Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nebyla jsem zastáncem techniky, ale kolem roku jsem dceři začala pouštět pohádky na noťasu. Nyní má 4,5r, kouká sem tam na pohádku, nebo tancuje u písniček.
Mobil ani tablet pro dítě nepodporuju. Tablet mě celkově nebere ![]()
@Manticora píše:
K dnešní době moderní technologie patří, děti je vidí všude, třeba ve školce u kluka mají interaktivní tabuli, takže je přirozené, že se o to děti zajímají. Tablet/telefon je dobrý sluha, ale špatný pán. Nemám nic proti tomu, když si syn (4,5) pustí na tabletu občas pohádku. Televizi u nás nepouštíme vůbec, na tabletu nejsou ty příšerný reklamy cílený na děti.
Samozřejmě je nutné dítě hlídat a nabízet mu i jiné způoby trávení volného času.
Dcerka má ráda Déčko - jakoukoliv výtvarku, kde něco vyrábí, kde se zpívá, tančí, atd. To mi nijak nevadí ![]()
Mám kamarádku se synem (3roky). Jsou hrozně nadšení, že umí písmena…no naučil se je neustálým civěním do mobilu, chtěl volat strejdovi, nnaučili ho mačkat daný písmeno a to se mu uložilo do hlavy. Umí pouštět písničky, dávat fotky ke kontaktům. Spoustu toho umí na tabletu.
Já jsem radši, když náš syn naloží dřevo na sánky a odvezeme ho do dřevníku. Číst se naučí tak jako tak. Nejsem příznivcem. Radši mu dám dřevěný puzzle než tabletový.
Osobně nevidím rozdíl mezi pouštěním pohádek na PC, televizi nebo tabletu, krom toho, že na PC/tabletu pustíte jen to, co chcete.
Podle mne záleží na tobě, jak si to uděláš, neházala bych zodpovědnost na děti.
My máme tablet, který se během školního roku používá jen pokud jedeme daleko v autě na pohádky, případně si ho tam mohou střídat s kamýnkem na hry.
Potom v momentech, když je sebou musím vzít ne trénink nebo mám klienta doma, což je tak jednou za 14 dní hodinu.
Pohádky máme na disku.
O prázdninách jsme na chatě a tam pouštíme na tabletu pohádky večer.
Víc nic.
Dětem je 3+6.
Uvidíme, jak to půjde dál. Ale myslím, že je krátkozraké u toho nechávat dítě libovolně dlouho, protože když to bude na přídel, tak pro dítě to bude zajímavější, jak někdo psal. To je podle mne nesmysl, většina dětí se na to chytně a nebudou k odtržení.
A argument, že je to všude kolem nás a že se to musí naučit ovládat. To se samozřejmě naučí za chvíli, kvůli tomu na tom nemusí trávit dvě hodiny denně, to mi přijde v tomhle věku opravdu dost.
Většinou tu máte všichni menší děti. Před rokem jsem si s tím taky ještě nedělala hlavu, ale jak se přehoupl osmý rok, tak už je prý velká a ve třídě už mají VŠICHNI telefon
.Zkusím ještě vydržet, v životě se ještě natalefonuje ![]()
@JaninkaŠv Dcera má telefon od 8 let, nevím, jak bych se s ní operativně domlouvala třeba na tréninky, kdyby ten mobil neměla ![]()
Telefon teda plánujeme dát od první třídy. Tablety dvě starší děti, 4 letý a skoro 6 letý mají, jsou na tom obden tak hodinu. když jim člověk zajistí dostatek pohybu, a dostatek času na normální hry tak mi to až tak nevadí.
@jenny.fields Tak asi nemám doma tu většinu dětí… jo třeba měsíc se jim od toho moc nechtělo, ale pak dostaly nové lego a tablet upadl v zapomnění
a berou ho prostě jen jako stejnou hračku, jak to lego vláčkodráhu nebo třeba auta.
@JaninkaŠv Syn má 9,5 let, dcera 7 let.Oba mají mobil, protože se oba nezávisle na sobě přesouvají samy pěšky do školy a ze školy a na kroužky. Musíme se s nimi domluvit nejen my, ale taky oni dva spolu.
Syn má půlroku nejjednodušší dotykáč za 1300,dcera má obyčejný tlačítkový telefon.Co se týče hraní, ve škole je to zakázané, i o přestávkách, do družiny ani jeden nechodí. Jediná možnost, kdy by mohl syn hrát bez mého vědomí, je volná hodina, kdy čeká na odpolední vyučování. Ale ať počítám, jak počítám, chodí na obědy a víc jak dvacet minut mu tak ani tak nezbyde.
Syn může hrát tolik, kolik si přečte knížky(kvalitní literatury, žádný Poseroutka, kde je tři čtvrtě stránky malovaný komix),maximálně však hodinu denně. V praxi to ale každý den tak nestíhá, protože závodně sportuje, obvykle čte a potom večer hraje půl hodiny.
Dcera může hrát maximálně půl hodiny, ale ji hry jako takové zatím nelákají.
Tato dohoda se synem platí krátce, zatím se ale ukazuje, že díky touze hrát na mobilu hru, jakou hrají kamarádi, začal víc číst a kvalitní literaturu
Uvidíme, jak to bude dál. Kdyby to bylo kontraproduktivní, zrušíme a vymyslíme něco jiného.
Máš pravdu, že většina uživatelek tu má malé děti. U tříleté dcery není problém, rozhoduju já, jak dlouho bude mít v ruce tablet. Většinou tam sleduje pohádky, které nemáme na DVD a které vyberu JÁ, sleduje je takovou dobu, kterou určím JÁ..Však víš, jak to myslím. Ty starší děti se už srovnávají s okolím a dávají příklad spolužáky, kteří mohou hrát více nebo přijdou domů, mají rodiče v práci a prý sedí na PC nebo tabletu několik hodin odpoledne(věřím tomu).
U těch větších dětí je důležitá argumentace, hodně si o všem povídat a nabídnout smysluplné trávení volného času.A co je nejdůležitější - jít vlastním příkladem. Těžko Ti bude nějaká argumentace, pokud např. u vás v rodině máte PC pořád ve spícím režimu, ale rodiče si k němu chodí v každé volné chvíli, např. mezi vařením, jinou prací, věnováním se dítěti. Těžko Ti bude nějaká argumentace, pokud má rodič telefon v ruce a hraje hru u TV, na záchodě, během rozhovoru s dítětem. Už když byly ty starší děti malé, tak jsme se dohodli, že u nás v rodině to tak nebude. A skutečně to dodržujeme. PC je vypnuté přes den, pokud se potřebujeme nutně podívat na maily, podívame se tabletem.PC zapínáme jen, když je potřeba odepsat nebo něco vyřídit. Na nezbytně nutnou dobu. Žádné brouzdání po FB nebo hrát nějaké hry.Na to máme my dospělí vyhrazený čas večer, když už jsou děti zalezlé v postelích nebo třeba ráno, když děti spí. Telefon ani tablet nemáme v ruce, když děláme něco jiného, když se navzájem bavíme, tak už vůbec ne. Pokud vyhledáváme informace, tak potom společně s dítětem a aby se dítě aktivně podílelo.
A pomalu děti v tomto věku seznamovat s tím, k čemu PC a internet opravdu slouží - základní programy, vyhledávání informací, komunikace pomocí emailu.Ne k bezprizornímu čučení na obrazovku, kde hraje nějaká hra.
Pokud dítě bude operovat s tím, jak to mají jinde, tak mě to prostě nezajímá. Zajímá mě jen, jak to funguje u nás, ne v jiných rodinách. Pravidla si stanovujeme my a hodláme je dodržovat.
Taky si myslím, že závislých dětí je dnes dost - a jsou to děti, které nečtou žádné knížky, neznají žádné strategické společenské hry.
@JaninkaŠv Uvidím, je fakt, že mám dítka ještě malá a telefon samozřejmě nemají, ale na druhou stranu, jelikož pracuju doma, tak ten můj je běžnou součástí i jejich života a oba mi někdy dělají sekretářku
buď donesou ještě zvonící, nebo zvednou a řeknou, že tam nejsem… starší už umí i zavolat, když je třeba, ale nemají pocit, že by to bylo něco extra, co nutně potřebují… jasně, je možný, že ve škole to začne být „nutnost“.
@Moise píše:
@j.a.n.i1 taky si myslím, že když se z toho nedělá taková věda, že to děti začnou brát jako součást života a nic zvláštního. Musí mít ale i jiné zajímavé podněty.
Pokud ale vidí, že se to doma furt řeší, jestli smí půl hodiny nebo hodinu, dělá se u toho humbuk, tak to samozřejmě dostane nádech něčeho zakázaného, tím pádem zajímavého a děti se můžou zjančit
Souhlasím. Nicméně k otázce zakladatelky - pokrok fakt nezastavíš. A s počítači si hráli i děti přes 10 i před 20 lety…
@jenny.fields píše:Uvidíme, jak to půjde dál. Ale myslím, že je krátkozraké u toho nechávat dítě libovolně dlouho, protože když to bude na přídel, tak pro dítě to bude zajímavější, jak někdo psal. To je podle mne nesmysl, většina dětí se na to chytně a nebudou k odtržení.
A argument, že je to všude kolem nás a že se to musí naučit ovládat. To se samozřejmě naučí za chvíli, kvůli tomu na tom nemusí trávit dvě hodiny denně, to mi přijde v tomhle věku opravdu dost.
Já to nemyslela tak, že bych u toho nechala dítě libovolně dlouho, jen bych z toho nedělala takovou vědu, aby to dítě vycítilo. Beru to stejně jak televizi, někdy si na ní nevzpomenou několik dní v kuse, někdy zas koukaj, když je venku ošklivě nebo jsou nemocní, celé dopoledne si hrajeme nebo čteme, tak po obědě koukaj na pohádku nebo hrajou hry. Chvíli, pak jdou dělat něco jiného. Viset na tom půl dne bych je taky nenechala, ale je to zas až takhle nebaví
@Manticora píše:
Osobně nevidím rozdíl mezi pouštěním pohádek na PC, televizi nebo tabletu, krom toho, že na PC/tabletu pustíte jen to, co chcete.
Jenže to je dost podstatné. My televizi z tohodle důvodu nemáme ani teď, natož aby jí pak mělo k dispozici dítě. Jednak opravdu nestojím o to, aby dítě koukalo na reklamy (a já taky ne), jednak je to pak i dost ztráta času a jednak mohu tak dítěti poskytnout i mnohem kvalitnější kousky než jen to, co dávají aktuálně v televizi ![]()
@JaninkaŠv kluk měl v prosinci 7 let..
U nás ve škole na začátku roku se učitelka před celou třídou zeptala, jeslti nutně někdo potřebuje, aby mělo dítě ve škole mobil.. Nikdo se nepřihlásil, každá maminka se ohédala po druhé…
takže unás ve škole děti mobil v první třídě namají.. co jsem byla ráda, protože v okolí děti mají- i ty co nepotřebují, aby se hlásily pracujícím rodičům..
Příští rok nevím.. osobně mě to přijde brzo.. když to tak vezmu, tak ani nevím, kde by jako volal
Sourozence ma malého, bratrance taky, babička je proti mobilů, ta by se sním nevybavovala, kdyby zavolal
Já jsem na mateřské, takže někde mi bokem nechodí ze školy..
Uvidíme za rok.. bohužle je pravda, že ve druhé třídě hodně dětí má.. Já jsem ráda, že zatím u nás takový tlak neni..
Co se týká tabletu to je horší- dostal ho teprve loni… v uvozovkách teda, a je fakt, teď začal u něho vysedávat víc, což jsem teda zatrhla.. ale je možné, že to bylo tím, že jsme 18 dní byli všichni doma, nemocní, zavření přes Vánoce..
Kdybych mohla vrátit čas, tak bych klukovi dovolila dívat se na pohádky, filmy a nebo sledovat jak hrají lidi hry- to je teď docela u dětí oblíbené, sledovat nějaké skákající panáky.. ale samotné hry bych na tablet nedávala.. Fakt, se ten návyk vypěstuje a pak člověk zbytečně musí zasahovat a s dítětem se dohadovat, že už je toho moc.. Naštěsí u nás jedou primitivní hry, ale co jsem viděla někteří první, druhá třída, tak mazec- střelba, krev, kopání, bouchání, zabíjení
Příspěvek upraven 08.01.16 v 21:58