych penazi za 3-5 rokov+hypo kupit svoj byt/garzonku/garaz/pozemok/chatu a mat tak isto nieco svoje. Prenajimat to.

Spolocny majetok je osemetna zalezitost a vztahy sa rozpadaju. Preco si komplikovat zivot. Keby ste sa zhodli, ze ano, chcete mat spolocny majetok, fajn. Budujte si to spolu. Tento priatel to ale spolocne nechce. Je to naozaj take zleee, mat kazdy nieco SVOJE? A uzivat to spolocne? Za seba hovorim, ze v pohode, aj takto to moze byt fajn.

• načítám...
7188
6.5.22 18:01
@ludmilaadamkova píše:
V tom případě by si měla najít někoho kdo s ní bude do budoucna počítat a třeba si pořídit hypotéku s někým napůl společně. Nebo alespoň najít někoho kdo s ní do budoucna počítá. Tady mi to přijde celkové dost naprd. Píše si s bývalou s kterou má napůl kočku s ní nic řešit nechce s ní nic společného mít nechce přijde mi to pro holku co jí brzy bude 30 nevýhodné. Měla by prostě pracovat na vlastním bydlení. A ne být u někoho být za cenu energie.

Proč nutně vlastní bydlení? Dneska jsou hypo tak drahý, že by do toho šel jen blázen. Já mám těch 20% z vlastních zdrojů, možná trochu víc, a stejně zůstávam v nájmu, protože platím směšnou částku v porovnání s hypotékou. Prostě do toho teď nejdu. A to mi 30 už bylo.

• načítám...
2164
6.5.22 18:01

@Azeretereza Jsou spolu už rok a půl, jemu je 34 a nejsou žádný malý děcka, pokud jde o vyjasnění, není kde brzdit, nejsou spolu dva měsíce.

• načítám...
ludmilaadamkova
6.5.22 18:02

@Azeretereza máš pravdu že vlastní bydlení začíná být pr hodně mladých lidí nedosažitelný luxus. Jde mi o to že když se s ní rozejde řekne čau a ona se třeba bude muset vystěhovat a nebude mít kam jít.

• Upravit
651
6.5.22 18:06
@ludmilaadamkova píše:
@Azeretereza máš pravdu že vlastní bydlení začíná být pr hodně mladých lidí nedosažitelný luxus. Jde mi o to že když se s ní rozejde řekne čau a ona se třeba bude muset vystěhovat a nebude mít kam jít.

Jenze to by nemela i v pripade, ze by zila v najmu. Majitel by ji tez nehledal bydleni a na hypoteku sama nedosahne. Jen ted bude mit usetrene penize, protoze neplati komercni najem.
Mozna to opravdu vypada, ze s ni prilis nepocita, ale na druhou stranu po ni nezada ani nejaky maly prispevek, ktery by nejak kompenzoval to, ze plati hypo ve vysi bezneho kom. najmu a ona bydli jen za energie.

• načítám...
Janli
6.5.22 18:07

Přijde mi normální, že si k sobě vezme zvíře, který si kdysi pořídil, tomu se říká zodpovědnost zlatíčko. Že se bývalá majitelka o zvíře zajímá, tomu se říká láska ke zvířeti. Že s tím máš problém, tomu se říká žárlivost. Že máte v bytě všechno obalený chlupama, to je bordelářství. Že s tebou nechce po chvíli chození mít společnou hypotéku, to je opatrnost a vzhledem k předchozímu ji chápu. Kdyby jsi mu místo soustavnýho frflání a vzdychání ukázala, že jsi ženská do nepohody, tak by to možná bylo o fous jinak. Hele, bydlím v manželově domě a od začátku ho bereme oba jako svůj, jen i po dvaceti společných letech je stále jen jeho. Já si koupila na hypo menší byt a společně jsme pak investovali do další nemovitosti. Ale nikdy mě nenapadlo, abych po něm chtěla podíl na jeho domě.

• Upravit
858
6.5.22 18:08
@ludmilaadamkova píše:
@Azeretereza máš pravdu že vlastní bydlení začíná být pr hodně mladých lidí nedosažitelný luxus. Jde mi o to že když se s ní rozejde řekne čau a ona se třeba bude muset vystěhovat a nebude mít kam jít.

Ale to by asi musela tak jako tak, ne? Prostě by ji vyplatil a čau.

• načítám...
7188
6.5.22 18:08
@ludmilaadamkova píše:

To chápu. Proto mi ale přijde fér, že bydlí jen za cenu energií a neplatí mu žádný „nájem“. Může si ty peníze schovávat. Ušetří je a kdyby bydlela sama, tak bydlení stejně musí platit. Takže teď je to výhodný. Když bude uvažovat racionálně, může mít za další rok našetřenou solidní částku, která jí vykreje počáteční náklady spojený se stěhováním. Samozřejmě mít svůj byt a kam jít je super, ale pokud nemá byt teď, tak to těžko v dohledné době změní. Když spolu zůstanou, super, může si za pár let třeba ten byt pořídit, když ne, tak má krytej zadek. Win win.

• načítám...
1655
6.5.22 18:09
@ludmilaadamkova píše:

Zakladatelka si může každý měsíc spořit částku, kterou by dávala za nájem. A když ji vykopne bude mít prostředky na svůj nájem.

• načítám...
ludmilaadamkova
6.5.22 18:10

@Janli
Já mám taky vlastní byt ale nám s mužem smlouvu že v případě že se rozejdeme mi vyplatí půl milionu. Kupovala jsem v jeho domě novou kuchyň a novou koupelnu plus financovala půlku elektrokotle a další věci. Je dobrý tohle mít ošetřene.

• Upravit
Janli
6.5.22 18:11
@ludmilaadamkova píše:

Tak si najde nájem, jako by si ho musela najít kdyby byla bez přítele. Evidentně na vlastní nemá, ale zase bydlí zadara, kdo má takovou devizu?

• Upravit
7188
6.5.22 18:12
@Mariane.B píše:
@Azeretereza Jsou spolu už rok a půl, jemu je 34 a nejsou žádný malý děcka, pokud jde o vyjasnění, není kde brzdit, nejsou spolu dva měsíce.

Já to vidím trochu jinak no, nemyslím že po roce vztahu je nutný dělat zásadní rozhodnutí tohoto typu. Já mám chlapa 4 roky a nebydlíme spolu. Jako je asi dobrý vědět, jestli jeden z nich chce rodinu, jestli se jim ty plány někdy potkají, jestli ne, tak nemá smysl řešit to co řeší zakladatelka. Jestli mají společnou vizi, tak super, ale dělat si zbytečně závazky po roce vztahu protože „už je čas“ mi přijde dost jako buď a nebo.

• načítám...
Janli
6.5.22 18:12
@ludmilaadamkova píše:
@Janli
Já mám taky vlastní byt ale nám s mužem smlouvu že v případě že se rozejdeme mi vyplatí půl milionu. Kupovala jsem v jeho domě novou kuchyň a novou koupelnu plus financovala půlku elektrokotle a další věci. Je dobrý tohle mít ošetřene.

Jo, tahle velký investice je fajn ošetřit, pokud jsou do partnerova bytu….

• Upravit
3912
6.5.22 18:13
@bazi0506 píše:
@K2 8611 On tvrdí spíš mě, že je to můj problém, že já to tam neumím brát jako „naše“. Že prý to, že on je napsaný v papírech nic neznamená (bohužel znamená) a mrzí ho, že prý nedokážu pochopit, že po krátké době není vhodné si hypotéku brát. Jenže je opravdu těžké s takovou situací naložit. V bytě neustále něco plánuje, jenže mně se ani nechce, protože to je prostě jeho byt. Plat samozřejmě větší má, v hrubém má o 30k víc, ale tvrdí mi, že jsme na tom stejně, jelikož on platí 15 tisíc hypotéku…

Stejně na tom rozhodně nejste. Hypotéka 15 tisíc je jen jeho rozhodnutí. Taky můžete jít za 15 tisíc do nájmu, víš? ;) A pak se tedy spravedlivě podělte i o ten nájem.

A co Ty? Když se oprostíš od toho, že byt je jeho, cítíš se tam doma? Já jsem se přistěhovala k ex do RD a doma jsem tam fakt nebyla. Domácnost můj exmanžel vedl se svými rodiči a se mnou ne. :nevim:

• načítám...
ludmilaadamkova
6.5.22 18:15

@Janli levne bydlení je určitě deviza pokud o takovou devizu vlastně stojí. Možná je problém daleko hlubší než jen to bydlení. Kdyby si tím přítelem byla jistá tak to asi takto neřeší. Myslím že tam toho bude skřípat víc a to řešení hypotéky je zástupný problém. Pokud tedy se nechce jak se tu píše dostat jen k půlce bytu na který by jinak nedosáhla.

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová