Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@olomoučanda
No mě to napadlo, že to icsi u toho bude nutnost
. Tak to by nás pak vyšlo na nějakých 12 000,–.
@kocourek88
Mě nevyšly 4 pokusy a taky se v podstatě neví proč. Embrya sme prý měli pěkná a sliznici taky a vkládali mi je 5-ti denní. Při imunologii sem sice měla nějaké hraniční hodnoty, ale to myslím nebyl ten problém. Výsledky genetiky ještě nemám, ale taky si nemyslím že by to vázlo tam (jedno dítě spolu už máme přirozeně). Manžel má horší spermiogram a tak nevím jestli embrya byla až tak kvalitní
(u nás v CAR nehlásí kvality označením A1 a podobně, jen ústně řeknou jak se vyvíjí)… Já to beru tak, že zatím je to prostě jen smůla, ale že snad není žádný závažnější problém. Vždyť jsou holky kterým to nevyšlo třeba osmkrát a pak najednou ano. Tak dva pokusy ještě nic není, neboj a neplaš, určitě se zadaří! To že jste oba ok je náhodou super!
@Pučmeloun Možná byste mohli uvažovat o PGD embryí, protože neznamená, když mate genetiku páru dobrou, ze jsou v pořádku i embrya, i když se zpočátku jeví dobre. My to tak měli. Nase genetika je v pořádku, ale všechna embrya ne.
@olomoučanda
Jenže k PGD je potřeba doporučení od genetika, jinak to stojí přes 60 tisíc. Nevím zatím jestli máme genetiku ok a jestli by nám tohle doporučili, nebo by se s nimi dalo dohodnout aby to doporučili. Doplatek je pak 10 000, což taky není zrovna málo, když se k tomu připočtou další sumy za vyšetření a metody co budou tentokrát potřeba
. Uvidíme. Skoro bych to raději nechala tak a zkusila bych to s co nejméně zásahy. Já si prostě stále nemyslím, že máme kdovíjaký problém, ale že sme měli jen smůlu. ![]()
@Pučmeloun jo, já se snažím neplašit a říkat si, že přece dva pokusy ještě „nic nejsou“…ale ten červík tam prostě hlodá. Nejvíc asi proto, že dumám na tím, jak je možné, že 4. den jsme měli embryí 9 a najednou 5. den jen 3
toho se právě děsím, že tam může být něco špatně no…achjo, tahle nevědomost je na tom opravdu to nejhorší
@Pučmeloun Nevím, kolik vám je let. My doporučení od genetika měli, z důvodu věku a protože jsme měli už jeden neúspěch IVF a jedno zamlkle tehotenstvi prirozene. Nedoplaceli jsme nic.
Jj, my platili PICSI a pak i to ICSI,to na sebe totiz navazuje, nejde jen PICSI samostatne ![]()
My jsme meli pokazde k trasferu jenndve embrya, proro jsme vkladali pokazde dve. Nejvic odebranych a oplodnenych jsme meli naposled, celkem 9 odebranych, 5 se oplodnilo a do 5 dne prezily jen dve.
Na PGD jsme meli indikaci z genetiky, ale delat to u dvou embryi je nesmysl, protoze by nemusely prezit pak rozmraze i a nic by z toho nebylo. Do PGD bysme sli jen kdyby bylo transferovatelnych embryi vic nez 3, tak jsme se domluvili.
Dneska jsme byli na velkem utz a cekame holcicku
nejvetsi rados z toho mela dcera, ta si ji moc prala.
@raflash : jsme na tom podobně já jdu v pátek a dcera už se těší že se taky půjde podívat na miminko a hlavně je zvědavá co to bude
hodně štěstí a ať vše pokračuje jak má
![]()
@raflash zdravim a moc gratuluji k druhe slecne do rodiny. koukam ze uz jsi v pulce tehu to to panecku utika. at je i nadale vse tak jak ma.
![]()
@marfusik Diky, tove taky.
@Jedna babička Ja to rikala hned, ze to s pindikama neumim
diky, snad to vsechno uz dobre zvladneme.
@olomoučanda
Fakt vůbec nic jste neplatili za PGD???Tak to čumim
. U nás to mají v ceníku za 10 000,– jako doplatek, tak nevím jak by to bylo, ale zadara asi 100% ne
.Jinak je nám 32 a 34, takže ještě žádná hrůza.
@raflash Paráda, gratulace k holčičce
. Holky sou stejně lepší! I když já bych si jako druhého ráda vyzkoušela chlapečka, ale když bude holčička tak je to taky fajn.
@kocourek88
Tak tebe můžu uklidnit s tou imunologií, včera sem se na to ptala proč to trvá měsíc a doktorka říkala že by to bylo podstatně dřív, ale že tam pracuje na nějaký minimální úvazek a nemá tedy čas udělat ty výsledky tak brzo, jinak je to prý tak do 14 dnů. ..S tou neprosperitou embryí je to zvláštní. Nevím čím to může být. Nám sice vydržela embrya do 4. dne, kdy mrazili, a pak i po rozmražení se prý krásně vyvýjela, ale uvnitř to prostě nedala. Taky nevím čím to u nás je
. A oni sami taky neví, pro to lítáme po všech možných vyšetřeních.
@Pučmeloun jo, tak to asi fakt tak dlouho trvat nemusí no
tos mě trošku uklidnil a fakt to asi teda neodflákli ![]()
Jinak já to taky nechápu, ale ve finále všichni mi řekli, že se to občas stává, že to některá embrya nedají. U nás ale byla úmrtnost docela fakt velká, tak bych se na to případně chtěla zaměřit. Ale to až v případě, že toto poslední nevyjde…je to blbý, ale normálně mi přijde, že mu už moc nevěřím
že tak nějak mám v hlavě to, že to stejně nevyjde a už se tak nějak připravuju na to celé druhé IVF…budu se tohodle fakt muset zbavit, abych se zbytečně neužírala ![]()
@kocourek88
Hele to já měla taky tak. Ve výsledku si myslím že to že mu nevěříš, výsledek tolik neovlivní. To že se budeš „bičovat“ za to, že mu nevěříš a nutit se do toho aby se to změnilo, tak je ve výsledku větší stres, než nechat to tak jak to je. Takže buď v klidu a nechej průchod svým emocím
. Pokud to má zvládnout, tak to zvládne
.
@Pučmeloun to máš asi pravdu. Je fakt, že dobré rozpoložení je asi maličké plus, ale pokud to tak má být, tak se ta bublinka uchytí, i když jí nebudu věřit
děkuju! ![]()