Conseq - Horizont Invest
- Fotoalbum (7)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Pokusím se to nějak shrnout.
1. Dotaz, zda někdo na tom vydělal, kdo to má déle. Ano, třeba já nebo moji klienti, záleží pochopitelně ale velmi na nastavení, použitém produktu, době, investičním profilu klienta apod.
2. Problém může být např. v nastavení poplatků. Pokud poradce nastaví investici třeba na 40 let a udělá ji na celou dobu jako předplacenou, pak je to buď zlatokop nebo mu to jeho nadřízený (možná záměrně) vysvětli špatně. Pak pochopitelně tyto poplatky, které zaplatíte na začátku za celých 40 let výrazně sníží stav prostředků v prvních letech. A může být zhodnocení fondu třeba 15%.
3. Všechny předplacené Conseqy budou v prvních dvou letech ztrátové.
4. Pokud je tam po dvou letech 0,34 Kč, pak je to starší typ Consequ, kde se strhávaly poplatky z prvních měsíců úložek sto procenty a svědčí to právě o nesmyslně nastaveném poplatku na dlouhá léta. Dnešní Conseq strhává poplatky 70% z každé úložky, zbytek se zainvestovává.
5. Není pravda, že do fondů nevidíš. Každý fond, který je v tom portfoliu se nechá dohledat, má svůj prospekt, KIID atd. Když bude válka, jakou máte jistotu jinde? Tady jste majitelem podílových listů, za kterými stojí nějaké firmy, které něco vyrábí. Jaká bude jejich hodnota nevím, jaká bude hodnota peněz ve slamníku ale vím.
Takže jsme zase u starého známého a tím jsou poradci, kterým jde o okamžitý zisk na úkor klienta. To se přeneslo z pojistek. Jakmile se profláklo veřejně, že investice přes pojištění nejsou vhodné, vrhli se někteří obchodníci na sjednávání podílových fondů s nesmyslně nastavenou dobou a poplatkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@romankolar Díky za popis. Těch 0,34Kč mám za 7 měsíců, ale jak jsem psala, pořádně ani nevím, jak mám nastavené ty poplatky. Nejspíš to budu mít v začátcích, nějak mi utkvělo v paměti, že potom už budu mít klid a nebudou mi nic strhávat. Přesto jsem myslela, že z každé platby sthnou část a část investují, to byl možná omyl.
V dlouhodobém grafu ten nárůst vypadal lákavě. Brzy půjdu na mateřskou a asi nebudu mít možnost měsíčně „vyhodit“ skoro tři tisíce, když mám teď velké pochybnosti o celém fungování. Na jiném účtě bych už mohla mít 20000,– a za to by se dalo pořídit víc věcí než za 30 haléřů ![]()
Takže opravdu Vám to vydělává? Kdyby se Vaše práce netýkala toho, že právě tyhle smlouvy uzavíráte, doporučil byste to třeba svým dětem?
Edit: Prostudovala jsem kopii smlouvy a mám variantu běžného vstupního poplatku, z prvních částek 75%, takže nechápu, proč tam nemám nic ![]()
Příspěvek upraven 17.08.16 v 12:51
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže jak tak na to koukám, nejlepší asi bude zvolit indexový fond s velmi mírnými poplatky a budu na tom dlouhodobě líp, než čekat dva roky než umořím poplatky v dlouhodobém horizontu to dělá hodně, jen si vemte kolik je těch 6% z částky po 40 letech, to už je pořádná řacha. ![]()
Jinak se chci zeptat, jedná se o tento (CZ0003704009) fond?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petule030 Nevím, co máte za program… Horizont Invest, Active Invest? Pokud tam máte v podstatě nulu, domníval jsem se, že budete mít ještě ten předcházející typ, kde se poplatky strhávají celými sto procenty z prvních úložek. Výše poplatku je odvozena z konečné částky, proto když obchodník nastaví investici na 50 let, vydělá si 5× tolik, než kdyby to udělal na deset a Vy o tolik déle pak splácíte z těch prvních plateb. Nikdy bych klientovi neudělal na takovou dobu předplacený poplatek. Buď se to nechá udělat třeba jen na pět let a pak pokračovat nebo udělat poplatek zcela rozložený, tzn. že z každé Vámi investované částky by se strhnulo nějaké procento a zbytek se investuje. V takovém případě byste byla dnes vzhledem k vývoji v posledních měsících pod částkou vložených peněz, ale bylo by to třeba 5%, nikoli 100%. To, že tam nemáte nic, je divné (ano máte pravdu, je to 75%, špatně jsem uvedl 70%) To by chtělo zkontrolovat. Zkontrolujte si platbu, zda skutečně všechno odešlo na správný účet. Pokud byste např. odeslala 7×3000=21.000, tak na vstupní poplatek mělo jít 21 000×0,75% = 15.750,– Kč a zbytek se měl zainvestovat. Tohle by odpovídalo spíš zaškrtnutému expresnímu poplatku (to je, když to klient zaplatí sólo dopředu). V takovém případě by se pak zřejmě strhnula částka celá do té doby, než by se umořil stoprocentně poplatek. Je nutné si to zkontrolovat na Consequ, aby např. Váš poradce neměl na originálu zaškrtnuto něco jiného, než Vy.
Neobviňuju, ale viděl jsem už lecos… Kdybyste byla můj klient tak tohle bych okamžitě zjistil. Pochopitelně, že bez toho, aniž bych Vás měl ve správě, mi neřeknou žádný číselný údaj, ale řekli by mi alespoň to, že peníze třeba na ten účet nechodí nebo že problém je jinde. Ale to bych musel vědět Vaše základní údaje, především číslo smlouvy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Swift Těžko říct, jestli je to lepší, my v těch platbách, které tu byly výše (tedy cca 3.000,– Kč) nepoužíváme přednastavená portfolia, ale sestavujeme portfolio). Řekněme, že je to volba pro konzervativního klienta, který nechce přijmout vyšší rizika a mám strach z akcií.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petule030 Můžete mi napsat, jaká je celková výše toho poplatku, mělo by to být uvedeno ve smlouvě, co je to za produkt a jaké je to portfolio? (dynamické, vyvážené, konzervativní). Na jak je to dlouho? A kolik jste psala, že platíte? 2800?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@romankolar Peníze tam chodí, to v tom výpise bylo rozepsané, kdy jim ty peníze přišly. Možná jsem to popletla, tam pod těma příchozíma platbama a sthnutýma byl konečný stav účtu - ta nula. Potom bylo na druhém listě něco, čemu jsem nerozumněla, co je (možná nějaká cena portfolia?) 5000 a nějaké drobáky. To by možná vycházelo
V každém případě děkuji za ochotu
, zkusím napsat svému poradci, který má to na prý přístup a vidí do toho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petule030 Ano, poradce na to vidí a ta částka by tomu odpovídala, zřejmě se jedná o hodnotu Vašeho účtu.
Ještě jste se ptala, zda bych to doporučil svým dětem. Moje děti to mají, kdybych si myslel, že o ty prostředky přijdou, tak bych to tam nedával. Jde spíše ale o to, aby klient poznal ten mechanismus, jak to funguje a přestal to brát jen jako peníze. Je třeba si uvědomit, že ty peníze se promění za nějakou část firmy, jejíž velikost je dána především poptávkou. Když koupíte byt, taky bez problémů absorbujete, že jeho cena může klidně o 20% klesnout a když ho v tu chvíli budete muset prodat, realizujete ztrátu. Klient musí vědět, do čeho jde. Na druhou stranu, kdo by nechtěl být něčím, jako spolumajitelem nějaké velké prosperující firmy. Normální smrtelník se k tomu ale nedostane, prostřednictvím podílových fondů ale něčeho principiálně podobného může dosáhnout. V portfoliu mám třeba i dividendové fondy, které produkují zisk = podíl na dividendě, bez ohledu na to, zda akcie té firmy klesá nebo naopak.
Ve Vašem případě bych nevolil rozhodně poplatek na dlouhou dobu, rozhodně bych nevolil Horizont Invest, ale volil bych Classic, je to levnější a když budete např. dynamičtější klient a budete potřebovat realizovat odkup, tak to bude mnít jednodušší řešení…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petule030 To 0,34 bude zřejmě to, co zbylo nezaúčtované z té transakce, nikoli stav účtu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@romankolar Aha, to by možná odpovídalo. Už jsem napsala poradci, tak třeba mi řekne víc, než tady přemýšlet, jak by to mohlo a nemohlo být. Moc děkuji za ochotu
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Romane, i dnes jde dělat expresní varianta, kdy jde 100 % z platby na předplacený poplatek. Ta druhá varianta je těch 75 %, která tady byla zmíněna.
Podílové fondy jsou velmi dobrý nástroj pro normální lidi, pokud se portfolio vhodně nastaví.
Pokud se však produkt nastaví špatně, je to vždy bolestivé a je jedno, jaký produkt to je ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vladimír Švorba Já jsem přece existenci expresní varianty nijak nerozporoval. Naopak jsem upozorňoval na to, že pokud by byl stav účtu nula a na kopii zaškrtnuta varianta se 75%, tak by jedna z možností byla, že na originále je varianta expresní. Určitě už jsi taky viděl smlouvy, kde na průpisu je něco jiného, než potom klientovi přišlo v akceptaci. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Anonym kvůli práci, jinak smazat, díky - viděla jsem stovky uzavřených smluv na investice včetně Consequ a zákazníkovi bych nedoporučila uzavřít žádnou. Stejně tak IŽP. Solidní vázaní zástupci na investice a pojišťováci na IŽP snad ani neexistují. Hudečice to napsala přesně.
Dík, tady jde jen o to uzavírat smlouvy, za každou uzavřenou má pojišťovák 20-40 tisíc, které má hned po uzavření pojistky. Teď jde o to, když platíš přes 2 roky a přestaneš platit a pojistku zrušíš, tak pojišťovák nemusí provizi vracet. Pokud přestaneš platit v průběhu dvou let, provizi pojišťovák musí vracet a prská na všechny možné strany a snaží se tě přemluvit, abys platila dále.
Jinak souhlasím s tím, že ani v jedné smlouvě není uvedena věta „garance vyplacení pojistky za 35 let“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hudečice Ono to je úplně jinak, než si myslíte.
Pojištění je určeno na pojištění, není vhodné na vytváření rezerv.
Podílové fondy jsou vhodné na vytváření rezerv (majetku).
Odměna za sjednání smlouvy se liší dle pojišťovny, měsíčního pojistného, doby trvání smlouvy a pozice v odměňovací struktuře. U podílových fondů také záleží na investiční společnosti, měsíční úložce, investičním horizontu a pozici v odměňovací struktuře. Pokud by to bylo tak, jak vy říkáte, tedy že za každou smlouvu cca 30.000,– kč, tak to by byl krásný byznys, ale takhle to nefunguje. A pokud to tak je, tak proč to neděláte, když je to dle vás tak jednoduché?
A pročpak lidé mají občanku a jsou svéprávní, když pak podepíšou kdejakou ptákovinu?
A ještě k té garanci, u kapitálového životního pojištění je sjednána pojistná částka pro případ dožití, takže tam to najdete. To, že to je z dlouhodobého hlediska naprosto nevhodný produkt, je zase jiný soudek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit