Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jak tak vidim tak vsechny rodite docela brzo. Ja jsem 24tt s dvouvajecnymi dvojcaty a TP mam v lednu, ale jak to tady vidim, tak to bude asi darecek pod stromek. Docela se bojim toho porodu…jsem prvorodicka a nevim jak se mam psychicky pripravit.
@Včelička992 Já měla termín 8.1. a narodili se 19.12. a 24.12. jsem jela domů ![]()
@mmag píše:
@Včelička992 Já měla termín 8.1. a narodili se 19.12. a 24.12. jsem jela domů
Juuuu, to ja mam TP podle menstruace 20.1, ale tak nejak to stejne nevychazi. U me vychazi 38tt v tydnu kdy je silvestr a tady holky rodi v 37tt atd. Tak nevim teda ![]()
@Včelička992 to je dobrý jak na to má každý odlišný pohled…já naopak strašně obdivuju, kam to holky až dotáhly ![]()
@Liškamyš píše:
@Včelička992 to je dobrý jak na to má každý odlišný pohled…já naopak strašně obdivuju, kam to holky až dotáhly
No ja prave nevim vubec co mam ocekavat, protoze jak to tady ctu tak asi ten prumer porodu dvojcat je cca 37tt az 38tt bezne. To je ale skoro o mesic drive ne?
Mame treba nejake tipy co bude pro me stemi dvojcatky neposradatelne? Jakou vecicku treba jeste poridit? Mam zatim jenom obleceni a vubec nevim co kupovat
@Včelička992 o měsíc dříve? dvojčata se nechávají do 38.TT. Takže našich 38+6 bylo az az. Holky jsou donosene, váha stoupá. V pondělí jdeme domů ![]()
@Včelička992
Já teď začínám 28tt..TP 30.12 a doufám, že na Vánoce budeme vsichni v pořádku doma..
@Včelička992 píše:Říká se, že každé dítě navíc zkracuje těhotenství o měsíc. U nás to vyšlo přesně na 36+0
No ja prave nevim vubec co mam ocekavat, protoze jak to tady ctu tak asi ten prumer porodu dvojcat je cca 37tt az 38tt bezne. To je ale skoro o mesic drive ne?
@Kajkaa85 píše:
@Včelička992
A koupila bych kojící polštář pro dvojčata.
Nechci malovat četa na zeď, ale zrovna kojení u dvojčat je ještě větší boj než u jednoho dítěte. Právě protože se děti rodí menší a slabší. A třeba to déle trvá, než se dostanou na jeden pokoj s mámou a zkoušení přikládání jednou denně to pak už nemusí nějak zachránit. Spíš si možná dopředu vybrat nějakou odsávačku a případně si na ni rezervovat peníze, pokud bude potřeba, nová elektrická stojí klidně i čtyři tisíce.
@šerifka píše: Říká se, že každé dítě navíc zkracuje těhotenství o měsíc. U nás to vyšlo přesně na 36+0A ještě jedna statistika (tři roky stará, kdy to manžel někde našel, ale pochybuju, že se to nějak razantně změnilo) - průměrná váha při mono-porodu je 3,5 kg, u dvojčat je to 2,5 kg.
Tak treba takove informace mi doktorka nerekla. Proste porad mi tam vychazi dle menstruace a dle utz ten leden coz jako jak pocitam tak to nejak nevychazi. Nevim scim pripadne pocitat a jak moc dopredu byt pripravena.
@Včelička992 píše:
Tak treba takove informace mi doktorka nerekla. Proste porad mi tam vychazi dle menstruace a dle utz ten leden coz jako jak pocitam tak to nejak nevychazi. Nevim scim pripadne pocitat a jak moc dopredu byt pripravena.
Pro ilustraci můj příběh ve zkratce - celé těhotenství bez větších problémů, až do konce sedmého měsíce jsem pracovala - částečně z domova, užila jsem si v dobré kondici i velký rozlučkový koncert mé kapely (byly to tedy lístky k sezení;-) takže kromě velké únavy docela v pohodě.
Pak jsem si dobrala zbylou dovolenou, což s Vánocemi dalo skoro celý prosinec, a bylo dobře, že to tak vyšlo, protože jsem byla už dost unavená. U dvojčat nedělají doktoři problém s nechopenkou už asi od pátého měsíce a kdybych neměla tu práci, jakou jsem měla, možná bych na ní taky skončila.
No a pak už byl čas nástupu na mateřskou, pobyla jsem na ní pár dní, v 32+6 jsem šla na týdenní kontrolu do nemocnice a to včetně CTG monitoru a už jsem z ní v 3v1 nevyšla. Tři týdny jsem ležela na rizikovce, denně monitor, dvakrát týdně ultrazvuk, z počátku mi ještě vyhrožovali kortikoidy, no právě v 36+0 jsem si zašla na snídani, pak na monitor, doktorka se koukla na výsledky, řekla, že to musí ještě zkonzultovat s kolegyní, ale že dneska půjdu na císaře. No a ještě před polednem se tak i stalo. Děti i já jsme putovali na JIP, každý ale na tu svou. Týden jsem je jen navštěvovala, další týden už jsme byli spolu na intermediálu a pak už nás propustili domů.
Zkrátka, buď připravena na to, že konec těhotenství můžeš strávit i v nemocnici a může to trvat delší dobu a přijít dřív než si myslíš. A i pokud budeš doma, budeš možná i hodně moc unavená. Takže raději neodkládat. V mém případě postýlky, praní prádla, co jsem měla půjčené ně děti apod, musela nakonec udělat moje máma. Říkala jsem si termín konec února, to je dost času a ouha, ještě před půlkou ledna jsem skončila v nemocnici.
@Veronika_Praha jen občas mám moc nalito a pak je to boj, který slyší celá porodnice