Elterngeld
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@JanulaM Tak ja mam u svych rodicu krom sebe nahlaseny automaticky i obe deti. Kdyz se narodily, jeste jsem ani nemela vyrizene jejich rodne listy a uz meli nasi ve schrance slozenku
Ono to asi zalezi na konkretnim urednikovi. Manzel v miste jeho bydliste to musel nechavat uredne prelozit, aby mu to vzali. Pritom vesnice. Ja mam trv. bydliste ve meste a tam to na radnici prave proslo diky te nemecky mluvici urednici.
Kdyz se mi v r. 2012 narodila mladsi dcera, zavolala mi urednice ze socialky na me ceske cislo, ani netusim, kde ho vzala, ze nemam narok na porodne. Pritom jsem ani nemela v umyslu o nej zadat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
mám na Vás dotaz. Pobírám mat. v De. Já bydlím v ČR a před mateřskou jsem byla na úř. práce. Manžel pracuje v De měl tam taký trvalý pobyt, ale teď mu pobyt skončil a je hlášený jen v ČR. Je jasné, že když pracuje v Německu, že těžko bude dojíždět každý den 800km, aby přespal v ČR. Zajimá mě tedy jestli je podmínka trvalý pobyt v Německu, nebo stačí když tam platí daně- pracuje na smlouvu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ÚNOR13 tak at si manzel nahlasi pobyt tam kde bydli ted, to nejde?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanulaM
on bydlí na nějaké ubytovně v Německu a tam mu trv. pobyt nedají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ptala jsem se tady na soc. uř. řekla paní, že nárok má tam. Ale když se podívám na internet na stránky německ. soc. tak tam je podmínka trvalého pobytu. Já bych taky řekla, že v zemi kde platí soc. zdravotní a daně. Ale nevím. A při pomyšlení, že budu vracet např za půl roku zpět se mi staví vlasy na hlavě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak ma konto v bance? To je podle me taky vazany na trvaly pobyt. Trvaly pobyt ziska, kdyz se s najemni smlouvou prihlasi na radnici. Nejake povoleni k pobytu uz nejsou potreba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jasně vše chápem. Jen mě zajímalo zda musí mít ten trvalý pobyt. Když vemu, že dostávám 300eur mateřsk. A on když se tam nahlásí na byt, tak zaplatí např. nájem a vyjde to vylej nalej. Banku má tam. Kdysy tam měl trv. pobyt za slušný peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ÚNOR13 Co jsem si já teda zjišťovala, tak rodičovskou dostáváš od státu, kde žiješ, tak mi moc nejde do hlavy proč dostáváš německou a bydlíš v ČR? ![]()
Já naopak žiju v Německu, mateřskou pobírám z Čech, protože jsem tam stále zaměstnaná, ale rodičovskou si teď musím zažádat v Německu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Káťa19
já byla taky překvapená, šla jsem na úřad u nás v ČR a paní úřednice mě odkázala do Něm.
Byla jsem nezaměstnaná. Tak možná proto. Manžel tam pracuje cca 10let a 9,5let tam měl hlášený trv. pobyt. Teď bydlení vypovědělo. Musel by se přihlásit sám na byt. Což je asi nákladné. Tak přávě proto zjištuji zda to jde i bez bydlení jen že je tam zaměstatný a platí vše tam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ÚNOR13 tak to jo, být tebou nejlepší máš napsat email s dotazem na mpsv, oni ti odpoví, jak je to v tvém případě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja si myslim, ze se bude treba spis zeptat na instituci, ktera vyrizuje elterngeld, myslim, ze by vam ho meli nechat, kdyz tam muz stale pracuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim, ze by se to dalo uhrat na to obvykle bydliste viz http://www.invitare.net/…/elterngeld/?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj maminy, mě taky řekli žádat v Německu, ale pobíram mateřskou na dvojčata (8 měsíců) a rodičák si mám žádat v Německu, protože manžel pracuje tam. Sem na sociálku už jsem si žádost podala, ale tu mi stejně zamítnou. Ta ženská tam mi neporadila, jak mám teď postumovat s Něm. Jo a zaměstnaná nejsem, PP jsem měla na dobu určitou.. Tak jaký papíry a kam nevíte? Manžel dělá v Kasselu a německy nemluví. Díky moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jsem na dně
Mám chlapa zaměstnanýho v Německu, ale všichni máme trvalý pobyt tady v Čr, jen tam pracuje jako řidič kamionu. Od ledna 2015 mi stopli rodičovský příspěvěk na malého (1,5 roku) že kdy jsme jako společná domácnost, čekáme druhé dítě, tak si máme žádat o rodičovský příspěvěk v Německu, holky já jsem úplně bezradná nevím co už mám dělat, řeším to od ledna a nic jsem nevyřešila, peníze nemám žádný, a nevím jak na to…hledala jsem všechno tady na internetu, nic jsem z toho nepochopila. Takže já vlastně od ledna na dítě nic neberu, táhneme to z jednoho platu, všechno na nic prostě. A na sociálce mi jen řeknou, musíte si žádat v Německu a musí si žádat přítel, protože je v pracovním poměru tam. Nikdo z nás neumíme Německy, ten umí jen co se týče práce ( kamionů) Pokud mu to tam zamítnou opět budete vyplácená tady v česku. Podotýkám, že za dva měsíce se má narodit druhý…nevím co mám vůbec dělat. Pořád se snažím to nějak vyřešit, ale NEVÍM OPRAVDU JAK
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tahle diskuze je mrtvá, taky tu žádám o pomoc a nic. Řeším dvojčata a manžel v Německu. Jediné co jsem zjistila, že si musím podat žádost do Německa. Přihoďte e-mail a přepošlu vám žádost k vyplnění i s odkazy na stránky kam s tím. Podotýkám, že to je v němčině ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit