Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše: Více
Ale my to pochopili, o co ti jde, jen se snažíme, aby ty pochopila tu prodavačku. Ona přece věděla, že jsi první nákup „ukradla“ (ano, vím, že neúmyslně, ale to ona neví a ani ji to nezajímá, prostě tě viděla nezaplatit nákup, odejít, nevratit se – > zloděj)
Co se dělá, když nachytas zloděje? Co uděláš když uvidíš doma na kameře u baráku člověka, který byl na kameře před týdnem když vám kradl kolo? Budeš mu něco vysvětlovat a poskytneš mu čas utéct? Ne, zavoláš policii
Prodavačka má takových zkušenosti za sebou určitě víc a má nejspíš stanovený postup pro takové situace.
Víš, kolik Čechů s dětmi tam už nejspíš kradlo?
Pracovala jsem v Tesco, jednou jsem chytila cigánku, co měla sukni na kšandách, pod sukní kapsy a v nich dvě Whisky tullamore. Taky tvrdila že nekrade
Měla smůlu, že jsem viděla jak si to tam strká
Ty jsi odešla s nezaplaceným zbožím, tudíž jsi zloděj tečka. Místo nadávání na prodavačku, se chytni za nos a příště si dávej pozor.
@Pitřice píše: Více
a ještě sebou vozí kočár se řvoucím kojencem, to je také jejich taktika
@stinga píše: Více
Ale zase jako taktika dobrá, kazdej ji lituje, že se tesi, až bude rychle venku a všichni si oddechnou
Já byla ráda za miminko, syn spal všude. Později honem do obchodu, ať muzepak venku spát, v obchodě se budil, nebo pak prave začalo to klasicke To ci a tamto ci
A jako chodit xkrát denně nakupovat pro x lidí, kteří furt něco chtějí, to je největší magořina ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
no přesně tak, přijde mi to úplně ujeté
Pokud obchod umožňuje vzít něco ze samoobslužné pokladny před zaplacením, tak si o to taky koleduje. Je přece jasné, že ne každý se bude na samooblužné pokladně plně soustředit a někteří lidé jsou roztržití. Proto by tam měla být kontrola. Můžeme vyjít z toho, že nikdo nechce krát (nikdo normální), ale prostě člověk se zapomene, myšlenkama je jinde, chyba se stane. Právě proto by tam měla být kontrola, aby člověk nezapomněl udělat nějaký krok. Kolikrát se mi stane u normální pokladny, že zapomenu dát pin, protože stokrát platím bez pinu a pak jedna platba… Upozorní mě na to pokladní a pokud terminál na samoobslužné pokladně zůstane ve stavu, že požaduje pin a ten není zadán, měl by na to upozornit a ne to tiše zahodit.
Pokud má obchod problém se zloději, kteří neplatí nákupy, tak by to taky měl řešit nějakým opatřením, třeba že nelze nic vzít z váhy, dokud to není zaplaceno.
Ale pak i ten nápad, rozdělit nákup u samoobslužné pokladny na dva nákupy, to si taky přímo říká o to, že něco zapomene zaplatit, protože se to v košíku pomíchá.
@Petr-33 Češi holt hledají fígle a jsou samé - když to jde, mají udělat tohle, aby to nešlo, koledují si o to, jejich problém a svalit vinu na obchodníka, který hájí své zájmy - jakoby nestačilo prostě říct, že se zboží musí zaplatit. Případně ještě zkoumat, jestli se obchodník náhodou nechoval moc příkře a nezpůsobil nám nějakou újmu, ze které by se dalo něco vytřískat. To je možná důvod, proč jsou prodavači v Německu na české zákazníky tak nabroušení. Kradou a není jim to blbý. Když to jde, jejich problém…
@Petr-33 píše: Více
Nekde je treba ten turniket, ze musis nascanovat doklad o zaplaceni. Jenze tohle by zakladatelka obesla tim, ze jeden nakup zaplatila a druhy ne. Jako zase delat tech opatreni moc znechuti ty poctive ty pokladny pouzivat.
@hanka.br. píše: Více
Tohle je blbost a je to tak trochu německá specialitka. Když se dělá nějaká aplikace a je ta políčko, do kterého nejde zadat nula, tak většina zadavatelů tam chce mít kontrolu, aby tam opravdu nula zadat nešla. Němci? Němci ne, tam přece tu nulu nikdo nezadá.
A takhle to funguje i v obchodech. Proč mít kontrolu na to, jestli je zboží zaplaceno? Vždyť každý ví, že za zboží se musí zaplatit. No a pak se stane, třeba v té aplikaci, že tam někdo zadá nulu a celá aplikace jde na hubu. A místo přidání jedné kontroly řádech pár korun se řeší, proč vůbec někoho napadlo tu nulu tam zadávat.
Nikoho se tím nezastávám, ale pokud mám v obchodě problém s krádežemi, tak snad pro tohle přijmu nějaká opatření a nenechám volný krám, protože krást se prostě nemá. To je stejné jako nerozhlédnout se na přechodě, protože přece auto na přechodě má zastavit.
Úplně si nemyslím, že češi nějak výrazně hledají fígle. Hodně kecají, dělají velká ramena, ale jak dojde na věc, tak sklopí hlavu a uši. Drtivá většina lidí v česku se chová nějakým způsobem normálně a takové lidi, kteří se snaží z ničeho vytřískat nějaký svůj prospěch najdeš všude, i v tom německu.
@Tarena píše: Více
Jo, to je přesně to co píšu, rozdělit nákup na dva u samoobslužné pokladny je prostě cesta k tomu zapomenout něco zaplatit. Záleží jak to je velký obchod, kolik je tam pokladen, kolik pokladních,… Ale to je přece stejné jako když někdo nevyndá z košíku všechno zboží. To už by si ale měla ohlídat právě ta pokladní. Jasně, běhá tam, tamhle je kontrola 18+, támhle někomu nejde něco zadat,…
Tady nejde o to, že by zakladatelka něco obešla, ona udělala „chybu“ tím, že ten nákup rozdělila a pokladní si toho nevšimla. Kdyby tam byla kontrola, aby nebrala nic z váhy, dokud není zaplaceno, tak by to řešila, protože by nemohla dát zboží zpátky do vozíku.
A pak je otázka, jak řešit, jestli je košík/vozík opravdu prázdný a nakupující nezapomněl nějaké zboží načíst. Ale tohle by si měla asi ohlídat pokladní, nebo ne?
@Petr-33 píše: Více
To je to, co mi přijde divné s tím dělením nákupu u samoobslužky. Zkus u nás začít platit a mít ještě v košíku půl nákupu. V tu chvíli tam máš prodavačku nebo ochranku, protože všude jsou kamery. A kam potom dala zakladatelka ten první nákup? Nenechá tě to tam dávat další, dokud nezaplatíš a neodendáš ten první.
Takže paní udělá obyčejnou chybu, kterou navíc vůbec nepopírá — dvě platby, plačící dítě, stres, žádný úmysl — a prodavačka místo základní slušnosti spustí veřejné divadlo o zlodějce a volání policie. A co je nejhorší? Polovina lidí tady tleská, jak se „zachovala správně“.
Promiňte, ale ne. Ani kdyby ta paní opravdu něco ukradla, prodavačka nemá právo se chovat jako samozvaný soudce a kat. To, že někdo stojí za kasou, mu ještě nedává právo ponižovat lidi.
Pracuji s dlužníky a každý den jednám s lidmi, kteří dluží peníze — často hodně peněz. A víte co? Rozhodně se k nim nechovám jako ke kusu hadru. Protože respekt a důstojnost jsou základ slušného chování.
Takže prosím, neobhajujte hrubost pod záminkou „správného postupu“.
Až se příště spletete vy, a někdo na vás před lidmi zakřičí, že jste zloděj, vzpomeňte si na tenhle svůj komentář.
@Bara2505 píše: Více
Kdybys reálně pracoval s dlužníky, takovou kravinu z huby nevypustíš
.