Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Denisa56 píše:
@roksy25 Já pořád nějak nechápu, co je na tom nepochopitelného. Člověk může být unavený, odpočine si a vrátí se do původních podmínek, které díky tmu odpočinku snáší mnohem lépe. Takhle to přece v životě je, ne? Nebo ty nikdy nejsi unavená a když ano, tak si řekneš, že nemá cenu odpočívat, protože pak tě stejně čeká to samé, co tu únavu zapříčinilo? To je přece blbost, ne? Člověk obča spotřebuje zregenerovat a těhotná žena tím spíš. A ohledně těch peněz - už jsem to psala - ty bys je nechtěla? Když máš po odpracovaných letech a stresech a neplacených přesčasech konečně nárok na zvýšení nebo nějakou odměnu, tak bys byla tak charakterní, že bys řekla „děkuji, ale já nechci“?
Co je na tom nepochopitelneho? Ze misto dovolene, si chce vzit neschopenku. Na to v nasem state maji zamestnanci dovolenou na zotavenou. A jako tehotna ma dalsi zakonne moznosti - nemusi delat prescas, nemusi pracovat v noci a muze zazadat o upravu pracovni doby a bude ji vyhoveno.
http://www.mzdovapraxe.cz/…amestnankyn/
Práce a pracoviště zakázané těhotným ženám
Práce a pracoviště, které jsou zakázané těhotným ženám, kojícím ženám a matkám do konce devátého měsíce po porodu, a práce a pracoviště zakázané mladistvým, a práce a pracoviště na kterých mohou kojící ženy a matky do konce devátého měsíce po porodu takové práce konat, a podmínky, za kterých mohou mladiství výjimečně takové práce konat z důvodu přípravy na povolání pod odborným dohledem, stanoví vyhláška č. 288/2003 Sb. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví nabyla účinnosti 4. září 2003 a zůstává v platnosti i nadále, to znamená ještě po 1. lednu 2007, a to až do doby vydání nového právního předpisu na základě zmocnění v § 238 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce.
Taxativní, jednoznačný a pro danou právní úpravu neměnitelný výčet prací, které jsou zakázané těhotným ženám, vyhláška uvádí v poměrně rozsáhlém ustanovení § 2. Mezi práce zakázané těhotným ženám tak kupříkladu náleží práce spojené s psychickou zátěží, zařazené do kategorie třetí. Těhotným zaměstnankyním jsou zakázány též práce s jedy odpovídající pracím s chemickými látkami vysoce toxickými.
Zakázané práce s cytostatiky jsou vyhláškou taxativně rozčleněny na práce s cytostatiky při výrobě, jejich přípravě k injekční aplikaci, při jejím provádění a při ošetřovaní pacientů léčených cytostatiky. Touto úpravou jsou vymezeny okruhy činností, které zároveň představují riziko práce s karcinogeny. Mezi práce zakázané těhotným ženám vyhláška řadí práce spojené expozice biologickým činitelům skupin 2 až 4 zařazeným do třetí nebo čtvrté kategorie; taxativně stanoví rovněž zákaz práce s virem rubeoly nebo původci toxoplasmózy.
Dále mezi práce zakázané těhotným zaměstnankyním vyhláška zařazuje práce spojené s chovem zvířat, který by mohl být příčinou zvýšeného nebezpečí úrazu. Účelem ustanovení je ochrana zdraví těhotných žen pracujících ve veterinární službě či při péči a ošetřování zvířat, které představují možné nebezpečí kopnutí, povalení, přimáčknutí a pod.
Spíše jen výjimečně může praxe přinést situaci, kdy bude nutné řešit ochranu zdraví mladistvé, která je těhotná. Nicméně i s touto možností vyhláška Ministerstva zdravotnictví počítá. Rozsah prací zakázaných skupině mladistvých žen, které jsou těhotné, se proto rozšiřuje i na zákaz prací, které mladiství by jinak mohli konat z důvodu přípravy na budoucí povolání (jsou uvedené v § 6 odst. 2 vyhlášky č. 288/2003 Sb.). A uplatňuje se v praxi ten zákaz, který je pro mladistvé ženy nejpřísnější.
Úprava pracovní doby
Zvláštní ochrana ženy v pracovněprávním vztahu v době těhotenství se promítá i v dalších povinnostech stanovených zaměstnavateli. V ustanoveních týkajících se pracovní doby, délky jejího trvání či časovém úseku dne určenému k výkonu práce. Jde o určení podmínek za nichž těhotná žena nesmí vykonávat práci v noci, zákaz konat práce přesčas, omezení vysílání těhotných žen na pracovní cestu a úprava nároku těhotné zaměstnankyně na úpravy pracovní doby na její žádost.
Sleduje se tím snížení zátěže těhotné zaměstnankyně s ohledem na zátěž vyplývající z náročnosti práce, vyjadřují respektování biologického faktoru, mateřského poslání ženy. Ve svém dopadu též sledují cíl snížit riziko pracovních úrazů a tím náklady jak u zaměstnavatelů, tak v rámci celé ekonomicky se chovající společnosti.
V aplikační praxi to znamená, že požádá-li těhotná zaměstnankyně o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen, nebrání-li tomu vážné provozní důvody, její žádosti vyhovět (§ 241 odst. 1 zákoníku práce).
Problémy při povolování kratší pracovní doby nebo jiné vhodné úpravy stanovené týdenní pracovní doby může způsobovat výklad zaměstnavatelů, čím se rozumí vážné provozní důvody. Zákoník práce tuto otázku podrobněji neupravuje. Rozhodnutí, kdy se jedná, nebo naopak kdy se nejedná o vážné provozní důvody, ponechává tím plně v pravomoci zaměstnavatele (pokud jejich určení není předmětem úpravy v kolektivní smlouvě).
Zákaz práce přesčas
Podle historické úpravy v zákoně č. 91/1918 Sb. z. a n. o osmihodinové pracovní době bylo stanoveno, že „povolení práce přes čas, tj. přes 48 hodinovou týdenní míru, může uděliti jedině povolaný úřad, jestliže vícepráce je nezbytná následkem živelních událostí neb nehod, dále pro práce neodkladné ve veřejném zájmu.“ Za veřejný zájem přitom byla považována např. práce kancelářská, práce v obchodě v době předvánoční apod.
Zákon o osmihodinové pracovní době ve vztahu k práci přesčas dále uváděl, že ji lze povolit nejvýše na 2 hodiny denně. Do limitu 4 týdnů ji pak povoloval průmyslovým závodům a obchodním společnostem živnostenský inspektor, pokud bylo potřeba „prací přes čas zaměstnávat pracovníky na delší dobu“, rozhodovala o tom politická správa I. instance. Ročně však nebylo možno jednomu podniku povolit více než 240 hodin přesčasové práce. Zákon o osmihodinové pracovní době ale neobsahoval zvláštní ustanovení, které by zakazovalo nebo omezovalo práci přesčas těhotných žen.
Současná právní úprava v zákoně č. 262/2006 Sb., zákoník práce, stanoví rigidně zákaz práce přesčas těhotných zaměstnankyň (§ 241 odst. 3 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 362/2007 Sb.).
V kontextu ochrany těhotných žen zaměstnaných v pracovněprávním vztahu je však třeba zdůraznit, že těhotná žena má na ochranu právo, jen tehdy a pokud o svém stavu zaměstnavatele informuje. Přístup vyplývá z příslušné evropské směrnice, přičemž většina členských států EU současně vyžaduje, aby taková informace zaměstnavateli byla doložena lékařským potvrzením.
@gilea Ahoj, vykašli se na všechny rádoby chytré rady a štiplavé poznámky a požádej doktorku o neschopenku.
V dnešní době je zázrak otěhotnět a těhotenství si udržet! Užívej si miminka v bříšku a dopřej mu pohodu… ![]()
@mroe Naposledy a už končím. Ano, normálně si člověk bere dovolenou. Ona už dovolenou nemá, je těhotná, únava, kterou pociťuje, je spojená s tím, že je těhotná, kdyby nebyla těhotná, asi by unavená nebyla. Tvrdne jí břicho, bolej záda, otejkaj nohy, to jsou zdravotní potíže spojené s těhotenstvím, které ano, možná podle někoho nejsou nijak zásadní, ale to asi nikdo z nás tady nemůže posoudit, protože v její kůži není. Ale jak to vypadá, podle některých tady je to pomalu trestný čin, když chce týden, dva zůstat doma, vyspat se, odpočinout si, srovnat se, aby mohla fungovat zase dál. No, jak to tak vypadá, asi by ji za to měli zavřít nebo rovnou upálit na hranici. Každá na to máme svůj pohled. Přiznám se, že některé z vás nechápu a nerozumím, o co vám jde. Budete jí tu nemocenskou platit ze svého a odtrhávat svým dětem kus žvance od pusy? Ne, ty dva týdny bude platit její zaměstnavatel, takže to nejde ani ze sociálního. Asi jsem naivní, ale od žen, které procházejí, nebo v minulé době prošly těhotenstvím a porodem, bych čekala víc pochopení a solidarity.
Denisa56: Jestli jsem jí nějak urazila, nebo tebe tak se omlouvám.. Já jsem nekritizovala to, že je unavená, nebo jsem nezlehčovala těhotenství, neděla z ní ždímačku státu. Kdyby si pozorně četla, tak mi neseděla jen jedna věc. Já když sem unavená tak si odpočinu, to je celkem logické to by udělal každý. Ale nejsem nemocná, nebo těhotná, tudíž když si odpočinu, tak jsem pak fit. Jenže těhotná, i když si odpočine, tak to o moc lepší nejni a s postupujícím těhotenstvím je to horší a horší. Tudíž jsem nepochopila, když uvádí důvody nezvladatelnosti, zapojení nabíječky, metro a polévky, nebo těžkou tašku, tak jak to pak bude dělat za dva týdny s větším a větším pupkem? To jsou dle mého důvody odstranitelné, zaměstnavatel by měl vyhovět a uzpůsobit prac. podmínky. To přeci nejni důvod jít na týden či dva na neschopenku. Já jsem zkrátka pochopila, že je unavená a nikdo jí to neupírá, ale šlo mi o tu férovost. Kdyby řekla, poraďte je toho na mě moc, potřebuji na chvíli vysadit, abych se pak mohla vrátit kvůli penězům, tak je to ok..A ne vymýšlet důvody jako polévka. Peníze jí taky nikdo neupírá, taky bych je brala, ale určitě bych si nejřív nestěžovala na podmínky a pak se dobrovolně, s postupujícím těhot. vrátila..To mi přijde jako vetší hazard, když nezvládá teď a pak se tam chce vrátit. Já nejsem proti neschopenkám a chápu, že unavená, jen mi vadí výmluvy a nefér jednání..
@roksy25 Vůbec jsi mě neurazila, diskutujeme, každá máme jiný pohled na věc. Zakladatelka píše, že už je jí v té práci těžko vydržet a vypisuje důvody, které k tomu vedou. A tvé vysvětlení ohledně odpočinku, který pro ni nemůže mít význam… No já nevím, ale připadá mi trochu mimo. To je stejný, jako bys řekla mamině, která je nevyspalá a unavená z péče o miminko, že nemá cenu, aby ji někdo v noci u mrněte vystřídal, aby si mohla odpočinout, když to dítě se bude budit ještě hodně dlouho a k tomu začne přes den lézt a bude s ním čím dál víc práce. Přece každej odpočinek a nabrání sil se počítá, ne? Tak si zakladatelka na dva týdny odfrkne a pak to zvládne líp protože bude odpočatá a navíc bude vědět, že už jí do mateřské zbývá jen pár týdnů, takže i psychicky to bude líp snášet. A s tím zaměstnavatelem - všichni víme, jak to dneska chodí, není každej zaměstnavatel vstřícnej a milej a ochotnej. Ano, ze zákona je povinen vyhovět, ale taky jí to může dát pěkně sežrat jinak. Zažila jsem sama, když jsem zůstala s dětma sama, jaký psychický peklíčko může člověk v práci zažít. Proto tady pořád dokola píšu, že kdo už může těhotnou podpořit, když ne holky, které vědí, o čem to je. A to, že se tu některé prezentují jako hrdinky, co všechno musely zvládnout beru s rezervou, ono klávesnice toho snese hodně a lidi si kolikrát rádi přibarví. Tím se nechci nikoho dotknout. Jen mi připadá zbytečné valit tady zakladatelce nějaké klíny do hlavy a dělat z ní pomalu netáhlo a vyžírku. Prostě jsou některé reakce dost přes čáru, alespoň podle mě.
@Denisa56 Já ale přece neříkám, že si nemá odpočinout, naopak sem ve své prvním příspěvku psala, že jestli je fakt unavená, ať jde raděj marodit a vykašle se na návrat. Jen si myslím, že většina těch důvodů je odstranitelných. Nepřijde mi srovnatelný odpočinek maminy u dítěte a odpočinek těhotné. Protože pro těhotnou je to náročné a unavující i po odpočinku. Jasně pro maminu taky, teď to nechci zlehčovat. Nevím jak se vyjádřit. Zkrátka i když si odpočine, tak si myslím, že to nebude lehčí, naopak únava bude přibývat víc a víc. Prostě mi nesedí ty důvody a následný návrat.. Jinak uznávám, že některé příspěvky byly přes čáru..
@Denisa56 Zkrátka za mě to bylo nešťastně napsaný, protože ať se na mě nikdo nezlobí, ale po prvním přečtení uvodního příspěvku zakladatelky, mi ty důvody přišly v porovnání s ostatními a tím návratem prkotiny. Prostě si potřebuje odpočinout a neřekne to na plnou pusu..Ale to je furt o dohadování. Vadí mi trochu to házení všech do jednoho pytle. Řekla bych, že jsem i snad na dotaz odpověděla a určitě jsme byla slušná, nezlehčovala její stav, ani jí neobviňovala ze zneužívání státu. Už končím, jdu spát, nebo ráno nevstanu. Takže zakl. ať to s tou neschop. dopadne jakkoliv, přeji hodně zdraví a užívej těhotenství..
Jestli jsou její důvody natolik vážné, že by měla nastoupit na nemocenskou, dokáže posoudit pouze doktor, nikdo z nás. Reakce holek, které se zakladatelce moc nelíbily, ale chápu, páč zakladatelka uvedla opravdu malé důvody na to, aby potřebovala nutně jít na nemocenskou. Jinak se omlouvám za OT, ale zaznělo tady, že systém v zahraničí, na rozdíl od toho našeho, je hloupý, páč v zahraničí musí jít matka brzo do práce. Tak mě zase připadá divné si myslet, že dítě mě potřebuje do 3 let a pak už ne a já můžu v klidu nastoupit na plný úvazek do práce. Myslím, že tímto způsobem ublížím dítěti rozhodně víc, než bych nastoupila třeba o rok, dva dříve, ale na zkrácený úvazek, což mají většinou v zahraničí umožněno, takže jejich systém se mi líbí více.
@Denisa56 Sleduji tuhle diskuzi a musím říct, že s každým Tvým příspěvkem naprosto souhlasím. Umíš to ![]()
@panenka87 píše:
@Denisa56 Sleduji tuhle diskuzi a musím říct, že s každým Tvým příspěvkem naprosto souhlasím. Umíš to
přidávám se k panence
![]()
Panenko a kadavko, díky. Je fajn, že vy a ještě některé další dokážou uvažovat normálně lidsky
![]()
No, já to třeba normálně lidsky zvážit umím a plně bych pochopila argument, že je dotyčná vlivem těhotenství unavená nad únosnou míru a z toho důvodu by chtěla na týden či dva na neschopenku. Každopádně nad uváděnými důvody, proč je její práce nevhodná, doplněnými argumentem, že na dobu vyššího platu by se zase vrátila, jsem se smála nahlas…
@Elke píše:
No, já to třeba normálně lidsky zvážit umím a plně bych pochopila argument, že je dotyčná vlivem těhotenství unavená nad únosnou míru a z toho důvodu by chtěla na týden či dva na neschopenku. Každopádně nad uváděnými důvody, proč je její práce nevhodná, doplněnými argumentem, že na dobu vyššího platu by se zase vrátila, jsem se smála nahlas…
naprosty souhlas… tohle mi taky pripada trochu mimo…
![]()