Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, @Akulínek85 gratuluju k srdíčku, to je nádherná zpráva a nám ostatním doufám, že už to letos taky vyjde a budeme mít // Já dorazila z venkova v úterý večer a ještě jsem se nezastavila. V práci mám pořádný fofr, ale po svátcích to je takhle vždycky.. No jinak já jsem už začala decapeptyl, 8.1.bych měla začít stimulovat a dle mého výpočtu odběr by měl být někdy 22.1. @danaet Ta nízkosacharidová strava zní lákavě, ale mě doktor řekl naopak, abych trochu přibrala, tak spíše hledám nějakou zdravou ale vysokokalorickou stravu. Nechci se ládovat tukama a cukrama a nezdravíma věcma. Mě doktor řekl, že je fajn, že se stravuji zdravě, ale mým vajíčkům to neprospívá, že potřebuju zvýšit zásobu tuku.. Nevím, jestli to je pravda, BMI mám teď už 18,6, což by mělo být v normálu, ale co bych neudělala pro //
@edika85 ty jsi tedy hodne hubenoucka, ja mam cca 19,5 po zhubnuti uz se jim to zda byt malo…a jis dost masa? Zkus tucnejsi kvalitni syry a orechy, avokado apod. Tak snad budes tu stimulaci dobre snaset a vajicka budou co nejkvalitnejsi
minule jste meli nejake mrazacky? Uz se mi to tady trosku mota…
@danaet Mám dotaz, děláš si sama ty grusetky? Chci je vyzkoušet, az budu trochu schopná ![]()
@Akulínek85 a nemela bys lepsi nemocenskou? Si aspon odpocines a budes v klidu. Nechas si dat vychazky na tech 6 hodin, at se doma nezblaznis a budes mit klid. A treba i ta vaha se srovna az zrelaxujes.
@edika85 ta strava je moc dobra. A i tam se da stravovat tak, abys pribrala. Prvotni u toho je ozdravit telo. Ze u toho hodne lidi hubne to je druha vec. Zkus treba pridat do stravy i avokado a orisky.
@Evva21 grusetky jsem nezkousela jeste. Delala jsem z tech receptu od tama knedlik a chlebiky. Ale grusetky jeste ne.
@Akulínek85 Ahoj, maso jím, i když dřív jsem ho jedla míň, protože jsem se někde dočetla, že zanáší organizmus. Ale teď už ho jím zase dost, tak alespoň 4× do týdne kvůli anémii. Já jsem byla na začátku puberty docela baculatá, pak jsem se během dvou let vytáhla a od té doby mám stejnou váhu. I když v těch 18ti jsem měla tak o 5kg méně, ale jinak váha mi nijak nekolísá. To se musím opravdu přejídat chlebíčkama a dortíkama, abych měla třeba o 3kg víc, ale jen co začnu zase jíst normálně, váha se mi vrátí. Však už jsem zařadila do našeho jídledníčku více avokáda, oříšky, sýry buhužel nemám ráda, ale našla jsem si na internetu recept na hummus, tak zkusím i ten. Pře Vánocema jsem měla BMI 18, takže si myslím, že s 18,6 bude doktor spokojený. Měli jsme jedno ET a jednoho mrazáčka z 6 odebraných vajíček. Ty ostatní to nějak vzdaly. Jinak jediný, čeho se nechci vzdát, je běh, protože to mám jako terapii a pokud přestanu běhat, tak začnu být pěkně nervní a budu zase hůř spát.. No a s přítelem se teď kvůli tomu dost hádáme, on to nedokáže pochopit, protože na sport je hrozný lenoch a od té doby, co mi doktor řekl, abych příbrala, mě hlídá a každý běh mi vyčítá ![]()
@danaet avokádo i oříšky jsem jedla vždycky, ale teď jich jim více, beru si sebou i do kanclu, abych měla na sváču. Dřív jsem svačinu nestíhala, tak teď mám alespoň pytlík s mandlema nebo vlašákama. Na tu stravu se mrknu a až budu mít více času, tak si zkusím nastudovat nějaké recepty. Je fajn trochu obměnit náš jídelníče, i když si myslím, že jím dost zdravě i teď, ale zajela jsem si pár jídel, které vařím pořád dokola a chtělo by to spestřit něčím novým.. ![]()
@edika85 ja jsem od mala bývalá kost a kůže. Mamka mi říkala, že ji doktorka nadavala, ze jsem podvyzivena
,at mě daji do ozdravovny na stloustnuti. Naštěstí jsem tam nebyla. No uz vic jak 10 let se musím hlídat. Jsem malá, mám 160 cm a každý kilo je vidět. Teď jsem od noveho roku odbourala úplně mouku. Zkusím to, rada bych věřila, ze tim třeba podpořím k vytouženému těhotenství
. No co bych proto neudělala
. A pokud ti běhání pomáhá po psychické stránce, tak bych s ním určitě nepřestávála. Mě cvičení taky pomáhá, kolikrát se mi tak nechce, ale jsem ráda, ze se dokopu. Dost mě to nabiji. No teď uz nějakou dobu jen hniju na gauci a asi zatím hnit budu dal…
@Evva21 já to měla naopak
do 14 let jsem byla baculka, bracha vedle mě vypadal jak párátko. Pak jsem vyrostla během dvou let a byla jsem tak vyhublá, že mě doktor posílal do nemocnice na kapačky. Dnes mám váhu +/- 2kg 55kg, teď se mi povedlo přibrat na 58,5, tak uvidím, jestli to bude mít nějaký efekt na embryjka
strava bez mouky je opravdu dobrá, taky bych se na ní dala, kdybych nežila v bagetovém ráji
přímo před barákem máme pekárnu, ta tak krásně voní, to je těžké odolat. I když mě přítel štve těma poznámkama o mém běhání, ale zase od té doby, co mi doktor řekl, ať náberu pár kg, mi každé ráno nosí k snídani čerstvé croissanty a pain au chocolat
a kdy jdeš na tu kontrolu s kolenem? Budu držet palečky. A jak dlouhá je pak rekonvalescence? Kdy budeš moct na IVF? Promiň, možná jsi to tu už psala, ja jsem tento týden nestíhali vůbec číst..
@edika85 na kontrolu jdu v úterý 9.1. Je to o něco lepší, ale 100% to není. Pokud bych mesela jit ma ten zákrok, tak to je tak cca 4 týdny a pak bych se mohla zapojit do normální činnosti. Uz to marození spojim s ivf. Uvidím, zda to zvládnu bez ty mouky. Uz dva dny me bolí hlava, přítel si dělá srandu, ze mi chybí rohlík
. Zrovna dneska jsme meli kachnu, ja bez knedliku a zeli jen povarene. Tobě budu držet palecky, určitě to vyjde ![]()
@edika85 tak si ten knedlik udelej nizkosacharidovy preci
. 90g luciny, 2 vejce, spetka soli, 1/2 lzicky suseneho drozdi, 15g lnene mouky (nebo 15g psyllia). Smichas, nechas 10 nabobtnat a soupnes bud do obriho hrnku nebo do 2 klasickych hrnku na 4 a pul minuty do mikrovlnky. A mas knedlik
. A jis ovoce? Nekdy ta sacharidovka na zacatku zpusobuje bolest hlavy, ale kdyz pridas trochu ovoce, tak se to zlepsi.
@Evva21 jaaaj. Koukam ze jsem se uklikla. Ten receptik na knedlik byl pro Tebe
.
@danaet Děkuji za recept, určitě vyzkouším. No s tím ovocem jsem trochu bidna. Ale dala jsem si k snídani s jogurtem ted. Na bolest hlavy zas tolik netrpim a dost mě zarazilo, ze mě bolí druhý den a ještě dnes ji trochu citim.
@Evva21 ono to je psane jako bezny jev pri prechodu na nizkosacharidovku. Mi se to nestalo protoze jsem kazde rano jedla to ovoce. Ted po 2 mesicich jsem to zkusila vynechat a migrena se dostavila. Tak jsem zaradila do stravy maliny a boruvky a je to ok. Maliny a boruvky jsem si ted koupila i mrazene a davam si trosku do jogurtu.