Elterngeld
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Tak ještě jednou:-) přečetla jsem si tvůj příspěvek ještě jednou a píšeš, že mám 14 měsíční dítě, tak to buď v klidu, nedostaneš v DE nic je to jen do 12 měsíců věku dítěte a to ty jsi přesně v jeho 12 měsících začla pracovat, tak to nárok na nic v DE nemáš si myslím, záleží jak moc zpětně to lze proplatit, ale to přesně nevím, myslím, že ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo přesně jak co nejvíce obrat poctivé a snaživé lidi, co místo toho, aby seděli na pr..li tak si najdou nějakou práci, byť v zahraničí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanulaM píše:
Tak ještě jednou:-) přečetla jsem si tvůj příspěvek ještě jednou a píšeš, že mám 14 měsíční dítě, tak to buď v klidu, nedostaneš v DE nic je to jen do 12 měsíců věku dítěte a to ty jsi přesně v jeho 12 měsících začla pracovat, tak to nárok na nic v DE nemáš si myslím, záleží jak moc zpětně to lze proplatit, ale to přesně nevím, myslím, že ne.
no právě, do práce jsem nastoupila když už byl malýmu 1rok! A ty pipky ze socky mě nutí žádat v DE a když nic nedostanu, tak mě vyplatí 3měsíce zpět od podání žádosti. Jenže bůh ví, jak rychle to v DE potrvá a náš stát si bude mnout ručičky, že nemusí vyplácet
Přitom to jsou běžné a základní informace, které by měli znát, aby nás nenutili vyřizovat zbytečné
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No psycho fakt, ale třeba to půjde rychle, třeba ti vystaví jenom ten papír, že na nic nárok nemáš a stihne se to do tří měsíců, tak držím palce a pevné nervy přeju
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosim o radu ohledne elterngeld… ziji v CR, rodit budu taky tady, pobiram rodicovsky prispevek na prvni dite, ktery budu muset zrusit a zadat v Nemecku… nemam v Cr ani v De v poslednich letech nic odpracovano/rodicak mam na zaklade materske v UK/, ale protoze v De pracuje manzel tak musime zadat tam… muzete mi poradit kde a jak se vse vyrizuje, jake papiry a dokumenty potrebuji? z ceho se mi to bude tedy pocitat? oba s manzelem nemluvime nemecky a anglicky se urednici odmitaji bavit
a jeste poddotaz, zadame o kindergelt take, ale az se narodi druhe dite musime vse vypisovat a vylitavat znovu, ci bude stacit nejake doplneni zadosti? samozrejme nepocitam s tim, ze by se kindergelt na prvni dite do 2 mesicu vyridil, je lepsi zadost ted stahnout a pockat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@liky To hodne zalezi na konkretnim uradu v konkretnim meste. Nejlepsi, kdyz se zeptate nekde na radnici. Neverim, ze urednici nemluvi anglicky. Pripadne by vam manzelova firma mohla poskytnout neco jako relocation service, kteri by to s vama obehali. Takove servisy pomahaji i pri hledani bytu, prepisovani auta, hlaseni k pobytu atd.
Ted Elterngeld se muze podle spolkovych zemi lisit, nepises, kde presne budete zit, takze tezko poradit nejak obecne.
Zkus skupinu na FB Cesi a Slovaci v Nemecku, tam ti poradi https://www.facebook.com/…37468730760/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj maminky, prosím o radu ![]()
S partnerem žijeme v Mnichově, v srpnu se nám tu narodil syn. Momentálně jsem na mateřské dovolené, pracovní poměr mám stále v ČR. Chci si zažádat o Elterngeld. Co k tomu budu potřebovat z Čech?
Moc děkuju za pomoc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fialovy papir ze socialky o vysi denniho vymerovaciho zakladu, vyplatni pasky od zamestnavatele za poslednich 12 mesicu a pak jeden z papiru z formulare na elterngeld to musi taky zamestnavatel potvrdit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanulaM Moc děkuju
Nejjednodušší by bylo kdyby mi dali to minimum, takhle mi můžou vypočítat víc a pak v Čechách mi to odečtou od 220tis a budu brát třeba ještě míň jak těch 7600
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je fakt, ale zase to ber tak, ze je ted spatny kurz eura, takze ti to dost pokrati i tak. Podle me je lepsi dostat co nejvic v eurech
ale zalezi na tobe, myslim, ze kdybys jim ten pracovni pomer v Nemecku nepriznala tak to nemaji jak zjistit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanulaM To si nemyslim. Znam ve svem okoli hned dve takovy vychytrale Cesky, co musely v Cechach vracet a platit dost mastnou pokutu. Ony se ty systemy postupne propojuji. Nevim, zda musi udat treba sousedi z CR nebo zda se na to dojde pri namatkove kontrole. Oni dost uz koukaji na to teziste zajmu, jestli ma zenska platnou prac. smlouvu nebo pediatra v CR. Nic bych nezatloukala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kytka007 v cesku mozna, ale v nemecku bylo fakt jen na me jestli to tam dolozim nebo ne, oni plati min tak jim to je jedno. V cesku si nedokazu predstavit jak ty urednice s jejich nemcinou to prelouskaji, uz ten samotny antrang na elterngeld je dost hardcore
ale ja bych taky asi nezatloukala uz jenom proto, jak jsem psala vyse je lepsi dostat vic penez v eurech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanulaM Ve meste, odkud pochazim a kde bych hypoteticky mohla zadat, je nahodou jedna urednice, co byla nekolik let au-pairka a ona umi fakt dobre a oni ji prehazuji vsecko, co je nemecky. Takze jsem treba papir o pobytu, abych nemusela platit svoz odpadu, prekladat nemusela. V jinych mestech to chteji uredne prelozeny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to ja mam zase zkusenost uplne opacnou urednice nevi nic, vsechno jsem si musela zjistovat sama, kdyz jim z nemecka na socialku prislo, ze mi davaji rodicak tak z toho byli vyplaseni co to jako je, musela jsem jim to prekladat
ale asi je to vsude jine. Ty se mas, ze nemusis platit odpad
, my platime zbytecne 2400 kc rocne za nic a neudelame s tim nic, vyhlaska je vyhlaska ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit