Bydlení v přítelově bytě

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
ludmilaadamkova
6.5.22 18:17

@Janli on je to rodinný dům. Dědictví. Ale to je jedno. My je dělaly hned z počátku vztahu. V podstatě půl roku co jsme se seznámili. On na to tenkrát neměl. Já prostředky měla. Někdo by si i tak klepal na čelo. Ale naštěstí jsme spolu zůstali. Ono taky půl mega před 7 lety je něco jiného než půl mega dnes.

• Upravit
2164
6.5.22 18:28
@Azeretereza píše:
Já to vidím trochu jinak no, nemyslím že po roce vztahu je nutný dělat zásadní rozhodnutí tohoto typu. Já mám chlapa 4 roky a nebydlíme spolu. Jako je asi dobrý vědět, jestli jeden z nich chce rodinu, jestli se jim ty plány někdy potkají, jestli ne, tak nemá smysl řešit to co řeší zakladatelka. Jestli mají společnou vizi, tak super, ale dělat si zbytečně závazky po roce vztahu protože „už je čas“ mi přijde dost jako buď a nebo.

Ale on by se v jeho věku měl být schopen bavit o časových horizontech a ani to není.

• načítám...
53518
6.5.22 18:29
@bazi0506 píše:
Ahoj všem, rozhodla jsem se sem napsat něco, co mě už delší dobu trápí a týká se to přítele a našeho „společného“ bydlení. S přítelem jsme spolu rok a půl, na začátku, když jsme se seznamovali, bydlel ve společném nájmu s jeho kamarádem, po čase se rozhodl, že si vezme hypotéku a koupí byt, (ten jsme vybrali spolu). V tu chvíli jsem to asi nijak nevnímala a nevadilo mi, že byt bude tedy psaný na něj. Od začátku jsme spolu plánovali, že budeme bydlet spolu a pořídíme si třeba společné zvíře, oba jsme milovníci koček. Pak se bohužel stala dost pitomá situace, na kterou jsem ani nevěděla, jak pořádně reagovat a zda ji přijmout nebo ne. 2 roky zpět, když byl ještě se svou ex přítelkyní, tak spolu měli kočku, rozešli se údajně v dobrém a kočka zůstala tehdy u jeho ex. Přišla ale situace, kdy se mu ex ozvala s tím, zda by si tu kočku nemohl vzít, jelikož si našla nějakého šamstra, který má psa a nešlo by to. Tuhle situaci se mnou přítel samozřejmě probíral, zda by mi to nevadilo, kdyby si kočku od ní vzal a že kočku má rád – mně to bylo po našich plánech poměrně proti srsti, sice mi bylo té kočičky líto, ale jeho ex ji mohla dát např. kamarádce nebo známým. Nicméně to dopadlo tak, že jsme si od ní kočku vzali, argumentoval mi tím, že to určitě bude v pohodě, že by jí rád měl u sebe apod.
Samozřejmě,… co přítel kočku přivezl, mu ex psala týden co týden, dost spolu komunikovali, což mi docela vadilo. :nevim: Myslela jsem, že nám dá zvíře a tím to hasne. Chtěla po příteli, aby jí posílal fotky kočky, psala dost často zprávy ať kočičku pohladí na dálku a vedli občas i debaty mimo. Ano, sice kamarádsky, ale i tak mi to bylo nepříjemné……. Nejhorší na tom je, že tím prostě naprosto zazdil možnost, abychom měli nějaké naše společné zvíře a doteď to nějak nemohu přenést přes srdce. ☹️ Kočku mám sice ráda, ale vnímám jí tak, že byla prostě v minulosti jeho a té jeho ex skoro 3 roky a měli to defacto jako své „dítě“, zní to hodně blbě ale je to tak. Hodně krát jsem se mu snažila vysvětlit, že mě to trápí, že mi není příjemné, že je v kontaktu s ex a hlavně se mi tím zprotivilo asi i to zvíře, které se tedy furt snažím nějak přejít, i to, že jsou všude nastlané chlupy, na oblečení, na posteli, na podlaze, na sedačce…… snažim se a chápu, že kočku pryč nedá a zvíře mít asi společné nebudeme, protože kočka je už dospělá a asi by jen tak další přírůstek nesnesla.. :zed:
Před pár měsíci jsem také načala téma o společné hypotéce, a že by bylo fajn se o tom třeba pobavit, protože se cítím, jako že v bytě nemůžu udělat vůbec nic, mám pocit, že mi tam nic nepatří, (doufám, že alespoň někdo pochopí…..) Na to mi tedy argumentoval, že menší věci tam koupit můžu a ty si vždy přece můžu odvézt, jenže to nic neřeší. Velmi ráda bych tam investovala a vnímala ten byt tak, že je to tam NAŠE. Také mě napadlo investovat do vlastního bytu, ale s momentálními cenami bytů sama na hypotéku nedosáhnu. Chci, abychom něco měli společného, ale nemáme společné ani to zvíře, jak jsme si plánovali, což mě utápí psychicky. Na téma společné hypotéky mi před týdnem řekl, že si myslí, že po tak krátké době, co spolu jsme asi není vhodné si společnou hypotéku brát, že nikdo nevíme, co do budoucna bude a že to je stejné jako si třeba pořídit po roce dítě. Zajímal by mě váš názor, co si o tom myslíte vy. :( Občas přemýšlím o tom, že půjdu sama do nájmu, nevím si rady. Příteli je 34 let, mně bude 28 – v bytě platím polovinu energií, kupuji věci do domácnosti, jídlo a vše ostatní si kupujeme napůl. Díky za názor všem. :kytka:

Myslím, že na hypo je opravdu brzo. Ale rozumím, že chceš něco společného.

• načítám...
2721
6.5.22 18:32

Za mě je ta situace ok. Normálně bych se tam chovala jako doma, do všech větších investic, které by samozřejmě platil přítel, bych mluvila z titulu obyvatelky, svoje peníze bych si odkládala a nebo, ještě lépe, bych je pokud možno investovala. Tím bych nic neztratila, i kdybychom se za dva roky rozešli. Naopak to ušetří spoustu potenciálních problémů vám oběma.
Naopak by mě zajímalo, třeba tak během příštího půl roku nebo roku, a bylo by pro mě důležité, jak to do budoucna vidí s dětmi, a pokud kladně, jestli se i tak reálně chová.

• načítám...
1655
6.5.22 18:35
@Mariane.B píše:
Ale on by se v jeho věku měl být schopen bavit o časových horizontech a ani to není.

Já se mu nedivím. Najde si holku s holým zadkem a nízkým platem, která ho začne uhánět, aby na ní přepsal půl bytu (koupeného za starou cenu) s tím, že bude hradit půl hypotéky. Za chvíli otěhotní a on potáhne celou hypo plus náklady na domácnost a děti. Milostivá může být 8-12let doma, ale půlka bytu jí zůstane.

• načítám...
14630
6.5.22 18:38
@Claire00 píše:
Zakladatelka neplatí nájem ani nepřispívá na hypo, tudíž má bydlení zdarma. Energie nepočitám, ty by musela platit všude. To je spíš win pro ni

Ale chlap toho prožere daleko víc než ženská, takže živit ho taky není zadna hitparáda. Do toho bych nesla. A navíc ona z toho nemá žádný trvaly prospěch, zatím co on si pohodlně splácí svou hypotéku.

• načítám...
10885
6.5.22 18:40

Setrila bych si na vlastni bydleni, nebo pokud spolu zustanete na svuj podil na spolecnou hypo, ale zatim je brzy, jste spolu kratce.
Bydlis zadarmo, takze musis hodne usetrit.

To zarleni na kocku je hrozne, kdyby kocka zustala po rozchodu jemu, tak bys ji taky nenavidela?

• načítám...
7736
6.5.22 18:42

Já tě chápu, taky jsem (bývala) na tyhle věci cíťa. Na kočku si zkus zvyknout, pokud máš tvýho chlapa ráda. Já přivedla do společný domácnosti psa, a ted´ si uvědomuju, že můj partner musí taky dodržovat moje pravidla :lol:. Akorát toho psa neměla s žádným předchozím partnerem, jen s dětmi.

Do hypotéky bych ale nešla. Na tohle jsem byla vždycky chudá než abych se zavázala k něčemu takovýmu. A ještě s někým. V tom má ten tvůj pravdu, kdo ví, co bude

S bytem má pravdu v podstatě taky. Pokud chceš vymalovat jinou barvou obývák, není problém, si myslím, a skříňky a koberečky si vždycyky odneseš. Co bys ještě chtěla měnit? Pokud on s těmi úpravami souhlasí, může je zaplatit on s tím, že když se rozejdete, jemu tam zůstanou. :nevim:

• načítám...
10885
6.5.22 18:42
@Semtex píše:
Ale chlap toho prožere daleko víc než ženská, takže živit ho taky není zadna hitparáda. Do toho bych nesla. A navíc ona z toho nemá žádný trvaly prospěch, zatím co on si pohodlně splácí svou hypotéku.

No to nemusi byt o mnozstvi, to je kus od kusu, kazdy muze mit jine chutě a jinak drahe. Asi sama vi, kolik by utratila, kdyby zila sama a kolik utrati, kdyz bydli s nim
Pochybuji, ze ted je na tom hur.

• načítám...
1655
6.5.22 18:45
@Semtex píše:

Může více pracovat, aby si vydělala alespon na nutnou část vlastních zdrojů na hypotéku a platit splátky, když tak moc touží po vlastní nemovitosti. Nebo si najít hlupáka, který se s ní rozdělí.

• načítám...
12605
6.5.22 18:46

Já tě chápu, chceš budovat něco společného, společný domov a to co k životu ve dvou patří. Navíc máte i věk na to, něco vlastnit.

• načítám...
14630
6.5.22 18:49

@Tarena hele ono se to zda jako celkem výhodné, ovšem jen do doby, než ženská nastoupí má rodičovskou :lol: kolik už tady bylo vzdycháního v diskuzich, ze paní vždycky platila jídlo a drobnosti do domácnosti, chlap si na to zvykl a teď je na RP, její úspory se krátí, protože výdaje jsou větší nez příspěvek, a ona už neví, kde na to brat a po nem přece nemůže nic chtít, protože on platí hypotéku a bydleni a fungovalo tak vždy. Tak je to s tím jídlem a dalšími vydaji takové osemetné poněkud :lol:

• načítám...
1724
6.5.22 18:57
@Claire00 píše:
Já se mu nedivím. Najde si holku s holým zadkem a nízkým platem, která ho začne uhánět, aby na ní přepsal půl bytu (koupeného za starou cenu) s tím, že bude hradit půl hypotéky. Za chvíli otěhotní a on potáhne celou hypo plus náklady na domácnost a děti. Milostivá může být 8-12let doma, ale půlka bytu jí zůstane.

Proč tak hnusný komentář? Zakladatelku vůbec neznáš a jenom tady hážeš svoje domněnky…

• načítám...
34473
6.5.22 18:59

Musel by být padlý na hlavu, aby na tebe něco přepisoval, navíc po tak krátké době. Jestli chceš něco vlastnit, pořiď si svou nemovitost, máš stejnou možnost jako on. Vlastně lepší, protože díky němu nemusíš platit za bydlení.

• načítám...
14630
6.5.22 18:59
@Claire00 píše:
Může více pracovat, aby si vydělala alespon na nutnou část vlastních zdrojů na hypotéku a platit splátky, když tak moc touží po vlastní nemovitosti. Nebo si najít hlupáka, který se s ní rozdělí.

Vlastnictví bytu je jedna věc, a společná domacnost druhá věc. Vlastnictví bytu je věc investice, která se v čase zhodnocuje (zde chlapovi), a hrazení nákladů spolecne domácnosti je věc okamzite spotřeby, kdy peníze pouze mizí. Takže jeho peníze se pouze zhodnocují, zatímco její peníze pouze mizí. To je pekne nevýhodné pro ni. Hypo ať si platí on sam a na náklady na společnou domacnost ať se oba poděli :palec:

Příspěvek upraven 06.05.22 v 19:00

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová