Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
MÍCHANÉ TOFU (a la vajíčka)Ingredience receptu:
Pro 1 - 2 osoby: 1 cibule, 2-3 lžíce řepkového oleje, 200g tofu natural, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička římského kmínu (příp. obyčejný), 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sypkého lahůdkového droždí, 1 lžička citronové šťávy (není nutná), špetka pepře, 2-4 špetky soli (ideálně tzv. černé), 1 - 2 hrsti bylinek (petržel nebo pažitka).
Postup: Na pánvi rozehřejeme řepkový olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Tofu v misce nebo na prkénku rozmačkáme vidličkou a přihodíme k cibuli. Poté přidáme kurkumu, římský kmín a pečlivě promícháváme. Přidáme trochu citronové šťávy, sojovou omáčku, dvě polévkové lžíce lahůdkového droždí (to je důležité pro výsledný chuťový efekt), případně trochu citronové šťávy a podle chuti i pepř a sůl. Nakonec odstavíme z ohně, vsypeme bylinky a podáváme s opečeným chlebem.
TOFU HOUBOVÁ SMAŽENICE
Ingredience receptu:
Pro 2 osoby: 1 cibule, 2-3 lžíce rostlinného oleje, 200g čerstvých nebo mražených lesních hub, 200g tofu natural, sojová omáčka, sůl, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička římského (nebo běžného) kmínu, 2 lžíce sypkého (tzv. lahůdkového) droždí, 1 - 2 hrsti bylinek (petržel, pažitka apod.)
Postup: Na středním plameni rozehřejeme olej, zesklovatíme na něm na drobno nakrájenou cibulku, přidáme houby a dusíme (můžeme podlít trochou vody) pod pokličkou za občasného míchání, dokud nejsou houby měkké (cca 5 min.). Tofu pečlivě rozdrobíme a zamícháme k houbám. Přidáme lžíci sojové omáčky, kmín, kurkumu, pepř a sůl podle chuti. Poté vsypeme lahůdkové droždí, pečlivě promícháme, aby se spojily všechny chutě, odstavíme z ohně a nakonec zamícháme petržel či jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem.
Tofu na cibulce s kuř. masem
Cibule, kuřecí prsa, tofu, sójová omáčka, sůl, vegeta, koření dle chuti.
Na oleji spěníme cibulku nakrájenou nadrobno a přidáme kuř. prsa pokrájené na nudličky. Promíchat a dusit, dokud prsa nezískají bílou barvu, potom přidáme tofu nakrájené na kostky, sójovú omáčku, sůl, vegetu, korenie a dodusíme.
Omeleta z tofu po čínsku
Na 1 porci (1500 kJ) potřebujete: 100 g tofu natural, 2 vejce, pár stonků jarní cibulky, lžíci olivového oleje, 60 ml zeleninového vývaru, 1 lžíci omáčky hoisin, 1 stroužek česneku, 80 g zelených fazolek, 50 g rajčat, sůl a pepř.
Postup: Tofu ve větší míse rozmačkejte vidličkou, vmíchejte rozšlehaná vejce s nasekanou jarní cibulkou, přidejte pepř a sůl. V pánvi rozehřejte olej, směs z vajec a tofu do ní nalijte a po obou stranách omeletu asi 3–4 minuty opékejte do zlatova. Omeletu můžete uschovat v rozpálené troubě, aby nevystydla. Mezitím do hrnce nalijte vývar, přiveďte ho k varu, přidejte omáčku hoisin, prolisovaný česnek, nasekané fazolky a vše vařte asi 3 minuty. Když omáčka zhoustne, můžete ji dosolit a podávat spolu s omeletou a měsíčky rajčat.
Salát ze štíhlých nudlí s čerstvým salátem
Ingredience:
1 Šmakoun Štíhlé nudle 270g
200 g čerstvého špenátu
100 g šunky
1 středně velká cibule
1 malá lžička
1 malá lžička vinného balzamico octa
2 lžíce sójové omáčky
sůl, pepř
Postup přípravy:
Větší cibuli necháme změknout na kapce oleje. Štíhlé nudle prohřejeme v mikrovlnce, smícháme se šunkou a cibulí, přidáme 200 g čerstvého nakrájeného špenátu a zalijeme zálivkou (1 lžíce vinného balzamico octa, dle chuti několik kapek náhradního sladidla Kandisin, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř). Výborný salát, vhodný jak teplý, tak za studena.
Šmakoun štíhlé nudle s krůtím masem
Suroviny: Štíhlé Nudle 1×
Krůtí prsa 250 g
Cibule 1 ks
Paprika 1ks
Olivový olej 1 lžíce
Grilovací koření
Hovězí nebo kuřecí bujon 2 dcl
Postup:
Na pánvičce osmahneme na oleji na jemno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené krůtí maso, okořeníme, orestujeme a přidáme nakrájené mandle a papriku. Zalijeme bujónem a cca 20min podusíme. Poté přidáme Štíhlé Nudle, promícháme a ještě cca 10 min podusíme.
Šmakoun Čína
Suroviny: Šmakoun Štíhlé Nudle 1×
Kuřecí prsa 300 g
Cibule 3 ks
Zeleninová směs na Čínu 2ks
Olivový olej 2 lžíce
Koření na Čínu
Sójová omáčka
Postup:
Na oleji osmahneme na jemno nakrájené dvě cibulky, přidáme nakrájená kuřecí prsa, okořeníme. Poté přidáme dvě balení zeleniny, jednu nakrájenou cibulku a podusíme. Dochutíme sójovou omáčkou a přidáme Šmakoun Štíhlé Nudle.
Tak milé kuchařinky
, zde máte něco málo pro inspiraci. Mně osobně chutnají a doufám, že i vám některé z těchto receptů zachutná
.
Zdar k štíhlé linii
![]()
@dadodi Děkuju,děkuju, děkuju nastotisíckrát!!
Uáá, to si zas užiju vařeníčka…
A teď mažu vyzkoumat názory široké veřejnosti na dění v Ukrajině.
@sirikit tak Vás dočítám a omlouvám se, ale souhlasím se sofiinouvobou. Asi taky rychle čtu a mé myšlenkové pochody jsou divné. Poslední dobou ě to tu nebaví. Přijde mi, že jste si tu udělali kartel a je těžké vám v něčem oporovat. Přeci ta stránka tu je proto, aby se dikutovalo… Škoda
![]()
@Bibiana1 přesně tak dochucovadla - kečup, protlak, cibule apod i v BD. Nebála bych se dát kečup nebo trošku protlaku na pizzu ![]()
@rehe Ahojky. Prosimte a ty krabi tycinky…tam ty skroby nevadi??? Mam pocit, ze tam bude sacharidu asi dost…nebo ne? Ja fakt nevim. Ja je normalne taky jim, i kdyz je to jen odpad z ryb:))) Pritel tady vzdycky vali oci, jak takovou vec muzu jist:))) Ze to je fakt humus…ale ted nevim, zda toto v te diete mit…
@dadodi Kde se sezene ten smakoun a tofu? To asi v beznem obchode nemaji, co? Ja budu az do konce diety na tvarohu, vejcich a kureti ![]()
Není zač a ještě něco málo:
ranní omeleta
Suroviny
200g Smacker Steak
1 malá cuketa
2 bílky
1 lžíce psyllia
pažitka
V misce vyšlehám bílky a přidám nastrouhaného Smackera, cuketu, psyllium a osolím. Směs rozetřu na teflonovou pánev a pomalu smažím z obou stran. Hotovou omeletu posypu pažitkou, smotám a podávám se zeleninou. Vynikající zdroj bílkovin na snídani, svačinu či večeři.
Placičky s brokolicíSuroviny
700g Smacker Steak
300g brokolice
2 cibule
1 celé vejce
sůl, pepř česnek, kmín
majoránka
Očistím, nakrájím a dám vařit na dvě minutky brokolici. Smacker plátky pomelu na masovém mlýnku spolu s cibulí a postupně přidávám i vychladlou brokolici. Namletou směs v míse smíchám s vejcem a kořením. Ze vzniklé hmoty tvořím v dlaních kuličky, které na plechu vytvaruji do placiček. Peču na pečícím papíru 45 minut na 180 stupňů.
Podávám s bramborem nebo jen tak se zeleninou. Výborné jsou i studené druhý den. Z uvedeného množství surovin jsem udělala 40 placiček.
Okurkové soudečkySuroviny
150g Smacker Steak
1 velká okurka
mrkev červená paprika česnek
Okurku nakrájím na špalíčky a vydlabu vnitřek. Náplň si připravím z nastrouhaného Smacker Steaku, mrkve a papriky. Dochutím česnekovou pastou se solí. Okurkové soudky naplním a nechám chvíli odležet v lednici. Vynikající jako dezert.
Plněné paprikySuroviny
250g Smacker Steak
3 papriky
3 vaječné bílky
cibule
bulharské koření česnek
dýně Hokkaidó
Připravím si náplň na naplnění paprik. Smacker Steak nastrouhám na hrubém struhadle, smíchám s vyšlehanými bílky, cibulkou a okořením. Papriky očistím a směsí naplním vzniklé mističky. Zapékám v troubě 40minut při 180ti stupních. Jako přílohu jsem zvolila pečenou dýni Hokkaidó.
Salát z rukoly a Šmakouna
Suroviny:
Ledový salát 1/2
Sáček rukoly 1/2 Šmakoun hovězí 50 g
Eidam 30% 50 g
Strouhaný parmazán 1 lžíce
Chilli papričky na dochucení a ozdobení
Grilovací koření
Lžička olivového oleje
Postup:
Protein steak Šmakoun nakrájíme na kostičky, lehce osmahneme na pánvičce na lžičce olivového oleje a okořeníme grilovacím kořením. Do mísy dáme nakrájený ledový salát a rukolu, přidáme z pánvičky protein steak, na kostičky nakrájený sýr. Posypeme parmezánem a ozdobíme chilli papričkami.
pozn.:
Rukola nejenže výborně chutná, ale je i zdraví prospěšná. Konzumací této bylinky zásobujeme tělo zejména vitamínem C a beta karotenem. Má také pozitivní vliv na čistotu krve a jater, posiluje imunitu a pomáhá zahánět únavu.
Fitness salát s Mexico Šmakounem
Suroviny:
Ledový salát 1/2
Okurek 1/2
Cherry rajčátka 10 ks
Cottage nebo mozzarela light 100 g Šmakoun Mexico 1/2 g
Bazalka
Bylinková podravka
Olivový olej
Postup:
Zeleninu nakrájíme, dáme do mísy, přidáme nakrájený sýr a Šmakoun Mexiko. Dochutíme bazalkou a bylinkovou podravkou, olivovým olejem a promícháme. Šmakoun můžete dát i celé balení - podle toho, pro kolik porcí a jaký chcete mít příjem bílkovin.
@JaniceB píše:
@dadodi Kde se sezene ten smakoun a tofu? To asi v beznem obchode nemaji, co? Ja budu az do konce diety na tvarohu, vejcich a kureti
nevím co považuješ za běžný obchod, ale v bille, tescu nebo v kauflandu, a hlavně ve zdravé výživě koupíš všechny tyto suroviny ![]()
@Helen77 píše:..to je divné, že mě to nepřekvapilo? Bylo mi jasné, že to máte stejně nastavené, já zase souhlasím se Sirikitkou. A přece kvůli tomu jsme tady, abychom diskutovaly. Takže holky klídek a věnujme se radši našim virtuálním štíhlým postavám.
@sirikit tak Vás dočítám a omlouvám se, ale souhlasím se sofiinouvobou. Asi taky rychle čtu a mé myšlenkové pochody jsou divné. Poslední dobou ě to tu nebaví. Přijde mi, že jste si tu udělali kartel a je těžké vám v něčem oporovat. Přeci ta stránka tu je proto, aby se dikutovalo… Škoda![]()
@JaniceB Kupuji si ty jakože lepší krabí tyčinky, ale myslím, že je to stejně jedno. Sacharidy tam jsou určitě, ale sacharidy jsou i v tvarohu prostě všude. Ty tyčky mám tak na 2×, tak snad tím nic neporušuji, no nevím
Koukala jsem se do Dukana a ten je doporučuje, ![]()
@Bibiana1 ..já vím, že mám být asi v klidu, ale bojím se…víš jak ![]()
Začala jsem 10.2.2014 75,6kg, 4 BD, potom jsem střídala 1/1, ale nešlo mi to dolů, tak jsem dle rady Dukana najela na 3BD/1ZD, teď jedu už zase 1/1, ale letí mi to dolů poslední týden opravdu rychle. Tak Sirikitka i ostatní již psaly, že se nemám nervovat, že jsou to ty váhové skoky?
@JaniceB šmakouna a tofu koupíš v Kauflandu, Tescu, Bille a nevím kde ještě a samozřejmě ve zdravých výživách. Krabí tyčinky sice Dukan doporučuje, jen si myslím, že má na mysli fakt kousky krabího masa, takže já je nyní nejím. Ale nemyslím, že je to až takový hřích ![]()
@JaniceB píše:
@dadodi Kde se sezene ten smakoun a tofu? To asi v beznem obchode nemaji, co? Ja budu az do konce diety na tvarohu, vejcich a kureti
Neboj. Ja vcera uplne v pohode ve zdrave vyzive.