Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Bytsamsebou Takže jestli to dobře chápu, kdo dluží peníze, ztrácí automaticky právo na respekt? To si na něm pak může kdokoli vybíjet ego a říkat tomu „správný přístup“?
@Bytsamsebou pracuji zde 15 let, ale o to přece nejde. co se týče původního příspěvku zakladatelky, tak ona nepopírá, že ten nákup nezaplatila. Řeší chování prodavačky, které bylo přes čáru.
@Bara2505 ukaž jaký budeš mít respekt ke zlodeji, který ti vykrade byt a způsobí ti škodu. ![]()
To je úplně stejně, zakladatelka kradla, vzniklo manko, které musí prodavačka uhradit.
O tom, kdo víc dělal divadlo, bych taky polemizovala. Zakladatelka, která neumí místní jazyk, si mohla přimyslet bůhví co a vůbec nemusela chápat, co jí kdo říká. Možná ona dělala daleko větší hysterické představení.
@Bara2505 píše: Více
Ne kdo dluží peníze, ale ten, kdo krade. To je rozdíl.
a přes čáru bylo, že chtěla volat policii? nebo to, že říkala, že zakladatelka něco ukradla?
ty jsi v obchodě nikdy déle nepracovala, že? ![]()
@Keyllah píše: Více
Jestli máš v tomto praxi, je normální, že vy prodejna ve chvíli, kdy zjistila krádež a měli ji na záznamu, že nevolala policii v tu chvíli, ale v podstatě číhali a odchytávali si zloděje sami?
@rmot píše: Více
a máš ty praxi v tom, jak v provozu může trvat než zjistíš, že někdo nezaplatil, než ho dohledáš na kamerovém záznamu atd.?
ty to popisuješ, jako že prodejna číhala a odchytávala, jako bys je chtěl nějak dehonestovat…Oni spíš možná zrovna na kamerách hledali a pátrali, kdo, kdy a odkud co odnesl a v ten moment mohli vidět zakladatelku ve stejném oblečení, se stejným kočárem jako dopoledne a proto vyběhli. Jinak zvyklosti cizích zemí až tak neznám, ale u nás je pro ně bezpečnější nahlásit to pčr…
Takže znovu, v Německu v obchodech jako je Penny, Lidl, Dm a i Rossman jsou samoobslužné kasy, nejsou u nich váhy, jen odkládací pultíky. Dále žádným signálem vás neupozorní, že máte nákup zaplacen. Pokud platíte kreditkou (tak jako jsem platila já), velmi často nemusíte zadávat pin ani při vyšší částce, buď to má každý obchod jinak nebo je to prostě nahodilé, není to jak u nás, že zadáváte pin vždy nad 500kč a jednou za uherský rok se stane, že to chce pin i do 500kč. Lidl, Dm, Rossman nemá ani ty dvířka kdy si to musíte účtenkou otevřít. V těchto obchodech není žádný člověk, který by vás upozornil, že jste nezadali pin nebo absolutně cokoli jiného. Velmi často jede jedna kasa, kterou obsluhuje člověk a řada šílená a pak kasy samoobslužné. Jen Kaufland to má stejné jako u nás, je tam člověk, který vám pomůže, upozorní a jako jedinný obchod má u samoobslužných pokladen váhu.
Nakupuji hodně, spoustu let. Vyhovuji lidem a nedělá mi to vůbec žádný problém tak jako by to dělalo spoustě lidem zde.
Zajímalo by mne kolik lidí kdo zde vykřikují nakupovalo v Německu, kolik chodí na samoobslužnou kasu, platí kreditkou v Německu…
V tom Penny nakupuji jak už jsem tady psala bezmála 15 let, tak myslíte sakra do p@dele, že tam půjdu a jeden ze tří nákupů nezaplatím schválně??? Že budu hledat způsob jak to udělat? Jako fakt? Tak smýšlejí Češi? Nebo že to je taktika? Že to je fígl? A ty historky o spoluobčanech, to už je úplně pod úroveň číst natož na to reagovat.
Kdybych chtěla něco odcizit tak to ani nenamarkuji snad ne??? Vše jsem namarkovala, přiložila kartu a nezadala svou nepozorností pin, jak tady pán trefně poznamenal, 100× nezadáte a pak to po vás jednou chce a ještě při platbě kdy ji nečekáte ani v Česku natož v Německu.
Ale NEOMLOUVÁ mě to! Měla jsem v ruce účtenku z toho prvního nákupu, tak jsem si s ní otevřela, měla jsem to zkontrolovat, svou nepozorností jsem to neudělala.
Tak a teď k pí prodavačce. Šla jsem tam, neměla samozdřejmě směnu, ale měla jsem štěstí na pí prodavačku, která seděla u kasy a byla svědkem toho celého incidentu. Byla jsem už předem rozhodnuta, že si stěžovat nebudu, ale, že se chci prostě o tom pobavit. Druhá pí prodavačka mě ihned uklidnila, že toto se jim zdaleka nestalo poprvé, zapomenutý pin je velmi častý, tohle prý řeší němečtí obchodníci dnes a denně, ale není tam nikdo kdo by na to upozornil! Je jich málo. Říkala jsem, že co tam jdu, jde jen jedna kasa, ano prostě málo personálu a že by měly dohlížet ještě na samoobslužnou je úplně nemyslitelné. A taky teď! sama mi řekla, že pí prodavačka nezvolila běžný postup, že sama nechápala proč mi to hned neřekla, že pokud to tohle dělá někdo jiný tak nejdřív v klidu řekne co a jak a pokud člověk mlží, zapírá, nechce zaplatit volají policii, sama řekla, že to bylo zbytečné, ale je to její styl jednání, tak to mi úplně stačilo ![]()
Známa pracuje s dlužníky a věř tomu, že někteří fakt nejsou svatí - nemají problém ji do očí brečet, že nemají na zaplacení pokuty/exekuce a pak se jim podívá do bankovního účtu a vidí jal “bídně” na tom jsou
anebo se ji už stalo, že během jednání si paní “omylem” přivlastnila kalkulačku, kterou měla známa na pracovním stolem - ale ona to ukrást fakt nechtěla, to ji tam v slzách odpřisáhla ![]()
@mado píše: Více
Byla jste tam? Hysterické divadlo předvedla pouze a jen pí prodavačka, což se nakonec potvrdilo! Místní jazyk znám velice dobře.
@mado přece nemůžeš srovnávat malou nepozornou chybu u pokladny s vykradeným bytem… To je opravdu „logika“.
Když ti někdo vykrade byt, samozřejmě budeš naštvaná.
Ale to vůbec nedává právo křičet na někoho před lidmi v obchodě, ponižovat ho a hned volat policii, když jen nepozorně nezaplatí pár položek.
Ano, vzniklo manko, ale řešení musí být profesionální a slušné, ne veřejná ostuda. No máme na to každý jiný názor, jen mě překvapilo, kolik lidí tady schvaluje takové veřejné lynčování.
@rmot měli její kartu z prvního nákupu a kamerovy záznam. Nejspíš se čekalo, až bude v prodejně někdo, kdo má tyhle vyřizovačky s policií na starosti. A mezitím se zlodějka vrátila, tak prodavačka ihned jednala.
Vždyť je to úplně stejné, jako když dělají nájezdy na obchody bandy rumunských cikánů. Dnes jsou v Brně, zítra v Ústí a pozítří v Německu a nemají problém ten stejný obchod během dne proběhnout víckrát, když se jim jednou zadařilo a vidí, že ochranka nic.