Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ledová káva píše:
Vážně si myslíš, že dítě, které matka dá do péče cizímu člověku a sama ho opustí, tím nebude traumatizované?
Ano, myslím, že v milujícím prostředí bude mnohem méně traumatizované, než když zůstane s matkou, co ho nemá ráda a nic k němu necítí a s otcem, kterého nezajímá.
Postup by to byl zcela určitě správný, ale podle mě to neklapne. Ukažte mi chlapa, který to dokáže pochopit a začít tímto způsobem fungovat. První co udělá, že to zase řekne své matce a ta to pošle dál. A zase začnou pokusy o nápravu špatné ženy. Chápu, že chcete, aby byly napáchané co nejmenší škody na dítěti. Ale to dítě to odnese tak, jako tak. Bohužel.
Bohužel současná společnost není nastavena tak, aby dokázala akceptovat, ze někdo nechce děti. A bude to trvat ještě dlouho, než se takový názor přijme. Do dotyčných se tak dlouho ryje, až nakonec podlehnou, znám to ve svém okolí a sama jsem ten případ, naštěstí jsem teda nepodlehla, i když jsem musela odriznout par lidi a nestykam se ani s rodinou, podle které se mnou musí byt něco v nepořádku, když nechci děti. Stůj si za svým. Mateřství není pro každého, jen to proste ne každý dokáže pochopit. Aspoň ze ten malý má už tento věk a bude za chvíli aspoň v rámci možnosti samostatný. Já bych takhle nešťastná zit nemohla.
@safina píše:
Ano, myslím, že v milujícím prostředí bude mnohem méně traumatizované, než když zůstane s matkou, co ho nemá ráda a nic k němu necítí a s otcem, kterého nezajímá.
At jsou jakýkoliv, každé malé dítě svoje rodiče miluje. Určitě by to pro něj bylo hrozný, kdyby ho najednou dali jinam. Tady ho nikdo netýrá a kdyby se rodiče trochu byli schopni domluvit, mohl by mít chlapeček docela dobrý život s vlastními rodiči. Ale to by museli oba chtít.
Chudák dítě, zkazis tim život sobě, ale především jemu…už tady proboha je…navíc miminkovske období máš za sebou, teď už to bude jen lepší…dej tomu ještě šanci.
@safina píše:
Hele to není argument, že někdo jiný to zvládá. Jednak každá situace je jiná a i každý člověk je jiný, včetně toho dítěte a rodiny. Ony jsou taky ženy, co děti pak týrajínebo zanedbávají a tady je jedině dobře, že si zakladatelka uvědomuje, že její situace je neúnosná a chce ji řešit. Opuštění dítěte je samozřejmě nesprávné, ale když to dobře připraví, tak snad 5 leté dítě bude mít ještě šanci na slušnou rodinu a život. Jenže tady se mi zdá, že celá rodina je divná, ale mohl by být někdo, kdo se o něj postará.
Jedna známá vychovává svoje neteře z druhého kolene, jejich matka zemřela a otec je v kriminále. A dělá to ráda.
A myslíš, že zakladatelka to dítě minimálně citově netýrá?
Je fakt, že mě nějaké slušné řešení, vzhledem k té nefungující rodině, nenapadá.
Jen mi prostě dlouho nebylo z nějaké diskuze tak smutno, jako z téhle. Tak se omlouvám, jestli jsem na zakladatelku moc přísná ![]()
Příspěvek upraven 12.10.22 v 10:24
@Anonymní píše:
Do školky malý chodí, ale je pořád nemocný. Normální práci jsem zkusila loni, ale dítě pořád nemocné, babičky pohlídat nechtějí a já byla pořád doma, takže práce z domova byla nejlepší řešení. Otec je celé dny v práci a domu se vrací vyloženě až večer, kdy jde malý spát. Terapii jsem zkoušela, ale bohužel jsem si z ní odnesla špatné zkušenosti. Nasla jsem si sobce, takže mi s malým moc nepomáhá. On nosí peníze a tím to končí, moje chyba. Byl takový už před dítětem, jen jsem ho tolik nepotřebovala a nějak mi to nedošlo. Malý že mne už asi lásky moc necítí. Už se nezvládám přetvařovat. Přeci jen je chytrý a už dost prokoukne.
A jak to bude dělat, když odejdeš?
Teda, tohle asi dám přečíst některým členům mojí rodiny, kteří do mě neustále hustí, ať koukám mít dítě a co nejdřív, ačkoli sama děti nechci… Takhle to pak dopadá. Je mi teda zakladatelky líto, docela se do ní umím vcítit, ale bohužel, žádnou radu nemám. Leda to probrat s manželem, zkusit najít řešení. Ale nevím no. Nejvíc to bohužel odnese to dítě, ať už ona zůstane a malej ucítí, že ho máma nemá ráda, nebo odejde a on se s tím bude celej život vyrovnávat…smutný kino tohle…
Mého ex opustil v dětství otec. Kompletně - taky s ním nechtěl mít nic společného. Ex se z toho nikdy nevzpamatoval. Měl z toho x psychických problémů a hlavně měl v hlavě nastavené, že je špatný člověk, když se ho zřekl otec.
Měla by ses zamyslet, jestli se chceš syna vzdát úplně nebo jestli se s otcem domluvit na střídavce. Když budeš mít víc času na sebe, tak by ses mohla cítit lépe a k synovi si pomalu vytvořit vztah.
Ale dobře bych si to na tvém místě rozmyslela.
Jenže je velký rozdíl, když ta změna proběhne u nemluvněte a u pětiletého. Jasně, že i pětileté dítě si zaslouží milující prostředí, ale při změně rodičů už si bude klást otázky, proč bylo pro rodiče nechtěné? I když mu to bude sebelépe vysvětleno, tak časem dojde k myšlence, jestli v něm není nějaká chyba. Pak jako dospělý jedinec může mít nemalé problémy se vztahy a celý kolotoč se může opakovat. Pět let už je zkrátka moc.
@safina píše:
A myslíte, že to pomůže?
@Monikap3 píše:
Teda, tohle asi dám přečíst některým členům mojí rodiny, kteří do mě neustále hustí, ať koukám mít dítě a co nejdřív, ačkoli sama děti nechci… Takhle to pak dopadá. Je mi teda zakladatelky líto, docela se do ní umím vcítit, ale bohužel, žádnou radu nemám. Leda to probrat s manželem, zkusit najít řešení. Ale nevím no. Nejvíc to bohužel odnese to dítě, ať už ona zůstane a malej ucítí, že ho máma nemá ráda, nebo odejde a on se s tím bude celej život vyrovnávat…smutný kino tohle…
@DinkyD akceptuji že jde někdo na potrat že nechce děti to se dá pochopit a dnes je to běžná věc ae porodit ho a v 5 letech takto jednat jako pardon to je neomluvitelne ![]()
Neomluvitelné je spíše to, že lidé navádějí druhé na cesty, po kterých rozhodně nechtějí kráčet. O to hůř, když se to děje ve vlastní rodině.
@Lucie241 píše:
@DinkyD akceptuji že jde někdo na potrat že nechce děti to se dá pochopit a dnes je to běžná věc ae porodit ho a v 5 letech takto jednat jako pardon to je neomluvitelne
@Prostě Vodnář tak to je Teda hloupý člověk když nemá vlastní hlavu
@Prostě Vodnář takže až ji rodina řekne skoč z okna ona skočí?