Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Sára 1 píše: Více
Může se stát. Ale pokud platba neprojde, tak je slyšet hlasité pípnutí, ať projde nebo neprojde. To přece nepřejdeš bez všimnutí.
To by musel být člověk hluchý.
@saddreamer píše: Více
Tím, že „jen“ nezadala PIN, neproběhla platba za zboží, které následně odnesla, což se dá definovat jako krádež. To je naprosto jasné. Jediné o čem lze polemizovat je, zdá to udělala vědomě či například v roztržitosti nevědomě. To se stát může, možné je ledacos.
Ale odnést z krámu zboží bez zaplacení je krádež. ![]()
Příspěvek upraven 28.10.25 v 13:23
@Kelsey1 píše: Více
Nejsem si jistá, ale pione to i při proběhnuté platbě. Myslím, že pokud tam budu s někým, že bych si nemusela všimnout. Ale prodavačka by mě upozornila. Na samoobslužné pokladně mám u nás často problém, který není moje chyba. Už tam nechodím ráda. V Lidlu potřebuji doklad, takže tam by se mi nemohlo stát, že bych odešla bez zaplacení.
No jo, ale ji by ani turniket nezastavil. Delala 2 nakupy, jednu uctenku, ktera by ji pustila ven mela.
Takhle by vypadala fakt jako zkusena zlodejka.
@Anonymní píše: Více
No tak si přečti, jak jsi diskuzi nazvala. O tvém pochybení v ní není ani slovo. Koho řešíš? Prodavačku.
@Sára 1 možná se to musí nastavit
. Mi všechny karty dával do peněženky v mobilu manžel. Jen přepínám karty. Nezkoumala jsem. Ale pípne vždy.
Německy asi nějak suprově nemluvíš, takže si dovedu představit, že jsi prodavačce ve svém rozrušení úplně nerozuměla? Třeba řekla „kradla jste předtím“, „předtím“ je krátké slovo, možná jsi ho nepostřehla. Každopádně bych si stěžovat nechodila, nemůžeš dokázat, že jsi kradla omylem ani co prodavačka (ne)řekla. Budeš dělat pozdvižení a nakonec tu policii zavolají. Pro ně jsi prostě zlodějka, bohužel.
Jinak jsem si myslela, že jsi nakupovala pro místní nemohoucí babičku, a ty zatím letíš do obchodu, že ti někdo z Čech zavolal…za dobrotu na žebrotu, viď. Možná by nebylo na škodu nastavit si hranice, třeba: "Ráda vám nakoupím, pošlete mi do neděle seznam, ať můžu koupit vše naráz, nebudu mít čas chodit spontánně na nákup. A pak si můžeš jít do obchodu bez stresu v tobě vyhovující době.
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Pro jednu starou paní jsem tady nakupovala. Hodně let a pomáhali jsme ji. Loni zemřela. Jinak ale ano nakupuji pro rodinu a známé z Česka. Včera to bylo výjimečně, že jsem běžela ještě odpoledne znovu, protože jsme tady jen krátce, na necelé dva dny, když jsme dýl, tak jdu prostě až do obchodu musím.
Rozuměla jsem ji dobře. ![]()
@tartaletka píše: Více
To chápu - ve vašem případě je primární chyba u prodavačky, a jedy normální cítit křivdu. U tazatelka je primární chyba u ní (nezkontrolovala platbu - podobně jako u vás prodavačka nezkontrolovala magnetický štítek), takže tazatelka nemá co být ukřivděná.. Schválně neschválně, prostě křivdu může cítit jen někdo, kdo neudělal nic špatně, ale i tak se k němu špatně chovají. Tady prostě tazatelka něco špatně udělala. Prostě stane se, nevím, proč z toho dělá drama. Ta prodavačka kvůli ní mohla mít manko, tazatelce se nic nestalo. ![]()
tak kradla jsi? kradla, jestli s úmyslem nebo bez úmyslu, to je úplně jedno, ta prodavačka ti do hlavy nevidí
však ona doklad měla, protože „kupovala“ nadvakrát, jednou zaplatila, dostala účtenku, podruhé to opravdu ukradla, i když nechtěně,
myslím, že tohle je běžný trik zlodějů, že zaplatí za část nákupu a ostatní pronesou bez placení, účtenku na otevření závory mají
@Bytsamsebou píše: Více
Jo, v takové situaci bych přesně takhle reagovala - policii klidně zavolejte a uvidíme. No a pak by se ukázalo, že jsem fakt nezaplatila nákup, a tudíž to ukradla, a byl by to totální trapas a ještě s doprovodem policie
Úplně bych se asi studem propadla.
Možná je lepší, že to uhrála na to, že policii nakonec nezavolali.
na mne takhle vyjel pizizubej sekuriťák v Bille, že jsem cosi ukradla a ať vysypu kabelku a tašku
odmítla jsem, trvala jsem na zavolání policie, protože byl fakt neomalenej
druhej bezpečák vedl řeči jako „slušnej človek se nemá čeho bát“ a „já vám nevěřím“ atd.
policie přijela po půl hodině, hned ve třech, jeden mi prohrabával tašku, druhý se ptal sekuriťáka a třetí telefonoval kvůli občance
nenašli samozřejmě nic, sekuriťák se tvářil, že jsem si tu údajnou flašku vodky patrně zvládla strčit do tělního otvoru a ještě se snažil tvrdit, že ten časopis co jsem měla v tašce jsem určitě ukradla ze stojanu s časopisy, jo určitě, časopis, který se v ČR nedá vůbec koupit
omluvil se na půl huby
U některých těch obchoďákových sekuriťáků bych se spíš bál, že by při tom prohledávání ukradl něco on mě
Trvání na PČR přeci naopak ukazuje na to, že si jseš jistá, že nic nenajdou, protože nekradeš a ne aby kvůli tomu měl sekuriťák blbý kecy.