Dá se vůbec žít s alkolikem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8827
12.7.26 10:37
@Jazmine píše: Více

Obavam se, že v našem systému je všechno možné a tu střídavku dostane :? Na to by musela mít důkazy, že pije; neumí se tak o děti postarat nebo že je třeba agresivní, když je opilý….on by jinak mohl říct, že zakladatelka vše jen zveličuje, že si občas alkohol dá, ale v rámci mezí apod. Ideálně mít na to všechno svědky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
12.7.26 10:50

Nedá. Utíkej pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3754
12.7.26 10:51

Však já vím, že to není snadné. Reagovala jsem primarně na Jani a na „proč by neměl mít minimálně střídavku napůl“. Myslím že slovo proč, je tady docela usměvné…A pokud je takhle rozchlastanej, bude to horší a bude hladinku zvyšovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3754
12.7.26 11:27
@Anonymní píše: Více

Tak jeden zápis z Policie zakladatelka už má. Holt je třeba evidovat a zajišťovat důkazy. Ano, je to asi s podivem, ale rozvod ani rozdělení péče nikdy není snadná disciplína, tuplem ne s alkoholikem, tuplem ne v ČR

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3754
12.7.26 11:40
@mado píše: Více

Viz. výše. Jinak pro kontext: V mém prvním příspěvku jsem vůbec nenarážela na rozdělení péče jako takové, jako na to, že teprve rozpad rodiny ho teprve může probrat. Ano, pak může nastat nějaka motivace na změnu a léčbu, a ano, aby děti neztratil. Ne tak ani co se týká rozdělení péče, ale z dlouhodobého hlediska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2001
12.7.26 11:57

Jsem dcera, vnučka, neteř a kamarádka alkoholiků. Takže jsem alkoholiků měla v životě asi víc, než je běžné. A ano, dá se s nimi žít. Ale jenom pokud chcete žít život, který vás bude vysávat, budete ho nenávidět a nebude vám vadit, že nikdy nebudete žít život a vztah, který byste si přála. Zkrátka pokud pro vás bude důležitější s ním zůstat, než mít hezký život, tak to nějak půjde. Ale jednoho dne vám dojde, že jste obětovala čas, který mohl být krásný a naplněný pro bídu, která ani není naleštěná. A bude vám to hrozně líto. Jenže život se znovu žít nedá. Nemůžete v šedesáti lusknout prsty a probudit se jako třicítka s novou šancí. Na to bych nezapomínala.

Co se týče alkoholiků, tak je třeba uvědomit si dvě věci. I ten alkoholik, který si uvědomuje svůj problém a chce se léčit, nejspíš neuspěje. Bohužel, statistika mluví jasně. Vyléčit se z jakékoliv závislosti vpodstatě není možné. Je možné pouze si to celý zbytek života upírat. Přestát všechny krize, které vás budou chtít k té závislosti vracet. A to se prostě desetkrát může povést, ale po jedenácté… A druhá věc je, že alkoholik je někdo, kdo nemá vládu sám nad sebou. Alkohol má vládu nad ním. To je velmi těžké na přijetí - uvědomit si a přiznat si, že jsem ztratila sama sebe. Proto to většina alkoholiků popírá a tvrdí, že mohou přestat, když budou chtít a že oni žádný problém nemají. Často začnou slibovat. Ale nedodrží slib. Což není překvapivé, když si uvědomíte, že oni nemají tu moc ten slib dodržet. My ostatní o sobě rozhodujeme. Oni už ne. Za ně už rozhoduje závislost. Proto nemá cenu chytat se slibů alkoholika. Platí asi stejně jako předvolební sliby běžného politika…

Děti bych s alkoholikem nenechávala. Je to otázka času, kdy si řekne, že když si dá jednoho panáčka, tak se přece nic nestane. A za pár týdnů máte doma někoho, kdo bude naložený v lihu většinu času, co se stará o děti… Trvala bych na tom, že půjde do práce a já budu s dětmi doma. Mužská rodičovská je super koncept, který skvěle funguje na severu. Jenomže běžný Čech není běžný Nor nebo Dán, takže nám to prostě drhne. Jsou muži, co kývnou na to, že půjdou na rodičovskou, protože to finančně dává smysl, ale už k sobě nejsou upřímní ohledně toho, jak se doopravdy v takovém uspořádání cítí. Bohužel to pro ego většiny bude dvojitá potupa. První je, že ženská má lepší a výdělečnější práci, než oni. A druhá je ta, že teď ještě kvůli tomu bude dělat něco, co je tu tradičně vnímané jako ženský úděl… Rozhodně nezačal pít z toho, jak hrozně šťastný doma s dětmi je a jak si to moc užívá. Teď už do práce nechce čistě proto, že tam nebude moct chlastat…

Viděla jsem ty typické ne-alkoholiky bez problému, jak dožívají na ubytovně s flaškou v ruce, protože ten jejich ne-problém byl silnější a důležitější, než jejich vlastní manželé, děti, vnoučata… důležitější, než oni sami… Je to smutné, ale vy můžete jenom utéct a zachránit vás a děti. Jak se se svým démonem popere on, to bude záviset čistě na něm. Ve skutečnosti mu pomoct nemůžete. Prostě to z podstaty není možné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
12.7.26 12:20

Ano, žena by měla dát člověku - alkoholikovi najevo, že s jeho jednáním nesouhlasí. Nečekat roky, není na co. Láska bohužel závislost nevyléčí… Bohužel to často znamená od takového člověka odejít. On si totiž většinou sám nepřizná, že má problém a hledá problém v okolí (rodina, práce, těžký život, bla, bla…). Jako dcera otce, který pije od mládí a nepřestal dosud, (teď je mu přes 60 let) můžu říct, že pokud s mužem žena zůstane, dostane se do šíleného životního kolotoče. A děti nebudou mít na výběr. Bude mít lepší a horší chvilky. Pokud má v opilosti agresivní chování, začnete se ho bát a vaše děti taky! Bude ohrožen váš pocit bezpečí a důvěry. Budete mít pak třeba problém ve vnímání mužů, podobně vaše děti. Vaše děti se nebudou cítit dobře, pokud budou opakovaně vystaveny člověku v opilém stavu. Časem se potíže zhoršují, mění se chování závislého… Pak je tu problematika tzv. spoluzávislosti. Musíme si uvědomit, že závislost je nemoc a takto k tomu i přistupovat. Bohužel ne každá žena je schopna od muže odejít, moje mamka to nikdy nedokázala a nepříjemné chvíle zažíváme dodnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1630
12.7.26 12:34

Jedině vyhrotit tím ať zkusí abstinovat sám ( vydržet 3 měsíce minimálně) nebo s pomocí psychologů ci léčebny.
Jinak jdete od sebe. Nemusi být zatím rozvod..

Jakmile to zasahuje děti je to velký špatný!

A vím to z vlastní zkušenosti. U nás to nevydržel nepít a rozvedli jsme se. Bohužel já ho měla i ráda a řešil jsme to i v poradně. Pak už jsem ho ale nesnášela a objevil se nový muž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1630
12.7.26 12:38

@eM88 jo tak to mi řekla tchýně, že jsem ho od počátku neměla nechávat pít! Že vlastně za všechno můžu já.

U psychologa on také svaloval vše na mě, že za to můžu já. Ale nikdy neřekl čím…nic proti mě neměl. Nikdy jsem po jiných nekoukala. Jen nízké sebevědomí a kamarády jen díky chlastu. Záviděl, že já mám byt, auto a kamarády. Postupem času vidím žemel trauma ze své matky. Zkouší svoje taktiky už na vnoučata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
12.7.26 12:46

No, zkus se zamyslet ty… On je stale oficiálně doma s detma, to, ze alkoholik tvrdi jeho manzelka, která podala zadost o rozvod… On se nikde nelecil, neprisel kvuli chlastu o rodicak, neskoncil několikrát na zachytce… Jo jednou u nich byla policie, když se pohadali.
Takže jak moc bude informaci o tom, ze je alkoholik ten soud brat vážně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
12.7.26 12:49

Ne, neni, to je naopak naprosto reálné a byla to reakce na tvoje seber deti a bez pryc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
12.7.26 12:50
@Anonymní píše: Více

nedá, pokud chceš pohodový normální život pro vaši rodinu, tak opravdu nedá..

Problém je v tom, že ON si to zatím nepřiznal. To je první vážný krok. Vypiš si tento odborný test a ukaž mu výsledek https://www.psychiart.cz/testy/alkohol/
spadá už minimálně do škodlivého pití.. navíc nepije třeba pivo-dvě, ale jede ve tvrdém, což je horší…
Tihle lidi nesmí pít vůbec, bohužel. Takže buď skončí úplně, nebo rozvod. Jiná cesta bohužel není, počti si příběhy třeba na Alkoholik.cz , ukaž mu ty stránky..
Objektivně problém má už ve chvíli, kdy jeho pití vadí a ovlivňuje jeho okolí (zde i volný čas, práci), takže není pravda, že žádný problém nemá. Jen si to nechce přiznat. To je začátek konce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3754
12.7.26 12:55

@j.a.n.i1 víš co, Jani? Přečti si co jsem napsala výše. Nebaví mě se opakovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.26 13:02

Dokud nebude chtit on a neprizna si problem, nehnes s nim a on nic nezmeni. Bude to jen horsi. S alkoholikem se zije tezce a cim dal hur.

Nikdy jsem nebyla ofiko diagnostikovana, nelecila jsem se, ale alkoholicka jsem. Z flasky az dvou denne (to trvalo roky a bormalne jsem s nim fungovala) jsem to nekdy pred rokem zarizla na absolutni nulu. Nepocitam dny co nepiju, nemela jsem nikdy ani tu nejmensi chut se za tu dobu napit, nelaka me to, kdyz piji lidi kolem, najednou jako kdyby uplne prestal existovat. Nic si nemaluji, je to tvrda droga a odmitam i pripitek ci nealko verze alkoholu, nikdy nevim, co by mi tu chut mohlo spustit.

• Citovat
  • Upravit
1153
12.7.26 13:03

Dej mu termín od kterého se ma začít léčit a zacne plne abstinovat. Pokud ne, rozved se. Jedine tak své deti ochranis. Píšu to jako dcera alkoholicky. Některé me chybne životní rozhodnutí byly ovlivněny alkoholismem moji matky. Nasledky nesu pořád. Taky se mi obcas vrací sebelitost, chmury. Nikdy clovek nedokáže zapomenout a plne odpustit. A to přestože mamka nyní řadu let nepije a mam ji opravdu ráda. Své deti ochranis jedine tak, ze nedovolíš, aby vyrůstali s alkoholikem. Ani ty si to nezasloužíš. Hodně sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí