Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Bluesky píše:Aluška píše: …kde se da koupit kokosovy olej?Třeba tady /> 1adbf14fe98e342ec8020dc654db
Okrem toho, ktorý sem dala Bluesky (je úžasný, ale najradšej ho jem samotný
), používam tento kokosovo - palmový tuk http://www.planetafood.sk/…uct_info.php?…
Je to česká firma, takže sa bude dať kúpiť aj u vás ![]()
Korvapuusti - díky moc za všechny rady. To aloe by mělo být pravé. Mám ho od mamky (odnožku, která se už od té doby rozrostla v několik pořádných samostatných rostlin) a té ho dala jedna lékárnice (i s květináčem) s tím, že je pravé. Teda ta kyselina askorbová, jak píšeš, dokáže potrápit - tak to jsem nakonec ráda, že mám čerstvou šťávu.
Andrea
Miquel a Limano - dík za zkušenosti. Já mám také jeěště nějaké zbytky Missivy a přemýšlela jsem, jestli mám ještě doobjednat nebo už ne. Také mi vadí, že její složení, i když je EŠV, asi není úplně vpořádku (ale moc tomu složení nerozumím a celkem bych i ráda věděla, co v ní není dobré, a jestli se to týká všech jejich složek nebo jen některých - kdyby šlo jen o některé složky, třeba by se to dalo kombinovat s něčím jiným). Prala jsem v ní asi půl až třičtvrtě roku (kombinace všech složek + namáčení + předepírání…) a řekla bych, že to celkem šlo (prádlo fakt nehrublo a vonělo mi příjemně). Trošku mě však pozlobila na podzim po přestěhování, ale to bylo způsobeno nejspíš tvrdší vodou a tímpádem asi i jiným dávkováním (nevím však jistě - protože jsem pak začala zkoušet Ecover).
Andrea
miquel píše: … sliz… já jsem ty poměry surovin hodně zkoušela a nejlíp mi pere výše uvedený, myslím že hodně záleží na tom jak má kdo tvrdou vodu, proto je asi každý spokojený s něčím jiným…:
Naprosto souhlasím a mám tu pro nás všechny jeden tip. Možná by stálo za to, kdbychom pokaždé u toho „našeho slizu“ uvedli orientačně v jaké vodě pereme, třeba by to bylo pro ostatní pomůckou - hlavně pro ty, kdo ten svůj sliz teprve hledají.
Andrea
korvapuusti píše:
prosim te, jak koupes sve dite v tom jedlem skrobu? Ja mam doma atopika/exematika a vzdy patram po novym zpusobech setrneho osetreni pokozky.
V trošce studené vody rozmíchám 1-2polévkové lžice solamylu či naturamylu a zaleji 1l vroucí vody, nechám chvilku povařit než to zahoustne. Přiliji do vaničky.
Otruby a vločky jsem zatím nezkoušela, škrob nám zabírá a je to jednodušší.
Když má rudý zadeček, nebo se jí objeví rudé fleky (asi ekzém) na nohou přidávám do koupání ještě kromě škrobu vývar z měsíčku. Řepík taky není špatný, ale měsíček nám zabírá lépe.
Alusko zabírá to na kožní vyrážky, zklidňuje to pokožku.Doporučuje se u dětí s atopickým ekzémem (to se nás naštěstí netýká), ale já ekzém občas mívám a malá od roka měla občas ekzém na stehýnkách. Teď to má v klidu (zaklepávám na dřevo), takže koupu normálně v oleji.
Aquanelo , zadna sranda s tou ureou
![]()
je pravda, ze na zadnou 100% prirodni kosmetiku s ureou odkaz nemam, ale vazne se to v kosmetickem prumyslu pouziva - a vzhledem k puvodu mocoviny, proc ne treba i v prirodni kosmetice ![]()
treba tady
: http://www.frei-hautpflege.de/…us_sc.0.html?…
Aluško teda to je sajrajt - co všechno se vejde do jednoho krému:
Aqua (Wasser)
Ethylhexyl Stearate (Oktylstearat)
Caprylic/Capric Triglyceride (Neutralöl)
Urea (Harnstoff)
Glycerin (Glyzerin)
Cetearyl Ethylhexanoate (den Bürzeldrüsenölen entsprechender Wachsester)
Cetearyl Alcohol (Cetyl-Stearylalkohol)
Glyceryl Stearate (Glycerylstearat)
Sodium Stearoyl Glutamate (Emulgator auf Aminosäurebasis)
Sodium Lactate (Na-Salz der Milchsäure)
Borago Officinalis Oil (Borretschöl)
Panthenol (Provitamin B5)
Niacinamide (Vitamin B3)
Tocopheryl Acetate (Vitamin E)
Phenoxyethanol (Phenoxyethanol)
Carbomer (Polyacrylsäure)
Lactic Acid (Milchsäure)
Ceramide 3 (Hautlipid)
Ceramide 6 II (Hautlipid)
Ceramide 1 (Hautlipid)
Phytosphingosine (pflanzliches Lipid)
Cholesterol (hauteigener Fettkörper)
Sodium Lauroyl Lactylate (Emulgator auf Milchsäurebasis)
Xanthan Gum (Polysaccharid)
Tetrasodium Iminodisuccinate (Chelatbildner)
Methylisothiazolinone (Isothiazolinonderivat)
BHT (BHT)
Triacetin (pH-Stabilisator)
a ještě to má test „sehr gut“
Fakt bomba! ![]()
Lucka, na výrobu používám mýdlo na praní Palma kokos, zkoušela jsem i jiný tohle mi vyhovuje
, skladuju ho v 5l kanistrech od kojenecký vody, 12 l mi vydrží asi na měsíc a půl , myslím že delším skladovámím se taky „nezkazí“ ![]()
Andya, vodu máme docela tvrdou, nikdy jsem nezkoumala na vodárnách kolik je to číslo
, ale konvici bych mohla vyvářet každý třetí den
jinak kromě Missivy jsem zkoušela i Ecover, ten se mi zdá že pere líp a navíc si ho můžu koupit za rohem ve zdravý výživě a teď mám i Qualt Excel ten teda pere dobře jen teda nevím jestli je eco když jim teď nevyšel ten test v MF
teď se chystám na Don gemini jsem zvědavá jak dopadne ![]()
Aluško, s tím olivovým mýdlem jsi mě nahlodala , našla jsem si ten návod zdá se to snadný až na ten louh
ten se nedá ohřát když schladne ?
používaš to mýdlo jen na mytí nebo i na praní
Ahoj, v sobotu koupil můj muž ve zdravé výživě novu (alespoň pro nás) obilovinu - kamut Já teda dost nerada experimentuju, ale můj muž je naopak nadšenec do všeho nového a zdravého. A v tomto případě trefil do černého. Dali jsme si to jako přílohu ke kuřeti, bylo to výborné. Sice se to vaří skoro hodinu, ale chutná to jako kukuřice a dá se to jíst i za studena. Malá to s radostí baští a už se i naučila nové slovíčko. Jen škoda, že kdo to nezná, tak jí nerozumí.
Jo, a díky za recepty. Určitě brzy vyzkouším.
Kamut
Nejstarší druh pšenice zvaný Kamut (staroegyptsky „duše země") byl znovuobjeven r.1948 v hrobce egyptského Daskare. Mack Quin nalezené vzorky zrn v r.1977 rozmnožil a po r. 1989 se začalo s pekařskými pokusy ve mlýně KIANEK, Retz Horního Rakouska.
Vysoce biologicky hodnotná nažloutlá mouka s ořechovou příchutí je opět lehce stravitelná, bohatá na vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a samozřejmě selenu, zinku a hořčíku. Nejnovější studie (prof.Petr AF ČZU Praha) klinicky prověřily, že kamut nejen nezpůsobuje alergii na pšeničný lepek, ale je zcela přijatelný i pro již postižené pacienty s celiakií, přestože obsah gluteninu je velice vysoký tak z dosud neznámých důvodů nevykazuje žádnou alergicitu. Tím by se tento druh pšenice stal plnohodnotnou náhradou pšenice seté pro milióny alergiků na pšeničný lepek.
miquel: díky za vysvětlení. Ještě mám otázku na to mýdlo Palma kokos, jestli je běžně dostupné v marketech. Jsem z malého města, tak mám omezené možnosti dostupnosti, leda internet.
Aquanelo , treba to nejsou vsechno takove sajrajty
… ne kazda chemie je hned spatna … ale verim, ze dost z toho seznamu neni uplne prima
… ale jeste k te mocovine, mne by v necem prirodnejsim nevadila, verim, ze ma dobre ucinky na kuzi ![]()
miquel - nejsem si jista, jestli jde louh ohrat, on je teply diky te reakci s vodou - tj. nezahriva se, ale uvolnuje teplo … jestli to jde pak po vychladnuti ohrat klasickym zpusobem nevim, asi jo, ale bala bych se, ze bude dost nejakych vyparu nebo tak … ale nejsem chemik, mozna to neni zadny problem a sup s tim na plotnu ![]()
kamut zni moc zajimave …ze bysme jednou nebyli takovi konzervativci a zkusili neco noveho?? … ![]()
Quinoa - tu můžu opravdu jen doporučit, moc mi chutná, bohužel když jsme ji dvakrát zkoušeli dát Emě, obnovily se jí asi dvě ekzémový ložiska- čert ví, čím to ve skutečnosti bylo, ale časově to tak nějak odpovídalo tomuhle. Takže ještě pár měsíců počkáme a začnem zkoušet znovu, třeba se něco změnilo, byla bych moc ráda, je to výborná věc! Jo, a mají (nebo aspoň mívali) ji v dm.
Kamut - my zatím měli jen nějaké těstoviny z výprodeje
a tak nějak normálka. Samotnej kamut jsem nezkoušela, ale asi brzo vyzkouším, nalákaly jste mě. A ta historie je zajímavá, to jsem netušila…
Mýdla - řekla bych čím přírodnější, tím lepší (to je ale objev, co…), jen jsem tím chtěla říct, že jsem kdysi zaznamenala ve spoustě mýdel EDTA, o čemž už ani nevím, co to je, jen že to má být nějakej fujtajbl, co se navíc špatně odbourává. Takže já mám Lanzu a Omino (nedělám si o nich zas tak velký iluze, ale aspoň tohle v nich není psané), ve kterých jsem to nenašla, ale už si začínám brousit zuby, no, spíš struhadlo
na nějaké to úplně přírodní mýdlo, tak snad se brzy odhodlám.
Zeolity - kdysi jsem o nich našla to co Katy, proto mě dost zarazilo, když jsem pak viděla složení toho změkčovadla, ale asi se pokusím najít si ještě něco znovu- to info od Aquanely bylo zajímavý, tak by mě fakt zajímalo, kde je pravda…
Lucko, já to mýdlo kupuju v normální drogérce, sodu taky, tyhle suroviny v supermarketech moc nemívají
, tam jsem vyděla snad jedině Lanzu , ale z ní jde sliz taky udělat a pere taky dobře
Aluško, aha to začíná být větší alchimie než se zdálo
, takže to jako uděláš ten louh a pak podle toho jak chladne tak se snažíš ohřát ten olej
tý brďo to bude sranda ![]()
At Ajule: moc diky za ten navod na skrobovou lazen. Vyzkousim ji. Zatim jsem zkousela jen ovesny sliz, ale asi jsem to nejak zblbla a maly se chudak koupal v necem, co vypadalo jako vana zvratku
![]()
At EvaM: to jsi mi teda s tou quinoou na:,–(ila brouka do hlavy. Ja ji davam malemu snad od roka a moc mu chutna. Ale je fakt, ze porad exemujem. Jedna lecitelka mi rekla, ze „citi“, ze mu dela spatne nejaky druh bilkoviny (muze byt i v rostlinne strave) a ze az na to prijdem, ze se mu hodne ulevi. Krucis, ze by to byla ta bozska quinoa?
Ma ji na veceri jako kasi temer kazdy den.
At urea pridava se i do mleka a kremu znacky Excipial, ktere jsou prave urceny pro exematiky a lidi se suchou pokozkou. Vaze totiz vodu. Musi se ale pouzivat jen omezenou dobu, protoze se muze ukladat v tele a delat skodu. ![]()
At Sedire: tu Quinou jsi nasla spravne. Jen ji musis docela dlouho pred varenim proplachovat pod tekouci studenou vodou, protoze na tech seminkach je nejaka latka (bohuzel si nepamatuji jaka), ktera se musi smyt, aby se quinoa dobre uvarila a nechutnala horce. Ta latka ty seminka jakoby chrani a impregnuje proti spatnym podminkam a skudcum.
K tomu fenyklu (omlouvam se ostatnim maminam, ze se to tady trosku zvrhlo ve varici krouzek).........vse zalezi na kvalite suroviny. Pokud koupis fenykl „dobry“ a cerstvy, da se jen tak na tenoucko nakrouhat do salatu a chutna vytecne nasladle po anyzu (pokud je ale anyz tva parketa). Hlavne to „srdicko“ uvnitr je vyborne. Ta nejsvrchnejsi vrstva je vetsinou, povadla, potlucena, tak ji vyhazuji (pri cene fenyklu je to ovsem trochu luxus). Podobne je spatne pouzitelny ten rapik, ktery z te bulvy roste. Je vetsinou taky hodne drevnaty a suchy (takze taky vyhazuji).
Oj, jake by to bylo, kdybych bydlela v Italii a fenykl mela denne cerstvy primo z trhu.) Ale k tomu receptu.......
Asi nejjednodussi je ho nakrajet na male kosticky s bramborem a mrkvi a na olivovem oleji tak 15-20 minut podusit. Taky se da pect v troube. Rozctvrtis celou bulvu, polijes opet olivovym olejem, posolis, pocitronujes a nechas upect az domekka. Pokud se ti tento recept povede, fenykl je v tomto stavu podle me uplne nejlepsi. Memu prdolovi chutna jak fenykl syrovy (jen ten sladounky anyzovy vnitrek), tak duseny, peceny atd. Taky ho davam do zeleninoveho risotta (olej, cesnek, fenykl, mrkev, rapikaty celer......nechat podusit, pridat carnarroli ryzi, zalivat kurecim nebo zeleninovym vyvarem a micht az je vse pekne uvarene.......pridat maslo, parmezan.......mnam) ![]()
Preji dobrou chut ![]()
Marketa
jak tak sleduji diskusi, vetsina z vas si stezuje na tvrdou vodu a s tim souvisejici problemy s pradlem. pouziva tady nekdo misto sody do prani filtr, ktery zachytava mineraly ve vode treba http://www.filtrovani.cz/…supertok.php nebo http://www.ezv.sk/cze/water.html? a taky nikdo nepriznal, ze by znal a uzival TAKO tablety http://www.nejlepsiceny.cz/…ra-250g.html
zatim davam ty tablety k prani - zaplatpanbuh mydlovy gel funguje zatim k plne spokojenosti - ale premyslim jestli neni praktictejsi a take lepsi namontovat nejaky ten filtr do pracky, aby i voda k machani byla mekci..