Hlučné děti na veřejnosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26270
13.9.15 14:12

Není to přímo k tématu, nechci zakládat nové téma, ale přijde mi to jako hodně zajímavý rozhovor, hlavně ta druhá půlka…
Nečetl jste někdo?
 http://brno.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

Je to tedy hlavně o výchově, a ne o povaze dítěte?
Vliv rodiny je zásadní a velký. Vždycky přetlačí školu. Je-li něco nesprávně nastavené v rodině, projeví se to dřív nebo později. V praxi potom vidím, jak se stále stejné chyby kopírují v další a další generaci. Říkám tomu řetězení průšvihů. Je to začarovaný kruh. Také volná výchova, která k nám přišla ze Západu, se moc nevyplácí. Jsem v kontaktu s kolegy z jiných zemí, kde už dnes přiznávají, že se jim to vymklo z rukou a přílišná liberálnost a svoboda se obrací proti nim.
Rodiče argumentují, že tak podporují individualitu dítěte…
To je jeden z mýtů. Říkají tomu individualita, a v podstatě je to sebestředný rozmazlený spratek, který tyranizuje okolí včetně svých rodičů a blízkých. Nebo rodiče říkají, že tak podporují kreativitu dětí, ale ty jen mají ve věcech hrozný binec. Uniká jim skutečná podstata. Kreativita musí být užitečná. Potenciál dítěte se potom nerozvíjí, ale naopak zamrzne v průměrnosti a zbytečných problémech.
Souvisí to s leností rodičů?
Někdy je to lenost, někdy alibismus, někdy neschopnost odhalit správné příčiny problému, je to i dezorientace. Nebo jsou rodiče trochu zmatení z rozporuplných informací z médií. Dnešní doba, jakkoliv nabízí mnohé vymoženosti, není na výchovu dětí zrovna snadná. Žijeme v rychlém a turbulentním čase, kdy se mnoho věcí moc rychle mění. Pevné hodnoty rodin jsou často to nejdůležitější a jediné, o co se v době krize můžeme opřít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
13.9.15 14:21
@Malaga píše:
Není to přímo k tématu, nechci zakládat nové téma, ale přijde mi to jako hodně zajímavý rozhovor, hlavně ta druhá půlka…
Nečetl jste někdo?
http://brno.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…Je to tedy hlavně o výchově, a ne o povaze dítěte?
Vliv rodiny je zásadní a velký. Vždycky přetlačí školu. Je-li něco nesprávně nastavené v rodině, projeví se to dřív nebo později. V praxi potom vidím, jak se stále stejné chyby kopírují v další a další generaci. Říkám tomu řetězení průšvihů. Je to začarovaný kruh. Také volná výchova, která k nám přišla ze Západu, se moc nevyplácí. Jsem v kontaktu s kolegy z jiných zemí, kde už dnes přiznávají, že se jim to vymklo z rukou a přílišná liberálnost a svoboda se obrací proti nim.
To je jeden z mýtů. Říkají tomu individualita, a v podstatě je to sebestředný rozmazlený spratek, který tyranizuje okolí včetně svých rodičů a blízkých. Nebo rodiče říkají, že tak podporují kreativitu dětí, ale ty jen mají ve věcech hrozný binec. Uniká jim skutečná podstata. Kreativita musí být užitečná. Potenciál dítěte se potom nerozvíjí, ale naopak zamrzne v průměrnosti a zbytečných problémech.
Někdy je to lenost, někdy alibismus, někdy neschopnost odhalit správné příčiny problému, je to i dezorientace. Nebo jsou rodiče trochu zmatení z rozporuplných informací z médií. Dnešní doba, jakkoliv nabízí mnohé vymoženosti, není na výchovu dětí zrovna snadná. Žijeme v rychlém a turbulentním čase, kdy se mnoho věcí moc rychle mění. Pevné hodnoty rodin jsou často to nejdůležitější a jediné, o co se v době krize můžeme opřít.
říkám to zde často a řeknu to i tentokrát. Kult dítěte. Zeptejte se chudáků učitelů na základních školách, kolik fracků zralých na přeshubu tam mají, jaký je postoj rodičů. Kantor je naprostý chudák. Nevychované haranty vychovávají nekvalitní rodiče. Dnes i rodičem se řada lidí stává jaksi nahodile, bez plánování, bez odpovědnosti, bez zázemí. Podle toho taky vypadá výchova. Zlobení se omlouvá diagnozami ADHD, v mnoha případech módní alibistická výmluva, protože přiznat, že jsem selhal ve výchově a mám nevychovaný smrádě se jaksi nenosí. Neustále se řeší, jak moc dítě poškodí, pokud po porodu nestráví x minut na matčině břiše, ale za pár let tu máte nevychovance a ne-přiložením na břicho to vážně není.

Příspěvek upraven 13.09.15 v 14:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
13.9.15 14:27

@Malaga Přesně, můžou za to rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verinka13
13.9.15 15:59

@neumisa však pro mě taky je nejdůležitější moje rodina a můj klid..nejsem vůbec panelákový typ, mně by vadil každý hluk. Ale když to o sobě vím, že to špatně snáším a je jiná možnost, tak tam bydlet nepůjdu- protože to nemusí být jen postižené dítě, stačí uplakané zdravé miminko a je po spánku..

• Citovat
  • Upravit
542
13.9.15 17:35

Já teda některé z vás nechápu. Teda, ano, kdybych měla autistické dítě, tak bych ho nebrala do restaurace, kina apod, kdybych věděla, že bude křičet. Ale jak mají podle vás tyto rodiny bydlet, jezdit k doktorovi a normálně fungovat? Bohatá rodina by si mohla odhlučnit byt, všude jezdit apod, ale jak už tu někdo psal, často ta rodina bývá maminka s dítětem a peněz na rozdávání určitě nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
13.9.15 17:42
@Burj Chalifa píše: říkám to zde často a řeknu to i tentokrát. Kult dítěte. Zeptejte se chudáků učitelů na základních školách, kolik fracků zralých na přeshubu tam mají, jaký je postoj rodičů. Kantor je naprostý chudák. Nevychované haranty vychovávají nekvalitní rodiče. Dnes i rodičem se řada lidí stává jaksi nahodile, bez plánování, bez odpovědnosti, bez zázemí. Podle toho taky vypadá výchova. Zlobení se omlouvá diagnozami ADHD, v mnoha případech módní alibistická výmluva, protože přiznat, že jsem selhal ve výchově a mám nevychovaný smrádě se jaksi nenosí. Neustále se řeší, jak moc dítě poškodí, pokud po porodu nestráví x minut na matčině břiše, ale za pár let tu máte nevychovance a ne-přiložením na břicho to vážně není.Příspěvek upraven 13.09.15 v 14:30

To je zajímavé a jako zakladatelka jen chci dodat, ze zadnou volnou výchovu nezastávám. Máme pravidla, na kterých trvám. Když to nedodrží, následuje nějaký trest. Jen je nebiju. A taky neřeším každou blbost. Ale kluci jsou hodně živí, takže z nich asi tiché naprosto poslušné děti neudělám a myslím, že kdybych se o to snažila, musela bych je denodenně mlátit a křičet na ně. Tak nevím, možná by mou výchovu někdo volnou výchovou nazval, já si to ale nemyslím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2968
13.9.15 17:46
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
13.9.15 17:55
@verinka13 píše:
@neumisa kéž by si rodič postiženého dítěte mohl někdy „odpočinout“ ;) Jo vlastně, to nikoho nezajímá..
já nevím, jak z toho ven- ale myslím si, že by člověk neměl hrabat jen na svém vlastním písečku. Samozřejmě je pro každého nejdůležitější on sám a jeho pohodlí, jeho rodina..ale tak nějak si myslím, že určitá, třeba i malá, solidarita od těch, kteří jsou na tom lépe, vůči těm, kteří jsou na tom hůř (a mnohokrát ne svou vinou!!) by nezaškodila. Nikdy nevíme, kdy se nám nebo našim dětem stane něco podobného a budeme odkázaní na „milodary“ od okolí.

Ta solidarita od ostatních ale bude do té doby, než překročíš jakousi jejich hranici. U někoho je to jakýkoli randál v noci, kdy skutečně mají právo volat pčr (a jak to někdo psal, že po xté už nepřijdou, tak omyl, jsou povinni přijet na všechna nahlášení), někdo jiný je zas trpělivý do té doby, než mu hluk vyloženě sníží kvalitu života. A upřímně řečeno, být v rodině, kde mají lidé náročnou práci a řev cizího děcka jim začíná do života zasahovat, udělám možné i nemožné, aby se problémoví nájemníci/majitelé odstěhovali.
Můžete si třeba houfně z mého názoru blinkat na bačkůrky, já to fakt nějak přežiju :lol: Když na ulici protijdoucí musí moje dítě obejít, protože to kouká kamsi do oblak a já ho nestihnu nasměrovat ke kraji, tak se omluvím, asi jsem tupoň, že mi to přijde samozřejmý. Asi bych měla celkově v mhd a u sousedů přitvrdit, vždyť si zvyknou :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
13.9.15 17:56
@zuzouš píše:
Ta solidarita od ostatních ale bude do té doby, než překročíš jakousi jejich hranici. U někoho je to jakýkoli randál v noci, kdy skutečně mají právo volat pčr (a jak to někdo psal, že po xté už nepřijdou, tak omyl, jsou povinni přijet na všechna nahlášení), někdo jiný je zas trpělivý do té doby, než mu hluk vyloženě sníží kvalitu života. A upřímně řečeno, být v rodině, kde mají lidé náročnou práci a řev cizího děcka jim začíná do života zasahovat, udělám možné i nemožné, aby se problémoví nájemníci/majitelé odstěhovali.
Můžete si třeba houfně z mého názoru blinkat na bačkůrky, já to fakt nějak přežiju :lol: Když na ulici protijdoucí musí moje dítě obejít, protože to kouká kamsi do oblak a já ho nestihnu nasměrovat ke kraji, tak se omluvím, asi jsem tupoň, že mi to přijde samozřejmý. Asi bych měla celkově v mhd a u sousedů přitvrdit, vždyť si zvyknou :roll: :mrgreen:

já neblinkám, já plně souhlasím. A je mi úplně fuk, pokud tu budu za neempatickýho nelidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
13.9.15 17:58
@Vendy31 píše:
Já teda některé z vás nechápu. Teda, ano, kdybych měla autistické dítě, tak bych ho nebrala do restaurace, kina apod, kdybych věděla, že bude křičet. Ale jak mají podle vás tyto rodiny bydlet, jezdit k doktorovi a normálně fungovat? Bohatá rodina by si mohla odhlučnit byt, všude jezdit apod, ale jak už tu někdo psal, často ta rodina bývá maminka s dítětem a peněz na rozdávání určitě nemá.

Ale to je problém jen a jen té rodiny. Okolí samozřejmě může nějak pomoci, ať už finančně, naturáliemi nebo vyšší dávkou trpělivosti. Ale je to věc čistě dobrovolná, nepovinná. Ne že si ona rodina bude chodit s frňáčkem nahoru a žádat, čekat a vztekat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4838
13.9.15 18:25
@Malaga píše:
Nečetl jste někdo?
http://brno.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…Je to tedy hlavně o výchově, a ne o povaze dítěte?
Někdy je to lenost, někdy alibismus, někdy neschopnost odhalit správné příčiny problému, je to i dezorientace. Nebo jsou rodiče trochu zmatení z rozporuplných informací z médií. Dnešní doba, jakkoliv nabízí mnohé vymoženosti, není na výchovu dětí zrovna snadná. Žijeme v rychlém a turbulentním čase, kdy se mnoho věcí moc rychle mění. Pevné hodnoty rodin jsou často to nejdůležitější a jediné, o co se v době krize můžeme opřít.
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
13.9.15 19:09
@zuzouš píše:
Když na ulici protijdoucí musí moje dítě obejít, protože to kouká kamsi do oblak a já ho nestihnu nasměrovat ke kraji, tak se omluvím, asi jsem tupoň, že mi to přijde samozřejmý. Asi bych měla celkově v mhd a u sousedů přitvrdit, vždyť si zvyknou :roll: :mrgreen:

Tak to máš, ale teď opravdu bez nadsázky, zvláštní přístup. Nicméně přesně tohle jsem já, jako nezkušená matka, dělala u prvorozeného. Když jen někomu trošku překážel, tak jsem ho hned klidila vedle a omlouvala se. Nicméně na omluvy skoro nikdy nedošlo, protože všichni a opravdu snad do jednoho říkali, „to nevadí..“, „to je dítě..“ „v pohodě“ apod. Tudíž mi odklízení dítěte druhým z cesty a omlouvání se přišlo trapné a přestala jsem to dělat. A světe div se, nikdo si nestěžoval, že by mu moje dítě překáželo v cestě. Normálně ho prostě obešli, občas se na něho usmáli. Takže opravdu zvláštní přístup :nevim: Vážně nevím, v jakém kraji je tohle zvykem. Ale zřejmě „jiný kraj, jiný mrav“. Asi to bude tím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
13.9.15 19:11
@Malaga píše:
Nečetl jste někdo?

Jo, a ten pán, kvůli kterému jsem tuto diskuzi zakládala, říkal, že se o tom už i píše vmladé frontě, že by myslel tento článek? No, já asi nevím, co je volná výchova. Děti, které hned nezliskám, když nejsou potichu? Ono navíc, kdybych to udělala, to by teda viděl ten řev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
13.9.15 19:17

Na ten článek je jednoduché vysvětlení

„Svobodná výchova není totéž, co výchova volná a rozhodně to není nic pro líné rodiče“

http://www.rozhlas.cz/…ice--1503053

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
13.9.15 19:17

@Vendy31 nemyslim si, že to bylo na základě tohoto článku…
Nikdo nepsal, že máš někoho lískat ;)…ta diskuze se vyvíjela a souhlasím s tím, že títě potřebuje mantinely…liberální výchovou rodiče prostě často přenáší na dítě zodpovědnost rozhodnout a někdy je to nad možnosti dítěte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí