Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, zajima me jak casto chodi vasi pubertaci pit alkohol nekam s kamarady? A v kolik se vrací domu? Chodi hodne nekam na diskotéky?
Muj syn je v deváté tride(16 let) a na konci roku chce jet na cely vikend s kamarady na jednoho kamarada chatu a zeptal se me jestli mu nekoupim nejaky alkohol. Ja jsem rekla, ze rozhodne ne a ze ho nepustim. Pustili by jste ho vy?
Jednou se totiz muj synator dost ztriskal a u jsme byla na policii..
Prosim zanechte anonym, nebo diskuzi smažte, chodi jsem synova macecha a nechci mit z toho od ex-manzela dusno.
Dcera byla na takové akci (pá/so), alkohol jsem jí nekupovala, věděla jsem, že i tak ho tam budou mít dost. Bylo to u spolužáka, kterého znám, rodiče doma nebyli, ale v baráku žije ještě babička, která má svůj pokoj a předpokládám, že do dění nijak nezasahovala, na druhou stranu si myslím, že pro děcka to byla jistá „brzda“. Znám ale i svoji dceru, vím, že alkoholu neholduje. Podle očekávání dělala S. O.S. spolužačkám, které to přehnaly
(vím to, protože jsem jednu o půlnoci vezla domů, báli se nechat si ji tam, volala mi dcera jestli bych přijela…
). Jí samotné stačí jeden drink (prý jegr s colou je fajn
), nemá potřebu se opíjet (aspoň zatím)
. Ona spíš hlídá, aby se těm rozverným něco nestalo
Vlastně jsem na ní pyšná, protože je to taková ta kamarádka, která, když bliješ, tak ti chytí vlasy, aby sis na ně nehodila šavli
A jestli má jednou přijít i její opice, tak budu radši, když budu vědět kde a s kým
A budu doufat, že bude mít po ruce někoho, e jako je ona…
@markytka3 píše:
aaa, tady jsem asi nekomu slapla na kuri okonechapu, proc mne hned urazis? urazim te snad ja ve svem prispevku? at ten svuj ctu, jak ctu, nikde o soulozi nepadlo ani pismeno nebo ctes tam snad neco jineho?
uzili, muze znamenat i jen libacka, osahavani,…
Tak si to po sobě znova přečti
Spíš se musím smát
Vždy jsem platila za konzervativní typ, ostatně za klasickou usedlici jsem i tady na emiminu
Takže tvá interpretace slov „zatančit si a zašpásovat“ je v tomto kontextu velmi svérázná! Viz „tahat se s klukama, užívat si s nimi na mezi“
Zážitky s děvčaty, které ti líčili tví kamarádi a do kterých sis napasovala mě, jsou za hranicí mé důstojnosti
Zájemci procházeli přísným výběrem
Ale ty působíš dojmem, jako bys jim tankrát záviděla ![]()
@pe-terka píše:
Tak si to po sobě znova přečtiSpíš se musím smát
Vždy jsem platila za konzervativní typ, ostatně za klasickou usedlici jsem i tady na emiminu
Takže tvá interpretace slov „zatančit si a zašpásovat“ je v tomto kontextu velmi svérázná! Viz „tahat se s klukama, užívat si s nimi na mezi“
Zážitky s děvčaty, které ti líčili tví kamarádi a do kterých sis napasovala mě, jsou za hranicí mé důstojnosti
Zájemci procházeli přísným výběrem
Ale ty působíš dojmem, jako bys jim tankrát záviděla
sorry, ale fakt uzivatelky emimina nejsou v objektu meho zajmu, abych si pamatovala, kdo a jak, se na emiminu profiluje. ano, „spasovani s klukama“ od konzervativni holky vyzni jinak, nez od holky se smyslenim ala „woodstock“.
ntb. nepsala jsem nikde, ze ty ses nekde tahala po mezich, ale, ze budu radsi, kdyz ma holka radeji si da pivko, nez nekde spasovat s klukama, jen ty jsi si to vztahla na sebe…
![]()
@markytka3 píše:
no vidis, pro mne by bylo treba milejsi, kdyby si dcerka dala na te zabave pivko, nez aby se tam tahala s klukama.taky si vybavuji, jak jsme v techto letech chodili po treninku na zabavu a byly tam takove holky, co se tu popisujes. kluci si s nima vzdy na mezi uzili a pak se mezi s sebou chlubili, jake byli… ale, proti gustu zadny disputat
![]()
![]()
tak si to po sobě znovu přečti! Tvá svérázná interpretace špásování, opřená o zkušenosti tvých kamarádů, kterou TY jsi vztáhla NA MĚ
Tak se nevykrucuj ![]()
Promin, ale fakt to působí, že jsi jim v podstatě záviděla - takže jsi z těch holek udělala rajdy, ani jsi nevzala v potaz, že kluci můžou pěkně kecat! Něco sis přimyslela tak jako u mě, aby sis připadala lepší ![]()
@Pandulka píše:
Tak já to třeba beru tak, že to neni věc, o které se má nějak polemizovat mezi dospělými (především rodiči) a vymýšlet teorie, ale je to věc, která je jasně daná zákonem. Jaký signál pak vysílají lidi, kterým nevadí že jejich děti pijí pod 18 svým dětem? No že zákony vlastně není třeba dodržovat..jen nějaký nevýznamný canc papíru. Proč je dodržovat…
My měli do 18 alkohol striktně zakázaný, že to nepřichází v úvahu. Od 18 nám ho začali vyloženě „nutit“, ať ochutnáme, strkali nám pod nos přípitky apod. Já ve svých skoro 30 ještě nikdy žádný alkohol ani neochutnala (nesním ani krém s rumovou trestí) a můj sourozenec si teď ve svých skoro 30 občas dá jednu skleničku jednou za pár měsíců. Nijak nás to nepoznamenalo. Rodiče nám prostě vštipovali, že pravidla a zákony se dodržují.Taky jsme nejezdili na černo, nekradli kukuřici na poli apod…a jsem jim za to fakt vděčná (i když mě pak o to víc štvou ignoranti, co si zákony a pravidly leda utírají zadek
pak to tu taky tak vypadá )
Neni zákon jako zákon, tohle je spíše o výchově a poučení…alkohol je povolený od 18ti a věřte nebo ne tak min 90% lidí má zkušenost s alkoholem do 18ti let. Zákon je taková zvláštní věc a jak píše @M_Vladim tak se s tím ztotožňuji. Chtělo by to více zdravého rozumu.
Nadšená bych asi nebyla, ale nezakazovala bych, ty děti si stejně cestu k alkoholu najdou, když budou chtít
A nevím teda jaký je rozdíl v tom, jestli se dítě napije v 16, nebo v 18..to jako, že v 18 už je to najednou v pořádku, že se dítě zleje jak motyka? A před dvěma lety to v pořádku nebylo?
Nevím, nějak nerozumím. Neschvaluji to, ale když si vzpomenu na své mládí..
Prostě jsou věci, které jdou jaksi mimo kontrolu rodičů, člověk si musí nabít pusu sám
A je lepší sr vybouřit v mládí, než to pak dohánět v dospělosti, když má už člověk třeba rodinu. Alkohol bych nehrotila, jsou mnohem horší věci. Já se prvně opila v 15 a pak jsem od 16 celkem pravidelně chodila s kamarádkou na disco a tam jsme jely dost v tvrdým chlastu a nikdy se nic nestalo, bylo nám blbě, vyspaly jsme se z toho a jelo se dál. Dnes je mi 34 a žádnej alkáč fakt nejsem a na mládí vzpomínám ráda ![]()
@Sonarka píše:
Nadšená bych asi nebyla, ale nezakazovala bych, ty děti si stejně cestu k alkoholu najdou, když budou chtítA nevím teda jaký je rozdíl v tom, jestli se dítě napije v 16, nebo v 18..to jako, že v 18 už je to najednou v pořádku, že se dítě zleje jak motyka? A před dvěma lety to v pořádku nebylo?
Nevím, nějak nerozumím. Neschvaluji to, ale když si vzpomenu na své mládí..
Prostě jsou věci, které jdou jaksi mimo kontrolu rodičů, člověk si musí nabít pusu sám
A je lepší sr vybouřit v mládí, než to pak dohánět v dospělosti, když má už člověk třeba rodinu. Alkohol bych nehrotila, jsou mnohem horší věci. Já se prvně opila v 15 a pak jsem od 16 celkem pravidelně chodila s kamarádkou na disco a tam jsme jely dost v tvrdým chlastu a nikdy se nic nestalo, bylo nám blbě, vyspaly jsme se z toho a jelo se dál. Dnes je mi 34 a žádnej alkáč fakt nejsem a na mládí vzpomínám ráda
Rozdíl to je, čím mladší dítě je, tím horší následky pro něj (pro jeho nezralá játra, mozek…) konzumace alkoholu má - nejde o závislost na alkoholu, ale o jeho škodlivost pro tělo jako takovou. Ani v těch osmnácti (a vlastně kdykoli později) to není ideální.
Jinak souhlasím, že rodiče všechno pod kontrolou mít nemůžou, ale nevidím důvod, proč by dítě měli v poškozování zdraví aktivně podporovat.
@blobfish píše:
Rozdíl to je, čím mladší dítě je, tím horší následky pro něj (pro jeho nezralá játra, mozek…) konzumace alkoholu má - nejde o závislost na alkoholu, ale o jeho škodlivost pro tělo jako takovou. Ani v těch osmnácti (a vlastně kdykoli později) to není ideální.Jinak souhlasím, že rodiče všechno pod kontrolou mít nemůžou, ale nevidím důvod, proč by dítě měli v poškozování zdraví aktivně podporovat.
Tak myslím si, že žádný rodič v tomhle dítě nepodporuje..
Ale chce to mít trochu nadhled, já jsem tedy celkem úzkostlivá, co se dětí týče, ale je mi jasné, že všechno ohlídat nemůžu, nemůžu jim pořád stát za zadkem. Jediné co můžeme, je dát jim správný vzor, víc asi nejde, zamykat doma, nebo zakazovat, nemá moc smysl, to vede jen ke vzdoru. Hodně dělá i samotná povaha dítěte a to, s jakými lidmi se přátelí, s kým tráví svůj volný čas. Holt ta puberta a dospívání je takový nebezpečný věk
Někde jsem ale četla, že pokud je dítě v tomhle věku drzé, vzdorovité, náladové, odsekává, zkouší různé bejkárny a pod. pak je jeho vývoj naprosto v pořádku, prý horší je, když tyhle typické projevy nemá, to pak je něco v nepořádku ![]()
@Sonarka Jako podporu beru když dá rodič dítěti na alkohol peníze nebo mu ho dokonce koupí, případně ho pustí na akci, kde je pití jednou z hlavních náplní (jedna věc je pustit na koncert s tím, že neuhlídám, že si tam možná dá pivo, druhá věc je pustit do baru, kde se můžu spolehnout na to, že o limonádě sedět nebude). Nebo když mu přímo řekne, ať „moc“ nechlastá, tzn. trochu chlastat může.
Teorie, že zákazy vedou ke vzdoru (v tom smyslu, že dítě budu o to víc dělat to, co mu zakážeš), je pěkná, ale v praxi se moc nepotvrzuje (nepopírám, že jsou výjimky). Co jsem se v práci setkala s mladými konzumenty alkoholu nebo třeba kuřáky, tak v naprostý většině případů byl přístup jejich rodičů dost benevolentní (spíš „máma říká, že nemám tolik chlastat/kouřit, ale ví, že s tím stejně nic neudělá“ než „kdyby máma věděla, že chlastám/kouřím, tak mě asi přerazí“).
Se vzory a povahou máš pravdu ![]()
Já mam ještě malýho kluka…
takže mám zkušenost jen sama se sebou - máma mě obecně držela dost zkrátka.
Ale i tak jsem své patnáctiny slavila s kamarády u kámošky doma (bez rodičů) a se spaním. Nějaký alkohol tam protekl, ale žádné dráma. Popravdě dodneška úplně nechápu, že mi to bylo povoleno
Asi se na to někdy budu muset zeptat.
Jinak jsme chodili do města celkem výjmečně, okolo těch 16-17 třeba jednou za měsíc, dva? Do hudebního klubu, kde sme si daly tři malý piva, čtyři cigarety a pak se bály, aby to doma nebylo cítit
Táta nás vyzvedával autem v jedenáct, a rozvezl moje kamarádky než jsme jely domů. Byla to podmínka (celkem příjemná
).
Ono je taky rozdíl, když deset lidí vypije pár lahví vína a pár panáků nějakýho tlamolepu, a když se udělá mejdan s dvouma basama vodky, že jo…
A moje nejmladší ségra, když měla před pár lety rozlučák se základkou, tak jí táta koupil pár ochucených piv nebo ciderů nebo něčeho takovýho, a popřál jí pěknou zábavu. Pak mi říkal, že radši, ať si dá tři plechovky toho, co jí koupí on, než aby se nalejvala bůhvíodkud přitaženým rumem.
Řekla bych, že nejvíc je to o povaze a přístupu dítěte, a taky o vztahu, jakej si s ním rodič udělá (nebát se zavolat, kdyby se schylovalo k průšvihu).
Můj plán je zatím povolit, pokud bude fungovat ve škole, doma, na tréninkách, a to do prvního problému. Pak bych otěže přitáhla, že pokud se neumí jako dospělej chovat, tak nebude jako dospělej ani chlastat… ![]()
No pěkně si to maluju…
![]()
@Monchichik píše:
@Tichošlápek paří doma, je tu sám, hraje online s kámošema z celého světa
nevím, kde by k té zkušenosti přišel, doma nepijeme, vůbec…a kdyby něco měl on někde, netuším teda kde, tak bych to poznala…jako hlavu bych mu neutrhla, nedělám si iluze, že mám doma nějakej zázrak…
To je super, věřím, že takové dítě existuje. My měli alkohol na základní škole. Přinesla ho tam holčička když jí bylo 10 co to lupla mamince na pečení.
@sonnys Jo, fakt existuje…on má vůbec problém ochutnat něco co nezná, pije taky málo co, takže k alkoholu by tak čuchnul, ale ani by neochutnal. Já bych z toho vědu nedělala, kdyby chtěl ochutnat, ale rozhodně bych mu fakt nedovolila pít v 16 letech…Tak jasně, že děti zkouší všechno možný…ale já prostě tak nějak ctím zákon, ať se týká alkoholu nebo čehokoliv jiného ![]()
@Monchichik píše:
@sonnys Jo, fakt existuje…on má vůbec problém ochutnat něco co nezná, pije taky málo co, takže k alkoholu by tak čuchnul, ale ani by neochutnal. Já bych z toho vědu nedělala, kdyby chtěl ochutnat, ale rozhodně bych mu fakt nedovolila pít v 16 letech…Tak jasně, že děti zkouší všechno možný…ale já prostě tak nějak ctím zákon, ať se týká alkoholu nebo čehokoliv jiného
No my od 15 až cca do 21 docela pařili no a naštěstí to na mě následky nezanechalo a ani žádné potíže s policií jsem kůli tomu neměla. Každopádně jsem zvědavá co nás čeká až budou děti v pubertě. Takovej pohodář co ho popisuješ je asi sen puberty dětí všech rodičů
. Já obdivuju rodiče, že to s náma vydrželi.
@sonnys No neboj se, tohle je třetí kousek, ty první dva tak hodní nebyli
. Já jsem asi taky neměla úplně hroznou pubertu, ale držkatá jsem byla odmalička
. Od 15 let jsem byla na intru a tam jsme byly fakt celkem hlídané a o tom, že by tam někdo nějak pil fakt nevím. A co já si pamatuju, tak když jsme chtěly na zdejší oblíbenou diskotéku, tak jsme musely ukazovat občanku a komu nebylo 18, tak měl smůlu
. Alkohol jsem samozřejmě taky vyzkoušela, párkrát se fest opila a dneska už nepiju vůbec, nechutná mi to. Maximálně nějaký koktejl.
Chce to trošku sebereflexe. Samozřejmě alkohol dětem do ruky nepatří, ale ruku na srdce, kdo ho před 18tkou nezkusil… Za mě bylo běžné, že byla party po dokončení základní školy, byli tam všichni a ano pilo se, někdo se dočkal i prvního sexuálního zážitku. Každý pil, dělal na co se cítil, jak byl vychován a jaké měl v sobě nastavené mantinely. Kluci byli díky vzájemnému hecovani vždy trošku divocejsi. Já chodila na diskotéky od 15ti, měla jsem dovoleno do tří do rána. A ano pila jsem tam. Nikdy bych si nedovolila přijít domů opilá, takže jsem pila s střízlivěla tak, aby mi to časově vyšlo
od 21 let nepiji, nikdy jsem neudělala žádný problém když jsem byla pod vlivem. Takže za mě, povolila bych mu jít, alkohol nekupovala a hodila bych a ním řeč ve stylu, že pokud se bude opakovat něco s policií nebo něco vyvede velice mne zklame a bude to mít své následky. Já osobně jsem měla a byla jsem vychovaná tak, že mi dělalo obrovský problém přejít zklamání mých rodičů a tak jsem se vždy vyhybala tomu, abych tak učinila. Ale sama zakladatelka by měla vědět co má doma za kluka, jak na tom je a co na něj platí.