Elterngeld
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Danísek10 píše:
Nejhorší je, že nevím kam patřím, manžel pracuje v Bavorsku, Salzweg! ach jo!!!
Jestli pracuje manžel v bavorsku, tak tam se ještě žádá po Elterlgeld o Landeserziehungsgeld - od 13-18měsíců věku dítěte. A pak to celé se odečítá tady od rodičáku. Celou žádost jsem si nechala vyřídit u překladatelky, měla formuláře, nemusela jsem nic hledat, a stálo to 1500,– takže žádný ranec a bez nervů
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, tak tady u Nás je pouze jedna překladatelka a formuláře nemá, takže myslíš, ty odkazy na ty další formuláře mám taky vytisknout a nechat vyplnit? jeden byl měl být přes pojištovnu a druhý by měl být ohledně platu a myslím nemocenský a mateřský, no čert aby se v tom vyznal ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, prosimtě chci se tě zeptat, na rodný list.dnes jsem byla pro opis rodnýho listu na městským úřadě, jak jsi ho posílala? měla jsi ho pouze přeložený do Němčiny a nebo, což mě dneska dojali na Městským úřadě, že si prý budu muset zjistit, jestli nebude potřeba udělat Legalizace rodnýho listu a po té ještě Apostila, no byla jsem v šoku, tak ted fakt nevím. měla jsi vše přeložené do Němčiny na formulářích z Německa, nebo to stačilo na klasik papíře A4?samozřejmě úředně ověřený.
Všechno už mám po kupě ted už jenom překlad a může to frčet. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím dámy, prosím o radu, jsme uplne bezradní
co se tyče mateřske dovolene. Manžel pracuje v DE, oba máme trvalý pobyt v ČR, nikdy jsem nepracovala, byla jsem vedena na ÚP a nikdy jsem nebrala ani korunu, malý se narodil 8.12.2015 a v ČR mi bylo řečeno, že pokud mel manžel v den porodu smlouvu v Německu, v ČR nemam na mateřskou nárok a mam zažádat v Německu. Domu mi přišlo vyrozumění s tím, že tedy v ČR narok nemam. Moc vás prosím, snažím se z vašich komentářů a z internetu zjistit co mám dělat; kam jít, kde zažádat, co vše potřebuji ale asi jsem úplně pitoma
Prosím mohla by mi nejaka z vás aspoň malinko poradit? Byla bych vam strašně vděčná, děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj terezko, jsem skoro ve stejný situaci ale na netu si stáhni formulář Elterngeld,http://www.zbfs.bayern. de/…ge/index. php
Vyplňit v Němčině, k tomu potřebuješ za rok 2015 tvůj plat-přeložit do Němčiny,
Originál rodný list, vystaví na počkání na Městským úřadě, potvrzení od pojišťovny, asi patříš s manželem pod Německo, tak kopii AOK, jestli jste v AOK.
to co jsi dostala od úřadu, že nemáš nárok tady V ČR NA RODIČÁK TAK TO TÉŽ DO NĚMČINY, VLASTNĚ VŠECHNO SE MUSÍ NECHAT PŘELOŽIT DO nĚMČINY. Manželovo pracovní smouvu a jednu výplatní pásku a jestli jsi byla na OSSZ tak nechat vytiskout a opět přeložit a Ty by jsi měla žádat hned od narození, přesně asi 6-7 týdnů před porodem, pokud jsi neměla nárok na PPM, Nevím ale slyšela jsem, že vrací rodičák v Německu jen tři měsíce zpět ale nejsem si jistá. Já sama to ted řeším a musím sehnat překladatele. V Německu všechno dlouho trvá jako přídavky na děti, už čekáme 10 měsíc. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky loni jsem žádala o rodičovskou v DE, Brala jsem tedy mateřskou v cz do 5tého měsíce dítěte a rodičák mi vyplatily od 6stého měs. do 12.měs. Žádala jsem když malému byl rok, protože jsem žádost poslala na špatné místo a zjistila jsem to bohužel až po půl roce. Takže vyplatili půl roku zpětně. Přeji hodně štěstí, já jsem vyhledala překladatelskou kancelář Klatovy, tam si domluvíte termín, paní má formuláře, vše vyplní, Vám řekne co k žádosti máte přidat, stálo to asi 1000 a bez problémů.
- Citovat
- Upravit
Denísek10
Moc vám Děkuji za pomoc, úžasný ☺ a prosím jestli smim ještě otázecku, pokud ještě nejsem u AOK, tak potvrzeni normalne z VZP? A Prosím Vás ještě pokud jsem nikdy nepracovala, mam doložit jenom papír o tom, od kdy do kdy jsem byla vedena na ÚP, nebo jak doložit ze jsem nevydelavala? A ta manželovo výplatní páska, má byt asi ta poslední co dostal, jestli to chápu spravne?
Ještě jednou moc děkuji, strašně jste mi pomohla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, dojdi si na VZP a tam by ti měli vystavit papír pro Německo, jako hlavný bude manžel a pak Ty a mimi, vyplnit a odeslat doporučeně na AOK. Počkat až přijde od AOK, že jste přihlášený a originál okopírovat a přiložit k ostatným. Od ÚP si nech vyjet papír že jsi byla v evidenci a též nechat překožit do Němčiny a manželovo poslední výplatný pásku, až budeš mít vše pohromadě a vše přeložený do Němčiny, což taky nějakou dobu trvá, tak pak jeho poslední výplatní pásku, třeba dubnovou, záleží jak rychle to budeš mít vyřízený, hlavně počkej na přihlášku od AOK, jediný co nemusíš překlýdat je manželovo pracovní smouva, AOK a jeho výplatní páska, jinak všechny Tvoje musí být přeložené do Němčiny, což je Od ÚP, originál rodný list mimi, odejmutí rodičovské tady v ČR.
Snad jsem na nic nezapoměla.
Je toho dost. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Terezko, manžel včera dostal od kolegy z práce papír, co vše je potřeba, písni mi email, zašlu ti to, ju? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Terezko, prosimtě písni mi Tvůj email, jestli ti ti nebude vadit, pošlu Ti papír co vše je potřeba a potřebuješ né jenom manželovo výplatní pásku ale i jeho roční příjem za loňský rok 2015.Já to mám na emailu, celý lejstro. ![]()
Posílám svůj emal:vcelickamajenka@seznam.cz
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
Mam odpracovanych nekolik let v holandsku, v nemecku v roce 2011 mam odpracovanych 11 mesicu. Pote jsem pracovala v cesku a ted jsem 2 roky nezamestnana.
Pritel pracuje v nemecku jiz nekolik let. Ja mam stale ceske pojisteni ale ziji uz par mesicu zpet v nemecku.
Mam v planu otehotnet ale vubec nevim zda bych dostala materskou v cesku nebo jestli mam nejaky narok tady v nemecku kdyz jsem tu kdysi pracovala 11 mesicu. Druha vec je ze jsem stale pojistena v cesku, nekde jsem cetla ze pokud bychom s pritelem byli svoji tak bych se mohla prihlasit v nemecku pod jeho pojisteni. Mate nekdo zkusenosti jak to tu funguje?
Dekuji moc za jakoukoliv radu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Verčo povídalko, jestli plánuješ otěhotnět, tak by bylo dobrý aby jste se vzali, budeš mít všechno snadnější, protože až budeš mít mimčo, automaticky budeš patřit pod jeho pojišťovnu v Německu, zrovna jsem tohle řešila, zanikla mě pracovní smlouva a musela jsem žádat v Německu o rodičovský příspěvek a pojišťovna tam kde jsme pojištěný, jsem dostala formulář kterej jsem odeslala do Německa, automaticky Nás vzali k sobě, pak už se jenom domluví tvoje pojišťovna v ČR z Německou a pošlou ti kartičku pojišťovny, taky asi záleží kde chcete žít jestli v ČR nebo v Německu. Manžel do práce v Německu dojíždí takže je pendler a já i děti jsme taky pendleři. A jestli se vezmete a budeš čekat mimčo, tak dva měsíce před porodem musíš si zažádat o Eltrgeld v Německu, což je rodičák. Já jsem žádala až po mateřský, měla jsem odpracováno a nárok na mateřskou tady v ČR. Teď budu pobírat rodičák z německa a až bude malý rok, jdu zpět do ČR ale pendleři budeme stále, dokud nebudu mít vlastní příjem v ČR. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, žádala jste některá v poslední době o Elterngeld v Německu? Jak dlouho trvalo, než se vám vůbec ozvali a kdy vám vyplatili první peníze? U mě je to už přes 2 měsíce, co jsem posílala žádost, a stále nepřišla žádná odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@liliiith já žádala v prosinci 2014 a peníze přišly v říjnu 2015. Třeba již to zrychlili
- načítám...
- Citovat
- Zmínit