Conseq - Horizont Invest

Napsat příspěvek
Velikost písma:
55
1.11.18 23:03

Chtěl sem tím jen naznačit, že kdyby Váš klient investoval 200k 1.1.2011, tak 1.1.2015 z nich má 250k…tudíž příklad klienta, který jednorázově investoval 200k (navzdory základním investičním poučkám rozložit investici v čase), trefil lokální minimum v srpnu roku 2011 a jako bonus taktéž lokální maximum v cervenci roku 2015 při výběru a vydělal tak 140k mi přijde skoro až k neuvěření..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
1.11.18 23:34

@romankolar - ‚stav konta včetně poplatků‘
Ještě sem se pro jistotu podíval po přihlášení na osobní účet na detaily…možnost zobrazení zhodnocení ve formě grafu (pro klienta ta nejtransparentnejsi forma) včetně zaplacených poplatků Conseq nenabízí. Je dostupná pouze v tabulkové formě (výpisy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
2.11.18 00:11

Tak jsem data z Conseq od roku 2004 (dynamický fond) dal do Excelu a porovnal s variantou, že někdo si v ten samý rok uzavrel stavebko. U stavebka jsem zapocetl aktuální úročení jaké tehdy bylo, státní příspěvek, poplatek za uzavření a roční platby spořitelně. U Conseq jsem zapocetl vstupní předplacený poplatek, platby jsem nasimuloval jako 1×mesicne ve stejné výši jako do stavebka. Od roku 2004 sem nechal stavebko 1× otočit do roku 2015 (s tím, že se snížilo úročení a státní podpora). Výsledny rozdíl je v řádu jednotek tisíců korun - tzn. zanedbatelný, navíc ve prospěch stavebka hovoří pojištění vkladů…takže za mě, pokud stále existuje státní podpora, rozhodně je lepší varianta stavebko. Pokud chcete investovat do fondů tak začněte s investicemi v době krize, kdy jsou trhy dole a je větší šance na růst. Důležité také je včas fondy opustit - pokud se začne zvyšovat frekvence zpráv o blížící se krizi, proveďte výběr, neboť jinak vaše výdělky za minulé roky pohltí propad trhů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1058
2.11.18 22:21

@Tfromm Ne, bez vstupního poplatku, ale to je vcelku jedno, mě přece vůbec nejde o to, kolik to bylo nebo abych tu někoho omračoval výnosem, mě jde jen o ten uvedený text, „klient nabude mylného dojmu, že by snad ve fondu mohl i něco vydělat“. Chtěl jsem jen ukázat, že to lze. I kdyby to nevybral, tak bude i dnes s tím poklesem, stále slušně plusový.
Ano, u grafu to není.
K tomu srovnání…
1. Investice je dlouhodobá záležitost a pokud je sjednána na dobu třeba 30 let, nelze porovnávat s poplatky, které jsou na kratší dobu.
2. Když budete odkládat řekněme třeba 2.000, tak po otočení stavebka budou všechny tyto prostředky hodnoceny připisováním úroku ze smlouvy, tedy třeba 1% (protože další část toho spoření činí pravidelné vklady). Takže celkový výnos znehodnotíte.
3. Stavebko vyrobí ten celkový výnos díky státní podpoře, tedy něčemu, co tam dává stát z našich daní. Takže porovnáváme dva produkty, z nichž jeden je dotován státem.
4. Z opuštěním fondů nemáte tak úplně pravdu. Stejně jako začínat s investováním v období krize. To by platilo pro akciové fondy, nikoli pro složené portfolio. V krizi, kterou popisujete, budou logicky tlačeny nahoru např. hodnoty komoditních fondů, mohou jít nahoru některé dluhopisy. Když dnes začne někdo investovat pravidelnou platbou a přijde pokles, tak se mnoho neděje, protože tam prakticky nic nemá. Akorát v tom poklesu nakupuje za nižší cenu. Na to, aby vydělal, stačí úplně jen to, když se podílový list dostane na stejnou hodnotu, s jakou nakupovat začal.
5. Nikdy nevíte, kdy ten pravý okamžik nastane. Uváděl jsem tu čísla, kdy se klient snaží časovat trh, výsledek je o cca 2 - 6% horší (byl to průzkum asi u šesti různých společností a nikde průměrný klient nepřekonal strategii fondu. To je jako teď… prodal byste nebo byste ještě čekal? A teď nastane ta situace… Vy prodáte, protože zaručeně už začal pád. Někdo jiný naopak přikoupil. Fond se vrátí během krátké chvíle na svoji původní hodnotu, Vy jste vydělal nulu, někdo třeba deset procent. To samé je při opačné křivce. Odrazilo se to ode dna, vy nakoupíte a další měsíc po měsíci to místo nahoru, jde dolů a dolů. Ne každý tohle vydrží, takže dost lidí v tuto chvíli odprodá. Další odraz a klient vyčkává, protože by se nerad spálil jako poprvé. A prošvihne skokový nárůst hodnoty podílových listů. Pak nakoupí a růst se zastaví. Tohle všechno je realita, která se běžně stává.
6. Jeden takový příklad. Nobelova nadace má asi 20% ve švédských aktivech (nevím to přesně, musel bych se někam podívat, ale je to jedno)… zbytek je namíchaný v obdobných investičních instrumentech, o kterých se tu bavíme. Kdyby nebyla možnost na tom zhodnotit, tak by to určitě nedělali, neměli by v čase z čeho vyplácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1058
2.11.18 22:37

@Sberatel77 Nikoli, opět nepíšete pravdu. Poplatek je z částky, kterou klient během programu zainvestuje, čili z investované částky. Problém je u těch klientů (a to jsem tu právě několikrát popsal), kteří vystoupí z programu dřív, protože pak to je jako když si u stavebka uděláte cílovou částku 10 milionů a platíte 20 tisíc ročně a po 6 letech to vyberete. Ty prachy navíc tam zařvou a sníží Vám výnos. Proto mám u většiny klientů poplatek placený z investované částky, nikoli předplacený.
Pokud je poplatek 5% a roční průměrný výnos by byl 5%, tak opakuji, na dlouhém horizontu je to ve vlivu na výnos v podstatě zanedbatelná záležitost. Mínus je tam z tohoto důvodu v takovém případě na začátku, později již nikoli. Problémem z tohoto pohledu je opět předplacený poplatek, který to vymínusuje na delší dobu.
Conseq poplatek logicky nevrátí, protože ho ani nevlastní.

K Vámi vyvozeným závěrům:
1. Vyvozený závěr je paušální, není obecně platný pro všechny situace.
2. Znovu opakuji, toto číslo najdete v aplikaci Conseq, není pravda, že ho musíte dohledávat přes bankovní účty.

Nevydáváte tu pravdivé informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat