Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že málokterá žena by chtěla dítě v 50. U mužů je to jinak, ti mají často s druhou manželkou děti v pozdním věku. Naše známá měla dítě v 47, ale to jen nedopatřením. Myslela, že už je v přechodu, takže neřešila, že se jí 4 měsíce nedostavila menstruace. Až když jí začalo růst břicho a cítila zvláštní pohyby v břiše, skočila si na gyndu a bum, dnes je jí 54 a má (díky bohu) zdravého, krásného, chytrého chlapečka, shodou náhod stejně starého, jak staré má dítě její první syn ![]()
@Nimie píše:P.S.: Když je to tak strašně důležité, proč je do 15 zakázán sex? Proč nerodí už 13tky jako jinde?
Asi ze to jeste nemaji v hlave srovnane, ne? Ale mas pravdu, ze logiku to nema, protoze jinak mentalne postizeni lide sex a deti mit mohou, jen jim je seberou, pokud se o ne nedokazi starat.
Příspěvek upraven 16.09.18 v 07:55
@Nimie píše:
Bezpochyby, akorát jsme v trochu jiné době. A zatímco tebou popsané situace si nevybíráme (a z rodičů, kterým se děti narodili třeba v době kdy já země hladověla osobně neznám nikoho, kdo by z toho byl zvlášť nadšený, tím spíš když mu to dítě kvůli tomu umřelo), tak rozhodnutí bylýt matkou v 50 je jaksi dobrovolnéP.S.: Když je to tak strašně důležité, proč je do 15 zakázán sex? Proč nerodí už 13tky jako jinde?
dite v dobe hladomoru a valky se narodi uplne stejne dobrovolne, rodicovsky pud prekona vsechny obavy, doufas, ze to bude dobre ..... na jednu stranu by bylo dobre nenechat se zmitat pudy, na stranu druhou, az nas prestanou ty pudy ovladat, nejspis vymreme.
@Pudloslava píše:
dite v dobe hladomoru a valky se narodi uplne stejne dobrovolne, rodicovsky pud prekona vsechny obavy, doufas, ze to bude dobre ..... na jednu stranu by bylo dobre nenechat se zmitat pudy, na stranu druhou, az nas prestanou ty pudy ovladat, nejspis vymreme.
Jak komu no ![]()
@Nimie píše:
Jak komu no
ti „nerozumni“ udrzi lidstvo nazivu v nepriznivych dobach. Zakladem preziti druhu je heterogenita - v kazdem ohledu. Tedka treba ty vypiplani jedinacci z dokonaleho rodinneho zazemi potahnou lidstvo kupredu v pokroku, ale az tu budeme mit nuklerni zimu, tak to proste z racionalnich duvodu zabali. A preziji neekde deti neprizpusobivych s klackama v rukach.
pri takovych uvahach je treba se ptat, zda preziti lidskeho druhu je hodnota sama o sobe.
@Pudloslava spíš mi šlo o tu dobrovolnost. Jasně, že se děti rodí, ale prostě to, že se mi narodí dítě a přijde válka nepovažuju tak úplně za ekvivalentně dobrovolné rozhodnutí jako když si někdo vzpomene, že by v 50 chtěl ještě mimino
hlavně tyhle úvahy paradoxně nejvíc stejně vznikají v době, kdy jsou podmínky suprové. V době války za mojí babičky by většinu ženských ani nenapadlo v 50ti uvažovat nad vlastníma dětma, protože situace je těžká, odrodila si svoje a musela do práce nebo se pomáhat starat o vnoučata.
@Nimie No já nevím,moje babička měla hodně sourozenců. Nejstarší ročník 1920,nejmladší 1943.
Její mamince bylo dost pres čtyřicet a byla válka.
@VitHan píše:
@Nimie No já nevím,moje babička měla hodně sourozenců. Nejstarší ročník 1920,nejmladší 1943.
Její mamince bylo dost pres čtyřicet a byla válka.
A taky nebyla antikoncepce a někde dokonce dával děti bůh.To se přece nedá srovnávat.Moje babička měla 10 dětí a poslední z nich ve 42 letech.Prostě to tak dřív bylo.Druhá měla 7 dětí a poslední z nich těsně před 40.
Mě je 50 teď a když si představím že bych měla rodit,tak se opotím.
Opakuji,dnešní doba kdy se maminky 18-20 odsuzují jako nerozumné a nezodpovědné a první dítě se často ženám rodí kolem 40 let a 50 leté ženy uvažují o tom že by rády ještě porodily,tak to mi nepřijde až tak normální.
@VitHan jo, moje taky, většina z nich je touhle dobou mrtvá, někteří umřeli právě jako malí za války. To co se snažím říct je, že myslet si, že ta novopečená maminka z toho byla nějak zvlášť odvařená se opravdu říct nedá. Děti se stejně rodí, ale že by si člověk řekl „však to je jedno“, tak to fakt není. Jsou vyděšené, naštvané, modlí se, aby všechno dobře dopadlo a aby ta hrůza co nejdřív skončila. Kolik lidí v té době zdrhalo kamkoliv jinam jen aby děti zachránili. To je opravdu naprosto nesrovnatelné se situací, kdy si 50 letá ženská jen tak řekne „hm, nemám co dělat, tak si pořídím mimčo, však tím aspoň zachráním lidstvo“
dobrovolnost obou kroků je totálně neporovnatelná a upřímně řečeno mě docela překvapuje, že to vůbec někdo může takhle srovnávat.
@Anna766 píše:
A taky nebyla antikoncepce a někde dokonce dával děti bůh.To se přece nedá srovnávat.Moje babička měla 10 dětí a poslední z nich ve 42 letech.Prostě to tak dřív bylo.Druhá měla 7 dětí a poslední z nich těsně před 40.
Opakuji,dnešní doba kdy se maminky 18-20 odsuzují jako nerozumné a nezodpovědné a první dítě se často ženám rodí kolem 40 let a 50 leté ženy uvažují o tom že by rády ještě porodily,tak to mi nepřijde až tak normální.
Zvracena doba… Ja porodila sve druhe dite ve 39 letech a uz to bylo na hrane ![]()
@srpen89 píše:
Zvracena doba… Ja porodila sve druhe dite ve 39 letech a uz to bylo na hrane
Souhlas. ![]()
@Anna766 píše: