Elterngeld
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj, prosím poradil by někdo, jak je to v Německu s Elternzeit, Elterngeld? Manžel má v Německu trvalý pracovní poměr, já tady v Čechách. Na podzim bych měla nastoupit na mateřskou, ale uvažujeme nad variantou, že by manžel byl nějakou dobu s námi doma (odhaduji, že po porodu). Je taková možnost, např. po dohodě se zaměstnavatelem a na co je v naší situaci nárok? díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kicker83 píše:
Zdravím a přidávám se k debatě o Elterngeldu. První co si musíte všichni připravit jsou pevné nervy. V Německu nastolena birokracie si to vyžaduje. Teď už k věci. Nám vyřízení Elternegeldu jako takového čekám cca 4 měsíce a toto pondělí mi bylo konečně řečeno, ze rozhodnutí o uznání ví neuznání mám očekávat každým dnem. Jsem zaměstnaný v Německu, přítelkyně i syn jsou v Česku a tím pádem i čeští občane. To však nemělo žádný vliv na to aby přítelkyni okamžitě sebrali rodičovský příspěvek v CR z důvodu, ze otec dítěte pracuje v Německu. Takže začal kolotoč telefonátu a dopisování. Nejdřív úřad ve Straubingu, tam sepsání žádosti a odeslání do Landshutu. Během 15ti dnů jsem měl odpověď doma s tím, ze musím vyplnit potřebné formuláře, vše proběhlo a formulář byl odeslán zpět do Landshutu. Do měsíce mi přišel dopis, že nespadam do jejich kompetence, ze měn předávají a zadost přeposilaji do Mnichova, kde je přímo tým 50 zabyvajici se auslendrama čili cizincema. A konečně příští týden mám očekávat výsledek moji žádosti. JAkekoliv dotazy klidne pokladejte, mám se čerstvé v hlave, takže n ni problem poradit co a jak… každopádně na rodicovsky příspěvek ma matka v Německu nárok prvnich 15 měsíců věku dítěte, pak se musí Zadat o jiný příspěvek. Alespoň to k je to nyní na 1000% v Bavorsku. Zodpovim i dotazy ohledně kindergeldu… taktéž vše čerstvé, také rad pomůžu… hezky den
Dobry den. Mohu mit otazku ohledne zamitnuti rodicaku v cr. Zamitnou matce i presto ,ze ma zachovaly pracovni pomer a pojisteni v CR, bydli v CR? Tohle mi opravdu nejde do hlavy…Mam totiz stejnou situace ,pritel pracuje v DE a dite ma take tam pojistene. Ja ale mam zachovaly prac.pomer zde …z jakeho duvodu by me meli zamitnout rodicak tady??? Dekuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, máte některá zkušenost se zdravotní pojišťovnou? Jde mi o to, že se nám narodilo mimčo, s manželem mame německé pojištění a tady v ČR vzp(žlutou kartičku). Malá automaticky spadla po porodu pod vzp, ale kartičku nám nevydaji dokud neposlou z Německa papíry. Jde mi o to že do té doby malá nebude mít kartičku a tudíž ji nikde nešoetří. Máte některá zkušenost jak dlouho to trvá? V Německu už jsou papíry podané, vyřizuje nám to manželovi účetní v Německu.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahojky, máte některá zkušenost se zdravotní pojišťovnou? Jde mi o to, že se nám narodilo mimčo, s manželem mame německé pojištění a tady v ČR vzp(žlutou kartičku). Malá automaticky spadla po porodu pod vzp, ale kartičku nám nevydaji dokud neposlou z Německa papíry. Jde mi o to že do té doby malá nebude mít kartičku a tudíž ji nikde nešoetří. Máte některá zkušenost jak dlouho to trvá? V Německu už jsou papíry podané, vyřizuje nám to manželovi účetní v Německu.
Nase dite je take pojistene s tatou v DE (AOK). Karticku jsme meli drive nez prisli doklady z Nemecka. A krome toho, pri sepsani papiru ohledne pojisteni na pobocce VZP vydavaji doklad (ne ale karticku) ,ze kterym muzete kamkoliv na prohlidku/vysetreni…do te doby nez ta karticka prijde z VZP a z Nemecka. Jak zluta od VZP tak i modra karticka od AOK nam prisla opravdu rychle…cca dva tydny.V cervnu jsme to zarizovali ,takze pamatuju o tom dobre. Musite proste jit na VZP osobne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@olimoli no vidíte a nám na pobočce řekli že musíme nejdřív zadat v Německu a oni musí počkat na formulář. A žádný papír nám nedali. Tak to tam zítra zajedu znovu a zeptám se na to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hankahav píše:
@olimoli no vidíte a nám na pobočce řekli že musíme nejdřív zadat v Německu a oni musí počkat na formulář. A žádný papír nám nedali. Tak to tam zítra zajedu znovu a zeptám se na to.
Takto urcite jsme v Nemecku zadne papiry nevyrozovali. Sli na VZP , tam ihned sepsal i s nami papiry (modre a zlute) ,ktere posilali do Nemecka totiz sami ,ne ale my. A bylo hotovo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@olimoli děkuji za informaci, to jsem Teda zvědavá co nám na to zítra řeknou. Jsem z nich už na palici, každý říká něco jiného, pak se v tom má člověk vyznat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@barenacek píše:
Ahoj, chci se jen zeptat - je potřeba k žádosti o Elterngeld předkládat němcům formulář E411?
Prosím vás chtěla bych se zeptat jestli se musí všechno nechávat překládat do němčiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Elterngeld
Ahoj holky. Moc prosim o radu. Jsem tehotna a potrebuji poradit ohledně elterngeld. Jsem pendler a mam smlouvu na dobu neurčitou. Manzel pracuje tady v ČR a nema tak velký příjem jako ja. Priznaji mi rodicak v DE? A pokud ano, je možné, ze budu pobirat rodicak tech 12 měsíců a pak zpatky do prace a muj manzel zůstane doma s prckem a zacne cerpat rodicak tech 300tis. z CZ? Lze to takhle udelat? Nikdo na UP mi neni schopen tohle říct, ze tomu nerozumi atd. Tak jsem z toho 🦌. Moc děkuji za odpovědi a přeji hezký den
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@verulinka1 myslím si že spadáš pod Německo. Budeš pobírat rok Elterngeld a jestli máš práci a žiješ v Bavorsku tak bys měla nárok na Familiengeld od 1 roku věku dítěte do 3 let věku dítěte ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Elterngeld
Dobrý den. Chci se zeptat, prisel mi email ze maji všechny dokumenty. A teď to budou vyřizovat. Za jak dlouho mohu cekat nejaky dopis..vyjádření zda mam elterngeld schvaleny? Dekuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobry den dámy!
Chtěla bych se vás zeptat, mám syna 18 měsíců, manžel pracuje v Německu. Samozřejmě v ČR mi stopli rodicak s tím, ze si musim zažádat v Německu a pak případně doplatí rozdíl až jim donesu rozhodnutí o výši příspěvku - jde tedy o Elterngeld plus v mem pripade?
Mam na nej nárok?
Pohravam si i s myšlenkou zažádat si o obyčejný Elterngeld basis ( do 12ti měsíců ), předpokládám ze by mi bylo v Německu zamítnuto … a zpět si zažádat v ČR s tím, ze v Německu nemam nárok. Co myslíte, je to reálné nebo úplný blud? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit