Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Janyyy ten ogtt test by se při takhle vysoké hladině cukru nalačno ani neměl provádět
, když jsem na něm byla, tak říkali, že se provádí jenom když je lačná glykemie do určité hodnoty (myslím 5,5, ale jistá si tím nejsem…), viz tady: http://www.tehotenskacukrovka.cz/…vne-probihat. Docela mě překvapuje, že dnes dr. neposílají na ogtt automaticky
, ono z té glykémie nalačno se nic poznat nemusí, já jsem ji třeba měla v normě. Držím palce, ať je to jenom jednorázový výkyv
.
@Radunka83 budu držet palce na kontrolu na dia
.
No máš pravdu, že by bylo fajn, kdyby mi řekli aspoň kdy mě chtějí hospitalizovat, ať můžu aspoň trochu plánovat. S tou vrostlou placentou - ono to podle utz právě na 100% říct nejde, to se uvidí až „při akci“. No a s tím porodem už by se taky mohli nějak shodnout, takhle vůbec netuším, jestli rodím za 3 týdny (ukončený 36tt) nebo třeba za měsíc a půl (38+). Samozřejmě můžu porodit třeba zítra, ale to už je jiná věc… Ale myslím, že na tom rizikáči bude nějakej šéf a ten holt bude muset něco rozhodnout, tam už se snad dohadovat nebudou ![]()
Tak se hlásím z dnešní kontroly, stručně
. 6.10. nastupuju na mateřskou, za 6 dní si mám přijít pro tlakový holtr na 24 hodin, kvůli tomu lítacímu tlaku…dnes jsem 31+3 a dítko odpovídá BPD 31+4,, FL 32+0 a AC 34+6!!!, to jsem šla málem do kolen a doktorka docela taky…říkala, že to je typický cukrovkářský mimino s velkým břichem
…takže určitě nebudu mít to roztomiloučký malinký miminko, ale sumistu s faldama
.zároveň už sestře nahlásila mírně zrající placentu, nevíte co to znamená? že už se jako lehce „kazí“ nebo se s ní něco děje?
no a pokud se mi prý v pátek pan diabetolog rozhodne nasadit inzulin, tak musím zrušit sepsání porodopisu u nás v jablonci, protože bych tady nemohla rodit, ale musela bych do liberce, což se mi teda fakt nechce - úplně dobrý recenze jsem na libereckou porodnici neslyšela…a mám potvrzeno, že maximálně 40+0 budou vyvolávat, když se mu do tý doby nebude chtít, ale klidně to může být dřív, záleží v jakým stavu bude plodová voda, jaký budou monitory prcka a taky jak bude pokračovat odhad jeho váhy…kontrola už za 14 dní…
Tak nevím no, jsem z toho lehce rozpačitá ![]()
@Radunka83 No nevím, cukrovkářský mimino. Švagrová měla těžkou těhu cukrovku a děti byly střízlíci. Spíš má být po kom velký ![]()
Teda holky, jak to tady čtu nějak se to začíná komplikovat a kvapem se nám to blíží, což? Chtěla jsem se zeptat, přemýšlí tady někdo o použití toho epi-na balónku (na přípravu k porodu)? Já jsem furt na vážkách a ne a ne se rozhoupat jestli do toho jít. Jinak my máme nástup na mateřskou 19.10. už se těším až nebudou vycházky ![]()
@Radunka83 Faldíky nevadí, však on to vyběhá
S tou placentou nevím, to je zas nová informace…
@Radunka83 hele tak to fakt nevím - zkus to vygooglit - každopádně hlavně že je jinak vše ok - furt lepší sumista než anorektik
Ale teda porod sumisty nezávidím
Já jdu na kontrolu až příští týden, tak jsem zvědavá jak prtata nabraly, páč já mám zase asi modelky noo
Jsem moc ráda jak to ubíhá - u těch dvojčat je to strastiplnější - ale metřík už mě začíná čím dál více uklidnovat- ve 34tt už budu spokojená úplně ![]()
Co jinak pokojíčky, postýlky - už máte vše holky nachystané? ![]()
@Tofik těžko říct, na tom utz to je taky centimetr sem centimetr tam…ale my nejsme tlustý s manželem ani jeden, manžel je jen fakt vysokej
, takže kdyby měl dlouhou stehenní kost, tak to beru, ale ten pupek ![]()
@Tina85 o tom jsem neuvažovala ještě a asi ani nebudu,,,já mám pocit, že se na porod ani asi připravovat nebudu, protože mám neodbytné tušení že skončím na vyvolávačce nebo na císaři ![]()
@tiptop hlavně že jsem jak „kráva“ prala a žehlila to malý oblečení
, to budu moct zase vyndat a uklidit pro případné druhé dítě
.Ona říkala, že pokud bude odhad váhy velikej, že ho budou tahat dřív, že pak porod velkejch dětí může být s mnoha problémama - zvlášť pro prvorodičku…no jo, tak s dvouma holkama v břiše nemůžeš počítat, že obě budou velký, to by se ti tam ani nevešly
ale určitě to budou kočky dlouhonohý a štíhlý, jen počkej ![]()
Pokojíček je téměř hotov, zbývá přivrtat jedna polička a nějaká výzdoba a je to…jen ještě pár praček prádla mě čeká - deky, fusak, povlečení, prostěradla a tak…
@Radunka83 já měla ve stejném tt jako ty odhad 1850g, ale nikdo nic neříkal, ve zprávě je napsáno, že mimino odpovídá proporcemi fázi těhu
. A na tom utz je to fakt plus mínus
. Držím palce, ať inzulín nepícháš, hlavně, kvůli té porodnici, abys mohla rodit tam, kde je ti to příjemnější. S tou placentou - nevím, ale tipuju, že zrání placenty je normální proces jak se blížíme k porodu. Pokud ti k tomu dr. nic neříkala, tak to bude asi ok
.
@Tina85 ty jsi na riziku od začátku? Jestli jo, tak to musí být s vycházkami docela náročné, v prvním těhu jsem byla doma skoro od začátku a připadala jsem si trochu jako v domácím vězení
.
Holky já pořád nemám spoustu věcí připravených (ani koupených), ale budu objednávat z nemocnice přes net a manžel bude chodit na poštu
. A postýlku by stejně stavěl on, takže asi tak
.
@irenn Jsem doma od ET, nemohla jsem se vrátit do práce kvůli nočním a riziku nákazy (jsem zdravotní laborantka) a navíc potřebovali propouštět tak se jim i hodilo, že to místo mohli zachovat aniž by někoho vyhodili. Na ten vycházkový režim jsem si docela zvykla, ale už se těším až to skončí
To budeš mít dobře zařízené, že ti to chlap všechno pěkně oběhá ![]()
@Tina85 on se moc nenaběhá, neb máme poštu za rohem
. A je fakt, že budeme mít půjčený kočár + autosedačku a pro to by jel taky on
. No, aspoň, že jsou připravené oblečky a dalších pár věcí doma, samozřejmě nechci všechno nechávat na manželovi
.
Kolik hodin denně máš vycházky?
Volala jsem před chvílí na dia, všechno ok, až na to, že mám prý málo bílkovin, tak si mám koupit cosi v lékárně a ládovat to do sebe
. A zvýšené d-dimery (to je ta moje nešťastná srážlivost, co v těhu zlobí), zítra se na to v poradně zeptám, asi budu píchat vyšší dávku Clexane.
@irenn Tak to jo, tak to ho zas tak nezatížíš
Mám 6 hodin, ale stejně je to otrava, ale mohla jsem dopadnou i hůř
S tím pícháním to musí být otrava, což? ![]()
@Radunka83 Já jsem nemyslela, že jste tlustý, ale píšeš, že partner je velký, tak má po kom být obřík ![]()
@Tofik Jasně, já to pochopila
, ale já to zase myslela tak, že ta stehenní kost mu už odpovídá, takže spíš bude tlusťoučkej než vysokej
.
Ale na druhou stranu zase víme, že ty jejich utz výpočty jsou vždycky hodně orientační a někde jsem četla, že dítě ve 32. týdnu může mít 1,5-2 kg, tak to jsme ještě v normě ![]()
@Radunka83 jo přesně, nemá cenu nad tím moc spekulovat, každé dítě je jiné včetně těch jejich výpočtů…Jinak holky včera jsem přebrali holobyt a do neděle se musíme vystěhovat - takže už konečně! Kdyby jste viděli jak to tu vypadá, naprostej chaos, bordel, vůbec nevím kde co mám, takže ani nevíte jak vám zavidím ty blbinky a srandičky kolem věciček a pokojíčků, páč já budu štastná mít alespon jeden pokoj v kupě a mít kde spát ![]()
@Tina85 tak 6 hod. ještě jde, ale stejně to bude lepší, až budeš mít volný pohyb
. Já měla tehdy 4 hod., 2 dopo a 2 odpo, a jenom než jsem někam dojela, tak už abych jela zase zpět ![]()
@tiptop uf, no teda to stěhování nezávidím
, tak ať jde všechno co nejlíp a ty hlavně nic nedělej, hezky si sedni na kanape a dávej pokyny
.
Dnes jsem byla na kontrole, mám fakt smůlu na svého dr., volali ho do poradny, ale nemohl přijít
. S dr. co tam byl jsme se domluvili na hospitalizaci od příštího čtvrtka. Tak doufám, že do té doby stihnu ještě spoustu věcí ![]()