Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@j.a.n.i1 já mám, prootže mají moje sestřenice na druhém konci republiky, moc se nevidíme, ale pár lidí v přátelích mám a teda někdy je to zajimavé… ![]()
ALe už mi nabídlo přátelství dvě děti - 10 let, s rodiny a to jsem nepotvrdila
@kvaček píše:
@Nimie tak víš co, každý to má jinak.. Navíc.. manžel taky dělá s počítačema, takže pak je těžko někomu říkat, proč tablet ne mobil.. Na druhou stranu, tablet doma je, leží na polici, che pohádku pustí se, chce se chvili podívat na panáky podívá se.. Já se taky podívám na film, využije se na cesty..
Když vidím, že u toho sedí dlouho, řeknu dost.. A jde dělat něco jiného..
Jediné nechci nikdy, aby to fakt bylo, že se bez tabletu ani nehne, a proto si hlídám, kolik času se che na něco dívat..Příspěvek upraven 08.01.16 v 23:14
Jasně, pokud ho vy třeba nějak využijete, je to fajn. Ale jinak úplně stejně přeci slouží i ten počítač a televize
asi to vychází i obecně z toho, že mi příjde absolutní nesmysl pořizovat věc se stejným účelem několikrát pakliže nemá nějakou větší výhodu a tím spíš mi asi i příjde nesmysl to podporovat v dítěti. Je spousta jiných technických zařízení, které věřím, že by dítě ocenilo, jenže když se rozhlédnu kolem sebe, tak každý druhý má dnes tablet. Že si s ním hraje maminka na mateřské, dejme tomu, ale že ho vidím v rukou tolika dětí… samozřejmě, je to jejich věc, ale můj názor to nezmění ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@kvaček Tak to já ho ani nemám… a zatím mi nechybí, v tomto ohledu jsem vývojově ustrnula na ICQ:
Jeee, hračička mého dětsví
no, taky bych tam ustrnula, ale všichni jsou odtud pryč
vlastně ani nevím, jak je to s podporou, jestli ho vůbec člověk rozjede dneska ![]()
@Nimie Jo, rozjede, celkem v pohodě… já to používám jako pracovní nástroj, vidím kdo je online a můžu hned psát. A jelikož jsou už všichni pryč, tak tam nikdo ani neruší a nezdržuje.
@Nimie tak já tam byla dvakrát, zase u něho nesedím ![]()
Ale tak víš jak, každý to má jinak. Někdo ho koupí, ví, že často cestuje, tak se děti chivlku podívají v autě a nebo výhoda do nemocncie, kdekoliv.. a nebo, když člověk potřebuje něco najít a manžel je na PC.
To zase nesouhlasím já s tím - na co.. takto bys mohla říct na co- Kávovar- když je konvice, na co, Soda Stream, když si můžem koupit bublinky ![]()
A zase já mám názor, že je jedno, jeslti má hlavu skloněnou nad mobilem, nebo hledí do PC, televize nebo tabletu- jde o ten čas co tam na tom je, a všeho má být s mírou..
Takové ty skloněné hlavy celý den se mi taky nelíbí- ale jak jsem psala neni to všude stejné
@j.a.n.i1 píše:
@Nimie Jo, rozjede, celkem v pohodě… já to používám jako pracovní nástroj, vidím kdo je online a můžu hned psát. A jelikož jsou už všichni pryč, tak tam nikdo ani neruší a nezdržuje.
Jo, to k práci jsou tyhle komunikátory supr, ale už je to staršího data no ![]()
@Nimie Vtip mě neurazí
U nás doma je techniky dost, „okna“ u nás ale nenajdeš. Já na pracovním notebooku je mít musím, ale manžel se jich nedotkl už hodně let
Pokud jde o YT, je to hodně věc důvěry mezi rodiči a dětmi. Dcera by správně ještě neměla mít dle věku svůj účet, dovolili jsme jí to, jsou k tomu důvody. Ona ví, že je lepší si tu důvěru nepokazit. Nový účet si zakládat v jejím věku nebude. Raději se snažíme maximálně učit děti počítačové gramotnosti, dnes už je to nezbytné. Je důležité, aby se včas naučily pohybovat v prostředí internetu, naučily se vyhledávat, třídit a selektovat informace. Učíme je i úskalí internetu, bezpečnosti ve virtuálním prostředí atd..
@kvaček píše:
@Nimie tak já tam byla dvakrát, zase u něho nesedím
Ale tak víš jak, každý to má jinak. Někdo ho koupí, ví, že často cestuje, tak se děti chivlku podívají v autě a nebo výhoda do nemocncie, kdekoliv.. a nebo, když člověk potřebuje něco najít a manžel je na PC.
Jasně no… však nečekám, že každého přesvědčím, spíš je problém v tom, že se nad tím spousta rodičů takhle nezamýšlí ![]()
@kvaček píše:
To zase nesouhlasím já s tím - na co.. takto bys mohla říct na co- Kávovar- když je konvice, na co, Soda Stream, když si můžem koupit bublinky
No však jsem psala, že vyjímku tvoří to, co přináší nějakou výhodu navíc
Kávovar doma nemáme, jelikož nepijeme kávu. A Soda Stream jsme pořídili až poté, co jsem si spočítala, že nás to ve výsledku jednak výjde levněji a jednak odpadne problém s nedopitými vodami, které se zbytečně vyhazují ![]()
@kvaček píše:
A zase já mám názor, že je jedno, jeslti má hlavu skloněnou nad mobilem, nebo hledí do PC, televize nebo tabletu- jde o ten čas co tam na tom je, a všeho má být s mírou..
Takové ty skloněné hlavy celý den se mi taky nelíbí- ale jak jsem psala neni to všude stejné
No, když půjdeme do detailů, tak mě to jedno není, jelikož ![]()
a) televizi a počítač má v dostatečné vzdálenosti od očí a u hraní/koukání má aspoň relativně zakřivenou hlavu, protože kouká před sebe, nikoliv pod sebe
b) počítač umožňuje dítě naučit, jak se správně sedí, a jak vůbec při práci používat svaly, aby se co nejméně unavovalo - obrovské procento dětí to neumí a při tom to stačí zafixovat už v mládí a pak jen udržovat
c) i obyčejný joystick rozvíjí motoriku lépe než ťukání na displeji ![]()
@bartsch píše:
@Nimie Vtip mě neurazíU nás doma je techniky dost, „okna“ u nás ale nenajdeš. Já na pracovním notebooku je mít musím, ale manžel se jich nedotkl už hodně let
Tak u nás zas nenajdeš jablka
věčné to boje ![]()
@bartsch píše:
Pokud jde o YT, je to hodně věc důvěry mezi rodiči a dětmi. Dcera by správně ještě neměla mít dle věku svůj účet, dovolili jsme jí to, jsou k tomu důvody. Ona ví, že je lepší si tu důvěru nepokazit. Nový účet si zakládat v jejím věku nebude. Raději se snažíme maximálně učit děti počítačové gramotnosti, dnes už je to nezbytné. Je důležité, aby se včas naučily pohybovat v prostředí internetu, naučily se vyhledávat, třídit a selektovat informace. Učíme je i úskalí internetu, bezpečnosti ve virtuálním prostředí atd..
To souhlasím
ale právě - je to věc důvěry, což je samozřejmě fajn, ale stále je to důvěra, nikoliv 100% funkční monitorovací nástroj
tím samozřejmě nechci říct, že tvoje dcera by si to musela zakládat, jen je to stejné, jako kdyby tam všechny ty programy byly a ty bys akorát důvěřovala, že si je dítě nepustí - je to fajn, ale s tou kontrolou to nemá moc společného ![]()
Tablet nemáme, počítač ano, ale používáme ho pouze s manželem. Máme dvě holčičky (9 a 5 let) a ani jedna PC nevyžaduje. Starší donedávna na PC nic neuměla, vše se naučila až ve škole, protože od třetí třídy mají informatiku. Naučila se to rychle. Chodí 3× týdně někdy i 4× týdně do gymnastiky, takže mají naštěstí jiné koníčky. O Vánocích jsem sice měla nutkání jim tablet koupit, ale, když to nevyžadují, tak proč jim ho zbytečně cpát. Snad příštím rokem ho pořídíme, ale zas tak moc se mi do toho nechce.
@Jana206 píše:
@JaninkaŠv Syn má 9,5 let, dcera 7 let.Oba mají mobil, protože se oba nezávisle na sobě přesouvají samy pěšky do školy a ze školy a na kroužky. Musíme se s nimi domluvit nejen my, ale taky oni dva spolu.
Syn má půlroku nejjednodušší dotykáč za 1300,dcera má obyčejný tlačítkový telefon.Co se týče hraní, ve škole je to zakázané, i o přestávkách, do družiny ani jeden nechodí. Jediná možnost, kdy by mohl syn hrát bez mého vědomí, je volná hodina, kdy čeká na odpolední vyučování. Ale ať počítám, jak počítám, chodí na obědy a víc jak dvacet minut mu tak ani tak nezbyde.Syn může hrát tolik, kolik si přečte knížky(kvalitní literatury, žádný Poseroutka, kde je tři čtvrtě stránky malovaný komix),maximálně však hodinu denně. V praxi to ale každý den tak nestíhá, protože závodně sportuje, obvykle čte a potom večer hraje půl hodiny.
Dcera může hrát maximálně půl hodiny, ale ji hry jako takové zatím nelákají.
Tato dohoda se synem platí krátce, zatím se ale ukazuje, že díky touze hrát na mobilu hru, jakou hrají kamarádi, začal víc číst a kvalitní literaturuUvidíme, jak to bude dál. Kdyby to bylo kontraproduktivní, zrušíme a vymyslíme něco jiného.
Máš pravdu, že většina uživatelek tu má malé děti. U tříleté dcery není problém, rozhoduju já, jak dlouho bude mít v ruce tablet. Většinou tam sleduje pohádky, které nemáme na DVD a které vyberu JÁ, sleduje je takovou dobu, kterou určím JÁ..Však víš, jak to myslím. Ty starší děti se už srovnávají s okolím a dávají příklad spolužáky, kteří mohou hrát více nebo přijdou domů, mají rodiče v práci a prý sedí na PC nebo tabletu několik hodin odpoledne(věřím tomu).
U těch větších dětí je důležitá argumentace, hodně si o všem povídat a nabídnout smysluplné trávení volného času.A co je nejdůležitější - jít vlastním příkladem. Těžko Ti bude nějaká argumentace, pokud např. u vás v rodině máte PC pořád ve spícím režimu, ale rodiče si k němu chodí v každé volné chvíli, např. mezi vařením, jinou prací, věnováním se dítěti. Těžko Ti bude nějaká argumentace, pokud má rodič telefon v ruce a hraje hru u TV, na záchodě, během rozhovoru s dítětem. Už když byly ty starší děti malé, tak jsme se dohodli, že u nás v rodině to tak nebude. A skutečně to dodržujeme. PC je vypnuté přes den, pokud se potřebujeme nutně podívat na maily, podívame se tabletem.PC zapínáme jen, když je potřeba odepsat nebo něco vyřídit. Na nezbytně nutnou dobu. Žádné brouzdání po FB nebo hrát nějaké hry.Na to máme my dospělí vyhrazený čas večer, když už jsou děti zalezlé v postelích nebo třeba ráno, když děti spí. Telefon ani tablet nemáme v ruce, když děláme něco jiného, když se navzájem bavíme, tak už vůbec ne. Pokud vyhledáváme informace, tak potom společně s dítětem a aby se dítě aktivně podílelo.
A pomalu děti v tomto věku seznamovat s tím, k čemu PC a internet opravdu slouží - základní programy, vyhledávání informací, komunikace pomocí emailu.Ne k bezprizornímu čučení na obrazovku, kde hraje nějaká hra.Pokud dítě bude operovat s tím, jak to mají jinde, tak mě to prostě nezajímá. Zajímá mě jen, jak to funguje u nás, ne v jiných rodinách. Pravidla si stanovujeme my a hodláme je dodržovat.
Taky si myslím, že závislých dětí je dnes dost - a jsou to děti, které nečtou žádné knížky, neznají žádné strategické společenské hry.
Krásný přístup, inspirující čtení příspěvku. Nechť Vám dlouho vydrží.
![]()
@karinka píše:
Tablet nemáme, počítač ano, ale používáme ho pouze s manželem. Máme dvě holčičky (9 a 5 let) a ani jedna PC nevyžaduje. Starší donedávna na PC nic neuměla, vše se naučila až ve škole, protože od třetí třídy mají informatiku. Naučila se to rychle. Chodí 3× týdně někdy i 4× týdně do gymnastiky, takže mají naštěstí jiné koníčky. O Vánocích jsem sice měla nutkání jim tablet koupit, ale, když to nevyžadují, tak proč jim ho zbytečně cpát. Snad příštím rokem ho pořídíme, ale zas tak moc se mi do toho nechce.
A můžu se zeptat na tvou motivaci koupit tablet? Nerýpu, zajímá mě to
9 leté dítě, zvlášť to které už na počítači něco málo umí, už by mohlo mít vlastní a v nejbližším budoucnu jej využije spíš než tablet ![]()
@karinka píše:
Tablet nemáme, počítač ano, ale používáme ho pouze s manželem. Máme dvě holčičky (9 a 5 let) a ani jedna PC nevyžaduje. Starší donedávna na PC nic neuměla, vše se naučila až ve škole, protože od třetí třídy mají informatiku. Naučila se to rychle. Chodí 3× týdně někdy i 4× týdně do gymnastiky, takže mají naštěstí jiné koníčky. O Vánocích jsem sice měla nutkání jim tablet koupit, ale, když to nevyžadují, tak proč jim ho zbytečně cpát. Snad příštím rokem ho pořídíme,ale zas tak moc se mi do toho nechce.
Jak se stane, že když ty tablet nepotřebuješ, děti ho nechtějí, tak že už dva roky přemýšlíš o tom, kdy jim ho už konečně vnutíš? ![]()
Nemáme tablet, jen ntb.
První „chytrý“ telefon jsem si pořídila teď k vánocům, a chvilkama toho i lituju.
Dítěti toto do ruky nepatří.
Má se nejdřív naučit číst, psát, počítat, dělat kotoul, a chodit ven.
A to, že to mají všichni není pro mě argument.¨
@Fjodorka píše:
Jak se stane, že když ty tablet nepotřebuješ, děti ho nechtějí, tak že už dva roky přemýšlíš o tom, kdy jim ho už konečně vnutíš?
Právě…