Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Zuzhanka píše:
Ahoj holkyzakladatelku na jednu stranu chápu, každá to prostě vnímáme jinak to naše těhotenství
Já sama dělám v obchodě s oblečením, někdo si řekne flákárna tam ty prodavačky nic nedělají jen sedí a drbají… No kéž by to tak bylo
vstávám ráno v 7 a vracím se domů ve 22 hod. Celý den jsem na nohou, nárok na to abych si sedla mám pouze o pauzách… Přijímám zboží, takže to jsou těžké krabice. Musím obsloužit každého zákazníka a nedej bůh kdybych tak neudělala a viděl to někdo z vedení! Takovou buzeraci co na nás teď valí to je neskutečný. Musím dělat uzávěrku a s kolegyněmi jsme tam na to tři a musíme se střídat. Máme tam dost studenou klimatizaci a i přesto že jí pořád vypínám protože už jsem na týden lehla s chřipkou, stejně nějaký darebák jde a zapne ji. Nikoho nezajímá, že pod tím akorát všichni nachladneme. Hlasitá hudba je u nás na denním pořádku a ztlumit jí moc nemohu, taky nařízení vedení. To že těhulky mívají nízký tlak to je normální takže sem tam se mi zamotá hlava to je taky v pořádku. Do toho u nás začínají propouštět takže trošku stresu navíc. Zašla jsem ke svýmu gyndaři a ten mi vystavil papír, že smím pracovat jen 8 hodin denně, nesmím pracovat ve stoje a tahat těžká břemena. No přinesla jsem to do práce a co myslíte? Nadšení nebyli, stoličku k pokladně mi stejně nepovolili, prý když mi bude špatně mám si jít sednout na deset minut do skladu, ale když kolegyně bude na pauze a mě se udělá zle tak co? Nehledě na to, že teda už skoro nic nedělám protože předělávat obchod a tahat se s policemi nebo přijímat zboží těžké kartony to nejde, takže tam stojím a koukám na všechny jak makají a dělají práci i za mě… Samozřejmě že vedení mi řeklo že mě přeřadit na nižší práci nemohou že jí prostě u nás nemáme a tak co mám dělat? Všechny kolegyně jsou naštvané a chystají se dát výpovědi protože to u nás jde od desíti k pěti. Vzali nám brigádníky takže o víkendech kdy nám tam projde přes 1000 lidí a my jsme tam ve dvou a máme hlídat aby se nekradlo a ještě aktivně obsluhovali? Chodím domů úplně vyflusaná, ale doktor mi neschopenku nedá. Na jednu stranu ho chápu, protože jsem naštěstí zdravá a nemám žádné komplikace, na druhou stranu jsem v práci ve stresu a jen tak to nepřestane protože pro některé zaměstnavatele jsou těhotné jen smetí a chovají se tak. Takže ne všechny těhulky chtějí na nemocenskou z rozmaru, že jsou líné a nechtějí do práce
u mě to tak není, ale když vidím jak se tam všichni dřou a já jen stojím a čumím a slyším že je to všechno jen kvůli mě… tak co byste dělali na mém místě? Jak už jsem tu někde četla, druhý trimestr nejpohodovější část těhotenství… no já teda zatím období plné stresu a čekání co bude
co bych dělala? změnila doktora
ano, je fakt že by to měla být věc zaměstnavatele, měl by tě nechat doma za plný plat, ale v praxi tě každej normální gyndař pošle v takovém případ na neschopenku ![]()
@slavuska1 Taky jsem si myslela že to tak udělá, já nechci vypadat jako některý těhule co chtějí být doma, ale za těhle okolností budu raději doma, než poslouchat že mají víc práce kvůli mě
Zaměstnavatel se mě snažil nějak obalamutit ať si zajdu na sociálku že mi budou vyplácet 100% platu. Blbost informovala jsem se i u právníka a je to překážka ze strany zaměstnavatele takže by mě měl nechat za celý plat doma, ale myslíte že to udělá? Když u nás propouštějí, tak pochybuju že nechají jednu těhotnou flákat se doma a ještě jí za to platit. Doktor je takovej že se snaží proti těm zaměstnavatelům bojovat, ale kdo stojí uprostřed? Já
Takže je to fakt na prd a mám kvůli tomu akorát stres z tý práce protože nevím co bude. Dělám tedy z dvanáctek osmičky a jak mi udělali rozvrh? Středa, čtvrtek, pátek, sobota, neděle… nejhorší dny kdy chodí nejvíce lidí, takže stejně si neodpočinu ale jinak to tam nejde když se máme střídat. Doktora to moc nezajímá říkal že prej to teď s těma neschopenkama není tak lehký, že to snad kontroluje i nějaký revizní lékař a ten to posuzuje a už to nedávají jen tak každýmu
chápu doktora, nemá důvod mi jí dát a zaměstnavatel to nechce platit… Tak teď babo raď, doktor po lékařské stránce je špičkový tak se mi nechce moc měnit… A zase jít k obvoďákovi a přemlouvat jeho… To si člověk připadá pomalu jako menšina obyvatel u nás v ČR kteří nic nedělají a jen vysávají podpory a příspěvky od států
a ne každý má nervy v těhotenství na to tahat se po soudech a soudit se zaměstnavatelem a finance na to jsou věc další. Proto chápu některé maminky co teda drží hubu a krok a jdou raději na tu neschopenku než aby si v těhotenství přidělávali stres s právníkama. Dnešní doba je hold taková
![]()
Víš na co je zdravotní a sociální pojištění???
Na to, aby se zaplatil tvůj porod. Moje kamrádka teď porodila NEKOMPLIKOVANĚ bez účasti doktora, pouze s PA v USA. Domů šla tuším druhý nebo třetí den. Vyúčtování od pojišťovny za těhotenství (celkem 3 UZ a tuším test na cukrovku) a porod - 17 000 USD. Naštěstí si platí pojištění, takže platila pouze svojí 15 proc. spoluúčast.
Nebo na to, aby až budeš v důchodu, abys dostala alespoň nějaké peníze, případně abys v případě nezaměstnanosti dostala podporu či až budeš na mateřské (o 3leté mateřské se všem okolním zemím může jenom zdát) abys dostala toho cca čtvrt milionu.
Ale né na to, aby sis udělala 2 týdny dovolené, protože si nechceš dát polívku do sklenice a koupit prodlužku k notebooku.
Ach jo…
@gilea píše:
Tak to moc dekuji za podporu, uprimne uz mam opravdu slzy z toho, co tady ctu.
A takove urazky, ze kvuli takovym jako jsem ja, ten stat je chudy… Za 3 roky jsem nemela ani jednou neschopenku, mesicne platim vsechny ty povinnosti statu, a to ja ho obkradam? Za 1-2 tydny?
Rozhodla jsem se uz zrusit tuto diskuzi, pac je mi z toho uz zle, jak ctu takove agresivni komentare, jak jsou vsechny super-mamy…
@panikralickova Nevsimla ses datumu, je to uz davno pase a poslednich 15 stran jsem ani uz necetla.
Jen pro klid duse autoru takovych negativnich prispevku - nakonec zadna neschopenka nebyla, dokonce jsem pracovala do 34. tydne, coz je maximum.
Ale obecne, to, ze dostanu materskou az 1/4 milionu ci duchod - tak na to platim az moc vysoke castky zdravka a socka (ty prece zavisi na platu), takze si nemyslim, ze stat je taaaak stedry, a ja, potvora jedna, se ho snazim osidit ![]()
Ahoj holky ja ted resim problem ohledne prace jsem ted 11+tt a v me praci zvedam tezke bedny se zeleninou treba skladam 20kg brambory a to treba po 30 bednach. v praci nevedi ze jsem tehotna jelikoz jsem se to dozvedela pred tydnem ale pri kazdem zvednuti me pichne v podbrisku taze se moc bojim. mam smlouvu na urcitou ktera me konci v breznu na konci…nevim co delat zda mi vubec doktor napise neschopenku chjo to je tak tezke. gyndar mi neda neschopenku jelikoz je to starej deda a ten to neuznava coz chapu tehotna neni nemocna ale zase prijit o mimi jen diky bednam se zeleninou to moc take neci…myslite ze bych u obvodaka uspela???
@kolli píše:
Ahoj holky ja ted resim problem ohledne prace jsem ted 11+tt a v me praci zvedam tezke bedny se zeleninou treba skladam 20kg brambory a to treba po 30 bednach. v praci nevedi ze jsem tehotna jelikoz jsem se to dozvedela pred tydnem ale pri kazdem zvednuti me pichne v podbrisku taze se moc bojim. mam smlouvu na urcitou ktera me konci v breznu na konci…nevim co delat zda mi vubec doktor napise neschopenku chjo to je tak tezke. gyndar mi neda neschopenku jelikoz je to starej deda a ten to neuznava coz chapu tehotna neni nemocna ale zase prijit o mimi jen diky bednam se zeleninou to moc take neci…myslite ze bych u obvodaka uspela???
Zamestnavatel by te mel preradit na jinou praci. Zvedat 20 kg bedny by jsi delsi dobu nemela ani jako netehotna.
@Cuddy píše:
Zamestnavatel by te mel preradit na jinou praci. Zvedat 20 kg bedny by jsi delsi dobu nemela ani jako netehotna.
Noini nevedej zejsem tehotna bo jak jim to hned reknu jsem vyhozena to je jasny jelikoz jsem este ve zkusebce proto rikam zda bych uspela na neschopenku ![]()
@kolli píše:
Noini nevedej zejsem tehotna bo jak jim to hned reknu jsem vyhozena to je jasny jelikoz jsem este ve zkusebce proto rikam zda bych uspela na neschopenku
Podivej se do diskuze sem, moc by jsi si nepomohla
@Cuddy píše:
Podivej se do diskuze sem, moc by jsi si nepomohlahttps://www.emimino.cz/…dobe-152781/
No precetla jsme si to ale dole pise nejaka ze vlastne te plati zamestnavatel a pak ossz taze nejake penize bych mela prece ne???lepsi nez to ukoncit a nemit vubec zadne
@kolli píše:
No precetla jsme si to ale dole pise nejaka ze vlastne te plati zamestnavatel a pak ossz taze nejake penize bych mela prece ne???lepsi nez to ukoncit a nemit vubec zadne
Jde o to, že pokud jsi ve zkušebce, můžou tě vyhodit i na neschopence.
@Elke píše:
Presne tak. Jak dlouho tu zkusebku jeste mas? Aby ti neschopenka k necemu byla, tak musim preklepat aspon zkusebku a az pak resit, zda ti ji nekdo da ci neda.
@Elke píše:
to jo to chapu ale jako kdyz me bude pokracovat neschopenka az do konce tak kdo mi ju bude platit???
@Cuddy píše:
Presne tak. Jak dlouho tu zkusebku jeste mas? Aby ti neschopenka k necemu byla, tak musim preklepat aspon zkusebku a az pak resit, zda ti ji nekdo da ci neda.
jde o to ze oni to maji nastavene tak ze maji na dobu urcitou na pul roku a oba 3 mesicni zkusebni…taham tam 20kg bedny po 30krat fakt to neni dobre
@kolli píše:
to jo to chapu ale jako kdyz me bude pokracovat neschopenka az do konce tak kdo mi ju bude platit???
Sociálka a je možné, že ztratíš nárok na PPM.
@kolli píše:
Nikdo, nebudes totiz jiz zamestnana.