Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nic si z toho nedělej, mě včera požádala paní (cca 50 let) v tramvaji, jestli bych si nemohla ztišit hudbu ve sluchátkách, protože to slyší a je jí to nepříjemné. Nechtěla jsem být nepříjemná, tak jsem to beze slov zato s velkým údivem ve tváři ztišila. Na to ona se zvedla a šla si sednout na druhý konec tramvaje. Málem mi spadla brada z toho, co všechno může člověka naštvat ve veřejném prostředku v dopravní špičce.
Matky musí být zřejmě často ve schizofrenní situaci, když tady čtou, jak hrozně je obtěžující řev děti. Na jednu stranu je z hlediska výchovy správné dětem neustupovat a nebo dodržet trest, který dětem slíbíte za to, že něco udělají/neudělají. Takové dítě zákonitě prostě řve. Takže jak má matka dítě vychovávat a zároveň ztišit, aby nerušilo okolí?
Umlčet dítě lízátkem, nebo odpuštěním trestu, či podáním toho, co dítě v danou chvíli vyžaduje, je výchovně špatný postup… a nebo mají asi některé extra „vychytávky“ jak lze dítě utěšit..? Tak sem s nimi, to mě zajímá.
![]()
@aquawoman tak já ho utišim tak, že mu ukážu něco strašně zajímavýho
zabere to jen na to, aby zapomněl, proč ječel. Za chvíli si najde jinej důvod. Naše dítě nevydrží sedět na klíně dýl než vteřinu, takže mhd pro nás dva nepřipadá v úvahu. Na vyšší úrovni se zatím nedomluvíme.
@aquawoman píše:
Matky musí být zřejmě často ve schizofrenní situaci, když tady čtou, jak hrozně je obtěžující řev děti. Na jednu stranu je z hlediska výchovy správné dětem neustupovat a nebo dodržet trest, který dětem slíbíte za to, že něco udělají/neudělají. Takové dítě zákonitě prostě řve. Takže jak má matka dítě vychovávat a zároveň ztišit, aby nerušilo okolí?Umlčet dítě lízátkem, nebo odpuštěním trestu, či podáním toho, co dítě v danou chvíli vyžaduje, je výchovně špatný postup… a nebo mají asi některé extra „vychytávky“ jak lze dítě utěšit..? Tak sem s nimi, to mě zajímá.
![]()
odejit tam, kde to ostatni neobtezuje.
@Lama Lama píše:
odejit tam, kde to ostatni neobtezuje.
Joooo o to se taky pokusim, ale lehne na zem a konec. A 30kg hold trvá nez usmernim. ![]()
@neumisa píše:
proč bychom se měli zamyslet? mně je jedno, jestli řve normální dítě nebo autista. Obtěžuje mě to stejnou měrou. Můžu tě politovat, ale nic to nemění na tom, že mi to vadí.
No přesně tak a úplně miluju matky, co nechávaj vyřvávat v MHD a ještě z toho maj srandu. Nic proti, ale každého opravdu hudební hluk dětí cizích nezajímá
tak mě to obtěžuje, nesnáším rozeřvané a rozmazlené smráďátka
Jediné u koho to snesu je samo naše dítko, ale na veřejnosti ho prostě řvát nenechávám, učíme ho, kde může a nemůže hlučit. pak si člověk řekne, kde se berou ty děti, co jdou ze základky a řvou jak blázen, tady, začíná to áriema v MHD ![]()
@Zujabuja píše:
@Jana BulickovaDeti ale i postižené reaguji na úplněk a ten se zatracene blíží. Jsou podrazdene, nase deti temer nespi
Tak ale upřímně, pokud bude nemocné dítě podrážděné a nervozní, tak ho snad nepovlečeš tam, kde bude vadit že hlučí a kde to jemu ani dobře nebude dělat. Řvaní na dětských hřištích je OK, tam totiž ti, co jim ten řev vadí nechoděj ![]()
@Izzz Joo, tohle taky zabíralo, ale jen do určitého věku. Později má dítě tu úžasnou schopnost udržení pozornosti na jednu konkrétní věc ![]()
@Lama Lama Pokud to lze, tak okamžitě utíkám. Ne vždy to však lze ![]()
@araw V MHD ale právě matky s dětmi často cestují s nemocným a podrážděným dítětem k lékaři…
Co se týče zakladatelky: netuším, jak moc byl ten hluk obtěžující, to musíš posoudit sama. Nicméně z vlastní zkušenosti vím, že to může být hodně nepříjemné…Moje neteř třeba řve naschvál, nejvíc mě vytočí, když se postaví za dcerku a zařve jí za zádama schválně, dcera pak půl hodiny leknutím pláče…A všem to přijde hrozně vtipné, všem kromě mě ![]()
Každá matka má nastavenu jinak hranici, kdy ji to přijde moc. Tak je to se vším. Mám kamarádku a její dítě je tiché. Určitě by ji vadil běžný provozní hluk, který vydává naše dítě.
Nikdy by mě asi nenapadlo nějaké matce říct, ať si ztiší dítě. Ani v dobách, kdy jsem dítě neměla.
@Zujabuja jo to znam, dítě vypadá zdravě ale… No malej měl dlouhé období kdy nesnesl jakoukoliv jízdu MHD, asi jsme měl štěstí jen na chápající cestující, ale řval až do pozvracení
takže cca 2 roky ani v tramvaji nejezdil, bohužel to nešlo
někdy ty rady stojí za to, kdo nezažil tak vůbec netuší jaké to jo. Tomu dítěti nevysvětlim že tohle dělat nesmí
, jen pak to vypadá že je nevychovanej ![]()
@aquawoman píše:
Děti bohužel (nebo Bohu dík) nejsou jak přes kopírák všechny stejné. A pokud Tvoje starší holčička tohle zvládla, tak děkuj Bohu, že máš takové chápavé dítě. Věř mi, že to není výchovou. A bohužel se často stává, že matky připisující vše svým výchovným výsledkům, se pak často spálí, protože jejich druhé dítě je úplně jiné a „stejná“ výchova na ně nějak nezabírá.
Přesně tak ![]()
@araw píše:
Tak ale upřímně, pokud bude nemocné dítě podrážděné a nervozní, tak ho snad nepovlečeš tam, kde bude vadit že hlučí a kde to jemu ani dobře nebude dělat. Řvaní na dětských hřištích je OK, tam totiž ti, co jim ten řev vadí nechoděj
Treba Autika brat musis vsude i kdyby mel zachvat. Tim ho ucis samostatnosti a toho, ze se bude moci o sebe postarat. A ze ho necham valet a křičet. Ano necham, protože maj vetsi vznetlivost a zem i kdyz se placaj o zem je uklidnuje. Zachvat pak neni treba 3 hodiny, ale 20.
@Zujabuja píše:
Treba Autika brat musis vsude i kdyby mel zachvat. Tim ho ucis samostatnosti a toho, ze se bude moci o sebe postarat. A ze ho necham valet a křičet. Ano necham, protože maj vetsi vznetlivost a zem i kdyz se placaj o zem je uklidnuje. Zachvat pak neni treba 3 hodiny, ale 20.
No ale pak se musíš smířit s tím, že ostatním ty a tvoje řvoucí dítě budete vadit…
@Markéta80 Vidíš, dělal scény v tramvaji, tak jsi tam s ním nejezdila, je to na každém, ale matka, které děti řvou či dělají velký hluk se nesmí cítit ukřivděně, že to druhým vadí ![]()