Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den, je tu někdo kdo měl nulové hodnoty u spermiogramu (azoospermie, žádné spermie v ejakulatu)? Pokud ano tak jak dlouho trval celý proces v Gennetu? Děkuji
@Domi1818 manžel má spermiogram sice mizerný, ale na ivf pořád použitelný, u vás je to jiný případ.
Budete zkoušet TESE, nebo půjdete rovnou do dárce?
Co se týče času, tak tam si myslím nebude žádný rozdíl v přístupu. K ivf se dostanete po dokončení všech vyšetření které gennet standardně dělá, což je genetika, imunologie, chlamydie/ureaplasma/mycoplasma. Pokud bude vše v pořádku, budete moct hned plánovat stimulaci. Pokud se najde problém (jako třeba u nás ta ureaplasma), tak se nejprve léčí problém a stimulace až po zaléčení.
Nám to od první návštěvy po stimulaci trvalo skoro přesně půl roku, ale pokud nikde nebudete mít problém, tak si myslím že do 3 měsíců bys klidně mohla stimulovat.
I když tedy netuším jak je to kdyžtak s dárcem, jestli to by to nějak neprotáhlo. Ale možnosti by s vámi měli probrat a vše vysvětlit.
@Domi1818 ahoj žádné spermie? přítel má taky myslím to azoo…zítra mrknu do papíru..
Na 22.8. jsme objednany na 1.konzultaci do Liberce. Jsem po operaci oboustraneho mimodelozniho, takze mi zustal jen jeden vejcovod a nejspis neni funkcni
.
@Gracetheworld ahoj, tak už jsem nás tam objednala a zrovna nás při mém štěstí přidělili k té Holcové.
![]()
Moje otázka zní, dá se to nějak změnit, ještě než tam půjdeme? Napsat, že chceme někoho jiného? Asi ne viď ![]()
@taralevoe hele, ona na ta vstupní vyšetření není špatná. Já s ní měla problém vyloženě až v průběhu ivf, do té doby mi přišla i fajn. Co se týče těch vyšetření, tak mi přišla dost důkladná. Pořád se i snažila dávat naději že pokud se nám podaří zlepšit spermiogram, tak že třeba to půjde i přirozeněji než ivf a tak. V tom začátku jsem s ní byla spokojená, rozhodně bych si netroufla tvrdit že je to špatná lékařka. I když teda snad všem cpe inofolic a tvrdila mi, že chlap nemusí brát folandrol i reproman, že je to vlastně to samé, což teda fakt není
ale to je jen detail.
Jak je to tam se změnou lékaře nevím, ale můžete zkusit jít k Holcové a kdyžtak pak požádat o změnu s tím, že vám nesedla. O změnu bych asi žádala na recepci když se objednáváš na další kontrolu.
@Gracetheworld píše: Více
Aha, děkuju…tak snad na ta vyšetření bude zatím v pohodě.
Mně by nevadilo, kdyby mi cpala Inofolic, já už sama beru všechno, co jde… listovou, vitamíny D, C, E, Ubiquinol (koenzym Q10), Myoinositol v čisté formě…to tak co jsem se dočetla, že by mohlo pomoct starým vajíčkům se zmátořit, aby tam bylo ještě aspoň to jedno slušné ![]()
U chlapa jsme spermiogram zatím neřešili, tak vůbec nic nevím.
A ta vyšetření na začátku jsou zdarma nebo se něco platí? Četla jsem spermiogram a průchodnost vejcovodu asi 2000? To já asi budu potřebovat, mám jen jeden vejcovod, tak myslím, že si budou chtít ověřit, že je v pořádku (a já to chci také), jinak můžu brát celou lékárnu a stavět se na hlavu a neotěhotním…
@taralevoe za spermiogram se neplatilo nic, my jsme tedy pak dělali rozšířený s fragmentací DNA a za to už se platilo, nějak kolem 2500 to bylo.
Na tu průchodnost vejcovodů tě taky pošle, za to jsme platili 2700. Ale tohle byly mimo ivf jediné platby, jinak bylo všechno na pojišťovnu.
Mimochodem ten inofolic mi cpala I po tom co jsem ji řekla že beru čistý inositol. Pak jsem ji už říkala že ho beru abych měla klid.
Jinak na kvalitu vajíček bych ještě doporučila NAC, prý dost pomáhá. Teď ho taky beru a doufám že to pomůže.
@Gracetheworld píše: VíceDěkuji za info, tak já jí kdyžtak řeknu, že to beru rovnou, abych měla pokoj
NAC taky vím, už jsem si objednala. Ještě kyselina alfalipoová.
A ty se snažíš jak dlouho?
@taralevoe už 2,5 roku o první dítě. Hlavní problém máme ve spermiích, i když prodělané 2 ivf cykly ukázaly i možný problém v kvalitě vajíček. Na tu kyselinu alfalipoovou mrknu, o tom jsem ještě neslyšela.
V listopadu snad bude další cyklus, doufám že tentokrát už konečně úspěšný.
@Gracetheworld píše: Více
Držím palce moc ![]()
Já jsem ve skupině na Facebooku „Těhotenství ve 40 a později“, hodně se tam psalo o knize „It starts with the egg“ od nějaké americké autorky, jméno si teď nevzpomenu. Byly tam doporučovány doplňky stravy, které ještě nejsou úplně ověřené vědecky oficiálně, ale prý pomáhají zlepšovat kvalitu vajíček. Je to sice pro ženy po 40, ale myslím, že za to člověk nic nedá, i když je trochu mladší.
Jedna paní, se kterou jsem si pak psala soukromě, tam potvrdila, že po 4 měsících braní těch doplňků otěhotněla přirozeně. Byla na tom podobně jako já teď - 41 let a rok a půl snažení bez úspěchu, nízké AMH a jeden funkční vaječník (ona ho měla nefunkční, já jeden vůbec nemám). A prý tohle spolu s hormonální jógou a dietou s nízkým obsahem cukru pomohlo. Na klinice jí řekli, že jen darované vajíčko a už byla v té době těhotná.
Pak tam psala ještě jiná paní, že se připravuje na IVF a ptala se na ty doplňky, že už je nějakou dobu bere. Prý v mezičase otěhotněla taky přirozeně a je teď 20tt, takže na IVF už nedošlo. ![]()
Samozřejmě tomu nechci dělat bůhvíjakou reklamu, ale pokud je problém „jen“ věk a kvalita vajíček, asi by to mohlo pomoct. Já to vše beru krátce, a právě si chci ověřit, že není problém ještě někde jinde (a doufám, že není).
Jinak ty doplňky jsou - Ubiquinol nebo Ubichinon (koenzym Q10 v této formě), Myoinositol čistý, NAC a ta kyselina alfalipoová, co si pamatuji.
@taralevoe Jojo, o té knize jsem slyšela, ale nečetla jsem ji.
Mně je čerstvých 36, takže taky žádná mladice. AMH mám spíš vyšší kvůli mírnému pcos, jinak nic. Proto to u nás dlouho vypadalo na to že problém jsou jen ty spermie. Až při ivf, kdy se nám z 12 vajíček oplodnily jen 3 se ukázalo, že může být problém i ve vajíčkách.
Beru toho teď dost, tak jsem zvědavá. Jen teda inositol jsem musela vyřadit, z nějakého důvodu mi blokuje hubnutí a před dalším ivf potřebuju ještě pár kilo shodit.
Jinak dle klinických studií nevypadá špatně ani NAD.
@Gracetheworld A kam teď chodíš na IVF?
Do Gennetu nebo do toho Podolí?
Já tu knihu taky nečetla, teda stáhla jsem si ji a pročetla jen zběžně, zeptala jsem se rovnou té paní, co teda všechno brala, že se jí to nakonec povedlo. Jde tam hlavně o to, že se nám pořád tvrdí, jak jsou stará vajíčka věkem a už se s tím nedá nic dělat, ale v této knize poukazují na to, že každé vajíčko zraje 3-4 měsíce a za tu dobu můžeme jeho zdraví a oplodnění schopnost ještě ovlivnit. V USA prý na tom frčí ženské po 40 ve velkém.
Samozřejmě to nemám ověřené, ale zase proč by někdo o tomto lhal, tyhle produkty nikdo neprodává, ani nejsou zatím schválené lékařskou komorou. Říkám si, že když už to náhodou nepomůže, aspoň to neuškodí.
NAD neznám pro změnu já, to je každý den něco nového ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
@taralevoe Ahoj, my jsme na první konzultaci dnes a rovnou nám vzali krev na genetiku a trombofilní mutace, i si řekli o moč (vrazili nám zkumavky a přijďte s močí), udělali mi gynekologické vyšetření dělohy, vaječníků (spodem). Výsledky genetiky až za 8 týdnů. Spermiogram objednán na konec května. Ještě chtějí hysteroskopii, termín za měsíc. A hormonální profil, termín na ten 5-8DC. Konzultace s výsledky za těch 8 týdnů a pak nevím, za jak dlouho se jde na to. Na termín první konzultace jsme čekali jen asi 3 týdny.