Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama No jasně, takže stejně jako já srovnávám třeťáka s osmákem, tak nesmyslně srovnáváš vysokoškoláka s osmákem
Já osobně myslím, že na ZŠ by ta disciplína být měla, stejně jako je při prezenční výuce. Na střední dle uvážení (některé předměty vážně není problém proválet v posteli) a na vejšce ať se každej uči, kde chce. Mě to šlo třeba nejlíp v MHD ![]()
Jistě, že se dá střední prolézt se čtyřkama, jistě že někdo, kdo na základce nijak nezářil, může být dnes mistr světa s několika tituly…ale v první řadě se na tu střední musí dostat, a tam je ten průměr prostě důležitý, samozřejmě hlavně dobře napsat přijímačky. Máme aktuálně za sebou, dcera je v prváku na gymplu, a tam ty výsledky byly fakt těsné, že kdyby neměla samé jedničky, ale třeba jen dvě dvojky, tak spadne o pěkných pár míst dozadu. Ale ano, byl to žádaný gympl.
Druhou přihlášku si holka dávala na ekonomické lyceum, takový hybrid mezi klasickou ekonomkou/obchodkou a gymplem. Dostala se taky. S tou ekonomkou je to tak. Pokud je to opravdu ekonomická škola, dnes asi obchodní akademie,,,tak s trojkama bez šance, aspoň tady v Brně,,,vloni vzali holku s jednou trojkou, a to je prý nejhorší, co vzali. Ale pokud je to obor „obchodní akademie“ na takových těch průmyslovkách, kde je tisíc dalších oborů, tak tam v pohodě.
Jinak dcera taky u výuky pololeží v posteli, tam, kde ví, že je potřeba psát zápis apod., tak jde ke stolu. Ale ode dneška úpravou ve školním řádu mají povinné kamery, tak už to bude ok, díky Bohu. Taky mi to bylo proti srsti, jenže nejsem u toho, naštěstí, neudělám s tím nic. Kdo nebude mít zapnutou kameru, jakoby tam nebyl a je potřeba hodinu omluvit. Měli to tak udělat od začátku,,,alespoň na té střední, klidně i na 2. stupni.
@unuděná píše:
@Lama Lama No jasně, takže stejně jako já srovnávám třeťáka s osmákem, tak nesmyslně srovnáváš vysokoškoláka s osmákemJá osobně myslím, že na ZŠ by ta disciplína být měla, stejně jako je při prezenční výuce. Na střední dle uvážení (některé předměty vážně není problém proválet v posteli) a na vejšce ať se každej uči, kde chce. Mě to šlo třeba nejlíp v MHD
To musím vyrovnat, ne? ![]()
@Nikisek99 píše:
Dobrý den mám problém s dcerou která chodí do 8.třídy, neustále je v posteli při distanční výuce.. Jak mám přesvědčit aby byla normálně u stolu. A je podle vás průměr 2,07 tedy 2,1 v pohodě či ne? Nemá žádnou 4 ani 5.
Ahoj,
pokud to nikou nevadí, tak bud ráda, že se vůbec připojuje. U nás na škole je letos tolik důtek a napomenutí kvůli nepřipojování se dětí a rodiče jsou neštastní, že odjedou do práce a děti se nepřipojují a co mají dělat
puberta no… Průměr je OK, jde o to, co dcera od života chce - zda chce jít na gympl, na zdravku a nebo na kadeřnici či kosmetičku ![]()
Moje dítě v 9.třídě taky u každé online nesedí u stolu. Při online dějepisu či přírodopisu se prochází po pokoji (bytě) a neustále si hází míčkem. Poznámky si dělat nemusí, takže jen poslouchá(má mobil a sluchátka). Při matice u stolu sedí, protože hodně píšou a počítají. Při fyzice sedí kdekoliv, protože psát nemusí, stačí sledovat tabuli a u toho je lepší býti na jednom místě (ale i v tomto případě má míček u nohy nebo v ruce). On není válecí typ, takže postel ho neláká.
Někdy ten stůl prostě není nutný. Záleží to na typu předmětu a na stylu vyučujícího.
@carsa píše:
Já mám doma na distanční výuce 5., 7. a 9. třídu a teda ležet při tom na gauči nenapadlo zatím nikoho z nich. Argument, že někde se taky učil v leže, neberu. Učit třeba na zkoušku na VŠ ještě možná ano, ale tohle je výuka - je potřeba dělat zápisky, aktivně se účastnit. To třeba rýsuje na posteli? Ve škole tak sedí v lavici. Nevěřila bych, že tam neklimbá a poslouchá. Prostě ne.
Mně to hlavně přijde jako neúcta k tomu učiteli. Kdyby dítě bylo při distanční výuce v posteli, tak bych ho hnala. Pak ať se klidně učí v posteli. Ale ne při online hodině.
Mami, nachystej mi prosím nové povlečení, smrdí mi lavice… syn 14 let, 9 třída.
Jsem ráda že se fakt připojuje do výuky. Poté co byl učitelem donucen zapnout kameru kvůli odpovědi na otázku se už aspoň obléká, aby prý nerozptyloval spolužačky.
Taky nejsem nadšená z jeho pracovního posteloveho prostředí, ale teda když počítají tak si za ten stůl sedne… beru to jako pubertální výstřelek.
@lucenka píše:
Mně to hlavně přijde jako neúcta k tomu učiteli. Kdyby dítě bylo při distanční výuce v posteli, tak bych ho hnala. Pak ať se klidně učí v posteli. Ale ne při online hodině.
Pokud by měli mít zapnutou kameru, tak bych se taky primlouvala postel ne. Ale druhý stupeň bývá kolem mě bez kamer
@unuděná píše:
Mě hlavně přijde ten průměr dost s ohledem na tu distanční výuku - tam mi přijde, že jsou učitelé mnohem shovívavější, než klasicky ve škole, alespoň u většiny lidí v mém okolí. Takže pokud nasekala blbé známky ještě během prezenční výuky a nedokázala to trochu stáhnout během online, tak nějaké zlepšení na konci roku a v devítce podle mě moc nehrozí. Učitelé budou fofrovat, aby vše dohnali a nároky na studenty budou vyšší
No, v mem okoli se dost deti zhorsilo, diky didtancni vyuce. Hele, ja to chapu, zvlast, kdyz jsiu deti v puberte. Ony nemaji tu motivaci, jsou v depresu z toho, ze denne sedí 6 hodin u pc a poslouchaji. Fakt je to na bednu, i kdyz, nam to tak nepripada. Ja mam jednou tydne distancni vyuku 8 hodin a je to dost tezke, udržet pozornost. Taky jsem se vic ucila, kdyz jsme vyucovani meli prezencne, pac me to donutilo. Ne kazdy ma sebekazen a donuti se ucit pri distancni vyuce. Navic, kdyz dite nepochopí latku noveho uciva a neni, kdo by mu to vysvetlil, tak je to fakt tezke, pro to dítě. Dcera, v 8 tride měla 8 dvojek a jednicky, taky se zhorsila, ale sama mi potvrdila, ze ji ta distancni forma vůbec nevyhovuje. Je to hodne o samostudiu, kdyz se navic detem neustale seka pocitac, jako treba nam a i kdyz jsme tu meli odbornika na wifi, tak nam bylo vysvětleno, ze je sit pretizena a nic se s tim neda delat. Ja treba studuji na youtube latky z matiky, abych to mohla dceri vysvetlit. Posledne to byly mocniny, které jsem taky zapomnela a musela si je oživit. A co takova chemie, to byl taky orisek. A teď si vemte, ze to tem detem nema kdo vysvetlit, zvlast, kdyz vlada nedoporucuje se navstevovat. Co pak maji ty deti delat? My jsme dospeli a nejak si poradime, ale vzijte se do tech deti. Je mi jich fakt lito
@Nikisek99 píše:
Dobrý den mám problém s dcerou která chodí do 8.třídy, neustále je v posteli při distanční výuce.. Jak mám přesvědčit aby byla normálně u stolu. A je podle vás průměr 2,07 tedy 2,1 v pohodě či ne? Nemá žádnou 4 ani 5.
Ahoj, takovy průměr je naprosto v poradku. V tehle dobe znamky uz nevypovidaji o chytrosti. Musis brat ohled na to, ze mladsi generace pobira mnohem více informaci, nez my. Neni lepsi se ujistit, jestli ma psychiku v poradku? Tahle doba je strasne tezka, takze lezeni na posteli chapu. Mozna se ji odtut učí lepe. ![]()