Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jeden bezvýznamný dotaz - proč do diskuze, která je zřejmě určena pro ženy, které by i v 50ti letech dítě chtěly chodíte odsuzovat starší matky? Proč si nezaložíte téma, např. Proč už nemít dítě po čtyřícítce a tam se můžete realizovat. Tady, i kdyby to nějakou starší ženu zajímalo, tak se nezeptá, protože to parádně schytá. Tolik moje připomínka. Ale klidně plivejte jedovaté sliny dál, třeba vám to uleví.
Ja si tak rikam, ze dokud je zena schopna prirozene otehotnet a dite donosit, tak je to jeji vec v kolika to je. Ja osobne jsem nechtela cekat dal, abych pak nemela vyssi riziko komplikaci, nebo ze mi s otehotnenim budou muset pomoct (teda doktori, chlap je jasnej
) a to je mi 31. Ale je to kazdeho volba..
@TMana píše:
Prvorodiček po 30 je mi líto. Po 40 je mi líto jejich dětí. K 50 se raději nebudu vyjadřovat.
To je zase hamotina, zejmena ta prvni cast.
@Pudloslava spíš je otázka jaké to bude pro to dítě. Vzhledem k tomu, že to znám z opačného pohledu (kamarádi mají poměrně staré rodiče), tak mi to připadá nejvíc nefér právě vůči dítěti. Dehonestovat to není potřeba, ale podporovat to je podle mě taky špatně.
@hananek píše:
Pokud se blizite padesatce nebo prechodu a chteli byste jeste dite, ptejte se…
Nechtěla.
@Nimie píše:
@Pudloslava spíš je otázka jaké to bude pro to dítě. Vzhledem k tomu, že to znám z opačného pohledu (kamarádi mají poměrně staré rodiče), tak mi to připadá nejvíc nefér právě vůči dítěti. Dehonestovat to není potřeba, ale podporovat to je podle mě taky špatně.
Souhlasím, že je to vůči dítěti nefér. Překvapivě málo lidí na to myslí.
Ja mam sousedku, ktera byla neplanovane dite, mama mela 44. Mluvi o tom moc hezky. Zadny problem v tom nevidi. To same jedna znama. Ja treba neznam nikoho „z te druhe strany“, kdo by si stezoval. Podporovat nepodporovat, lide jsou tak ruzni, ze zadny muster neexistuje a predevsim jsou svobodni, maji pravo si zit svuj zivot.
@Nimie píše:
Tak urcite to neni idealni, ale z moznosti nevhodnych zivotnich podminek, do kterych se ma dite narodit, je to celkem prkotina. Deti se rodi ve valkach, hladomorech, epidemiich… deti se rodi rodicum nezdravym, kouricim, chlastajicim, ci uplne blbym, deti se rodi rodicum chudym. kdyzdy ponetnialni rodic voli mezi svou touhou mit dite a realnym zhodnocenim prostredi pro dite a nastesti je to na nem, protoze kdyby to posuzovala komise pro poceti z emimina, tak bychom vymreli pomerne dosti brzy. Mit deti za kazdych podmitek je pouhy pud, ale zaroven taky zivotni sila. Je to to jedna z veci, ktera udrzuje dany druh v evolucnim boji.
@TMana píše:
Pravda = jedovatá slina. Ano, začínám si zvykat.
asi tu ještě krátce, takže brzy poznáš, že odlišný, nesluníčkový názor Tě zařadí do kategorie tzv.rypen a budeš nikým nevolenými přecitlivělými pseudoadminy vyhazována.Ti ovšem nechápou, že v diskusích občas padají názory odlišné
.
@Pudloslava píše:
Tak urcite to neni idealni, ale z moznosti nevhodnych zivotnich podminek, do kterych se ma dite narodit, je to celkem prkotina. Deti se rodi ve valkach, hladomorech, epidemiich… deti se rodi rodicum nezdravym, kouricim, chlastajicim, ci uplne blbym, deti se rodi rodicum chudym. kdyzdy ponetnialni rodic voli mezi svou touhou mit dite a realnym zhodnocenim prostredi pro dite a nastesti je to na nem, protoze kdyby to posuzovala komise pro poceti z emimina, tak bychom vymreli pomerne dosti brzy. Mit deti za kazdych podmitek je pouhy pud, ale zaroven taky zivotni sila. Je to to jedna z veci, ktera udrzuje dany druh v evolucnim boji.
Bezpochyby, akorát jsme v trochu jiné době. A zatímco tebou popsané situace si nevybíráme (a z rodičů, kterým se děti narodili třeba v době kdy já země hladověla osobně neznám nikoho, kdo by z toho byl zvlášť nadšený, tím spíš když mu to dítě kvůli tomu umřelo), tak rozhodnutí bylýt matkou v 50 je jaksi dobrovolné ![]()
P.S.: Když je to tak strašně důležité, proč je do 15 zakázán sex? Proč nerodí už 13tky jako jinde? ![]()
@Burj Chalifa píše:
asi tu ještě krátce, takže brzy poznáš, že odlišný, nesluníčkový názor Tě zařadí do kategorie tzv.rypen a budeš nikým nevolenými přecitlivělými pseudoadminy vyhazována.Ti ovšem nechápou, že v diskusích občas padají názory odlišné.
Ale no tak, tady vubec nejde o odlisne nazory v pripade teto osoby. Jde jen o to, ze si clovek ma udrzet nejakou uroven, nemluvim ani tom, kdyz se nazor opira o zcela stupidni argument, vlastne temer nulovy a je jen doprovazen nadavkou…kdyz uz jsme v tomhle tematu, byt ditetem, je mi teda mnohem milejsi matka sice stara, ale inteligetni, nez mlada, za kterou se musim jako dite stydet, sotva otevre usta ![]()
Dítě v 50 bych nechtěla. Mám svoje děti tzv. na startu z hnízda a začínám zase žít pro sebe. Těším se na vnoučata, ale starat se o prcka denodenně je něco jiného a to už se mi nechce. Zdravotně jsem na tom výborně, ale v tomto věku nikdo nemůže říct, co bude zítra. Dětem jsem dala podstatnou část z 25 let svého života, teď chci žít víc pro sebe a partnera, starat se o zdraví a vydělávat na důchod. Upřímně - kdybych potkala ženskou, která je v 50 těhotná, sympatie ani obdiv by to u mně nevzbudilo.
@Lenka_Hal píše:
Ale no tak, tady vubec nejde o odlisne nazory v pripade teto osoby. Jde jen o to, ze si clovek ma udrzet nejakou uroven, nemluvim ani tom, kdyz se nazor opira o zcela stupidni argument, vlastne temer nulovy a je jen doprovazen nadavkou…kdyz uz jsme v tomhle tematu, byt ditetem, je mi teda mnohem milejsi matka sice stara, ale inteligetni, nez mlada, za kterou se musim jako dite stydet, sotva otevre usta
Ono není potřeba stavět proti sobě dva extrémy. Ať si říká kdo chce, co chce, léta nikdo nevymaže a ta pravděpodobnost, že se s dítětem porozeným v 50 nedočkám možná ani jeho maturity, je mnohem větší, než v nižším věku.
@jednoslunicko píše:
Ono není potřeba stavět proti sobě dva extrémy. Ať si říká kdo chce, co chce, léta nikdo nevymaže a ta pravděpodobnost, že se s dítětem porozeným v 50 nedočkám možná ani jeho maturity, je mnohem větší, než v nižším věku.
K tímto jednoznačně souhlasím. Zvnějšku mohu v 50ti vypadat tak, že mě ty roky nikdo hádat nebude, mohu být svižná, sportovat, ale vnitřní orgány neošálím, tam ten věk a opotřebení prostě je a šance, že se dospělosti svého potomka nedožiju je mnohem větší než když bdue mít dítě v dřívějším věku.
Sama mám známé, které mají dítě v pozdějších věku (45 let - 48 let), samozřejmě mateřství nelitují, ale sami přiznávají, že jsou unavené, fyzicky i psychicky vyčerpané a bojí se budoucnosti, aby byly schopné děcka do jejich dospělosti dovést. Tento strach prý v těhotenství neměli, ale až jak děti potupně rostou.